RESEFOTOGRAFERING

De 10 bästa tipsen för resefotografering

Fotografen och bloggaren Diana Millos delar med sig av sina bästa tips för att ta fantastiska resebilder.
En kvinna som bär en röd axelbandslös klänning böjer sig ner för att ta en bild med en Canon EOS R10.

Den spanska influencern och fotografen Diana Millos började resa för att gå på musikfestivaler och konserter. Det väckte en passion för äventyr hos henne, som snabbt utvecklades till en heltidskarriär som professionell resefotograf och bloggare med fler än 140 000 följare på Instagram.

Här delar Diana, vars senaste projekt omfattar resor till Kuba och Spanien, med sig av sina 10 bästa tips för resefotografering för att ta fantastiska bilder när du utforskar nya platser.

Tips 1: Ta reda på fakta om din destination

Ett utsmyckat, välvt tak sett underifrån.

Resefotografen och bloggaren Diana Millos tar alltid reda på fakta om sina destinationer för att identifiera de bästa platserna att fotografera på. Den här slående bilden av det utsmyckade taket i Hall of Ambassadors i Sevillas Alcázar togs under en storstadssemester i Spanien med Canon EOS R10. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 1/250 sek, f/4,5 och ISO 12800. © Diana Millos

Två flamencodansare i traditionella kläder med armarna uppsträckta och händerna på höfterna på en lummig innergård.

Diana förklarar att det är viktigt att tänka på vad du tänker göra med bilden när du komponerar den och skräddarsy kompositionen i enlighet med det. Porträttbilder som läggs upp på Instagram behöver till exempel anpassas till sidförhållandet 4:5. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/1,8 och ISO 200. © Diana Millos

”Jag anser att planering i förväg är helt avgörande vid resefotografering”, säger Diana. ”När jag vet vart jag ska åka börjar jag söka efter intressanta platser online med hjälp av sociala medier, bloggar och Pinterest.

”Jag letar efter platser som inspirerar mig, så att jag får en bra uppfattning om vart jag vill åka och hur jag tar mig dit. På så sätt får jag en utgångspunkt för att planera mina bilder, men när jag väl har kommit fram letar jag efter olika vinklar och perspektiv som jag inte har sett online, så att jag kan vara kreativ och försöka skapa något originellt och unikt i mina bilder.”

Tips 2: Packa ned en särskild kamera som inte är för tung

En Canon EOS R10-kamera kastar en skugga på en träbrygga.

Trots att Canon EOS R10 är kompakt och lätt har den en detaljerad och högupplöst elektronisk sökare samt inbyggd blixt – perfekt för fotografering i svagt ljus och andra utmanande fotograferingssituationer.

”Jag älskar verkligen Canon EOS R10”, säger Diana entusiastiskt. ”Den är helt enkelt perfekt för resefotografering och fotografering hela dagen eftersom den är så liten och lätt. Den ryms enkelt i en kameraväska som är lika liten som en handväska, även med ett extra objektiv eller två, men den är ändå kraftfull och bildkvaliteten är oklanderlig. Jag gillar även att jag kan förhandsgranska ljusstyrkan, kontrasten och färgen i den elektroniska sökaren, så att jag vet hur bilden kommer att se ut.”

Om du föredrar en fullformatskamera, som ger enastående bildkvalitet även i extremt svagt ljus, och du även vill ha ett kortare skärpedjup när du använder samma brännvidd, är den kompakta och lätta Canon EOS RP en fantastisk följeslagare på resan.

För dem som föredrar en kompaktkamera har PowerShot G7 X Mark III med fast objektiv ett kraftfullt zoomintervall, 4K-film och fantastiska bilder med 20,1 MP.

Tips 3: Välj objektiv som passar dina behov

En person iklädd gul klänning fäster ett Canon-objektiv på en Canon EOS R10-kamera.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ger dig allt från ett vidvinkelperspektiv till en kraftfull teleräckvidd, utan att du behöver packa ned eller bära runt på extra objektiv.

Ett flygplan som lyfter vid skymningen, med kullar och berg i bakgrunden mot en gul himmel.

Det kompakta Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM väger endast 635 g och ger en kraftfull teleräckvidd samt en bildstabilisator i 5,5 steg, för bilder utan kameraskakningar. Det är ett bra objektiv att packa ned om ditt resmål bjuder på fotograferingsmöjligheter i naturen eller på festivaler. På en APS-C-kamera, som Canon EOS R10, har det ett ännu mer kraftfullt effektivt zoomintervall på 160–640 mm. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv inställt på 400 mm, 1/500 sek, f/8 och ISO 2000.

”Om jag är ute och fotograferar från gryning till skymning vill jag inte bära med mig en tung utrustningsväska, så jag försöker hålla nere antalet extra objektiv”, säger Diana.

Resevänliga objektiv för Canon EOS R10 omfattar RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, som har en särskilt kompakt, indragbar design och endast väger 130 g. För ett mer omfattande zoomintervall möjliggör RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM att du omedelbart kan anpassa dig efter nästan alla fotograferingsscenarier utan att behöva ett extra objektiv.

Det fantastiska med Canons kameror i EOS R-systemet är att du kan använda objektiv som är kompatibla med fullformat på kameror i APS-C-format och vice versa. Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO IS STM ger till exempel samma synfält på EOS R10 som ett objektiv på 56 mm på en fullformatskamera som EOS RP. Om du vill dra nytta av storleken och bärbarheten kan du dessutom para ihop objektiven Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM och RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM med EOS RP, men då beskärs bilden.

Canon RF 50mm F1.8 STM är ett annat bra resealternativ för EOS R10 eller EOS RP. Bland de bästa zoomalternativen finns det lätta Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM och RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-teleobjektivet, som är mycket kompakt för att vara ett objektiv med så stor räckvidd.

Tips 4: Kliv upp tidigt på morgonen

En kvinna iklädd en t-shirt och ryggsäck håller upp en Canon EOS RP för att ta en bild av en soluppgång över havet.

Om du fotograferar mot solen syns troligen personer och föremål i förgrunden som silhuetter. Försök inte motarbeta det – ta vara på möjligheten att föreviga stämningen.

”Det är mycket folk kring sevärdheterna, även tidigt på dagen”, säger Diana. ”Jag kliver upp väldigt tidigt för att hinna före folkmassorna, så att jag kan fånga motiv utan människor, eller ibland med bara en person för att göra bilden mer intressant. Du får dessutom en bonus i och med det vackra ljuset vid soluppgången, vilket gör det till min absoluta favorittid att fotografera.”

Solen står lågt på himlen under timmen efter soluppgången och timmen före solnedgången, vilket kallas för den gyllene timmen. Då skapas ett gyllene sken som kan tillföra riktig magi i resebilderna. Diana fotograferar alltid RAW-bilder, så att hon kan finjustera vitbalansen och exponeringen för att förbättra färgåtergivningen, högdagrarna och skuggorna när hon redigerar bilderna i bildbehandlingsprogram som Canons Digital Photo Professional.

Tips 5: Återvänd till dina favoritplatser under dagen

Ett tempel på ett berg kastar långa skuggor över marken när solen går ned bakom det.

Solen skapar skuggor, men var inte rädd för motiv med hög kontrast. Exponera för de ljusa områdena och se hur skuggorna får en skarp kontrast. När du har ställt in exponeringen komponerar du bilden och fotar. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 22 mm, 1/200 sek, f/9 och ISO 100.

”Även om jag älskar att fotografera vid soluppgången tror jag att det är viktigt att besöka vackra platser vid andra tidpunkter på dagen också”, råder Diana. ”Folktäta omgivningar kan även skapa fantastiska resebilder, eftersom det fångar kulturen och stämningen på en plats. Områden med skuggor och ljus, och hur solen lyser upp ett motiv, förändras avsevärt under dagens lopp.”

Kom ihåg att solen rör sig över himlen, så om exempelvis landmärken och byggnader som du vill fotografera är i skugga på morgonen kan det vara värt att återvända på eftermiddagen, när ljuset har förändrats.

Tips 6: Använd Canon Camera Connect-appen

Händer som håller i en telefon med Canon Camera Connect-appen. En Canon EOS R10 syns i bakgrunden.

Med Canon Camera Connect-appen kan du inte bara fjärrstyra kameran, utan du kan även hämta bilder direkt som är redo för omedelbar delning på dina sociala kanaler.

En kvinna i röd klänning står framför en rad olika utsmyckade bågar.

Vid fotografering av resebilder föredrar Diana ofta att själv synas i bild. Om du vill ha skärpa framifrån och bakåt, där både motivet och bakgrunden är viktiga för din komponering, håller du dig till en liten bländare (högt f-tal) inom intervallet f/8 till f/11. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 1/100 sek, f/5,6 och ISO 100. © Diana Millos

”Min favoritteknik för resefotografering är att leta efter symmetri i motiv med rena, prydliga linjer, som skapar djärva former”, förklarar Diana. ”Jag gillar även att själv vara med på bilden, så jag bär alltid med mig ett stativ och ställer in kameran innan jag går in i bild.”

Med Canon Camera Connect-appen kan du styra kameran från telefonen och göra eventuella justeringar på distans. Du kan även förhandsgranska bilden och justera autofokus medan du är med i bild.

Tips 7: Spela in filmer och ta stillbilder

En person spelar in sig själv under en solig dag med en Canon EOS R10-kamera och mikrofon.

Canon EOS R10 är en idealisk kamera för resevlogging. Den kan spela in längre än den vanliga tidsgränsen på 30 minuter och funktionen Movie Digital IS hjälper till att stabilisera filmer när du går omkring.

”Filmer får en allt större plats på sociala medier, så det är viktigt för mig att både spela in filmer och ta stillbilder”, säger Diana. ”Jag brukar spela in många korta sekvenser på olika platser, så att jag kan redigera dem tillsammans och skapa en film som ger en övergripande bild av en plats. Jag använder alltid kamerans maximala kvalitetsinställning för film, så att jag får optimala svängrum vid redigeringen.”

Canon EOS R10 är perfekt för detta, med alternativ för 4K 60p, 4K 30p med 6K-översampling och högkvalitativ Full HD vid 120p, som Diana föredrar när det gäller att skapa sekvenser i slow motion.

Tips 8: Arbeta med vinklarna för att få bilder som sticker ut

Taket på en byggnad, som består av sexkanter i metall med veckade trådar, fotograferat underifrån en solig dag.

Se dig omkring och ta dig tid att tänka på vinkeln i bilden för att skapa mer distinkta resebilder. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 1/400 sek, f/4,5 och ISO 100.

”När du fotograferar kända landmärken och platser kan det vara svårt att få dina bilder att sticka ut. Jag letar alltid efter ovanliga vinklar som ger ett annat perspektiv”, säger Diana. ”Det kan vara en stor fördel att fotografera från en låg nivå nära marken eller från hög höjd, och det är enkelt att göra det med en vinklingsbar skärm. För att få ännu högre höjd placerar jag kameran på stativet och använder det som en pinne, så att jag kan hålla det högt ovanför huvudet och ändå förhandsgranska bilden på den bakre skärmen. Det är fantastiskt när du behöver fotografera över huvudena på folk i en folksamling, eller till och med över staket och väggar.”

Tips 9: Visa mer med vidvinkelobjektiv och makroobjektiv

En vit sandstrand och klart blått vatten syns bakom tjocka rader av tropiska träd.

Canon RF 16mm F2.8 STM är ett prisvärt fullformatsobjektiv med fast brännvidd som passar utmärkt för landskap, arkitektur, vloggande och mycket mer. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv inställt på 1/400 sek, f/11 och ISO 200.

En närbild av en eremitkrabba med ett ljusorange skal som tar sig fram över våt sand.

Leta efter detaljer som gör platsen du besöker unik och skapa vackra konstnärliga bilder med kamerans makroinställning. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv inställt på 1/1 250 sek, f/2,8 och ISO 200.

”Resebilder omfattar allt från naturlandskap till arkitektonisk inredning. När jag fotograferar båda dessa föredrar jag att använda ett vidvinkelobjektiv”, säger Diana.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM ger dig ultravidvinklar och kan användas på Canon EOS R10 med Canon-monteringsadaptern EF-EOS R. För fullformatskameran EOS RP eller EOS R6 passar Canon RF 16mm F2.8 STM perfekt med den ljusstarka bländaren på f/2,8 som möjliggör korta slutartider även i svagt ljus. Det här objektivet har dessutom en minsta närgräns på endast 13 cm, vilket gör att du kan komma nära dina motiv och maximera varenda vacker detalj samtidigt som mycket får plats i bilden.

Ett makroobjektiv, som Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, passar även perfekt för att fånga detaljer och det ger en bättre förstoring än ett vanligt objektiv eftersom det fångar även de minsta detaljerna. Det här objektivet har en ljusstark maximal bländare för perfekt exponerade bilder samt en bildstabilisator i 5 steg som håller allting skarpt när du fotograferar utan stativ.

Tips 10: Experimentera i svagt ljus och på kvällen

En stenstrand inramad av träd som fotograferats i svagt ljus, med horisontens glöd på avstånd.

Du får bäst resultat när du fotograferar natthimlen om du använder en lång slutartid för att släppa in mer ljus och placerar kameran på ett stabilt underlag eller ett bärbart stativ för att undvika kameraskakningar. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv inställt på 20 sek, f/11 och ISO 200.

Händer som håller i en Canon EOS RP framför ett stadslandskap på kvällen. Motivet visas på kamerans touchskärm.

Städer kan väckas till liv efter mörkrets inbrott, vilket skapar helt nya fotograferingsmöjligheter. Fullformatskameror som Canon EOS RP utmärker sig i situationer med svagt ljus och ger rena bilder även vid höga ISO-värden.

”Precis efter att solen gått ner, eller innan den går upp på morgonen, får du den ’blå timmen’. Jag gillar de häftiga färger som ljuset skapar och den djupblå färgen på himlen”, säger Diana. ”Det ger stadsbilder ett helt annat utseende, så det är ytterligare ett sätt att skapa unika bilder. Till och med sent på kvällen finns det fortfarande starkt upplysta motiv som du kan fotografera. Det viktigaste är att uppskatta upplevelsen och ha kul.”

Vill du ha inspiration till nästa resa? Kolla in de här dolda platserna.

Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

 • Kompakta systemkameror

  EOS R10

  Ta nästa steg inom fotografering och film med en EOS R-systemkamera som är byggd runt en sensor i APS-C-storlek.
 • Kompakta systemkameror

  EOS RP

  En liten, lätt och intuitiv kompakt systemkamera i fullformat som utformats för resor och vardagsfotografering.
 • Kompakt digital

  PowerShot G7 X Mark III

  En ansluten kamera som ger fantastiska filmer och bilder som dina följare kommer att älska.
 • RF-S-objektiv

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Ett APS-C standardzoomobjektiv för EOS R-serien som är perfekt för vardagssituationer som familj, livsstil, porträtt och helgdagar.
 • RF-S-objektiv

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Ett APS-C-zoomobjektiv med vidvinkel- till telefunktion i EOS R-serien som är perfekt för resor, natur, sport och livsstil.
 • RF-objektiv

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Ett ljusstarkt 35mm f/1.8 MACRO-objektiv för vidvinkelperspektiv, kort närgräns och Hybrid IS.
 • Standardobjektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Ett kompakt, tyst och lätt 50mm RF-objektiv med fast brännvidd och en stor bländare på f/1,8, vilket passar perfekt för att förverkliga din kreativa vision.
 • RF-objektiv

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Det perfekta vardagsobjektivet för kompakta systemkameror i fullformat. Det lättanvända RF 24-105mm F4-7.1 IS STM är lätt, kompakt och redo att ta din fotografering till nästa nivå.
 • Stativ

  Tripod Grip HG-100TBR

  Filma längre med större stabilitet och kreativ flexibilitet tack vare det unika stativhandtaget med löstagbar fjärrkontroll.
 • Relaterade artiklar

 • RESEFOTOGRAFERING

  Den bästa utrustningen för resor

  Utrustning för resefotografering för nybörjare, innehållsskapare och entusiaster.

 • En person som vloggar med en Canon EOS R10. I bakgrunden står ett orange träd fullt av frukt.

  VLOGGING

  De bästa Canon-kamerorna för vlogging

  De här vloggkamerorna från Canon levandegör din vlogg på ett enkelt sätt, med stor kontroll och enastående videokvalitet.

 • EOS R50 jämfört med EOS R10

  FOTOGRAFERING

  EOS R50 jämfört med EOS R10

  Vi jämför de viktigaste funktionerna och designen hos två APS-C-kameror i EOS R-systemet.

 • Abstrakta tips för gatufotografering

  GATUFOTOGRAFERING

  Upptäck abstrakt gatufotografering

  Skapa häpnadsväckande konst av triviala saker med de här enkla teknikerna för surrealistiska stadsbilder.