RESEFOTOGRAFERING

De 10 bästa tipsen för resefotografering

Fotografen och bloggaren Diana Millos delar med sig av sina bästa tips för att ta fantastiska resebilder.
En kvinna som bär en röd axelbandslös klänning böjer sig ner för att ta en bild med en Canon EOS R10.

Den spanska influencern och fotografen Diana Millos började resa för att gå på musikfestivaler och konserter. Det väckte en passion för äventyr hos henne, som snabbt utvecklades till en heltidskarriär som professionell resefotograf och bloggare med fler än 140 000 följare på Instagram.

Här delar Diana, vars senaste projekt omfattar resor till Kuba och Spanien, med sig av sina 10 bästa tips för resefotografering för att ta fantastiska bilder när du utforskar nya platser.

Tips 1: Ta reda på fakta om din destination

Ett utsmyckat, välvt tak sett underifrån.

Resefotografen och bloggaren Diana Millos tar alltid reda på fakta om sina destinationer för att identifiera de bästa platserna att fotografera på. Den här slående bilden av det utsmyckade taket i Hall of Ambassadors i Sevillas Alcázar togs under en storstadssemester i Spanien med Canon EOS R10. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 1/250 sek, f/4,5 och ISO 12800. © Diana Millos

Två flamencodansare i traditionella kläder med armarna uppsträckta och händerna på höfterna på en lummig innergård.

Diana förklarar att det är viktigt att tänka på vad du tänker göra med bilden när du komponerar den och skräddarsy kompositionen i enlighet med det. Porträttbilder som läggs upp på Instagram behöver till exempel anpassas till sidförhållandet 4:5. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/1,8 och ISO 200. © Diana Millos

”Jag anser att planering i förväg är helt avgörande vid resefotografering”, säger Diana. ”När jag vet vart jag ska åka börjar jag söka efter intressanta platser online med hjälp av sociala medier, bloggar och Pinterest.

”Jag letar efter platser som inspirerar mig, så att jag får en bra uppfattning om vart jag vill åka och hur jag tar mig dit. På så sätt får jag en utgångspunkt för att planera mina bilder, men när jag väl har kommit fram letar jag efter olika vinklar och perspektiv som jag inte har sett online, så att jag kan vara kreativ och försöka skapa något originellt och unikt i mina bilder.”

Tips 2: Packa ned en särskild kamera som inte är för tung

En Canon EOS R10-kamera kastar en skugga på en träbrygga.

Trots att Canon EOS R10 är kompakt och lätt har den en detaljerad och högupplöst elektronisk sökare samt inbyggd blixt – perfekt för fotografering i svagt ljus och andra utmanande fotograferingssituationer.

”Jag älskar verkligen Canon EOS R10”, säger Diana entusiastiskt. ”Den är helt enkelt perfekt för resefotografering och fotografering hela dagen eftersom den är så liten och lätt. Den ryms enkelt i en kameraväska som är lika liten som en handväska, även med ett extra objektiv eller två, men den är ändå kraftfull och bildkvaliteten är oklanderlig. Jag gillar även att jag kan förhandsgranska ljusstyrkan, kontrasten och färgen i den elektroniska sökaren, så att jag vet hur bilden kommer att se ut.”

Om du är nybörjare inom fotografering men letar efter en tillförlitlig EOS R-kamera på instegsnivå för att fånga perfekta minnen på ditt nästa äventyr är Canon EOS R100 tillräckligt liten för att få plats i en väska samtidigt som du kan fånga både stillbilder och film av hög kvalitet när det händer.

Om du föredrar en fullformatskamera, som ger enastående bildkvalitet även i extremt svagt ljus, och du även vill ha ett kortare skärpedjup när du använder samma brännvidd, är den kompakta och lätta Canon EOS RP en fantastisk följeslagare på resan.

För dem som föredrar en kompaktkamera har PowerShot G7 X Mark III med fast objektiv ett kraftfullt zoomintervall, 4K-film och fantastiska bilder med 20,1 MP.

Tips 3: Välj objektiv som passar dina behov

En person iklädd gul klänning fäster ett Canon-objektiv på en Canon EOS R10-kamera.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ger dig allt från ett vidvinkelperspektiv till en kraftfull teleräckvidd, utan att du behöver packa ned eller bära runt på extra objektiv.

En kvinna står på en täckt rulltrappa i en blå kjol, tagen med en EOS R8.

Den lätta, kompakta och tunna designen hos Canon RF 28mm F2.8 STM är gjord för att vara diskret. Kombinationen av den lilla storleken, den mångsidiga brännvidden och den stora bländaren gör det till ett fantastiskt objektiv att packa ned om resmålet har intressanta stadsmiljöer och arkitektur. Tagen med en EOS R8 med Canon RF 28mm F2.8 STM inställt på 28 mm, 1/200 sek, f/3,5 och ISO 6000.

”Om jag är ute och fotograferar från gryning till skymning vill jag inte bära med mig en tung utrustningsväska, så jag försöker hålla nere antalet extra objektiv”, säger Diana.

Resevänliga objektiv för Canon EOS R10 omfattar RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, som har en särskilt kompakt, indragbar design och endast väger 130 g. För ett mer omfattande zoomintervall möjliggör RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM att du omedelbart kan anpassa dig efter nästan alla fotograferingsscenarier utan att behöva ett extra objektiv.

Det fantastiska med Canons kameror i EOS R-systemet är att du kan använda objektiv som är kompatibla med fullformat på kameror i APS-C-format och vice versa. Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO IS STM ger till exempel samma synfält på EOS R10 som ett objektiv på 56 mm på en fullformatskamera som EOS RP. Om du vill dra nytta av storleken och bärbarheten kan du dessutom para ihop objektiven Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM och RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM med EOS RP, men då beskärs bilden.

Canon RF 50mm F1.8 STM är ett annat bra resealternativ för EOS R10 eller EOS RP. Bland de bästa zoomalternativen finns det lätta Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM och RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-teleobjektivet, som är mycket kompakt för att vara ett objektiv med så stor räckvidd.

Tips 4: Kliv upp tidigt på morgonen

En kvinna iklädd en t-shirt och ryggsäck håller upp en Canon EOS RP för att ta en bild av en soluppgång över havet.

Om du fotograferar mot solen syns troligen personer och föremål i förgrunden som silhuetter. Försök inte motarbeta det – ta vara på möjligheten att föreviga stämningen.

”Det är mycket folk kring sevärdheterna, även tidigt på dagen”, säger Diana. ”Jag kliver upp väldigt tidigt för att hinna före folkmassorna, så att jag kan fånga motiv utan människor, eller ibland med bara en person för att göra bilden mer intressant. Du får dessutom en bonus i och med det vackra ljuset vid soluppgången, vilket gör det till min absoluta favorittid att fotografera.”

Solen står lågt på himlen under timmen efter soluppgången och timmen före solnedgången, vilket kallas för den gyllene timmen. Då skapas ett gyllene sken som kan tillföra riktig magi i resebilderna. Diana fotograferar alltid RAW-bilder, så att hon kan finjustera vitbalansen och exponeringen för att förbättra färgåtergivningen, högdagrarna och skuggorna när hon redigerar bilderna i bildbehandlingsprogram som Canons Digital Photo Professional.

Tips 5: Återvänd till dina favoritplatser under dagen

En byggnad i Paris från en låg vinkel, med bänkar i förgrunden, tagen med Canon EOS R8 av Martin Bissig.

Solen skapar skuggor, men var inte rädd för motiv med hög kontrast. Exponera för de ljusa områdena och se hur skuggorna får en skarp kontrast. När du har ställt in exponeringen komponerar du bilden och fotar. Tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 24 mm, 1/80 sek., f/14 och ISO 320. © Martin Bissig

”Även om jag älskar att fotografera vid soluppgången tror jag att det är viktigt att besöka vackra platser vid andra tidpunkter på dagen också”, råder Diana. ”Folktäta omgivningar kan även skapa fantastiska resebilder, eftersom det fångar kulturen och stämningen på en plats. Områden med skuggor och ljus, och hur solen lyser upp ett motiv, förändras avsevärt under dagens lopp.”

Kom ihåg att solen rör sig över himlen, så om exempelvis landmärken och byggnader som du vill fotografera är i skugga på morgonen kan det vara värt att återvända på eftermiddagen, när ljuset har förändrats.

Tips 6: Använd Canon Camera Connect-appen

Händer som håller i en telefon med Canon Camera Connect-appen. En Canon EOS R10 syns i bakgrunden.

Med Canon Camera Connect-appen kan du inte bara fjärrstyra kameran, utan du kan även hämta bilder direkt som är redo för omedelbar delning på dina sociala kanaler.

En kvinna i röd klänning står framför en rad olika utsmyckade bågar.

Vid fotografering av resebilder föredrar Diana ofta att själv synas i bild. Om du vill ha skärpa framifrån och bakåt, där både motivet och bakgrunden är viktiga för din komponering, håller du dig till en liten bländare (högt f-tal) inom intervallet f/8 till f/11. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 1/100 sek, f/5,6 och ISO 100. © Diana Millos

”Min favoritteknik för resefotografering är att leta efter symmetri i motiv med rena, prydliga linjer, som skapar djärva former”, förklarar Diana. ”Jag gillar även att själv vara med på bilden, så jag bär alltid med mig ett stativ och ställer in kameran innan jag går in i bild.”

Med Canon Camera Connect-appen kan du styra kameran från telefonen och göra eventuella justeringar på distans. Du kan även förhandsgranska bilden och justera autofokus medan du är med i bild.

Tips 7: Spela in filmer och ta stillbilder

En person spelar in sig själv under en solig dag med en Canon EOS R10-kamera och mikrofon.

Canon EOS R10 är en idealisk kamera för resevlogging. Den kan spela in längre än den vanliga tidsgränsen på 30 minuter och funktionen Movie Digital IS hjälper till att stabilisera filmer när du går omkring.

En person lägger ner Canon PowerShot V10 i sin lilla handväska.

Canon PowerShot V10 är en allt-i-ett-kamera i fickformat för 4K-vloggande under resor. Med allt som ingår – en vinklingsbar skärm, stora stereomikrofoner och till och med ett stativ – är du redo att börja filma på några sekunder, oavsett var du befinner dig.

”Filmer får en allt större plats på sociala medier, så det är viktigt för mig att både spela in filmer och ta stillbilder”, säger Diana. ”Jag brukar spela in många korta sekvenser på olika platser, så att jag kan redigera dem tillsammans och skapa en film som ger en övergripande bild av en plats. Jag använder alltid kamerans maximala kvalitetsinställning för film, så att jag får optimala svängrum vid redigeringen.”

Canon EOS R10 är perfekt för detta, med alternativ för 4K 60p, 4K 30p med 6K-översampling och högkvalitativ Full HD vid 120p, som Diana föredrar när det gäller att skapa sekvenser i slow motion.

Om du vill hålla dina prenumeranter och följare uppdaterade under dina resor är Canon PowerShot V10 en allt-i-ett-lösning i fickformat för nästa resa. Den är utformad för vloggande och du kan skapa 4K UHD-film när du är på språng, med möjlighet att lägga till kreativa filter och utjämningseffekter var du än är.

Tips 8: Arbeta med vinklarna för att få bilder som sticker ut

Taket på en byggnad, som består av sexkanter i metall med veckade trådar, fotograferat underifrån en solig dag.

Se dig omkring och ta dig tid att tänka på vinkeln i bilden för att skapa mer distinkta resebilder. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 1/400 sek, f/4,5 och ISO 100.

”När du fotograferar kända landmärken och platser kan det vara svårt att få dina bilder att sticka ut. Jag letar alltid efter ovanliga vinklar som ger ett annat perspektiv”, säger Diana. ”Det kan vara en stor fördel att fotografera från en låg nivå nära marken eller från hög höjd, och det är enkelt att göra det med en vinklingsbar skärm. För att få ännu högre höjd placerar jag kameran på stativet och använder det som en pinne, så att jag kan hålla det högt ovanför huvudet och ändå förhandsgranska bilden på den bakre skärmen. Det är fantastiskt när du behöver fotografera över huvudena på folk i en folksamling, eller till och med över staket och väggar.”

Tips 9: Visa mer med vidvinkelobjektiv och makroobjektiv

En bild av en kvinna som står på en strand i solnedgången, tagen med en Canon EOS R7-kamera.

Canon RF 28mm F2.8 STM är ett prisvärt fullformatsobjektiv med fast brännvidd som passar utmärkt för fotografering av landskap och havsmiljöer, gatufotografering och vardagsliv. Tagen med en Canon EOS R7 med ett Canon RF 28mm F2.8 STM-objektiv inställt på 1/100 sek, f/4,5 och ISO 100.

En närbild av en eremitkrabba med ett ljusorange skal som tar sig fram över våt sand.

Leta efter detaljer som gör platsen du besöker unik och skapa vackra konstnärliga bilder med kamerans makroinställning. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv inställt på 1/1 250 sek, f/2,8 och ISO 200.

”Resebilder omfattar allt från naturlandskap till arkitektonisk inredning. När jag fotograferar båda dessa föredrar jag att använda ett vidvinkelobjektiv”, säger Diana.

Om du vill ha en bred vy och fånga energin på gatorna du utforskar, samtidigt som du håller utrustningsväskan lätt, är den tunna designen hos Canon RF 28mm F2.8 STM ett utmärkt alternativ. En stor bländare på f/2,8 tar dig från dag till natt och hjälper dina motiv att sticka ut.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM ger dig ultravidvinklar och kan användas på Canon EOS R10 med Canon-monteringsadaptern EF-EOS R. För fullformatskameran EOS RP eller EOS R6 passar Canon RF 16mm F2.8 STM perfekt med den ljusstarka bländaren på f/2,8 som möjliggör korta slutartider även i svagt ljus. Det här objektivet har dessutom en minsta närgräns på endast 13 cm, vilket gör att du kan komma nära dina motiv och maximera varenda vacker detalj samtidigt som mycket får plats i bilden.

Ett makroobjektiv, som Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, passar även perfekt för att fånga detaljer och det ger en bättre förstoring än ett vanligt objektiv eftersom det fångar även de minsta detaljerna. Det här objektivet har en ljusstark maximal bländare för perfekt exponerade bilder samt en bildstabilisator i 5 steg som håller allting skarpt när du fotograferar utan stativ.

Tips 10: Experimentera i svagt ljus och på kvällen

En stenstrand inramad av träd som fotograferats i svagt ljus, med horisontens glöd på avstånd.

Du får bäst resultat när du fotograferar natthimlen om du använder en lång slutartid för att släppa in mer ljus och placerar kameran på ett stabilt underlag eller ett bärbart stativ för att undvika kameraskakningar. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv inställt på 20 sek, f/11 och ISO 200.

Ett porträtt av en kvinna på en gata på natten, taget med en Canon EOS R8 och Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet av Alexandra Andreeva.

Städer kan väckas till liv efter mörkrets inbrott, vilket skapar helt nya fotograferingsmöjligheter. Fullformatskameror som Canon EOS R8 utmärker sig i situationer med svagt ljus och ger rena bilder även vid höga ISO-värden. Tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/128 sek., f/2,2 och ISO 8000. © Alexandra Andreeva

”Precis efter att solen gått ner, eller innan den går upp på morgonen, får du den ’blå timmen’. Jag gillar de häftiga färger som ljuset skapar och den djupblå färgen på himlen”, säger Diana. ”Det ger stadsbilder ett helt annat utseende, så det är ytterligare ett sätt att skapa unika bilder. Till och med sent på kvällen finns det fortfarande starkt upplysta motiv som du kan fotografera. Det viktigaste är att uppskatta upplevelsen och ha kul.”

Vill du ha inspiration till nästa resa? Kolla in de här dolda platserna.

Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

 • Kompakta systemkameror

  EOS R100

  Skapa perfekta minnen i enastående kvalitet med den här intuitiva EOS R-kameran som alltid är redo.
 • Kompakta systemkameror

  EOS R10

  Ta nästa steg inom fotografering och film med en EOS R-systemkamera som är byggd runt en sensor i APS-C-storlek.
 • Kompakta systemkameror

  EOS R8

  Ta steget upp till fotografering och film i fullformat och förverkliga dina kreativa ambitioner.
 • Kompakt digital

  PowerShot V10 (Black)

  Stick ut från mängden online och håll dig diskret när du spelar in med Canons allt-i-ett-vloggkamera i fickformat med 4K-upplösning.
 • RF-S-objektiv

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Ett APS-C standardzoomobjektiv för EOS R-serien som är perfekt för vardagssituationer som familj, livsstil, porträtt och helgdagar.
 • RF-S-objektiv

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Ett APS-C-zoomobjektiv med vidvinkel- till telefunktion i EOS R-serien som är perfekt för resor, natur, sport och livsstil.
 • CANON-OBJEKTIV

  RF 28mm F2.8 STM

  Ett smidigt, lätt och tunt objektiv för rese- och gatufotografering, med en mångsidig brännvidd på 28 mm och en stor maximal bländare på f/2,8.
 • RF-objektiv

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Ett litet och lätt zoomobjektiv i RF-serien på 24-50 mm som du kan använda dagligen för resor, landskap och mycket mer.
 • Standardobjektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Ett kompakt, tyst och lätt 50mm RF-objektiv med fast brännvidd och en stor bländare på f/1,8, vilket passar perfekt för att förverkliga din kreativa vision.
 • Relaterade artiklar

 • RESEFOTOGRAFERING

  De bästa kamerorna och objektiven för resor

  Oavsett om du utforskar stadsgator eller ojämn landsbygd, eller till och med drar iväg till andra sidan världen, lönar det sig att resa lätt. Här är den idealiska Canon-utrustningen för att fånga upplevelsen utan att budgeten spräcks.

 • GATUFOTOGRAFERING

  Tips för gatufotografering

  Oumbärliga råd om hur du tar fantastiska gatubilder med arkitekturen i fokus.

 • FOTOGRAFERING

  EOS R50 jämfört med EOS R10

  Vi jämför de viktigaste funktionerna och designen hos två APS-C-kameror i EOS R-systemet.

 • RESOR

  Den perfekta resekamraten

  Fotograferingsproffset Martin Bissig reser till Sri Lanka med EOS R10.