Canon banar väg för blivande fotojournalister och presenterar 2023 års Student Development Programme

• Canon lanserar sitt studentprogram för 7:e gången – en språngbräda för spirande fotojournalister där de kan utveckla och visa sina arbeten
• 100 studenter får vägledning av branschexperter från etablerade nyhetsbyråer, nyhetspublikationer och från Canons ambassadörer
• Ett urval på 30 studenter bjuds in att delta i en fem dagars workshop i spanska Girona, inklusive ett besök på fotojournalisternas festival Visa pour l’Image i Frankrike, där de kan knyta nya kontakter med yrkesfotografer och likasinnade
• De fem slutliga adepterna får vara med om en exklusiv upplevelse som sätts samman av Canon på Hamburg Portfolio Review
• Studenter runt om i Europa, Mellanöstern och Afrika1 kan lämna in ansökningar från måndag den 13 mars 2023.

Stockholm, 2023-03-13 – Canon Europe öppnar idag återigen sitt prestigefyllda Canon Student Development Programme (CSDP) för ansökningar. Det här blir programmets sjunde år, där hundratals blivande fotografer stöttats för att våga ta sina första viktiga steg mot en karriär inom fotojournalism. Det här branschledande initiativet ger tillgång och exponering till erfarna proffs från fotovärlden och möjlighet att delta i viktiga branschevenemang.

CSDP2022 Fiona Shields 0U9A2158

CSDP har etablerat sig som en ovärderlig språngbräda för nästa generations fotojournalister. Tidigare elever har gått vidare till arbete för ansedda nyhetsbyråer och internationellt lovordade publikationer – till exempel 2021 års elev Chiara Negrello, vars arbete sedan regelbundet har visats i New York Times; 2022 års elev Vasilis Tsiolis, vars intima skildring av nomadiska getherdar i Grekland har täckts av The Guardian; och Sara Affolter, baserad i Schweiz, som med helhjärtat stöd av sin CSDP-mentor Ulla Lohmann har kunnat publicera sin första bok om djurens rättigheter.

Programmet är öppet från den 13 mars till den 16 april, för studenter och praktikanter1 som bor och studerar i Europa, Mellanöstern och Afrika. Ett begränsat antal platser kommer också att finnas tillgängliga för talanger som rekommenderas av branschproffs. Bidragen bedöms av en jury som består av redaktörer från Getty Images, Reuters, AFP och EPA och juryn utser den första 100-skaran av regionens mest lovande unga storytellers.

Personligt mentorskap

De 100 utvalda studenterna kopplas ihop med en av programmets expertmentorer, bland andra svenske fotografen och Canon-ambassadören Magnus Wennman, med syfte att diskutera deras aktuella arbete och långsiktiga karriärambitioner i särskilda separata personliga sessioner. Virtuella genomgångar under sommaren blir till hjälp att förbättra deras portföljer och projektsammanfattningar – med särskilt fokus på att utforska olika redigeringsalternativ och sätt att ytterligare stärka berättarfärdigheter och utveckla storysignaturer.

Daniel Etter, Canon-ambassadör och fotojournalist säger så här: ”Canons Student Development Programme har blivit ett av de ledande initiativen för att stödja och koppla samman unga fotografer. För mig har det varit ett privilegium att få följa tidigare studenters arbete och utveckling under årens lopp. Det är fantastiskt att se att det här årets program återigen erbjuder en ingång till ett av branschens viktigaste event och de mest uppskattade fotojournalisterna, liksom ekonomiskt stöd som ger unga fotografer en plattform för att kunna sätta fart på karriären.”

Workshop i Girona, Spanien och Visa pour l'Image i Perpignan, Frankrike

I september blir upp till 30 studenter inbjudna till en fem dagars Canon-workshop i en flott katalansk bondgård i Girona, Spanien, som avslutas med en sista övernattning i samband med den internationella fotojournalistfestivalen Visa pour l’Image i Perpignan, Frankrike.

I workshoppen finns ett inre forum för att utbyta idéer och bygga upp relationer med kända proffs från fotovärlden, till exempel den prisbelönte fotojournalisten Brent Stirton, Fiona Shields, Head of Photography på The Guardian och Lars Lindemann, Director of Photography för tyska GEO Magazine. Gruppgenomgångar av portföljer ger studenterna stor kunskap och en chans att både kritisera kollegors arbete och få professionell feedback på sina egna verk. Canon‑ambassadören Paolo Verzone ger också deltagarna en praktisk hands-on Masterclass inom ljussättning.

Förutom att se de viktigaste utställningarna och kvällsfilmvisningarna under Visa pour l’Image, får studenterna också möjlighet att delta i ytterligare genomgångar av portföljer och på så sätt bredda sina nätverk.

Hamburg Portfolio Review

Efter finjustering av sina portföljer och kunskap om hur de ska presentera sina arbeten i olika programmoduler, får en slutlig grupp på fem adepter möjlighet att delta i Hamburg Portfolio Review. Under en tre dagars resa får varje student gå på individuella portföljgenomgångar och delta i en serie exklusiva mediamöten med branschens viktigaste redaktörer. Varje deltagare får också ett stipendium på 2 000 euro och en topputrustning från Canon som stöd till sitt nästa kreativa kapitel.

Inträdeskriterier och ansökningshandlingar om deltagande i Canons 2023 års Student Development Programme finns på: https://www.canon.se/get-involved/student-development-programme/