Artikel

Avancerade resultat för fotografer som arbetar ensamma med Canon EOS C200

Group of people pouring coulored powder on a woman.

Filmskaparen David Newton på egen ”Trash the Dress”-fotografering med den flexibla EOS C200 med liten formfaktor

David Newton tyckte det skulle bli spännande att se vad nya EOS C200 gick för. I sin kortfilm, ”Trash the Dress”, utnyttjade han kamerans mångsidighet och potential för fotografer som jobbar ensamma. Han monterade kameran på en balansring och drönare för att kunna använda dess avancerade autofokusfunktioner fullt ut.

David Newton beskriver sig själv som en ”fotograf-filmskapare. Jag är en av de personer som har gått från att ha varit fotograf, från videogrejer med systemkameror till mer avancerade grejer utifrån vad projekten krävde.”

Newton har tagit sig från videokapabla systemkameror till Cinema EOS-sortimentet, han har haft utbildningskurser om Canon-kameror och såg fram emot att arbeta med nya EOS C200 så snart som möjligt.

”Projektet dök upp då Canon sa att de ville se vad C200 gick för, och ville ha någon som gått från systemkamera till film. Kameran fungerar i två olika miljöer: den passar för avancerade produktionsarbetsflöden, uppriggad i en stor produktionsmiljö och den fungerar även väldigt bra för fotografer som jobbar ensamma eller med ett litet arbetsteam i och med dess ergonomi.” Det, säger Newton, är hans specialistområde. ”Jag brukar jobba ensam eller med ett litet arbetsteam. Jag tycker att det är enklare att göra det själv.” Newton hade tidigare använt C200 i ett projekt i Dubai och ”hade redan lite erfarenhet av den.”

Newton hänvisar till kombinationen av en kompakt, lätt enhet med inbyggd Cinema RAW Light-inspelning av hög kvalitet när han beskriver kameran som ”ett Jekyll och Hyde-odjur. Något som verkligen fungerar för mig är den interna 4k RAW-inspelningen – den är fantastisk. Det krävs en kamera som är på medelnivå vad gäller pris och storlek, men som verkligen ger allt i slutändan för att åstadkomma kvaliteten som RAW ger. Vi är vana att fotografera i MP4, motsvarande JPEG från ett stillbildsperspektiv, med väldigt begränsade gradmöjligheter, men nu får vi dynamiskt omfång i femton steg (från den bearbetade Cinema RAW Light-filen).” Det, menar Newton, gör ett stort dynamiskt omfång till ett verkligt alternativ och det utökar även möjligheterna under efterbehandlingen. ”Om du vill byta till ett HDR-arbetsflöde är det möjligt. När du arbetar i Rec709 får du så mycket flexibilitet i den graden – och, om jag vågar säga det, möjligheten till återställning om något skulle bli tokigt (vilket aldrig händer någon!)”

Newton är snabb att erkänna värdet av både RAW-inspelning och komprimerad inspelning. ”Du har RAW, men du har även möjligheten att inte använda det. Du har mycket avancerade resultat och du har komprimering. Om du ställer in kameran ordentligt är resultaten i MP4 fantastiska. Om du däremot fotograferar mycket Chroma Key är det bättre att använda RAW för extra data. Alla som ska fotografera med mindre avancerad codec fotograferar bröllop och evenemang. Då vill du inte skapa en drös data eller ha bearbetningskrav för RAW.”

Canon video camera in action

Bortom sensorn och inspelningsformatet

Newton är särskilt förtjust i autofokusfunktioner i C200. ”Autofokussystemet Dual Pixel CMOS är fantastiskt. Det är ett ganska stort steg från manuellt fokus som vi har använt i flera år, till något som har autofokus som du faktiskt kan lita på och använda.” Fokussystemet drar nytta av C200:s touchskärm när en fokuspunkt väljs och skapar ett mycket flexibelt system som minskar behovet av en kameraassistent.

I situationer där manuellt fokus är oundvikligt beundrar Newton även Dual Pixel Focus Guide-funktionerna. ”Du väljer en fokuspunkt och sedan har du pilar runt den punkten så att du vet om fokus ligger fram eller bak. Så om du vill arbeta med Cine Primes får du fortfarande fokusbekräftelse.” Med EF-objektiv däremot ”behöver du inte en kameraassistent, du behöver inte använda ett separat fokussystem. Det gör den mer hanterbar och du kan arbeta mycket snabbare.” När Newton tänker tillbaka på tiden med systemkameror för video är han nöjd över att se systemet på en särskild kamera för rörliga motiv. ”Kameror som 7D Mark II har haft det ett tag och det är trevligt att se att det på en filmkamera.”

Group of people laughing whilst pouring coloured powder on woman

En optimerad layout för kontroll och anslutning kombinerad med ett bekant menysystem för enkelhetens skull. ”Alla knappar sitter på vänster sida och alla portar på höger. Det finns inga knappar på konstiga ställen. Alla är grupperade tillsammans. Du kan arbeta snabbt och enkelt med den, och alla som har fotograferat med Canon-kameror – systemkamera eller Cinema EOS – kommer utan tvekan att känna igen inställningarna. Menyerna är utformade på samma sätt, knapparna sitter på samma ställe och de är märkta på rätt sätt.”

Med tanke på den oförutsägbara ”Trash the Dress”-fotograferingen uppskattade Newton särskilt att C200 var så kompakt. ”Den balanserade fint på en Ronin och längst ned på en DJI 1000 – i huvudsak en upphängningsring monterad på en drönare – och fungerade väldigt bra. Tack vare att den går att rigga på olika sätt får du många kreativa möjligheter.”

Moderna kameror som har hög känslighet behöver ofta ett neutralt densitetsfilter, och på en upphängningsring eller drönare kan storleken och vikten av en ”matte box” vara opraktiskt, och Newton uppskattade det interna gråfilteralternativet med tio steg. ”Om du ska börja fotografera i RAW och vill ha det bästa dynamiska omfånget är ISO 800 att föredra. Möjligheten att kunna tillämpa två, fyra, åtta eller tio steg i gråfiltret gör att du slipper krångla med riggning.”

JAG BLEV VÄLDIGT IMPONERAD AV DEN. JAG KOMMER ATT HA EN I MIN UTRUSTNINGSVÄSKA INOM EN SNAR FRAMTID

”Jag blev väldigt imponerad av den”, sammanfattar Newton och bekräftar att ”jag kommer att ha en i min utrustningsväska inom en snar framtid. Den var rolig att använda och resultaten blev så bra att om du har ett jobb som kräver att du använder en sådan kameratyp, så är det inte så mycket att fundera på. Och av Cinema EOS-sortimentet är C200 bästa allround-kameran. När du jobbar vill du ha en kamera som anpassar sig efter dig, istället för att du ska anpassa dig. Det händer så mycket på en tagning, så kan du göra saker och ting lite enklare sparar du mycket tid. Tiden vid produktionerna är alltid pressad.”

Om du vill gå tillbaka till översikten över EOS C200 klickar du här

Skrivet av James Bennett, Televisual Media UK Ltd


Relaterat