Artikel

Håll musiken levande och dynamisk med Canon EOS C200

Canon video camera in action whilst filming ricky patel with his guitar.

Producenten Patrick Greaves och filmfotografen Ricky Patel spelade in ett musikuppträdande för 4k HDR-utmatning med bioliknande ljusslöjor och minimalt med ljus på nya EOS C200

Majoriteten av kortfilmer som visar musiker i arbete är faktiskt inte verklighetsförankrade, eftersom många musiker mimar till låtarna i de flesta musikvideorna. Mahogany Sessions står i stark kontrast till det: de försöker skapa en bioliknande presentation av äkta liveuppträdanden som fotograferas på ett sätt som kompletterar verkligheten i situationen, samtidigt som det förblir dramatiskt och intressant.

Producenten Patrick Greaves och filmfotografen Ricky Patel är regelbundna medarbetare på sessionerna. Varje session är ett uppträdande i en tagning, som Greaves beskriver som att ”fånga något äkta och naturligt." Sessionerna ger oss en möjlighet att visa upp den bästa kommande och etablerade talangen genom att föra samman bilder med otroliga liveuppträdanden.” Greaves och Patel deltog i en session med den Londonbaserade musikern Alfa Mist och valde då Canon EOS C200 för dess kombination av en utmärkt sensor med högt dynamiskt omfång, inbyggd RAW-inspelning och kompakt formfaktor. Greaves fortsätter: ”Vi kan använda den med en rad olika sorters riggar, till exempel stabiliserade riggar som Movi Pro. C200 kan användas på flera olika sätt tack vare sin förmåga att anpassa sig till alla de miljöer vi måste befinna oss i.”

C200 KAN ANVÄNDAS PÅ FLERA OLIKA SÄTT TACK VARE SIN FÖRMÅGA ATT ANPASSA SIG TILL ALLA MÖJLIGA MILJÖER.

Produktionen fotograferades den 8 september 2017 på Normansfield Theatre, en tidstypisk spelplats vid Langdon Down Centre i Teddington. Greaves beskriver arenan på ett livfullt sätt och hänvisar både till dess visuella och akustiska storslagenhet. ”Det är en förstklassig, renoverad originalviktoriansk teater. Den ger ett fylligt ljud med kraftiga toner och vi kände att platsen skulle vara perfekt för att framhäva både den visuella och musikaliska klangen.” Med dessa målsättningar och med tanke på låtens längd insåg Greaves tidigt att det var viktigt att ”använda en kamera som är så liten som möjligt, med så många funktioner som möjligt.”

Patel ville visa både musikerna och platsens historiska detaljer, så hans uppgift var att belysa utrymmet så att den stativmonterade C200 nådde ut i hela arenan utan att några ställ eller kablar syntes i bild. ”Det var en ganska unik session”, börjar han. ”Det var en av de längsta sessionerna och vi ville gå till vartenda hörn.” För att kunna göra det krävdes en noga placering av musikerna och exakta markeringar för kameran, även om mängden ljus var tvungen att begränsas för att hålla platsen fri från utrustning.

Med det i åtanke specificerade Patel heliumballongbelysning för ljus över huvudet och i övrigt använde han bara en Skypanel. ”Det var bokstavligt talat heliumbelysningen och en Skypanel som gjorde att en del ljus föll på trummisen – och en hel del fix och trix med persiennerna för få till något som alla var nöjda med.” Han använde även dis för att åstadkomma en stil som är bekant för de som brukar se Mahoganys arbete och han drog full nytta av platsens fönster med frostat glas. Det gjorde att ljuset utifrån kunde kontrolleras bättre då kontrasten mellan dagsljusinteriörer och -exteriörer är svår att hålla i schack.

Patel är snabb på att tala gott om C200:s hantering av en sådan miljö med hög kontrast. ”Jag blev riktigt överraskad över hur bilden blev. Jag hade inte förväntat mig det av kameran … det finns så mycket information, latituden verkar vara mycket bra.” Han fortsätter: ”Den verkade vara mycket längre ifrån andra kameror, mycket mjukare. Med andra kameror måste du sänka graden, [men] du får en mycket neutralare bild.” Patel valde att använda C200:s nätta Cinema RAW Light-format vid inspelningen, vilket tillåter kameran att göra inbyggda inspelningar av mycket hög kvalitet och kringgår behovet av skrymmande externa inspelare. Pro Res-inspelning är möjligt med en inspelningsenhet från tredje part och ett bra alternativ, men Patel kände att han ”ville se vad kameran kunde göra med det nya interna RAW-formatet.”

Close up view of Canon EOS 200 video camera side view.

”Det var en 4k HDR-session”,

fortsätter Greaves och hänvisar till det ständigt växande behovet att skapa resultat med ännu högre upplösning och dynamiskt omfång. ”Vi kunde spela in RAW på kameran. Det gör en enorm skillnad eftersom du inte behövde koppla till en extern inspelare. Du har den fantastiska sensorn i C200 och får den avancerade bioliknande stilen från en kamera med liten form.” Greaves vill även poängtera kamerans utmärkta hantering av högdager. ”Den ger oss fler möjligheter att ta fram alla detaljer och kontraster … Den har ett dynamiskt omfång i femton steg, så vi behövde inte justera fönstren alls.”

Filmfotografen Patel har använt andra kameror i sortimentet och kände sig hemma. ”Allt fungerade rätt enkelt. Användbarhet är nyckeln och jag visste var allting satt eftersom jag är väldigt bekant med C300.” Skillnaderna mellan C300 och C200 är bland annat att CFast-kortfacken monteras på sidan snarare än på baksidan, vilket gör dem mer lättåtkomliga när C200 är monterad på ett stativ. Patels erfarenhet från Alfa Mists-sessionen gav även andra tankar: ”Jag gör också många dokumentärer”, säger han. ”Jag tror att C200 vore fantastisk att ha med sig på resan. Du behöver inte V-lock och en till ryggsäck … Stoppa bara ned de små batterierna i ryggsäcken och de räcker ett bra tag.”

Producenten Greaves sammanfattar och anspelar på flexibiliteten med C200. ”Ur en producents perspektiv är mångsidigheten den främsta faktorn. Den är prisvärd och fungerade med våra befintliga inställningar utan att orsaka några problem. Det gör att vi kan höja nivån för bildkvaliteten då vi fotograferar direkt i 4k RAW och allt ingår i en enda enhet. För oss är det en perfekt uppgradering från C300, ett betydelsefullt framsteg från befintliga Canon-modeller. Från min synvinkel är det bra att de lanserar den här kameran.”

Om du vill gå tillbaka till översikten över EOS C200 klickar du här

Skrivet av James Bennett, Televisual Media UK Ltd


Relaterat