LISTA

7 saker din chef vill att du ska veta om säkerhet

Säkra arbetssätt på hemmakontoret och på vift
Säkra arbetssätt på hemmakontoret

Att göra flera saker samtidigt är du inte ensam om. Gör rätt saker, på ett säkert sätt.

Arbetar du lika många timmar som Dolly P sjunger om? Eller har du en flexibel arbetsdag? Just nu läser du en artikel och samtidigt kanske du plockar ur en diskmaskin eller pendlar till din arbetsplats. Att göra flera saker samtidigt är du inte ensam om. När det kommer till att vilja vara effektiv, behöver vi ibland stanna upp och tänka efter. Är jag tydlig i min fråga eller uppdrag. Gör jag rätt saker och gör jag det på ett säkert sätt?

De där små fallgroparna, som att förlora en telefon, glömma ett dokument vid skrivaren eller klicka på den där länken… ja, dessa vill vi helst undvika. Inte bara för att man vill placera sina händer framför ansiktet och sjunka under jorden, utan även för det kan leda till en stor skada för ditt bolag.

När arbetsplatserna flyttades till medarbetarnas köksbord uppstod fler risker och cyberkriminella var inte sena med att utnyttja sårbara system och en lättdistraherad arbetsstyrka. Hackare tycks ständigt hitta nya sätt att komma åt känslig information som inte är avsedd att spridas.

Cyberkriminella utnyttjar sårbara system och en lättdistraherad arbetsstyrka.

När kontoret flyttade till köksbordet uppstod fler risker. Cyberkriminella var inte sena med att utnyttja sårbara system och en lättdistraherad arbetsstyrka.

En större säkerhetsincident påverkar fler medarbetare än dig själv och din IT-avdelning. En risktagande kollega är indirekt en tidstjuv. Genom att bli medveten om att ditt eget beteende kan utgöra en säkerhetsrisk, är du en hjälpsam kollega som snarare spar tid till företaget.

Om du kan bidra till att inte orsaka IT-trubbel, då är du väl på? För oavsett hur många mellanchefer du har mellan dig och din IT-chef så kommer hen veta ditt namn, om du är den, som klickar på länken vill säga.

Listan för dig som greppar säkerhet

1) Koppla bort autopiloten
Att inte gå på "autopilot" när du arbetar är viktigt, men ofta svårt med krävande scheman och ansvar. Det är lätt att missa att en inloggningssida ser lite "annorlunda ut" eller att ett e-postmeddelande som kräver "brådskande" åtgärd behöver en andra titt för att utvärdera avsändare och dess trovärdighet.

2) Tvåtangentsgreppet alla ska känna till
När du lämnar din dator ska den alltid låsas. Lås din skärm med Windows-knappen + L. Enklare har det inte varit att låsa datorn.

3) Mental paus-knapp
Ha din mentala paus-knapp aktiverad när du arbetar. Stanna upp och tänk efter innan du klickar; ”Känns det här rätt?”. Var uppmärksam på ord som om ”Brådskande”, ”Varning”, ”Agera nu” ("Caution", "Act Now", "Warning") det kan vara cyberbrottslingar som försöker få dig att agera utan att tänka. Om någon stressar dig bör du granska det du har framför dig extra noggrant.

Tryck på knappen. En enkel knapptryckning gör att din dator håller sig uppdaterad.

Ha din mentala paus-knapp aktiverad när du arbetar. Om någon stressar dig bör du granska det du har framför dig extra noggrant.

4) Olika lösenord
När en cyberkriminell har ditt lösenord kommer de att ha obegränsad tillgång för att låsa upp och stjäla din personliga information, vilket kan orsaka otaliga skador, både ekonomiskt och för ditt rykte. Att endast ha ett lösenord gör dig väldigt sårbar. Se därför till att använda olika lösenord på alla webbsidor. Starka lösenord är nyckeln till din personliga information. Koppla även på tvåfaktorsautentisering där det finns tillgängligt.

5) Använd säker utskrift
Ingen chef ska behöva påminna dig att inte lämna utskrifter i skrivaren. Ditt företag har möjlighet att koppla på funktionen säker utskrift så att du bara skriver ut de dokument som du faktiskt vill ha. Inga papper kan då bli kvarglömda säkerhetshot. När det kommer till hemmaskrivaren är det viktigt att följa ditt företags utskriftspolicy. Säkerhetsklassade dokument kan skrivas ut hemma om skrivaren uppfyller säkerhetskrav som företaget har på kontoret. Hårdvara på distans är ju hackarnas chans.

6) Erkänn
Om du har klickat på en osäker sida eller länk, öppnat eller fyllt i dina personliga uppgifter på en opålitlig webbplats, dölj det inte. Rapportera det omedelbart till din IT-avdelning eller ansvarig. Var inte generad, IT finns där för att hjälpa till.

7) Tryck på knappen
Av- & på-knappen ska du frekvent trycka på. Denna enkla knapptryckning gör att din dator håller sig uppdaterad. Din IT-avdelning kommer kanske jubla för att du ser över din hårdvara och låter mjukvaran arbeta innanför skalet.

Gör din IT-chef varm i ❤

Som du ser, listan som din chef vill att du ska känna till är inte svårhanterad. Det är några enkla knep som gör att du behåller din medvenhet och ser risker som kan presenteras för dig. Genom att greppa säkerhet blir du ingen tidstjuv för dina kollegor. Din IT-chef kanske ändå vet ditt namn, men då av anledningen att du jobbar säkert och smart. Du kanske gör din IT-chef varm i hjärtat genom att dela med dig av ditt tänk till fler kollegor? För när vi är flera som tillsammans arbetar för en sak så brukar det gå bättre att nå våra mål.

Stay safe out there ❤

Gör din IT-chef varm i ❤

Att leva och arbeta tillsammans för allas bästa är grunden i vår filosofi som vi kallar Kyosei.

Skriv ut vad som helst från vilken enhet du vill.

Utforska ytterligare

 • Artikel

  Molnaktivering vid byte av arbetsplats

  Påskynda den digitala transformationen med molnbaserade lösningar för distansarbete.

  21 Sep 2020

 • Artikel

  Återtillverkad eller reparerad: vad ska du välja?

  En stor skillnad: reparerad eller återtillverkad. Skapa en hållbar IT-miljö.

  25 Jan 2021

 • ARTIKEL

  Hur ungdomar hittar egna vägar till jobb och drömmar

  Canon firar ett långt hållbart partnerskap tillsammans med My Dream Now.

  25 Nov 2020

 • Kärnan i vårt hållbarhetsarbete är vår företagsfilosofi