ARTIKEL

Begränsningar med Eco solvent- och Latexskrivare

64” eco solvent- och latexskrivare har flera fördelar – de är relativt sett billiga i inköp och är ofta lätta att använda. Men de har även flera betydande begränsningar.

Canon Camera

Tre nackdelar för skylt- och montertillverkare – Lägre produktivitet, kvalitet och flexibilitet

Många som jobbar med skylt- och montertillverkning använder 64” eco solvent- eller latexskrivare. De har flera fördelar; de är relativt sett billiga i inköp, är generellt sätt lätta att använda och vissa modeller kan tillochmed skriva ut i vitt.

Många gånger räcker detta, men med ett ökat tryck på nya applikationer och interna krav på att sänka kostnader och öka produktiveten börjar solvent- och latexskrivare tillkortakommanden bli allt tydligare.

Baserat på en undersökning som Canon genomfört med 33 företag som använder två eller fler storformatskrivare står det klart att de upplever tre nackdelar med solvent- och latexskrivare:

 • Lägre produktivitet
 • Lägre kvalitet vid produktiva utskriftshastigheter
 • Begränsad flexibilitet i valet av media

Lägre produktivitet skapar flaskhalsar i produktion

En stor utmaning med eco solvent och latex består i dot gain. För att inte försämra utskriftskvaliteten måste mängden bläck som används vid varje utskriftspass begränsas. För att få önskad kvalitet och täckning behövs därför ofta flera utskriftspass.

Produktiviteten försämras ytterligare på grund av torktiden, eftersom vattnet eller lösningsmedlet behöver dunsta bort.

Rent mekaniskt är det svårt för eco solvent och latexskrivare att producera stora volymer med bibehållen hög kvalitet. Du tvingas att kompromissa mellan kvalitet och hastighet. Detta är nödvändigtvis inte ett problem om du har låga volymer eller kunder som inte har tighta deadlines. Men om du har eller vill börja ta emot jobb med högre volymer och mer krävande kunder uppstår snabbt flaskhalsar.

Det går att jobba runt flaskhalsarna. Men är det värt det?

Det finns sätt att jobba runt flaskhalsarna med eco solvent- och latexskrivare:

 • Öka utskriftsvolymerna genom att jobba i skift. Kostnaderna kan dock göra denna lösning mindre lönsam.
 • Använd fler skrivare och öka volymerna. Med fler skrivare ökar kostnaderna för finansiering, lokalyta, service- och underhåll.
 • Lägg ut jobb på andra branschkollegor. Nackdelen är att du förlorar marginaler och kontroll över kvaliteten. Risken finns att deadlines ändå inte kan mötas.
 • Investera i högvolymsskrivare som klarar utskriftsbredder på 3,2 meter. Dessa kräver en avsevärt större investering än 64”, vilket de flesta små- och medelstora inte kan räkna hem.
Det finns alltså flera sätt att komma runt flaskhalsarna, men de medför en ökad kostnad och risk.

Ladda ner vårt whitepaper för att få mer information om UVgel

Lägre kvalitet vid höga volymer

Eco solvent och latexskrivares dot gain och torktider gör att vi måste kompromissa mellan kvalitet och hastighet. Vill vi ha hög kvalitet behöver vi gå ner i hastighet. Vill vi möta tighta deadlines kan vi behöva sänka kvaliteten.

Detta är märkbart på inomhusapplikationer som täcker hela väggar, reklam och POS:

 • De får inte uppvisa banding
 • De måste ha korrekt färgåtergivning över hela bilden, utskrift efter utskrift, oavsett applikation och skrivare
Eco solvent och latexteknik har tillräcklig kvalitet för många jobb, men där kvalitetskraven är högre minskar utskriftshastigheten och produktiviteten. En latexskrivare som skriver ljuslådefilm med högsta kvalitet kan ha så låg hastighet som 6 m2/h – det kan vara svårt att få ekonomi och volym i sådana jobb.

Begränsad flexibilitet i valet av media

Nya applikationer och ett ständigt växande utbud av nya material skapar stora möjligheter för skylttillverkare och monterbyggare, särskilt för inomhusapplikationer för inredning och tapeter.

Eco solventskrivare är lämpliga för en stor mängd media och applikationer, men de begränsas ändå, eftersom utskrifterna behöver torka.

Denna torkningsprocess gör skrivarna olämpliga för material som är värmekänsligt, till exempel film och tapetapplikationer. Lägger du till ytterligare aspekter som reptålighet och ljusbeständighet begränsas utbudet av material och applikationer ytterligare.

Tekniken som eco solvent använder påverkar utskriftshastighet, kvalitet samt utbud och kostnad på media.

Fördelarna med UVgel

UVgel fyller tomrummet – högre volymer, kvalitet och lägre kostnader

UVgel fyller tomrummet mellan traditionella 64” eco solvent- och latexskrivare och de industriella högvolymsskrivarna. Tidigare investerade du antingen i en 64” rulle-till-rulle-skrivare, men med begränsningar i hastighet. Eller så vågade du satsa på en dyrare 3,2-lösning som klarar av högre volymer, men som ständigt måste matas med jobb för att vara lönsam.

Med UVgel får du det bästa av två världar – en prisvärd lösning som klarar högre volymer utan att kompromissa utskriftshastighet eller kvalitet.

För små- och medelstora skylttillverkare och monterbyggare som vill förbättra sin produktivitet och kunna plocka hem nya typer av jobb kan UVgel vara lösningen.

Mer information

Bättre produktivitet och lönsamhet

Är du intresserad av att veta hur UVgel-teknologin kan hjälpa dig och din verksamhet?

Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig med mer information, utskriftsprover eller en demo.

Ytterligare information

Relaterade produkter

Lär mer om våra skrivare som använder UVgel

 • Colorado 1630

  Modulär, produktiv och flexibel rulle-till-rulle-skrivare med UVgel för utskrifter i storformat.

 • Colorado 1640

  64-tums rulle-till-rulle-skrivare med UVgel som kombinerar kvalitet, produktivitet och lönsamhet

 • Colorado 1650

  UVgel-skrivare med flexibelt bläck och funktioner för matt/glättat resultat. Du behöver inte byta bläck eller utskriftsmedia.