ARTIKEL

UVgel och dess fördelar

Vill du se hur fint det kan bli med matt och blankt i samma tryck med FLXfinish+ tekniken? Beställ dina provexemplar via formuläret. Skriv in "Provtryck" samt din utdelningsadress under Meddelande*
Beställ dina provexemplar här

UVgel Colorado series roll-to-roll printers for Large Format Graphics
Med Colorado-serien och Canons UVgel-teknik behöver du inte längre ”tacka nej” eller outsourca brådskande eller krävande jobb. Ta hand om dem själv och förbättra din lönsamhet.
Kontakta oss

Vad är UVgel?

UVgel är en unik teknologi som gör det möjligt för skylttillverkare och monterbyggare att:

 • öka sin produktivitet och våga ta större jobb, även de med tighta deadlines
 • producera höga volymer med utskriftskvaliteter som håller för inomhusapplikationer, tapeter och inredning
 • använda en mängd olika material utan att behöva byta skrivare
 • sänka sina driftskostnader och total cost of ownership (TCO)


UVgel fyller tomrummet mellan traditionella 64” ecosolvent- och latexskrivare och industriella högvolymsskrivare. Du får produktivitet, kvalitet och låga kostnader i en och samma skrivare. Ett perfekt alternativ för dig som vill komma åt högre utskriftsvolymer och nya applikationer.

Så fungerar UVgel

Lite förenklat fungerar UVgel på följande sätt:
• UVgel värms upp i skrivhuvudet och blir till flytande bläck
• När bläcket träffar utskriftsmediet återgår de flytande bläckdropparna omedelbart till gel
• Den slutliga härdningen sker separat, efter att hela bildområdet är utskrivet.

Resultatet blir en utskrift utan dot gain och som är torr så snart den kommer ut från skrivaren. Se nedan video för att lära mer om tekniken.

Fördelar med UVgel

Med UVgel är utskrift separerad från härdning, vilket ger många produktivitetshöjande fördelar:
Droppar flyter inte ihop - När bläcket träffar materialet återgår det till gel, utan punktförstoring, vilket ger hög precision.
Ökad hastighet - Utan punktförstoring kan mer bläck skrivas ut per printpass, vilket förbättrar utskriftshastigheten.
Blanka och matta utskrifter - Utskrift och härdning är separerade vilket gör det möjligt att producera blanka och matta utskrifter.
Torra utskrifter - Utskrifterna är torra så snart de kommer ut från skrivaren och kan packas eller efterbehandlas utan fördröjning.
Behöver inte laminera - Utskrifterna är reptåliga, vilket gör att du slipper laminering.
Klimatsmart - UVgel uppfyller relevanta miljökrav och är luktfri.

Så ger UVgel högre utskriftshastighet och kvalitet

Bläcket från UVgel fästs ovanpå utskriftsmediet, istället för att sugas in i materialet, som på traditionella ecosolvent- och vattenbaserade skrivare.
När det uppvärmda UVgel-bläcket kommer i kontakt med materialet omvandlas det omedelbart tillbaka till en gel. Det sitter därefter fast – på plats – ovanpå mediet med utan att dropparna flyter in i varandra.
Detta står i skarp kontrast till de traditionella teknologierna där bläckdropparna och färgpigmenten sugs in i själva mediet, och där dropparna fortsätter att växa och kan blöda in i varandra, med sämre utskriftskvalitet som följd. Denna process fortsätter tills vattnet eller lösningsmedlet har dunstat bort.

UVgel behöver ingen torktid och kan använda billigare material

För att få bort vatten och lösningsmedel värms utskrifterna från ecosolvent- och vattenbaserade skrivare upp, vilket kan medföra att mediet förvrängs. Denna uppvärmningsprocess ställer större krav på materialet som används, vilket tenderar till att vara dyrare.
För att komma bort från detta problem kan ecosolvent- och latexskrivare gradvis bygga upp utskriften genom att använda mindre bläck i flera pass. Flera printpass innebär dock långsammare utskrifter.
UVgel arbetar vid 24-28˚C och skadar inte mediet och du kan därför använda ett större mängd och billigare material. Med UVgel används rätt mängd bläck och med färre printpass, vilket ger snabbare utskrifter med rätt kvalitet.

Så sänker UVgel kostnaderna

Med sin höga produktivitet, låga bläckförbrukning, möjligheten att skriva ut på billiga medier och en hög automatiseringsnivå hjälper UVgel-tekniken att uppnå lägre driftskostnader och en mer fördelaktig TCO.

UVgel gör att du kan skriva ut stora volymer med hög kvalitet. Du behöver inte kompromissa hastighet med kvalitet. Det är flera egenskaper som bidrar till detta, men det faktum att bläcket omvandlas till gel när det träffar mediet och att utskrift är separerad från härdning är två av de viktigaste anledningarna.

40% minskad bläckåtgång och slöseri

UVgel kan minska bläckåtgången med 40% jämfört med traditionella 64” latex- och ecosolventskrivare. Denna minskning uppnås bland annat med kontrollsystemet PAINT.

Ett vanligt fel bland bläckstråleskrivare är att munstycken slutar att fungera, vilket kan förstöra utskrifterna och de måste kasseras. När skrivhuvudet status kontrolleras används – eller slösas – en hel del bläck i processen.

Med PAINT-tekniken kontrolleras munstyckena med ultraljud, utan att slösa bläck. När ett trasigt munstycke upptäcks används ett närliggande – du behöver inte riskera utskrifter som du inte kan använda eller sälja.

Detta sker utan inblandning från operatören, vilket sparar tid, bekymmer och minskar slöseri på bläck och media.

Colorado 1630

40% lägre bläckåtgång

Undersökningar som Buyers Lab Inc (BLI) har genomfört visar att UVgel kan minska bläckåtgången med i snitt 40%, jämfört med traditionella 64” latex- och eco solventskrivare.

Blanka och matta utskrifter på en och samma skrivare

På en vanlig UV-skrivare härdas bläcket vid varje utskriftspass, vilket skapar den karaktäristiskt skrovliga ytan.

Med UVgel omvandlas bläcket till gel när det träffar materialet och stannat på rätt ställe, utan dot gain eller bleed, innan de härdas. Du får helt enkelt en finare, men reptålig, finish vid utskrift.

Vill du ändå ha en matt utskrift finns FLXfinish som tillval. Det ger geldropparna en svagare ”för-härdning” innan de helt hinner flyta ut, vilket skapar en matt yta. Uppbyggnaden av bläcklagret är ändå kontrollerad, vilket ger en jämnare och mindre gnistrande yta.

En och samma skrivare kan alltså ge blanka eller matta utskrifter.

Använd billigare media

Den låga arbetstemperaturen hos UVgel-skrivarna (24-28˚C) gör det möjligt att använda tunnare och mer temperaturkänsligt material. Det innebär att det finns möjlighet att använda billigare media där applikationen och kunden tillåter.

Genom att ”för-härda” bläcket är det också möjligt att skriva ut på en större mängd material, i synnerhet porösare och mer absorberande material som exempelvis textiler och obehandlat media.

Relaterade produkter

Lär mer om våra skrivare som använder UVgel

 • Canon Camera
  Modulär, produktiv och flexibel rulle-till-rulle-skrivare med UVgel för utskrifter i storformat.
 • Canon Camera
  64-tums rulle-till-rulle-skrivare med UVgel som kombinerar kvalitet, produktivitet och lönsamhet.
 • Canon Camera
  UVgel-skrivare med flexibelt bläck och funktioner för matt/glättat resultat. Du behöver inte byta bläck eller utskriftsmedia.

Kundreferenser

Utforska vidare

Mer information

Bättre produktivitet och lönsamhet

Är du intresserad av att veta hur UVgel-teknologin kan hjälpa dig och din verksamhet? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig med mer information, utskriftsprover eller en demo.
Kontakta oss