Landskap är ett av de mest populära och tillgängliga motiven för fotografering. Att fotografera vid "rätt" tidpunkt på dygnet för ljuset, med hjälp av några grundläggande regler om komposition och åtgärder som ser till att din bild är knivskarp, gör stor skillnad.
Landskapsfotografering
Väder
Var förberedd på väderförhållandena. Du kan få vänta länge för de bästa ljusförhållandena, så se till att du har varma, vattentäta kläder i ett kallt klimat – och ett bra par kängor! Packa rikligt med solskydd i varma klimat, men ta även med en tröja eller jacka om du tar bilder när solen gått ned. Ett reservbatteri kan även vara en god idé, särskilt om du använder Live View mycket, medan ett motljusskydd skyddar det främre linselementet från direkt solljus och regn.
En ryggsäck skyddar din utrustning när du beger dig till din plats och är även bekvämare än en axelväska när du är ute och går en längre sträcka.
Konfiguration
När du har hittat den perfekta platsen är det värt att sätta din kamera på ett stativ. Detta säkerställer att kameran inte rör sig under exponeringen, vilket förbättrar dina chanser att ta knivskarpa bilder. Det gör även att du noga kan överväga bästa kompositionen för din bild. Fäll ut de tjockare delarna av benen först så att du har en stadig grund, och använd endast de tunnare nedre delarna om det behövs. Du kan nu montera kameran på stativhuvudet och, om din kamera har det, aktivera den elektroniska nivån genom att trycka på INFO-knappen. Du kan sedan justera kameravinkeln tills linjen ändrar färg från rött till grönt för att indikera att horisonten är i nivå.
Fotograferingsläge
Bländarförval (Av) är utmärkt för fotografering av landskap, eftersom det gör att du kan ställa in bländaren för att styra skärpedjupet medan kameran tar hand om slutartiden. Du behöver i allmänhet ett stort skärpedjup för att få ett landskap att visas med skärpa från förgrunden till horisonten, vilket kan uppnås genom att ställa in en liten bländare, till exempel f/16 eller f/22.
Bildkvalitet
Om du använder ett lågt ISO-tal, t.ex. 100 eller 200, kommer du att få den bästa kvaliteten på bilderna. Ju högre ISO-tal, desto mer brus (kornighet) i bilderna.
Håll kameran stadigt med hjälp av stativet, eftersom kombinationen av ett lågt ISO-tal och en liten bländare leder till en längre slutartid.
När du trycker ned exponeringsknappen för att fotografera kan det uppstå lite vibration som kan leda till en mycket liten suddighet i bilden. Detta kan förhindras genom att du aktiverar kamerans självutlösare, som utlöser slutaren efter en kort fördröjning sedan du tryckt ned exponeringsknappen halvvägs. Alternativt kan du använda en fjärrutlösare för att ta bilden. Om du har en Wi-Fi-aktiverad kamera kan du även utlösa slutaren på distans från din mobila enhet med hjälp av appen Camera Connect.
Komposition
Tredjedelsregeln är en guide för komposition som har använts under århundraden, och din kamera har ett praktiskt rutnät som hjälper dig att använda det. Du behöver bara öppna kamerans meny för att aktivera Live View-läget och rutnät, och sedan välja 3x3-rutnätet. När du nu aktiverar Live View-läget ser du ett rutnät på din kameraskärm.
Försök placera de viktigaste detaljerna i ditt motiv längs dessa linjer och vid de punkter där de korsar varandra. Om du flyttar dig bara några steg åt sidan, eller skiftar kameravinkeln, kan det ha en betydande inverkan.
Kraftiga färger
Timmen efter gryning och före solnedgång kallas ofta den gyllene timmen på grund av det varma sken som ger landskapet en underbar gyllene färg. Den låga solen skapar även mönster, konturer och strukturer i landskapet, så försök att ta bilder vid den tidpunkten, i synnerhet en solig dag.
Välj kamerans Landskaps-läge för att förstärka de blå och gröna färgerna i fotot. Om du är trygg med att använda Bländarförval (Av) eller Program (P), ställ in bildstilen Landskap för att få liknande effekt.
Fokusering
I allmänhet är det skarpa området bortom den punkt du fokuserar på ungefär dubbelt så djupt som det skarpa området framför den. Så för att få maximalt skärpedjup i din bild fokuserar du på en punkt som är ungefär en tredjedel in på motivet. Om din kamera har en touchskärm kan du ställa in fokuspunkten genom att toucha på skärmen i Live View-läget. Alternativt kan du använda navigeringsknapparna för att flytta AF-punkten till önskad plats och sedan trycka ned avtryckaren halvvägs för att ställa in skärpan.
granskning
När du har tagit din första bild, ta en titt på den på skärmen. Om du vill att bilden ska vara ljusare eller mörkare använder du kamerans exponeringskompensation och tar sedan en ny bild. Om du tar en bild i Landskaps-läge, tryck på Q-knappen och ändra inställningen från ”Standard” till ”Ljusare” eller ”Mörkare”. Kom ihåg att ändra tillbaka till inställningen ”Standard” när du är klar.
Relaterade produkter
-
RF-S-objektiv
RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Ett APS-C standardzoomobjektiv för EOS R-serien som är perfekt för vardagssituationer som familj, livsstil, porträtt och helgdagar. -
Vidvinkelobjektiv
RF 16mm F2.8 STM
Ett kompakt, prisvärt och ultrabrett fullformatsobjektiv på 16 mm för EOS R-serien, utformat för vloggare och kreativa innehållsskapare. -
CANON-OBJEKTIV
RF 28mm F2.8 STM
Ett smidigt, lätt och tunt objektiv för rese- och gatufotografering, med en mångsidig brännvidd på 28 mm och en stor maximal bländare på f/2,8. -
Zoomobjektiv med ultravidvinkel
RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
Ett kompakt och lätt RF 15-30mm-zoomobjektiv, perfekt för resor som stadsmiljöer, landskap, arkitektur och vlogging på resande fot. -
RF-objektiv
RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
Det perfekta vardagsobjektivet för kompakta systemkameror i fullformat. Det lättanvända RF 24-105mm F4-7.1 IS STM är lätt, kompakt och redo att ta din fotografering till nästa nivå.
Relaterade artiklar
De bästa objektiven för landskap
All information du behöver för att hjälpa dig att välja prisvärda objektiv med fast brännvidd och zoomobjektiv.
Fotografera landskap utan stativ
Lär dig hur du fångar slående landskap utan stativ.
Så här redigerar du landskapsbilder för utskrift
Redigeringstekniker som förvandlar dina vackra fotografier till konstverk.
Tips för att fotografera i extrema väderförhållanden
Här är våra bästa tips och råd för att bemästra fotografering i extremt väder, från att skydda utrustningen till att ta hand om dig själv.