LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Bästa objektiven på ingångsnivå för landskapsfotografering

Från breda, vidsträckta vyer till natursköna detaljer på nära håll – det finns ett kostnadseffektivt objektiv med fast brännvidd eller zoomobjektiv som passar alla landskapsmotiv.
En träbrygga över en sjö omgiven av berg. Molnen ovanför reflekteras på sjöns yta.

Svepande landskapsvyer kan vara häpnadsväckande vackra. Men de förlorar ofta något på vägen mellan det ögat kan se och det kameran fångar. Det finns två huvudorsaker till detta. För det första har den mänskliga synen en horisontell visningsvinkel på cirka 210°. Som jämförelse når ett standardzoomobjektiv till cirka 75° eller mindre. För det andra ger dina ögon dig en 3D-vy av alla landskap, medan en fotografisk bild är tvådimensionell.

Den goda nyheten är att du med rätt val av objektiv och rätt fotografisk teknik enkelt kan kompensera för båda dessa problem. Vad som är ännu bättre är att Canon erbjuder en rad budgetvänliga objektiv med fast brännvidd och zoomobjektiv som ger utmärkta prestanda och bildkvalitet. Vi börjar med att titta på hur kameran påverkar ditt val av objektiv.

APS-C jämfört med fullformat för landskapsfotografering

En panoramabild av en stadssilhuett på en solig dag, tagen med panoramaläget på Canon EOS R10.

Utvalda kameror med EOS R-systemet, till exempel Canon EOS R7 och EOS R10, har ett panoramabildläge som skapar sammanfogade panoramabilder i kameran. På EOS R7 har den här funktionen förbättrats ytterligare med funktionen för automatisk nivå, som använder kamerans inbyggda bildstabilisering (IBIS) för att automatiskt ge rak horisont. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 45 mm, 1/500 sek, f/7,1 och ISO 100.

Vilken kamera du använder för att fotografera landskap påverkar de val av objektiv du gör, så vi tar först en titt på skillnaderna mellan fullformats- och APS-C-kameror för landskapsfotografering. För varje angivet antal megapixlar har fullformatskameror större enheter som motsvarar enskilda pixlar. Med fullformatskameror, som Canon EOS R6 Mark II, kan du förvänta dig ett större dynamiskt omfång för att behålla detaljer i ljusa högdagrar och mörka skuggor. En annan bonus är en minskning av bildbruset, tillsammans med större detaljrikedom om du behöver öka ISO-inställningen i svagt ljus.

APS-C-kameror, som Canon EOS R10 och EOS R7, har å sin sida en beskärningsfaktor på 1,6x som ger ett större skärpedjup vad gäller effektiv kontra faktiskt brännvidd. Det kan vara användbart för att hålla för- och bakgrundsområden lika skarpa i landskapsbilder. Ett bra tips för att utöka skärpedjupet med en kamera är att fokusera på en punkt ungefär en tredjedel in i det landskap som täcks av bilden. Appen Canon Photo Companion har en kalkylator för skärpedjup och hyperfokalavstånd som kan hjälpa dig att säkerställa att mer av bilden förblir skarp.

Vilken typ av objektiv passar bäst för landskapsbilder?

Stora stenar på en strand, mörka mot sandens och havets rosafärgade nyans, tagen med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv.

Ett standardzoomobjektiv, till exempel Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, kan fånga mycket av landskapet, men kommer till sin fulla rätt vid en komposition runt ett mindre område, vilket ger dramatiska resultat. Tagen med en Canon EOS R7 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 3,2 sek, f/11 och ISO 200.

För klassiska vidsträckta landskapsbilder som fångar en bred vy, stor dramatisk himmel och reflektioner i sjöar behöver du ett vidvinkelobjektiv som gör att du kan få plats med mer i bilden för att skapa intresse och drama.

Vidvinkelobjektiv är dock inte det enda valet för att fotografera landskap. Ibland lönar det sig att vara selektiv och komponera kring ett relativt litet område. Ett standardzoomobjektiv, som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, kan vara allt du behöver i dessa situationer när du fotograferar med en fullformatskamera, till exempel Canon EOS R6 Mark II. Detsamma gäller när du använder Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM med en APS-C-kamera, till exempel Canon EOS R7. I den korta änden av det mycket mångsidiga zoomintervallet kan du ändå få plats med en hel del av landskapet.

Det kan vara svårt att välja mellan ett zoomobjektiv eller ett objektiv med fast brännvidd för att fotografera landskap. Båda har mycket att erbjuda. När du fotograferar landskap kan allt från väggar, staket och häckar till klippkanter, floder och sjöar blockera din väg, och svår terräng kan sätta käppar i hjulet. Möjligheten att kompensera för en begränsad fotograferingsplats med en enkel vridning av en zoomring kan vara ovärderlig.

Precis som mycket annat finns är dock inte ”zoom kontra fast brännvidd” ett ensidigt argument. Många professionella landskapsfotografer föredrar att fotografera med objektiv med fast brännvidd. Den fasta brännvidden kan verkligen hjälpa dig att fokusera på kompositionen och flytta runt för att hitta den perfekta placeringen där förgrunds-, mellangrunds- och bakgrundselement fungerar bäst tillsammans. Genom att byta plats oftare får du dessutom chansen att upptäcka nya vyer att fotografera och olika sätt att fotografera dem.

En landskapsbild tagen ovanifrån av en vacker vik inringad av grönt lövverk och turkosblått vatten.

Med ett kompakt och lätt objektiv som Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM kommer du att märka att du kan vandra eller klättra till områden som annars skulle vara oåtkomliga och upptäcka ännu fler magiska fotograferingsmöjligheter, till exempel den här imponerande strandbilden. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 24 mm, 1/200 sek, f/11 och ISO 100.

Storlek och vikt är viktigt när du väljer ett landskapsobjektiv. Ett lätt objektiv ger utdelning. Alla kompakta objektiv med ultravidvinkel i den här guiden har en imponerande kompakt och lätt design. Du kan ge dig ut och fotografera landskap en hel dag med ett kamerahus och bara ett eller två av dessa objektiv i en liten väska, och inte känna dig nedtyngd.

En annan sak som bidrar till att hålla vikten nere är att du inte behöver ett stativ, något som ofta anses vara nödvändigt vid konventionell landskapsfotografering. De flesta av våra utvalda objektiv har mycket effektiv optisk bildstabilisering, vars prestanda förstärks ännu mer tillsammans med IBIS i kameror som Canon EOS R6 Mark II och EOS R7. Du kommer att upptäcka att du kan fotografera utan stativ även under den ”blå timmen” i skymningen och fortfarande få konsekvent skarpa bilder.

Det bästa nybörjarobjektivet för landskapsfotografering: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

En landskapsbild av en liten stad som vuxit fram på en bergsida mot en havsbakgrund, tagen med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv.

Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM har ett generöst zoomintervall i ett litet format och optisk bildstabilisering i 5 steg och en fokus-/kontrollring som du kan tilldela olika funktioner, bland annat exponeringskompensation, i autofokusläge. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 105 mm, 1/320 sek, f/11 och ISO 100.

Utsidan av en liten blomsteraffär med flera buketter i skyltfönstret, tagen med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv.

Om du fotograferar i den bredare änden av zoomintervallet hos Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM kan du fånga alla detaljer i det här färgstarka stadslandskapet när du inte kan backa mer. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 26 mm, 1/125 sek, f/6,3 och ISO 100.

Från storslagna vyer till små detaljer och allt däremellan – med ett mångsidigt alternativ som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM kan du se hela storyn. Den har vidvinkelpotential vid dess kortaste brännvidd. Vid standardbrännvidder på cirka 35–50 mm får du ett mycket naturligt perspektiv som ger en bra känsla av utrymmet, avståndet och förhållandet mellan förgrunds- och bakgrundsområden. Mot den långa änden av zoomintervallet ger telebrännvidderna effekten av att komprimera perspektivet, vilket gör att förgrunds- och bakgrundsområden upplevs vara närmare varandra. Det är motsatsen till den effekt du får med ett vidvinkelobjektiv och kan göra det till en intressant, alternativ prägel på kreativ landskapsfotografering.

De bästa vidvinkelobjektiven på ingångsnivå för landskap: Canon RF 16mm F2.8 STM, Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM

En liten båt, upplyst av den nedgående solens sken, tagen med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv. Kustlinjen i förgrunden leder tittarens öga runt bilden.

Gångvägar, floder, trädlinjer och andra motiv som löper från förgrund till bakgrund, till exempel kustlinjen i silhuett i den här bilden, kan hjälpa till att leda en tittare genom bilden. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/11 och ISO 200.

En utbredd slottsliknande struktur mot en blå himmel och berg i bakgrunden, tagen med ett Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv.

Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM ger kameror i APS-C-format, som EOS R10 och EOS R7, mycket breda visningsvinklar. Fotograferingsupplevelsen speglar i större grad det synfält du ser med dina egna ögon. Tagen med en Canon EOS R7 med ett Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 10 mm, 1/320 sek, f/10 och ISO 200.

Genom att gå över till Canon RF 16mm F2.8 STM med ultravidvinkel kan du få ett helt nytt perspektiv på landskap, eftersom fotografering vid 16 mm ökar visningsvinkeln från 84° till precis över 108°, vilket är en enorm skillnad i praktiken.

Den breda visningsvinkeln gör underverk för landskapsfotografering och korrigering i kameran ger resultat utan distorsion. Det har dessutom en användbar effektiv brännvidd på 25,6 mm när det används med Canon EOS R10 i APS-C-format, men Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM går ännu längre, med ett ”effektivt” zoomintervall på 16–29 mm till fullformat sett. Det är även ett av de bästa Canon-objektiven för vloggande, så att du kan prata med kameran samtidigt som mycket av bakgrunden syns i bild för att få med landskapet, perfekt för landskaps- och resevloggar.

Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM har en indragningsmekanism, vilket gör det till ett litet och lätt zoomobjektivet med ultravidvinkel som bara väger 150 g. För landskapsfotografer med kameror i APS-C-format i EOS R-systemet är det ett perfekt tillägg till kitobjektivet RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, då det är ett sömlöst steg framåt vad gäller zoomobjektiv med vidvinkel.

Ytterligare fördelar med Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM är optisk bildstabilisering i 4 steg som fungerar med alla kameror i Canon EOS R-systemet (du kan även använda det på en fullformatskamera i APS-C-beskärningsläge). När det kombineras med kameror som Canon EOS R7 som har IBIS, når det upp till 6 steg, vilket gör att du tryggt kan fotografera utan stativ i nästan mörker. Du kan även växla till manuellt fokusläge och ta extrema närbilder med upp till 0,5x makroförstoring. Det är perfekt för att framhäva små detaljer, som en enda blomma, och placera dem mot en svepande bakgrund.

Vidvinkelobjektiv kan fånga stora landskap, men de överdriver även perspektiveffekten, där allt förutom närliggande förgrundsområden ser ut att snabbt försvinna in i fjärran. För att ge landskapsbilder med vidvinkel ett 3D-utseende är det ofta bäst att välja ut vissa intressanta objekt i förgrunden som hjälper till att leda in tittarens blick i bilden. En liten bländarinställning på runt f/11 till f/16 utökar skärpedjupet så att du får skärpa i hela bilden, från närliggande motiv i förgrunden till den avlägsna horisonten.

Det mest mångsidiga vidvinkelobjektivet för landskap: Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

En lång exponering av upplysta näckrosor och blommor, tagen med objektivets bildstabilisering inaktiverad, där ljuset ser oskarpt ut.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM har bildstabilisering i 5,5 steg för fotografering utan stativ. Den här bilden i svagt ljus togs med inaktiverad bildstabilisering. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 15 mm, 1/5 sek, f/8 och ISO 400.

En lång exponering av upplysta näckrosor och blommor, tagen med objektivets bildstabilisering aktiverad, där ljuset ser skarpt ut.

Du kan tydligt se skillnaden i bildskärpa när den optiska bildstabiliseringen är aktiverad. Objektivet fungerar tillsammans med IBIS i EOS R6 för ännu bättre resultat. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 15 mm, 1/5 sek, f/8 och ISO 400.

Det finns inget som slår ett zoomobjektiv med vidvinkel som Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM för mångsidighet på en systemkamera i fullformat. Till skillnad från många zoomobjektiv med vidvinkel är det här objektivet uppfriskande kompakt och lätt. Det väger bara 390 g och ger ett perfekt omfång av brännvidder för landskapsfotografering. Förutom att ge dig en förvånansvärt bred maximal visningsvinkel har den en makrokapacitet på 0,52x för närbilder och bildstabilisering i 5,5 steg som garanterar skarpa bilder utan stativ även i svagt ljus.

För spegelreflexkameror av APS-C-typ passar Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM praktiskt taget lika bra, och om du precis har börjat använda systemkamera kan du fortfarande använda det här objektivet med kameror som Canon EOS R10 via en Canon monteringsadapter EF-EOS R.

Objektiv med fast brännvidd för kreativ landskapsfotografering: Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM och Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Ett fält med vita blommor med gul mitt som växer i naturen. Berg och en sjö syns i fjärran.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM klarar allt som kommer i dess väg, från vidvinkelbilder till extrema närbilder av små detaljer i ett landskap, och det är otroligt mångsidigt för att vara ett objektiv med fast brännvidd. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/125 sek, f/11 och ISO 100.

En närbild av flera vita blommor med gul mitt som växer i naturen. Blommorna i förgrunden är i fokus medan de bakom är oskarpa.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM ger 0,5x makroförstoring på det kortaste fokusavståndet (14 cm), återgivning av små motiv med hälften av verklig storlek på bildsensorn, medan IS i 5 steg minskar risken för kameraskakningar. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/1 000 sek, f/4 och ISO 100.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM kombinerar en användbar visningsvinkel med en ljusstark bländare på f/1,8. Det kan bidra till att behålla korta slutartider även i svagt ljus om du vill frysa rörelsen hos lövverk och andra landskapselement som rör sig i vinden.

Den ljusstarka bländaren passar även bra ihop med objektivets mycket korta minsta närgräns för att ge ett snävt skärpedjup. Det här kan vara en fördel när du fotograferar små intressanta föremål i ett landskap och isolerar dem mot en oskarp bakgrund, samtidigt som du behåller alla vackra naturfärger i hela motivet.

För en mer moderat visningsvinkel med samma fördelar behöver du inte leta längre än till Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM. Det ger ett helt naturligt perspektiv i landskapsfotografering och är särskilt effektivt för extrema närbilder när du fotograferar utan stativ, eftersom du kan dra nytta av objektivets makroförstoringsfaktor på 0,5x. Den ljusstarka bländaren på f/1,8 ger dig även ett snävt skärpedjup för närbilder så att du effektivt kan göra bakgrunden oskarp.

Den spektakulära skönheten och dramatiken i ett underbart landskap har enormt mycket att erbjuda alla fotografer. Med rätt Canon-kamera och -objektiv kan du fånga allt det i all sin prakt.

Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

  • RF-objektiv

    RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM

    Ett litet och lätt zoomobjektiv med ultravidvinkel och en mångsidig brännvidd på 10–18 mm, perfekt för resor, vloggande och landskapsfotografering.
  • Vidvinkelobjektiv

    RF 16mm F2.8 STM

    Ett kompakt, prisvärt och ultrabrett fullformatsobjektiv på 16 mm för EOS R-serien, utformat för vloggare och kreativa innehållsskapare.
  • Vidvinkelobjektiv med fast brännvidd

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Ett kompakt, lätt objektiv på 24 mm med fast brännvidd som passar perfekt för landskapsfotografering, vlogging och interiörer – plus fantastiska makrobilder.
  • Zoomobjektiv med ultravidvinkel

    RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

    Ett kompakt och lätt RF 15-30mm-zoomobjektiv, perfekt för resor som stadsmiljöer, landskap, arkitektur och vlogging på resande fot.
  • RF-objektiv

    RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

    Det perfekta vardagsobjektivet för kompakta systemkameror i fullformat. Det lättanvända RF 24-105mm F4-7.1 IS STM är lätt, kompakt och redo att ta din fotografering till nästa nivå.
  • Kompakta systemkameror

    EOS R6 Mark II

    Stillbilder eller film, action eller porträtt – EOS R6 Mark II levererar en blandning av prestanda och bildkvalitet som främjar din kreativitet
  • Kompakta systemkameror

    EOS R7

    Utforska naturen med en kamera med sensationell hastighet och bildkvalitet i ett smidigt APS-C-kamerahus som är redo för framtiden.
  • Kompakta systemkameror

    EOS R10

    Ta nästa steg inom fotografering och film med en EOS R-systemkamera som är byggd runt en sensor i APS-C-storlek.
  • Relaterade artiklar

  • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

    Objektivutmaning med landskap

    Proffset Verity Milligan delar med sig av sin erfarenhet av att fotografera kreativa landskap med två lätta objektiv.

  • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

    De bästa tipsen för landskap

    Upptäck fotograferingsteknikerna som hjälper dig att ta dina landskapsbilder till nästa nivå.

  • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

    Tips vid fotografering av havsmiljöer

    Lär dig hur du tar fantastiska foton av havslandskap med våra proffstips för bättre fotografering av havsmiljöer.

  • RESOR

    Den perfekta resekamraten

    Fotograferingsproffset Martin Bissig reser till Sri Lanka med EOS R10.