Margarita-Sheremet-hero

Margarita Sheremet & Moments

Margarita Sheremet
Margarita Sheremet

Canon Nordic Filmmaker


I november 2019 lanserade Canon en ny festival och tävling för kortfilmer i de nordiska länderna. Huvudsyftet med 15 Second Film Festival var att hitta och utse den allra första vinnaren av Canon Nordic Filmmaker någonsin. Idén till en kortfilmsfestival kom från en berömd berättelse som består av bara sex ord och påstås ha skrivits av Ernest Hemingway: ”For Sale: Baby shoes. Never worn.” Deta lilla mästerstycke visar att en stor berättelse kan återges på minimalt utrymme.

Vinnaren valdes ut av en erfaren jury ledd av den prisvinnande regissören Pernille Rose Grønkjær. Efter omfattande överläggningar valde juryn Margarita Sheremet, en 25-årig fotograf från Sverige, till tävlingens vinnare. Hennes video Moments imponerade stort på domarna med dess kompetenta historieberättande och komposition.

Här berättar Margarita Sheremet mer om sin passion för videofotografi och varför hon under hela sitt liv har valt Canon som följeslagare.

Början till allt

Jag kommer ursprungligen från Ryssland. När jag var sex år flyttade jag till Sverige. Jag har alltid varit intresserad av att skapa saker, precis som alla andra i min familj. Min mamma syr kläder, min pappa var fotograf och min syster är grafisk designer.

När YouTube var nytt och häftigt började jag och mina kompisar göra korta berättelser. Jag började utveckla min kreativa blick genom att skapa roliga och knäppa ögonblick. Vi fotade allt med en digitalkamera och redigerade i Windows Movie Maker som kraschade OFTA. Efter det köpte jag min första Canon och insåg att jag ville ägna min tid åt att göra filmer och fotografera. Jag tog examen från en filmskola och arbetar nu som frilansfotograf.

Jag blev intresserad av att delta i 15 Second Film Festival när min syster berättade att man kunde vinna en Canon EOS R-kamera med ett RF 24-105MM-objektiv. Först tvekade jag men efter lite mer övertalning från min syster tänkte jag att jag skulle försöka. Utmaningen att berätta en historia på bara femton sekunder kändes både intressant och svår på samma gång.

Moments

Jag fyller 25 i år och jag har varit med om hur saker ibland kan ge verkliga uppenbarelser. Ämnet för mitt vinnande bidrag, ”Moments” kommer från ett citat av Virginia Woolf: ”I belong to quick, futile moments of intense feeling. Yes, I belong to moments. Not to people.” När jag läste det första gången kände jag genast igen känslan och citatet dröjde kvar hos mig.

Jag hade också nyligen varit i Kalifornien och det gjorde starkt intryck på mig. Det fick mig att vilja klippa ihop något som visar hur alltsammans kändes. Femton sekunder är en kort tid, men Kalifornien var snabbt och intensivt, och det var över innan det ens hade börjat. Precis som min video Moments.

Margarita-Sheremet-collage

Kreativitet

Min kreativa process varierar beroende på vad jag gör. Jag brukar låta fotografiet tala för sig självt men jag justerar alltid ljus och komposition. Ibland fungerar inte ett foto i svartvitt, även om det var den ursprungliga planen. När jag filmar video vet jag nästan alltid hur jag vill att de ska se ut. Som konstform är fotografi mer fritt för mig. Att göra en kortfilm eller en dokumentär kräver mer efterforskning och planering: färger, rörelser, komposition och var nästa klipp ska komma.

Min kreativa process är som en tom ram. Jag får skapa någonting från scratch. För mig är ”hur” och ”varför” det viktigaste. Jag blir inspirerad av att göra alldagliga saker vackra. Det finns skönhet i även de enklaste detaljer. Jag vet att en papperskorg kan vara elegant om man bara fotar den från rätt vinkel och med rätt ljus.

Canon

Min första kamera var en Canon och min mamma har alltid använt en filmkamera från Canon. Jag tycker att menyerna är lätta att arbeta med; jag har aldrig haft svårt att förstå en Canon. Min första Canon EOS M använder jag fortfarande.

Det som imponerar mest hos min nya Canon EOS R är den höga kvaliteten. Jag har aldrig ägt en kamera med fullformatssensor tidigare. För varje ny bild jag tar blir jag förbluffad. Jag kommer inte att tröttna på den i första taget. EOS R är otroligt snabb. Jag har programmerat några knappar utifrån mina personliga preferenser och det känns som att jag bara sitter och ändrar ISO och slutare med ljusets hastighet.

Margarita-Sheremet-collage

Inspiration

Min inspiration kommer från min barndom och lärdomar jag gör längs vägen. Jag älskar musik, film, böcker, tv och mycket annat. Min syster och jag fick Lego av vår mamma när vi var små och vi lärde oss läsa ganska tidigt. Kanske är det därför vi båda arbetar inom det kreativa området. Inom fotografi och film är Janusz Kaminski, Hoyte van Hoytema och Annie Leibovitz mina förebilder. Porträtt och människor men även platser tilltalar mig. Jag skulle aldrig kunna välja bara en sak att arbeta med eller fotografera.

För varje nytt projekt blir jag några erfarenheter och lärdomar rikare. Mitt sinne frodas när jag skapar kortfilmer och storyboards. Jag älskar att lära mig om och lägga tid på visuella stilar, färger, objektiv – alla tekniska aspekter av hur man får något att se ut på ett visst sätt. För mig är fotografi att visa det andra inte ser och att berätta historier. Att ha 110 % kontroll över en scen och starta från noll. Att göra något vackert.

Framtiden

Just nu planerar jag en kort dokumentärfilm tillsammans med min bästa vän Julia Qvarnström som regissör. Vi sökte ett av Svenska Filminstitutets stöd som heter "Glöd" och valdes ut som ett av tio team som kommer att få stöd! Projektet handlar om svenska minoritetsspråk och vi fokuserar på finska. Filmen har premiär i samband med Almedalsveckan i år.

Yrkesmässigt vill jag arbeta heltid som fotograf och filmare. Jag skulle aldrig kunna välja bara det ena eftersom historieberättande inte är begränsat till en enda konstform. När det gäller Canon hoppas jag att detta är början på ett långt samarbete där vi öppnar en ny, större port för rörliga bilder men givetvis också för stillbilder.

Utforska mer

Registrera dig för nyhetsbrevet

Klicka här för att få inspirerande stories och nyheter från Canon Europe

Registrera dig nu