Genom att experimentera med tid och rörelse i dina filmer kan du avslöja en värld som i vanliga fall inte syns – sakta ned snabba rörelser eller snabba upp längre händelser, till exempel solen som går upp eller moln som glider över himlen. Här delar specialistfilmskaparen Matthew Vandeputte med sig av sina tekniker för att filma över tidsspektrumet, från slow motion-filmer till timelapse- och hyperlapse-filmer.
Nyckeln till alla dessa tekniker är bildhastigheten. Den anger filmens inspelnings- och uppspelningshastighet i bilder per sekund (b/s). De vanligaste standardhastigheterna för inspelning och uppspelning är 25 b/s eller 30 b/s. I filmer används oftast 24 b/s, så 25 b/s ger en biokänsla och 30 b/s ser skarpare ut och föredras ofta vid till exempel inspelning av sport och nyheter med snabba rörelser.
Det spelar ingen roll vilken du väljer, men bildhastigheterna för inspelning och uppspelning bör matcha varandra. Om du vill spela in slow motion-filmer måste du spela in med en högre bildhastighet. Om du till exempel spelar in filmen med 50 b/s och spelar upp den med 25 b/s visas alla rörelser i halvfart.
För att få tiden att gå snabbare måste du spela in med en lägre bildhastighet. Genom att ta 25 enskilda bilder under en längre tidsperiod och sedan spela upp dem med 25 b/s kan du korta ned minuter, timmar och till och med dagar till en enda filmsekund. Så här skapar du timelapse- och hyperlapse-filmer. En hyperlapse-film är en typ av timelapse-film där kameran flyttar på sig. Timelapse spelas traditionellt sett in på ett stativ eller på en rörelsekontrollerad slider, så att kameran stannar på nästan exakt samma plats, men för hyperlapse flyttar du kameran mellan varje bild.