Photographer Tom Bing on a beach taking a picture of a surfer holding her board.

UTOMHUSFOTOGRAFERING

Allt från vågor till hjul som rullar – så fångar du actionhobbyer på ett kreativt sätt

Entusiastsurfaren och motorcyklisten Tom Bing är lika fast i dessa höghastighetshobbyer som motiven han fotograferar. Sin fru Sally, också hon ivrig surfare, träffade han på konstskolan och under 12 månader drog paret iväg på sina motorcyklar från Santiago till San Francisco, medförande sina surfbrädor. Nu har de flyttat till Tynemouth i nordöstra England, en surfingort känd för sina gyllene stränder och sitt kalla hav.

Toms framlidne farfar älskade segling och havsfiske och Tom säger att farfadern också väckte hans intresse för fotografi. ”Min farfar älskade fotografering och hade ett mörkrum hemma för att framkalla foton – och jag har fortfarande kvar några av hans gamla kameror”, säger Tom. ”Det var tack vare honom som jag tänkte att jag kunde dokumentera och fånga ögonblick åt mig själv och andra människor.”

Tom är nu professionell fotograf och specialiserar sig på surfing och motocross. Det tar honom både till den egna lokala stranden och till platser över hela världen. Hans passion har blivit att dokumentera gemenskapen, friheten och allt kul som dessa hobbyer för med sig.

Här delar han med sig av sitt tillvägagångssätt, sina tekniker och tips för att fånga utomhusaktiviteter med en kreativ touch.

Fånga både händelsen och stämningen – Tom Bings tips

1. Anpassa din utrustning för att passa aktiviteten

Lätt, bärbar och kraftfull – Canon EOS M6 Mark II var det perfekta verktyget för att fånga den här löparen och låta Tom hänga med i svängarna.

Tom har använt Canon EOS 90D med objektivet Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS II USM, en idealisk kombination för att fånga snabba naturfscener och sporter, med funktioner som serietagning med 10 b/s och 45 autofokuspunkter med korssensorer.

När han cyklar eller vandrar till svåråtkomliga platser använder han även den lättare, mindre och kompakta systemkameran Canon EOS M6 Mark II med objektiven Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM och Canon EF-M 32mm f/1.4 STM. ”Kompakt innebär att du kan få med mycket mer i ett mindre paket”, säger Tom. Perfekt när du behöver resa lätt.

När du är ute på fältet ger han dig rådet att vara realistiskt kring hur mycket du behöver bära runt på. ”Du kanske inte behöver ta med 10 objektiv, utan bara två som verkligen gör det du vill att de ska göra”, säger han.

För mycket snabb action kan den optiska sökaren i en digital systemkamera hjälpa dig att hålla jämna steg, utan de små fördröjningar som associeras med den elektroniska sökaren i en kompaktkamera, men när det gäller bildkvalitet tillägger han att ”kompaktkameror är lika bra”.

2. Dyk djupare in i händelsen

Om du förstår den aktivitet du fotograferar kan du förutse vad som händer och vara redo att fånga det. Något så enkelt som att veta vilket spår en förare föredrar att ta genom ett lerigt område – något som du vet av egen erfarenhet – kan vara skillnaden mellan att få till bilden och missa den.

”Jag har alltid inspirerats av [fotojournalisterna] James Nachtwey och Don McCullin och den dokumentärstilen inom fotografering. Jag gillade verkligen det faktum att de lät sig uppslukas av berättelserna de fotograferade”, säger Tom, som vill förmedla känslan och spänningen hos deltagarna i aktiviteterna, inte bara hur de ser ut för utomstående åskådare.

”Innan du ens plockar fram kameran måste du förstå kulturen i det du fotograferar”, säger han. ”Om du vet hur det känns att köra motocross genom en vacker natur vet du vad du försöker fånga och i vilken millisekund du ska trycka på slutaren”, säger han.

Om du av egen erfarenhet känner till hur man läser av surfförhållanden kan du till exempel rent praktiskt förutse vart händelsen är på väg och vara på plats, redo att fotografera. ”När det händer så händer det”, säger Tom, ”och det känns fantastiskt att veta var man ska vara och när.”

3. Frys händelsen

Lär dig hur du bemästrar slutartid och hur detta hänger ihop med ISO och bländare för att fånga händelserna och stämningen på ett perfekt sätt.

”Jag fotograferar i bildserieläge nästan hela tiden”, säger Tom. ”Vid actionfotografering är det ovärderligt, eftersom ansiktsuttryck snabbt ändras och du kan inte förvänta dig att fånga det i en enda bild. Du behöver ungefär 10.”

Canon EOS M6 Mark II bidrar med sin kapacitet att fotografera med 14 b/s, med knivskarp kontinuerlig autofokusspårning. Där hastigheten är avgörande kan den även fotografera RAW-filer med otroliga 30 b/s, med kontinuerlig fokusering i ett RAW burst-läge på beskurna 18 MP.

Canon EOS 90D har ett större slutartidsintervall på upp till 1/8 000 sek., eller upp till 1/16 000 sek. med elektronisk slutare, jämfört med maximala 1/4000 sek med EOS M6 Mark II. Det ger dig bästa möjliga chans att frysa snabba rörelser och med den optiska sökaren kan du hålla jämna steg med all action utan minsta fördröjning hos de bästa elektroniska sökarna.

4. Var kreativ

Låt kreativiteten flöda och utforska ovanliga kompositioner som den här, för att skapa mer spännande bilder.

Ovanliga perspektiv, panorering, silhuetter och lek med skärpedjupet är tekniker som Tom använder för att vara kreativ och tolka vad hans objekt kanske känner på banan eller i vattnet.

”Sammanhang kan betyda allt och om jag inte kan zooma in händelsen, utan ta ett steg tillbaka och fånga ett bredare motiv, kan det ibland bli mer kraftfullt”, säger han. ”Jag fotograferar mot solen [också] eftersom att jag älskar att experimentera med alla brister som det medför. Kanske återspeglar just det bättre vad föraren känner.”

Funktioner som bidrar till att öka hans kreativitet med Canon EOS M6 Mark II omfattar den löstagbara elektroniska sökaren och den uppfällbara touchskärmen – som båda är ovärderliga för de kreativa kompositionerna och knepiga ögonblick i låg vinkel.

5. Det handlar inte bara om action

Testa olika bildstilar, ta dig tid att utforska varenda aspekt av en aktivitet, och fånga händelserna.

Liksom för många andra i surfgemenskapen handlar Toms passion inte bara om hans hobby, utan även om utomhusmiljön, havet och regionen han lever i. Så vänta inte bara på action, säger han, utan fånga hela scenen. Fotografera hela dagen, så får du många minnesvärda bilder av människorna och platsen samt några snygga actionbilder.

”Jag försöker att dokumentera saker på det sätt jag ser dem”, säger Tom. ”Jag älskar att fånga platser och upplevelser och kraften och variationerna i havet. Och som surfare älskar jag att se surfarna svara på utmaningen med stil.”

Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade artiklar
A dirt bike heads towards the camera spraying muddy water in its wake.

SLUTARTID

Lär dig mer om slutartid

Dessa fem grundläggande tips hjälper dig att bemästra slutartiden för att fånga rörliga objekt och förbättra din actionfotografering.

An action-packed photoshoot with a pro

SPORTFOTOGRAFERING

Actionfotografering: tips från ett proffs

Ta reda på mer om actionsportfotografering från den här handledningen med en mountainbikemästare.

A person holding a Canon PowerShot SX740 HS looking at their shot on the flip up screen.

SPORTFOTOGRAFERING

Sportfotografering – sikta och tryck av

Proffset Molly Darlington utforskar hur du kan fånga stora sportögonblick med en kamera i fickstorlek.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker