A bride and groom sat in a church, the bride is wiping her eyes.

BRÖLLOPSFOTOGRAFERING

Vett och etikett vid bröllopsfotografering: vad gästerna bör tänka på och undvika

Snubbla i altargången, blockera brudens stora entré, trycka på slutaren i ett känslosamt ögonblick och förstöra stämningen… Bröllopsgäster får inte alltid till det med sina kameror – men så behöver det inte vara.

Gästerna kan fotografera lika bra som proffsen genom att följa några enkla regler. Den professionella bröllopsfotografen Markus Morawetz började med att fotografera på sina vänners bröllop. ”Jag tänkte lämna kameran i bilen, men brudparet frågade om jag kunde ta några reservbilder”, säger han. ”Det var viktigt att inte vara i vägen för den professionella fotografen, men som gäst har du fördelen att vara mindre stressad och du kan experimentera med teknik och stil.”

Här är Markus fem främsta tips för vad du bör tänka på och vad du bör undvika för att säkerställa att det blir rätt på den stora dagen – tillsammans med bilder tagna av bröllopsgäster.

Var inte i vägen för den professionella fotografen. Använd intressanta vinklar.

”Försök att få med så många detaljer som möjligt utan att vara i vägen för den professionella fotografen”, säger Markus. Han föreslår att du hittar en annorlunda fotograferingsplats eller -vinkel. Tagen av bröllopsgästen Matthew Bowen. © Matthew Bowen

Stellan Jara är vigselförrättare (utför icke-religiösa bröllopsceremonier) och bor i England. Han säger att vid de flesta ceremonier han deltar i klargörs det ofta från början att det inte är tillåtet att fotografera under ceremonin. ”Brudparet vill att vänner och familj ska njuta av stunden och låta den professionella fotografen sköta fotograferandet”, förklarar han.

Men enligt Markus räcker det inte för att hindra vissa människor från att förstöra stunden. ”Du skulle bli förvånad om du fick veta hur många gäster som ställer sig upp under ceremonin för att ta bilder från altargången. Jag har fått mina bilder blockerade när bruden gör entré, under utbytet av ringar och när paret ska kyssas”, minns han.

Markus ger rådet att fotografera från ovanliga vinklar. Den stora vinklingsbara touchskärmen på 7,5 cm med Touch och Drag AF på Canon EOS M50 gör det enkelt att fotografera från nästan alla platser samt över och runt folkmassor. ”Använd omgivningen när du komponerar bilden och för att få en snygg bakgrund”, tipsar Markus. ”Om du ändå inte får till en bra bild av bruden och brudgummen kan du fokusera på gästernas känslor.”

Avled inte uppmärksamheten. Fånga känslorna.

Att ta bilder under tal, mottagningen eller när brudparet är distraherade på andra sätt är ett fantastiskt sätt att ta naturliga och spontana bilder med äkta känsla. © Markus Morawetz

”Alltför många kameror är otillräckliga, ofta på grund av att motivet inte vet var han/hon ska titta”, säger Markus. Låt den professionella fotografen ta formella gruppbilder och fokusera istället på att ta avslappnade bilder på grupper av gäster när de beter sig naturligt. ”Brudpar älskar bilder på genuina ögonblick och känslor: skratt, tårar, firande – vad än dagen bjuder på. Var en del av festen och insup de känslorna så blir det lättare att fotografera dem”, tillägger han.

Stellan instämmer: ”Människor är gladast nära maten och drycken, så håll dig i närheten av det för att fånga avslappnade gruppbilder av gäster som har kul.”

”Canon EOS M50 har fantastiskt autofokus samt funktioner såsom ansiktsigenkänning”, säger Markus. Den kan även snabbt anslutas till smarta enheter och sociala medier, så att du kan visa, dela och publicera dina bilder direkt.

Följ inte fotografen. Ta intima och spontana bilder.

”Oavsett om det rör sig om tårar eller hjärtligt skratt är hemligheten bakom att ta en oförglömlig bild att fånga äkta känslor”, säger Markus. Han föreslår att man ersätter formella gruppbilder med avslappnade, naturliga och spontana bilder av brudparet och deras gäster. Tagen av bröllopsgästen Jonathan Tait. © Jonathan Tait

”Om du känner brudparet tillräckligt väl är det okej att fotografera mindre smickrande – men minnesvärda – ögonblick och uttryck, vilket den professionella fotografen kanske undviker”, säger Stellan. Gästerna har en klar fördel som inte den professionella fotografen har när det gäller att identifiera unika beteenden och nyck, vilket kan resultera i oförglömliga spontana och intima porträtt. Ett läge som tar snabba bildserier, till exempel 10 b/s med Canon EOS M50, passar perfekt för dessa flyktiga ögonblick, då du kan fotografera en bildserie och sedan välja ut den bästa bilden vid ett senare tillfälle.

”Tänk på bakgrunden och hitta den vackraste ljusvinkeln, sedan använder du ljus och skuggor för att göra bilden ännu mer spektakulär”, säger Markus. ”Om du håller dig relativt nära brudparet får du mängder av fantastiska ögonblick att fotografera.”

Men…

Stör inte brudparet. Använd ett zoom- eller teleobjektiv.

Relaterade artiklar
A phone with the Creative Park app visible on the screen.

BRÖLLOPSFOTOGRAFERING

Anpassa din dag med en Canon-skrivare

Kreativa bröllopsidéer för att sätta din personliga prägel med hjälp av utskrifter.

A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the right, edited in DPP.

GRUNDERNA INOM REDIGERING

Så redigerar du speciella bilder

Förbättra dina bilder från speciella tillfällen med de här enkla tipsen för bildredigering.

Black and white prints of children and families arranged in a grid style on the floor.

KREATIV UTSKRIFT

De bästa tipsen för att visa upp utskrifter

Upptäck hur du kan förvandla ditt hem med vackra fotoutskrifter i galleristil.

”Försök att alltid skapa en avslappnad atmosfär när du tar bröllopsbilder”, säger Markus. ”Brudparet bör känna sig bekväma inför dig, så att du kan ta vackra, naturliga och spontana bilder.” Tagen av bröllopsgästen Jonathan Tait. © Jonathan Tait

”Alla känner vi till honom – farbrorn som tar år och dagar på sig att fotografera”, skrattar Markus. ”Han är ganska ofarlig, men blir snabbt ett hinder. Med ett teleobjektiv kan du komma nära händelsernas centrum på avstånd, utan att störa bruden och brudgummen. På så sätt får du även möjlighet att koncentrera dig på specifika detaljer och skapa en mjuk bokeh (det suddiga område som hamnar utanför fokus) som isolerar motiven på ett vackert sätt.”

Om du vill lägga till sammanhang eller en dramatisk känsla kan du prova att byta till ett vidvinkelobjektiv för att fotografera brudparet i en landskapsmiljö. Canon EOS M50 är kompatibel med sortimentet av kompakta EF-M-objektiv samt Canons EF- och EF-S-objektiv via Canons monteringsadapter EF-EOS M. Dess stora CMOS-sensor i 24,1 APS-C-format innebär att du kan beskära bilderna senare och kassera oönskade element, samtidigt som du behåller en hög bildkvalitet. ”Om du är nybörjare rekommenderar jag ett 50mm-objektiv”, säger Markus. ”Det är prisvärt, men ger ändå kraftfulla resultat med fantastisk bokeh, och på en kamera såsom Canon EOS M50 får du dessutom en liten teleeffekt.”

Kopiera inte den professionella fotografens metoder. Låt kreativiteten flöda när den professionella fotografen har lämnat festen.

”Försök att fånga stämningen under kvällen när den professionella fotografen har lämnat festen”, säger Markus. Han uppmanar fotograferande gäster att utnyttja sin nära relation med brudparet och gästerna för att kunna ta mer avslöjande och informella gruppbilder. Tagen av bröllopsgästen Faye Leppard. © Faye Leppard

”För mig är festbilder under slutet av dagen den svåraste delen av bröllopsfotografering, då det är mörkt, snabba rörelser och en osmickrande dansbelysning”, säger Markus. Även om en extern blixt är en lösning, är det inte alltid det bästa alternativet för intima, romantiska miljöer såsom bröllop. ”Mitt råd är att använda så mycket tillgängligt ljus som möjligt”, säger han.

Användarna behöver en kamera som kan hantera ett högt ISO-tal och samtidigt bibehålla en bra bildkvalitet. Canon 90D har ISO 100–25600 och det kan utökas till ISO 51200 om tillfället kräver det. Genom att arbeta med ett högre ISO-tal och fotografera med ett objektiv som har en stor bländare, till exempel Canon EF 50mm f/1.8 STM, kan fotografer fotografera utan stativ och använda kortare slutartider för att skapa en mängd olika fängslande och vackra effekter.

Skrivet av Natalie Denton

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker