KREATIV UTSKRIFT

De bästa tipsen för att visa upp familjebilder

Familjeporträttfotografen och Canon-ambassadören Helen Bartlett avslöjar hur du kan visa upp vackra familjeporträtt hemma.
Svartvita utskrifter av barn och familjer ordnade i rutnätsstil på golvet.

Att skriva ut och visa upp minnen med familj, vänner och husdjur är ett underbart sätt att skapa ett konstverk i ständig utveckling som baseras på din levnadshistoria. Det ger även ditt hem personlighet och omger dig av glada minnen. Familjefotograferingar får familjeporträttfotografen och Canon-ambassadören Helen Bartlett i London att verkligen bli uttrycksfull bakom kameran – men att skriva ut och visa upp bilderna kan vara en minst lika kreativ process.

”En av de stora fördelarna med att skriva ut är att det är en fysisk sak som du kan behålla. Bilderna försvinner inte om du glömmer bort att säkerhetskopiera telefonen eller om något skadas”, säger Helen. ”Det är något som du och barnen kan röra och hålla fast vid. Jag tror att det är absolut nödvändigt att skriva ut bilder för att de verkligen ska fastna i minnet.”

Här delar Helen med sig av sina råd om utskrift, inramning och placering av dina favoritfoton i hemmet.

1. Skriv ut bilder som får dig att le

En kanvasutskrift av en flicka som leker med bubblor hänger på en vägg i ett stort badrum med vita väggar och rutigt golv.

Försök att ta roliga och naturliga bilder när du fotograferar familjen istället för att tänka på vad som blir snygga utskrifter. Du kan välja dina favoriter senare. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv inställt på 50 mm, 1/400 sek, f/4,5 och ISO 500. © Helen Bartlett

Det finns så många alternativ för att skriva ut och visa upp dina bilder, och det fantastiska är att du inte behöver tänka på att fotografera med kameran på ett särskilt sätt, säger Helen.

”Tänk inte på att du fotograferar för att skriva ut bilderna, eftersom det är då du börjar sätta gränser”, förklarar hon. ”Skriv ut bilderna som får dig att le. Det spelar ingen roll om de inte är tekniskt perfekta. Det är viktigare att ha de ögonblick som gör dig glad på väggen.”

Om du däremot planerar att skriva ut dina bilder i stor storlek är det viktigt är att använda en lämplig kamera. De bläckpunkter som en fotoskrivare sätter på papper motsvarar inte pixlar i bilden rakt av. En bra tumregel är att tillåta minst 300 pixlar per tum för en utskrift på 300 dpi av fotokvalitet. För A3-utskrifter (16,54 x 11,69 tum) behöver du alltså en bild med minst 4 962 x3 507 pixlar eller 17 MP. Generellt sett ger ett högre antal megapixlar finare kvalitetsutskrifter.

”Om du vet att du vill skriva ut något stort kan du använda den bästa kameran du har tillgång till, eftersom det ger bäst förstoring och högst bildkvalitet”, säger Helen. Se till att du ställer in den på inställningen för högsta kvalitet. ”Försök även att fotografera när ljuset är bra, eftersom dålig belysning syns mer i utskrifter.”

2. Tänk på visningsplatsen

Ett svartvitt porträtt på nära håll av ett litet barn. Hon stirrar på kameran och ler.

Det är viktigt att tänka på utskriftens komposition och skala när du väljer var den ska sitta i ett rum. ”Om du till exempel har ett porträtt på nära håll av en bebis huvud och det är 152 centimeter brett, och du ser det på en meters avstånd kan det blir lite väl mycket. Om du däremot ser det i andra änden av en lång korridor kan det se helt fantastiskt ut”, säger Helen. © Helen Bartlett

En svartvit bild av tre inramade utskrifter som hänger på en vägg ovanför en soffa, med en vit orkidé på bordet framför.

Ramarna som du använder till dina utskrifter bör passa med stämningen i rummet och inredningen. Enkla vita ramar passar bra med svartvita bilder. © Helen Bartlett

Var du än planerar att visa upp dina utskrifter är det en bra idé att välja kompletterande färger som passar in i inredningen, och tänk även på utrymmet runt dem. ”Du behöver en ram som passar ditt hem”, förklarar Helen. ”Jag tycker om en enkel svart eller vit ram, en sådan stil som du skulle se i en fotografs galleri – något enkelt och tidlöst. För ett rum med varma nyanser skulle en ekram passa riktigt bra, men för ett stort och ljust modernt rum kan det vara bättre med en svart eller vit ram.”

Helens porträtt är till största del svartvita, vilket skapar ett tidlöst utseende för hennes kunders hem – något du kan göra om du blandar olika familjefoton från olika generationer. ”Jag tycker att familjebilder passar särskilt bra i svartvitt eftersom det ger dem en lång livslängd och det är riktigt trevligt att blanda generationsutskrifter när du sätter upp saker på väggen. Svartvita bilder från idag går bra ihop med svartvita bilder från när dina föräldrar och mor- och farföräldrar var unga.”

Det är även värt att ta hänsyn till miljön som utskrifterna ska visas upp i och vad som kan hända med dem med tiden, så att du kan välja ett lämpligt material. I Canons sortiment av fotopapper finns produkter för en mängd olika miljöer och med olika ytbehandlingar. Canon glättat papper för vardagsbruk GP-501 – ett prisvärt papper för allmänna ändamål för utskrifter av fotolabbskvalitet – passar perfekt för de flesta platserna i hemmet. Om du vill visa upp dina utskrifter i fuktiga områden, till exempel badrum, kan du behöva besöka en utskriftsspecialist för att skriva ut dina bilder på akrylpapper.

3. Gör intryck med dina utskrifter

En svartvit bild av en ung flicka i skugga som håller två blad mot en himmel med fluffiga moln.

Oavsett om det är en stor utskrift eller flera små som är ordnade i en viss form kan du verkligen göra intryck med dina bilder. ”Ibland kan något grafiskt och mycket enkelt se fantastiskt ut i en stor ram”, säger Helen. © Helen Bartlett

Utskrifter i stor skala kan se fantastiska ut i ditt hem, men det underlättar att tänka på skalan innan du bestämmer dig för att satsa på det. ”Du måste välja rätt bild eftersom inte alla bilder kan bli så stora”, säger Helen. ”Då är det bra att ta några ark från en tidning och fästa dem på väggen eftersom det annars är svårt att föreställa sig hur en bild i stor skala kommer att se ut. Det är en fråga om att få rätt storlek för utrymmet och att göra det genom att faktiskt mäta och sätta upp något där.”

Foton som har tillräcklig effekt för stora utskrifter är sådana som tar med miljön runt ett motiv, förklarar Helen. ”Det fungerar riktigt bra för bilder med uttryck. De flesta bilder som jag säljer i de största storlekarna är de där arkitektur, miljö eller skog visas runt motivet. Det får bilden att kännas som ett konstverk.”

Om du använder en skrivare som Canon imagePROGRAF PRO-300 kan du skapa utskrifter av professionell kvalitet hemma. Helen använder skrivaren Canon imagePROGRAF PRO-1000 i sitt företag. Den här Wi-Fi-aktiverade modellen kan skapa utskrifter utan ram och passar utmärkt för monokroma bilder med matt svart bläck, vilket ger djupa toner som är perfekta för fina konstfoton. Använd din Canon-skrivare med papperet Canon Pro Premium Matte PM-101 för enastående finish i svartvitt. Det är utformat för att ge vackra, varma vita och grå toner i formaten A4 till A2.

4. Var kreativ med galleri- och rutnätslayouter

Svartvita utskrifter av barn och familjer ordnade i rutnätsstil i tre ramar på en tegelvägg.

När du skapar en gallerivägg kan det vara en bra idé att först skapa en prototyp av din design i en programvara, till exempel Adobe® Photoshop®. På så sätt kan du kontrollera att bilderna passar ihop, är balanserade och får snygga övergångar när de placeras bredvid varandra. © Helen Bartlett

När du visar upp flera fotoutskrifter kan galleriväggar och rutnät tillföra personlighet i hallar, korridorer och trappor. Om du skriver ut mindre format kan du skapa utskrifter av hög kvalitet hemma med din Canon PIXMA-skrivare. Canon PIXMA G550 kan skriva ut från Wi-Fi-aktiverade enheter och skapa vackra utskrifter med kraftigare färger i upp till A4-format och till en låg kostnad.

Helen påpekar att fördelen med en gallerivägg är att du kan lägga till eller ändra bilder när du vill. ”Det är mycket enkelt att lägga till och ta bort saker och ändra bilderna så att galleriet växer och utvecklas med tiden, precis som familjer gör. Jag har en kund med en riktigt fin gallerivägg i köket. Det började med tre utskrifter, sedan sex, sedan nio och sedan tolv – och jag tror att det nu är sexton. Med ett rutnätsystem är det riktigt enkelt att utöka väggen varje år”, säger hon.

”Tänk att du ska kunna lägga till saker i framtiden. Om du till exempel har ett litet barn och har fyllt varje centimeter av väggutrymmet när det är sex månader gammalt, har du inget utrymme för när det växer och din familj kanske blir större. Ge dig själv flexibilitet.”

5. Experimentera med och utan ramar

En akrylutskrift av två barn som håller i stora pinnar hänger på en vägg ovanför en eldstad.

Du behöver inte använda ramar för att visa upp dina utskrifter. Om du vill ha ett mer elegant och modernt utseende, varför inte prova kanvasutskrifter utan ram? Ett annat alternativ är en skuggram, även kallad svävarram, där ett mellanrum omger kanten på ett foto så att det ser ut som att det hänger. Det ger en fin konsteffekt och är perfekt både för hängande och stående ramar. © Helen Bartlett

Foton behöver inte alltid sättas i en ram. Till skillnad från professionellt tagna bilder i porträttstil som du vill visa upp och skydda, kanske du helt enkelt vill sätta upp dina egna utskrivna bilder av din familj för att vara omgiven av dina favoritögonblick med familjen. ”Jag älskar verkligen en utskrift utan ram. Jag ställer dem på bokhyllor och fäster dem på kylskåpet”, säger Helen. ”Jag har sett kunder göra fantastiska saker med snören och små klämmor. Jag tycker om idén att en bild har ett eget liv och när den väl har tagits kan den användas på olika sätt.

”Utskrivna foton passar riktigt bra i tonåringars sovrum eftersom du kan fästa dem på väggen och skapa kollage eller hänga upp dem på en bit snöre”, tillägger hon. ”En utskrifter utan ram kan vara ett galleri som ständigt utvecklas eftersom du är mindre rädd om dem.”

Du kan använda den mobila skrivaren Canon SELPHY Square QX10 och hänga upp utskrifterna med klämmor. Att skriva ut dina favoritögonblick och sätta upp dem i hemmet är ett bra sätt att förbättra ditt humör och bevara familjeminnen.


Skrivet av Lorna Dockerill


Adobe och Photoshop är antingen registrerade varumärken eller varumärken som tillhör Adobe i USA eller andra länder.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • SKRIV UT

  Redigera dina bilder för utskrift

  Få ut mer av dina bilder som utskrifter med vår steg-för-steg-guide till redigering för utskrift och de bästa utskriftsinställningarna att använda.

 • UTSKRIFTER

  Bästa Canon-skrivare för foton

  Oavsett om du vill visa dina foton i en ram, i en klippbok eller på en etikett kan du hitta den skrivare som passar dina kreativa behov.

 • GRUNDLÄGGANDE

  Fotografera för utskrift

  De sju bästa tipsen för att fånga minnen som ska skrivas ut.

 • GRUNDERNA INOM REDIGERING

  Så redigerar du speciella bilder

  Förbättra dina bilder från speciella tillfällen med de här enkla tipsen för bildredigering.