Deer close up wildlife in focus

Fokuseringsteknik

När vi tittar på ett foto eller en film är något av det första vi märker om det är skärpa eller inte.

1987 blev Canon blev första företag att integrera en fokuseringsmotor inuti objektivet. Sedan dess har flera motorer introducerats, utformade för att inhämta och spåra fokus för snabbrörliga motiv. Samtidigt som kontrollen över fokusprecision, jämnhet och tystnad ska bibehållas.

I Canons objektiv finns just nu tre huvudtekniker för fokuseringsmotorer: STM, USM och en mer konventionell likströmsmotor. Låt oss ta en titt på skillnaden mellan dessa motorer, så att du kan förstå och välja ett objektiv som uppfyller dina behov.

Stegmotor (STM)

STM-objektiv tar fantastiska bilder och ännu bättre videofilmer. De är uppkallade efter ett teknikelement som kallas stegmotor, något som gör att objektivet fokuserar mjukt och tyst – två fantastiska egenskaper när du spelar in video.

Vissa motorer som används i objektiv har ett mycket hörbart och störande mekaniskt ljud när de fokuserar, men STM-objektiv fokuserar tyst, så att du kan få med mer av det naturliga ljudet i miljön. Canons STM-teknik erbjuder ett sortiment av extremt tysta objektiv som ändå är tillräckligt snabba för att ta bilder i de flesta situationer.

STM med kugghjulsmekanism

Våra mindre, mer kompakta STM-objektiv, inklusive objektivet EF 50 mm f/1.8 STM, har stegmotor med kugghjulsmekanism – en mycket kompakt stegmotor som använder snedskurna kugghjul för att styra fokus.

STM med gängskruvsmekanism

Det största utbudet av STM-objektiv har stegmotor med gängskruvsmekanism – som jämfört med kugghjulstypen erbjuder ännu bättre tystnad och högre hastighet.

Ultraljudsmotor (USM)

Ultraljudsmotor är den hittills mest använda AF-motortypen i Canons sortiment av EF-objektiv. Gemensamt för alla USM-motorer är att de omvandlar ultraljudsvibrationer till rotationskraft för att styra objektivet. Det här är den snabbaste fokuseringsmotorn i Canons sortiment, men du kan fortfarande finjustera skärpan manuellt utan att behöva stänga av autofokus helt och hållet.

RIngformad USM

Ringformad ultraljudsmotor återfinns i de flesta av Canons professionella objektiv – det ger kontroll, snabbhet och noggrannhet. USM-motorn så stark att den snabbt och enkelt kan driva tunga linsgrupper i stora teleobjektiv, och samtidigt undvika behovet av ett kugghjulsystem för att sänka hastigheten. USM-motorer uppvisar även hög hålleffekt, något som innebär att när motorn är avstängd så hålls fokuseringslinsgruppen på plats utan att någon ytterligare inmatning krävs. Den ringformade USM-motorn är inte lika tyst som STM-motorn, men den är fortfarande extremt tyst med tanke på den prestanda den levererar.

Mekanismen i den ringformade USM-motorn består av en rotor och en stator – en elastisk kropp med ett piezoelektriskt keramiskt spänningselement. Genom att använda växelström med en resonansfrekvens, runt 30 000 Hz till statorn, skapas vibrationer som gör att rotorn roterar kontinuerligt. 30 000 Hz ligger inom ultraljudsomfånget och det är genom detta som ultraljudsmotorerna har fått sitt namn.

Ring type USM and Mirco USM comparison diagram

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM

Ett av de mest välkända sport- och action-objektiven i Canons EF-objektivserie. USM står för drivkraften bakom den blixtsnabba autofokuseringen och spårningen som behövs för natur- och sportfotografering.

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens
Motorbike rider action

Mikro-USM

Den ringformade ultraljudsmotorn utformades för att passa i den cirkelformade objektivfattningen. Mikroultraljudsmotorn däremot togs fram för att passa i flera olika objektiv utan att vara begränsad till storleken på objektivfattningen. Med en mikro-USM kombineras rotor, stator och drev i en och samma enhet som väger ungefär hälften så mycket som en ringformad ultraljudsmotor.

Nano-USM

Nano-USM är Canons senaste innovation inom fokuseringsteknik. Den presenterades i början av 2016 och kombinerar hastigheten hos den ringformade ultraljudsmotorn med tystnaden och smidigheten i stegmotorn. Funktionerna i den här typen av motor gör att den passar perfekt för att fånga snabba händelser och spela in film där tyst och jämn fokusering krävs.

Inuti Nano USM-enheten finns ett elastiskt metallhölje, ett keramiskt spänningselement och en drivenhet. Tillförsel och justering av spänning till det keramiska elementet styr drivenhetens riktning och hastighet. Resultatet blir ett fokuseringssystem som ger jämn fokusering med bra hastighetskontroll.

EF-S 18–135 mm f/3.5–5,6 IS USM

Det här var den första av Canons objektiv som innehöll Nano USM och det är särskilt användbart när jämnt fokus är ett måste för naturliga fokusövergångar. Nano-USM ger suverän kontroll, jämn spårning och fokuserar på objektet medan det rör sig bort från eller mot kameran.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM lens
Basketball players action

Direktdrivna motorer

Om det objektiv du överväger inte har "USM eller "STM" i namnet använder det troligen en mer konventionell DC, eller direktdriven motor, som ger autofokus men har inte samma fördelar när det gäller snabbhet, smidighet och tystnad som med STM- eller USM-teknikerna.