Filming with the EOS 5D Mark IV on a beach

Christian Anderl

Filma med skärpa och precision

Christian Anderl
Christian Anderl

Explorer


Proffsfotografen, filmaren och Canon Explorer Christian Anderl litar på filminspelningsmöjligheterna hos EOS 5D Mark IV och dess förmåga att fånga stillbilder snabbt och effektivt bakom kulisserna.

"Den här kameran är allt jag behöver. Den har en perfekt blandning av teknik för dåliga ljusförhållanden och hanterar det jag gör perfekt." Christians entusiasm för EOS 5D Mark IV är uppenbar så fort han börjar tala om den. Han är en långvarig användare av 5D-serien, började filma med 5D Mark II och har hållit jämna steg med Canons senaste tekniska framsteg sedan dess.

"Canon vet vad folk som jag behöver", säger han. "Precis när jag tror att en kamera inte kan bli bättre, blir den det! Och jag måste säga att det här är utan tvekan Canons största framsteg. Kameran är verkligen fantastisk."

De små och subtila förändringarna i EOS 5D Mark IV har haft störst inverkan på Christians arbetsflöde. Ta t.ex. vippspaken för autofokus på baksidan av kameran: ett nytt tillägg snyggt placerat precis där tummen faller till höger på LCD-skärmen. "Det här var den största nyheten för mig med den här kameran!", säger han. Jag tog en stillbilder bakom kulisserna på en musikpromotion helt med autofokus, vilket jag aldrig har gjort tidigare. Och så fort jag började blev jag överraskad. Det fungerade! Tack vare den nya AF-spaken på baksidan kunde jag växla fokuspositioner vid ansiktsigenkänning från en person till en annan. Jag var verkligen imponerad av detta."

Han fortsätter: "Även när man spelar in filmer i mycket svagt ljus, när jag trodde att fokuseringen skulle klanta till det, fungerar den här kameran suveränt. Och ur fotografisk synvinkel var Dual Pixel RAW också superbra. Jag hade en bild jag verkligen gillade men den var inte riktigt vass nog att vila ögonen på, men jag anpassade den senare i Canons programvara Digital Photo Professional och - wow - det blev en helt perfekt bild!"

"Jag tror att det här är bara början på en fantastisk revolution från Canon", säger han entusiastiskt. "Den nya 30-megapixelsensorn har ett fantastiskt dynamiskt omfång och på kamerans superskarpa LCD-skärm kunde jag direkt se skillnaden mellan bilderna."

"Jag tror att det här är bara början på en fantastisk revolution från Canon."

Ljus, kamera, action!

Att använda EOS 5D Mark IV till att fotografera stillbilder och film bakom kulisserna var för mycket begärt, insåg Christian. Att använda båda sakerna på samma kamera var en utmaning. "Normalt skulle jag använda två kamerahus, en för filmning och en för stillbilder, men för denna filminställning skulle det ha blivit en mycket knepig upplevelse med för mycket att släpa på, vilket skulle ha begränsat min förmåga att agera snabbt. Jag slogs omedelbart av kamerans förmåga att användas i en "run and gun"-situation för både stillbilder och video, där snabba reaktioner och "snap-to"-fokusering var väldigt viktigt."

Han säger: "Jag tänkte ursprungligen bara ta porträtt av det här bandet, men medlemmarna bad mig att filma också. Jag var alltså tvungen att ta både stillbilder och film, vilket var det ultimata testet."

"Film och fotografering bakom kulisserna är en riktig utmaning. Du måste fotografera som en galning och det är där som autofokus hjälper till en hel del. Jag fokuserade bara på kompositionen och AF tog hand om sig själv, och med den fantastiska vippspaken på baksidan av kameran kunde jag direkt fokusera vart jag ville."

EOS 5D Mark IV on a handheld rig

Christian använde kameran på en mycket enkel handhållen rigg. Eftersom han spelade in film och stillbilder var det omöjligt att använda en stor rigg som han vanligtvis använder om han bara filmade.

"Den där lilla riggen var fantastiskt, minns han. "Hanteringen var något jag verkligen gillade med min gamla Mark III och jag älskar den ännu mer med EOS 5D Mark IV. Den är lättare än sin äldre modell, och den viktbesparingen var avgörande. Det fanns även en annan nyhet: Wi-Fi!"

Han fortsätter: "Wi-Fi på en DSLR är inte en gimmick. Det är en verkligt användbar nyhet. Vi hade kameran ansluten till en surfplatta så att vi kunde reglera autofokus på distans och när vi filmade var det så coolt. Vid vissa tillfällen koncentrerade jag mig på att komponera bilden medan en assistent kunde specialisera sig på fokusering. Vi kunde båda utföra våra uppgifter oberoende av varandra men i realtid. Ingen fördröjning och ingen förvirring. Perfekt resultat!” "Jag köpte en EOS 5D Mark III förra året eftersom jag älskade 5D Mark II så mycket och den klarade allt jag behövde. Men denna Mark IV? Wow, jag behöver den direkt. Jag har redan lagt in min beställning!"

"Den nya 30-megapixelsensorn har ett fantastiskt dynamiskt omfång och på kamerans superskarpa LCD-skärm kunde jag direkt se skillnaden mellan bilderna."

Filming handheld with the EOS 5D Mark IV

Reflektioner och slutsatser

Med tillbakablick på filmen Christian just tagit kunde han direkt se fördelarna med EOS 5D Mark IV. "Som en måttstock för verktyget så hämtar det alla de bästa funktionerna från de två tidigare generationerna av kameran och lägger till 4K-film och ett otroligt utbud av korrigeringsverktyg för användning i farten, till exempel Digital Lens Optimizer plus andra aberrationsjusteringar samt bildstilen Fine Detail. Plus när du kommer tillbaka till skrivbordet är Dual Pixel RAW-läget helt fantastiskt."

"Autofokus i filmläget var också något jag gillade och det var också den höga ISO-kapaciteten och låga kornigheten. Färgerna är äkta och bruset vid svagt ljus vid 6400 ISO är helt otroligt. Det ser ut som en vacker filmkornighet. Det är något som du skulle lägga till som ett filter i efterhand, så bra är det!"

"Jag är egentligen inte en tekniknörd", avslutar han. "Men det här är ett verktyg som verkligen fungerar som jag vill. Jag har aldrig haft en kamera som den här, som jag kan börja använda direkt. Det var faktiskt tråkigt att lämna tillbaka den!"

Ambassadörer och berättelser

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiration

Upptäck hur EOS 5D Mark IV presterar i händerna på professionella fotografer

Utforska mer