Capturing the drama of climbing a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla Lohmann

EOS 5D Mark IV till världens extrema platser

Ulla Lohmann
Ulla Lohmann

Explorer


Expeditionsfotografen och fotojournalisten Ulla Lohmann var en av de första att använda EOS 5D Mark IV, och hon testade den på tuffast tänkbara sätt. Vi upptäcker de utmaningar hon ställdes inför när vi tar Canons senaste medlem i 5D-familjen till Vanuatus vulkaner...

Södra stillahavsregionen är känt för sitt klarblå vatten, sina vita sandstränder och öar som romantiserats i folklore. Men det finns en annan, mer hotfull sida av denna del av världen, och det är precis där Ulla Lohmann föredrar att tillbringa sin tid. Om du tittar tillräckligt noga kanske du ser vår orädda Canon-utforskare, med kameran i handen, högst upp på någon av de många vulkaner som finns utspridda på de 82 öar som utgör Vanuatus skärgård...

”Jag var där med kameran på uppdrag av ett mellanmålsföretag", berättar Ulla. "De bad mig att gå dit och använda mina erfarenheter av att fotografera vulkaner för att ta bilder som visar en tänkt resa som ett av deras heta tortillachips kunde göra från tillverkning till paket. Naturligtvis var allt påhitt, men de ville spela på den "extra heta" känslan så jag tog med mig kameran ned i en 600 meter djup aktiv vulkan där vi var bara 50 meter ifrån en aktiv lavasjö. Det var det hetaste ställe jag någonsin har varit, och jag åt inte ens ett av deras chips!"

SVETTIG, MEN INTE BESVÄRAD...

Ullas erfarenhet i att hantera utmanande fotograferingssituationer gör henne mycket efterfrågad, och Canons ingenjörer var särskilt intresserade av hur EOS 5D Mark IV skulle fungera i extrema situationer och temperaturer, för att inte säga hur den skulle registrera smält lava och mörka klippdetaljer med fullständig klarhet med hjälp av dess helt nya 30,4 megapixels CMOS-sensor.

Ulla Lohmann captures drama from a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla berättar: "Den här kameran är verkligen ytterligare ett steg upp för fotografering vid höga ISO-tal. Den har ett ISO-intervall på 100-32 000 (kan utökas från 50 till 102 400). När du befinner dig i mitten av en vulkan så inser du att det finns ett enormt dynamiskt omfång och det kan vara en mardröm för en kamerasensor för att spela in i minsta detalj. När jag tittade på filerna i efterhand kunde jag emellertid på 5D Mark IV:s LCD-skärm se att både de mörka och de ljusa partierna hade registrerats otroligt bra. I det ögonblicket visste jag att det här verkligen var en mycket speciell kamera..."

""Väderskyddet är otroligt", säger hon. "Om den klarar en vulkan på Vanuatu så klarar den i stort sett vad som helst!""

Canon Explorern Ulla Lohmann zoomar in på en lavasjö vid basen av en av Vanuatus aktiva vulkaner

Det var nere i vulkanens djup som Ulla upptäckte hur bra EOS 5D Mark IV pekskärm var och hur den verkligen förenklade hennes liv. "För mig var Live View-pekskärmen så fantastisk. Mina värmehandskar ger mig vanligen problem eftersom de hindrar min fingerfärdighet, men med den nya pekskärmen betydde det att jag kunde justera inställningar och ställa in fokus och skärpa på kamerans baksida genom att bara trycka på LCD-skärmen. För mig är den mer intuitiv för snabb fotografering, och för video är det ännu bättre eftersom man kan använda dragfokus vid filmning, vilket är praktiskt. Dessutom kan man i Live View fokusera ned till EV-4, vilket är helt fantastiskt i svagt ljus.

"Även på kamerans baksida finns en ny knapp som gör det möjligt att ändra fokuspunkt samtidigt som man tittar genom sökaren. Alla dessa förbättringar utgör logiska förbättringar jämfört med 5D Mark III. Dessutom känns den så bra i handen. Den är lättare än den gamla modellen, vilket gör stor skillnad - särskilt när jag klättrar omkring i en vulkan!"

A Vanuatu tribesperson jumps from a ledge

EN INTUITIV RELATION

Att förstå en kamera och hur man får ut mesta möjliga av den är något som de flesta fotografer ägnar mycket tid åt att uppnå. Men Canon Explorers är en mycket speciell grupp människor och deras relation till Canons ingenjörer innebär att deras förmåga att plocka upp och använda en utvecklingsmodell nästan direkt och få ut mesta möjliga av den värderas högt. Ulla är inget undantag. "Jag fick den en dag eller två innan jag skulle resa till Vanuatu, och jag hade knappt landat innan jag började använda den inuti en aktiv vulkan. Jag tyckte det var väldigt enkelt att gå från EOS 5D Mark III till 5D Mark IV eftersom huset är detsamma och kontrollerna nästan identiska, så det är mycket intuitivt för vem som helst som har en kamera i EOS 5D-serien."

Ulla prisade det goda väderskyddet på kameran, något som mycket snabbt sattes på prov av damm och aska från vulkanen samt regn och fukt. De särskilda packningstätningarna som skyddar kortluckorna samt de gummerade flikarna som skyddar kamerans HDMI, USB samt hörlurs- och mikrofonportar - nu med förbättrat skydd jämfört med tidigare digitala systemkameror ur 5D-serien - innebär att 5D-serien fortsätter att vara fotojournalistens förstahandsval. "Väderskyddet är otroligt", säger hon. "Om den klarar en vulkan på Vanuatu så klarar den i stort sett vad som helst!"

"Jag har använt hela utbudet i hela mitt liv. Det är det perfekta systemet för mig. Kvaliteten är otrolig och lättheten för utforskningsfotografi gör det till en perfekt allround-kamera. Jag ville inte lämna tillbaka den!"

UTFORSKA 4K-FILMNING

Fastän Ulla först och främst är en stillbildsfotograf, - liksom många av sina jämnåriga - har hon undersökt möjligheterna att lära sig filma också. Det faktum att EOS 5D Mark IV kan filma i 4K är ännu ett övertygande argument för att lära sig filma.

"Det här är en spännande möjlighet för fotografer, nu när det finns en kamera som kan spela in 4K med samma kvalitet som mycket detaljerade stillbilder. Jag gillar att det finns en extra kortplats så att du kan fortsätta fotografera, och att filma lava i 4K var riktigt coolt. Jag gillar hur 4K-beskärningen på sensorn innebar att jag inte behövde använda långa objektiv för att spela in filmer."

"Jag ser verkligen fram emot att använda det här alternativet för framtida uppdrag. Filmskapande med den otroliga Live View-skärmen - som är extremt skarp och detaljrik - är så enkelt och handlar verkligen bara om en knapptryckning."

Blotta storleken och spektaklet av en aktiv vulkan visas i denna bild som tagits med lång slutartid av en vulkan som utspyr lava.

SKYDDA BILDEN

Nytt för EOS 5D Mark IV är att det finns en mängd avancerad teknik för bildbearbetning som tagits från EOS-1D X Mark II, utformad för att ge bästa möjliga resultat när avtryckaren trycks ned. Den digitala objektivkorrigeringsfunktionen, som tidigare förekom i Canons suveräna programvara för Digital Photo Professional, har även utökats med bildstilen ”Detaljrik”, som tidigare förekom på EOS 5DS och 5DS R högupplösta systemkameror, tillsammans med förbättrad perifer ljusstyrka, funktioner för korrigering av distorsion och kromatisk aberration samt automatisk vitbalans. Och dessutom finns det något alldeles extra: Dual Pixel RAW.

"Jag lärde mig allt om Dual Pixel RAW", minns Ulla. "Det här är en intressant teknik för mig. För situationer där man inte har mycket tid på sig att ta ett porträtt, där fokuseringen ändras hela tiden - till exempel mina bilder av lokalbefolkningen som hoppar från lianer (som bungyjumping härstammar ifrån) - var det ett riktigt användbart tillägg. Det bevarar ögonblicket. Kameran fångar motivet genom två fotodioder, vilket ger två lager i bilden. Det är faktiskt riktigt coolt eftersom du kan korrigera punkten för maximal skärpa i efterhand om det behövs. Det betyder helt enkelt att skärpan kan kontrolleras i efterhand."

"Det här är en kamera som kommer att klara påfrestningarna och fortsätta fungera."

"Jag använde även GPS, vilket var bra för att logga min platsinformation på öarna. Det tog inte så mycket batterikraft heller, och är ett riktigt användbart tillägg för 5D Mark IV när jag är ute på expeditioner. I själva verket finns det inte en enda sak på den här kameran som jag aldrig skulle använda. Jag kan skriva min bildtextinformation direkt till bildfilen tack vare IPTC och jag kan dela bilder till min surfplatta eller smartphone via WiFi. Anslutningsalternativen är helt enkelt fantastiska."

"När folk frågar mig varför man bör uppgradera är svaret enkelt: det här är en kamera som kommer att kunna ta stryk och ändå fortsätta fungera."

Öarna som utgör Vanuatu är rika på både traditionella festivaler och rituella ceremonier.

Ambassadörer och berättelser

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiration

Upptäck hur EOS 5D Mark IV presterar i händerna på professionella fotografer

Utforska mer