Ulla Lohmann
© Ulla Lohmann

Under 15 år hemsöktes Ulla Lohmann av en bild. Den togs av äventyrsfotografen Simon Carter 1995 och visade "en märklig och till synes mycket ömtålig stenpelare mitt ute i havet". Pelaren är Totem Pole, en 65 meter hög havsklippa som rangligt sticker upp ur vattnet vid Cape Hauy i Tasmanien.

Den finns på den sydöstra spetsen av den tasmanska halvön och är en plats Ulla beskriver som "helt och hållet vid världens utkant". En sista landspets innan det stora, stormande havet söderut mot Antarktis tar vid.

Splinter of Rock
© Ulla Lohmann
Grasslands
© Ulla Lohmann

Den här enorma klippformationen är en av de mest spännande utmaningar en klättrare kan ta sig an – och en av de mest intressanta troféerna inom fotografering. För den tyska expeditionsfotografen Ulla blev den till en besatthet. Något att bestiga och fotografera. Att erövra och fånga. "Den var sinnebilden av äventyr för mig," säger hon. "Avlägsen och isolerad, med den utmanande klättringen."

Men det var inte bara den tuffa klättringen som lockade. Ulla yrkesmässiga instinkter drog henne också till Totem Pole.

"Som fotograf ville jag fånga hur ömtålig den här klippan verkade – den ser ut att kunna falla omkull vilken sekund som helst.

"Under många år tittade jag på kartor och fotografier och drömde om att en dag få göra det. Så när jag fick chansen var jag tvungen att ta den."

Ulla förberedde sig noggrant. Eftersom hon är fotograf vände hon sig till Canon EOS 5D Mark IV – en kamera som kombinerar mångsidighet, prestanda och den främsta tekniken.

"Det finns ingen möjlighet att ta en ny bild," säger hon. "Där ute i det vilda jag kan inte vara petig med utrustningen. Jag behöver en kamera som kan klara av en mängd saker."

© Ulla Lohmann

5D Mark IV:s kompromisslösa bildkvalitet och avancerade fokuseringsfunktioner och mätning gör att du inte behöver leta för att hitta rätt inställningar – och dess robusta vädertätade hölje är nödvändigt under tuffa förhållanden.

"Som fotograf befinner du dig i tuffa förhållanden och kämpar mot dina egna gränser," säger hon. "Samtidigt måste du få fram kameran och ta bra bilder. 5D Mark IV tänjer på gränserna för vad som är möjligt."

Ulla tänjde själv på sina fysiska gränser när hon förberedde sig för Totem Pole. Hon tacklade klätterväggar, klippor och långa uppförsbackar i bergen med maken Basti … tills hon slutligen var redo att förverkliga drömmen. Från allra första början av klättringen visade sig Totem Pole vara helt skoningslös.

Man kan bara nå den genom att firas ner från klipporna på den tasmanska halvön. Klippans bas rammas hårt av vågor och är ständigt utsatt för vatten och vind – utan några synliga ställen att placera fötter och händer på.

Tasman Peninsula Cliffs
© Ulla Lohmann
Tasman Alpine Cliff
© Ulla Lohmann

"Man tittar på den och tänker: Jag kan inte gå upp dit," minns hon. "Du är väldigt nära havet, vågorna slår, vindarna är starka och till en början är allt helt glatt. Det finns ingen friktion och det är mycket svårt att klättra. Du är blöt och varje gång vågorna träffar dig blir du ännu blötare och det gör det ännu svårare."

Trots detta lyckades hon ta sig upp för den förrädiska klippan. Hon hittade dolda skrevor, små sprickor, alla slags ojämnheter som gjorde att hon kunde få ett grepp. Timmarna gick allt eftersom Ulla kröp uppför klippan och ljuset började avta … då inträffade katastrofen.

Basti, som lett klättringen, halkade och skadade foten. Efter att ha bedömt skadan kände Ulla att hennes dröm började glida iväg.

"Mina armar gjorde ont och mina händer blödde – vid det laget försökte jag bara uthärda," säger hon. "Även när jag följde efter Basti kunde jag knappt göra det, men jag visste att jag aldrig skulle klara det själv. Dessutom var vi tvungna att klara av den sista, farligaste delen av klättringen i skymningen. Men jag tänkte inte ge upp – du klarar alltid mer än du tror."

Leidenschaft
© Ulla Lohmann
Campfire
© Ulla Lohmann

Med Bastis fot i bandage gjorde de ett sista försök att nå toppen. Slutligen, blåslagen, blodig och med smärtande lemmar, nådde Ulla toppen och fick bilden hon drömt om – efter ett och ett halvt årtionde av besatthet.

"Jag tittade ner och såg det vilda havet, tittade därefter upp och såg den vida himlen ovanför och plötsligt kände jag mig väldigt fri," säger hon. "Jag hade uppnått min dröm. Jag hade gjort det möjligt. Efter den kampen var jag plötsligt på topp.

"Det tyska ordet för passion är Leidenschaft. Det betyder ’skapande genom lidande’. När jag befinner mig på gränsen för var jag klarar av känner jag mig verkligen levande. Jag älskar att tänja på mina gränser – och Totem Pole fick mig verkligen att göra det."

Totem Pole, av Ulla Lohmann. Erövrad. Fångad. Hyllad.

Skrivet av Ulla Lohmann


Ulla Lohmann
Ulla Lohmann
Fotograf

Ulla förklarar varför hon väljer Canon EOS 5D Mark IV

"Bra utrustning är meningslös om du inte kan få ut mesta möjliga av den. Fotografer brukar säga: den bästa kameran är den du använder och inte den i väskan. 5D Mark IV är definitivt en kamera att använda.

"För mig är de viktigaste fördelarna, bortsett från de tekniska specifikationerna, dess vädertätning och tålighet – den måste klara tropiska regnskurar, slag mot klätterväggar, stark kyla och hetta … och hittills har kameran klarat allt jag har utsatt den för. Dessutom kan jag använda touchskärmen med handskar – vilket är viktigt när jag arbetar under mer extrema förhållanden.

"Under min resa var 5D Mark IV:s höga ISO-tal – vilket är ett mått på kamerans ljuskänslighet – verkligen användbart, men inte på det sätt man kanske kan tro: Jag hade glömt min ficklampa, men genom att använda den höga ISO-kapaciteten kunde jag använda kameran för mörkerseende och se var jag var!"