Article

Kommer flexibla kontorsplatser (kontoret utanför kontoret) att öka framöver?

Om vi alla tänker oss in i hur framtiden kommer att se ut för våra företag, kommer vi då se en ökning av flexibla kontorsplatser under de kommande månaderna?

Titta på webinar

Säkerställ att företaget fortsätter att fungera genom att skapa säkra arbetsplatser utanför kontoret

Lyssna på webinaret för att lära dig mer om fördelarna med säkra arbetsplatser på distans och hur er verksamhet ska fungera under tid

Titta på webinar

Coworking Article Space

När vi tittar tillbaka på ett relativt lugnt 2019, hade populariteten för distansarbete nått en punkt där det sades vara ”det nya normala”, där över 50% av anställda på globala företag sade att de arbetade utanför sitt huvudkontor i mer än halva veckan.

Medan vissa människors flexibla arbetsförhållanden fortfarande var begränsade till flexibel arbetstid eller förmåga att arbeta hemifrån då och då, fortsatte andra företag att bli mer hybridorganisationer där arbetstagarna delade sin tid mellan att arbeta på sitt traditionella kontor, sitt hemmakontor och andra flexibla kontorsplatser1.

Men sen förändrades världen. Under några veckor har en stor andel globalt anställda varit tvungna att arbeta hemifrån på heltid. Hur har denna situation påverkat deras arbetspreferenser? Och hur kommer arbetsgivarna att känna sig nu när de har upplevt att ha sin arbetsstyrka på annan plats?

Företagen närmar sig större flexibilitet

Medan den globala situationen har haft sina utmaningar för oss alla, erbjuder det också en möjlighet för anställda att bevisa att arbeta på distans i större skala är ett perfekt genomförbart arbetssätt för många företag. Och även om det framtida läget kanske inte är helt klart, är experter överens om att vi snart börjar se att fler får möjlighet att dela sin tid mellan kontoret och andra typer av kontorsplatser. Särskilt när företag börjar titta på lösningar för att minska den ekonomiska påverkan de har upplevt och hjälpa sina anställda att hantera övergången till en ny värld.

Det är troligt att vi kommer att se en mängd olika tillvägagångssätt dyka upp: vissa företag kan välja en ”satellitnav-modell” som erbjuder mindre regionala kontor, medan andra kan utforska att de inte har någon fysisk plats alls.2 Det är också här vi förväntar oss att rum för samarbeten - coworking spaces verkligen kommer till sin rätt.

”Coworking” som sektor upplevde redan en period av snabb tillväxt före den nuvarande krisen. I själva verket beräknades det ursprungligen att det skulle finnas 26 300 samarbetsplatser i världen med 2,7 miljoner medlemmar i slutet av 2020.3 Mot bakgrund av den nuvarande globala dynamiken kan det vara så att dessa nummer stiger i taket när världen börjar hitta fötterna igen.

Efter att ha upplevt en helt annan balans mellan arbetsliv och privatliv under de senaste månaderna kan vi förvänta oss att se en ökad efterfrågan från anställda som begär mer flexibla arbetssätt och en mer solid molninfrastruktur för att kunna stödja det. När möjligheten till att minska ned på stressande pendling till och från arbetet till förmån för att kunna välja var man arbetar och ha bättre kontroll över sitt privatliv och yrkesmässiga liv, kommer möjlighet till samarbete på distans troligen att vara högt på dagordningen. Vad är bättre än att mötas halvvägs där man fortfarande kan ha kontorsupplevelsen - social interaktion, tillgång till företags kontorsutrustning och mötesrum - samtidigt som man minskar stress och restid?

Är kontorsplatser värt det?

Traditionellt är coworking spaces en fristad för småföretag och egenföretagare. Fördelarna med flexibla kontorsplatser blir nu tydligare för större företag och anställda över hela kedjan. Och det är inte bara på grund av den minskade pendlingen. Coworking underlättar en annan typ av interaktion och öppnar möjligheter för nätverk, samarbete och idéutbyte på ett sätt som inte nödvändigtvis kan replikeras i en konventionell kontorsmiljö.

Det är här som coworking movement verkligen utmärker sig: att kombinera ett kontorsliknande ramverk med en gästvänlig setup. Resultatet skapar en stark arena för produktivitet med en mer organisk känsla av gemenskap. Och det ger dessa utrymmen en stor potential. Speciellt just nu, när människor har dragit ned på sin sociala interaktion och de mentala påfrestningarna av nedstängda samhällen har påverkat sätten att arbeta på.

Det är lätt att se varför tillhandahållandet av kontorshotell eller coworking spaces för medarbetarna är ett alternativ som ger långsiktiga fördelar för både anställda och arbetsgivare. Om flexibilitet är det "nya normala", vill du att ditt team ska ha samma förmåga att utföra kritiska uppgifter på distans som på kontoret. Här kan de få tillgång till höghastighetsinternet, säkra utskrifts- och skanningstjänster och förfriskningar - med den extra bonusen i både mötesrum och tysta utrymmen, vilket ger medarbetarna ett smidigt utbud av alternativ för att tillgodose sina kontorsbehov. Nyckeln till framgång med detta är att se till att du har en robust molninfrastruktur på plats för att möjliggöra denna flexibilitetsnivå.

Och även om vi kan förvänta oss en viss initial känslighet kring alla delade utrymmen i nuvarande situation, vet vi att arbetarna kommer att leta efter platser som prioriterar säkerhet tillsammans med upplevelsen: enkel tillgång till handdesinfektion och antibakteriella våtservetter, djupgående rengöring av lokaler som sker ofta och funktioner som till exempel plexiglasavdelare mellan skrivbord. När det gäller tekniken i lokalen, kommer det som förenklar enhetens (dator, surfplatta m.m) interaktion med funktioner som mobilutskrift och scanning med en knapptryckning att bli ett mer föredraget val. Under tidens gång kommer vi till och med se en ökning av automatiserade armaturer, som dörrsensorer, automatiska handfat och tvålbehållare och röstaktiverade hissar.4

Det finns både utmaningar och fördelar med vad det "nya normala" medför, men det som är uppenbart är att om företag inte kommer hänger med på resan med en mer flexibel arbetskultur är de i allvarlig risk att förlora relevansen och kommer att misslyckas för att locka de bästa talangerna. Är ditt företag verkligen redo för det okända som kommer att komma? Är er installation tillräckligt smidig för att klara av detta? Nu är det dags att få en solid molninfrastruktur på plats så att du kan hantera er affärsinformation oavsett plats, kommunicera med medarbetare och samarbeta för att öka din flexibla strategi. Vi närmar oss en era där arbetet inte ses som en plats, utan en funktion som kan slutföras var som helst om du helt enkelt har tillgång till rätt teknik och rätt förutsättning - och de som inte rör sig tillräckligt snabbt för att förändras, kommer sannolikt inte att överleva.

Lär dig mer om fördelarna med säkra arbetsplatser på distans

Liknande lösningar

Upptäck mer

Lär dig mer om fördelarna med att ha en säker lösning för distansarbete

PRATA MED VÅRT TEAM