UTSKRIFT OCH PYSSEL

Så här gör du en julkrans i papper

Upptäck hur du kan göra en dörrkrans med jultema för att pynta hemma i vinter med en PIXMA-skrivare, Canon Creative Park och en nypa kreativitet.
En praktfullt dekorerad papperskrans från Creative Park hänger på en ytterdörr och en hand justerar en av presenterna som är fäst på den.

Julen närmar sig, så varför inte ta dig an ett pysselprojekt med att skapa en unik dörrkrans att pynta huset med? Du kanske brukar göra en julkrans av kvistar från granen eller har en konstgjord krans som du plockar fram varje år, men att göra en papperskrans är en möjlighet att visa upp din kreativitet och variera ditt julpynt.

Det kan var en rolig, avkopplande process att pyssla med papper och det är även en perfekt aktivitet att göra med hela familjen inför jul. Du kan spara din papperskrans och återanvända den eller återvinna den när julen är slut.

Den grafiska designern Chris Stenner valde julkransen av järnek för sitt julpynt, men det finns en rad olika designer med olika svårighetsgrader i Creative Park om du vill ha något enklare eller om du har små barn som vill vara med.

Ta reda på hur det gick för Chris och upptäck de bästa tipsen för att skapa en egen papperskrans.

Du behöver

• Canon Creative Park, appen eller webbplatsen
Canons matta fotopapper
• Canon PIXMA-skrivare, till exempel PIXMA TS7650i
• Sax
• Linjal
• Limstift/limpistol/limprickar/tejp

Välj mallar

En hand sträcker sig efter en utskrift av en Creative Park-mall av en julkrans från en Canon PIXMA-skrivare.

Se till att skrivaren har en full färgbläckkassett innan du skriver ut dina mallar och läs instruktionerna noggrant så att du inte missar något steg.

En pojke sitter vid ett bord och klipper försiktigt ut en mall av ett järneksblad från ett papper.

Trots den komplexa designen deltog även Chris son Eli och hjälpte till att skapa den slutliga stilen.

Innan du börjar med julkransen kan du ta en titt i Creative Park-appen eller på webbplatsen och bestämma vilken mall du vill ha. Kom ihåg att tänka på svårighetsgraden och hur lång tid den tar att göra. Du kan göra den här enklare julkransen om du har yngre barn. Chris valde julkransen av järnek, men det finns även kransar för Halloween, en hjärtformat fotokrans och en blomdesign, så att du kan göra en rolig dörrkrans oavsett årstid.

Chris skrev ut sina designer genom att ansluta sin smartphone till en PIXMA-skrivare och använde Creative Parks webbplats för att hämta sina mallar. Du kan även göra det via appen.

Chris blev imponerad av de kraftiga färgerna från PIXMA TS7650i. ”Färgerna var så djupa och klara, vilket gjorde att de röda bären och järnekslöven sticker ut mot den bruna kransen”, säger han.

Vik, fäst och sätt ihop

Ett par händer håller ut en papperskrans från Creative Park dekorerad med små julklappar i papper.

Chris och Eli har målat huvuddelarna i deras krans med en fyllig nyans av brun färg, vilket också hjälper till att täcka eventuella limrester. Att använda färg och pennor är ett bra sätt att engagera barn i mer komplexa designer.

Händer som placerar en julklapp i papper på en julkrans i papper från Creative Park.

”Jag tyckte att utmaningen var strålande och vi hade riktigt roligt”, säger Chris. ”Det var mer givande än jag trodde att det skulle vara, och att ha roligt och fnittra med Eli gjorde det väl värt tiden det tog.”

Läs instruktionerna noggrant innan du sätter igång och följ stegen allteftersom. Klipp ut dina designer med en sax eller skär med en hantverkskniv i de klurigaste områdena och lägg dem åt sidan. Se till att inte blanda ihop de olika delarna. När du har klippt ut dem måste du vika och dra längs de prickade linjerna för att mallarna ska hålla formen bättre när du börjar limma.

Chris använde PVA-lim, men oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att låta modellerna torka ordentligt före hantering. Chris märkte att om du använder PVA kan du behöva klämma eller nypa fast din design medan den torkar, så att den håller rätt form. ”Limmet torkade inte lika snabbt som jag ville att det skulle göra, men det underlättade att använda klädnypor för att hålla ihop olika delar medan de torkade”, förklarar han. ”Medan huvuddelen torkade kunde vi fortsätta med de mindre delarna.”

Om designen kräver att papperet böjs kan du välja en limpistol med lim som torkar snabbare för att göra den här delen enklare.

När alla enskilda delar är klara och torra är det dags att limma ihop dem. I kransen som Chris gjorde ska stjärnan och järneksbladen sitta längst ned och banderollen ”Merry Christmas” högst upp, men de andra delarna, som presenterna och de röda bären, kan du placera var du vill. Om du vill göra din design mer personlig kan du lägga till rött återvinningsbart glitter på bärmallarna för extra julkänsla.

Efterbehandling

En pappa och son sitter vid ett matbord och lutar sig över en papperskrans som de gör tillsammans från en Creative Park-mall.

Att göra en julkrans i papper kan bli en jultradition hos er, så varför inte testa? Förutom julkransar finns det en rad papperspyssel med jultema på Creative Park, bland annat girlanger, banderoller och adventskalendrar.

När kransen är klar är det dags att lägga till några sista detaljer, som glitter, paljetter eller kanske snö av bomull. När det är klart trär du ett snöre eller band genom öglan för att kunna fästa kransen på dörren. Du kan hänga den på en dörrkläpp eller använda en självhäftande krok.

För att skydda den mot dåligt väder kan du även visa upp kransen inomhus över en spegel eller ett fönster, eller till och med på insidan av ytterdörren. ”Jag tror att kransen skulle se riktigt bra ut på trappräcket i hallen”, föreslår Chris. ”När gästerna öppnar dörren gör den ett intryck eftersom det är det första de ser.”

Vissa av de mindre Creative Park-mallarna passar även perfekt för att utforma en egen kransdesign – kanske limma ihop snöflingor eller järneksblad från den här väggbuketten för att skapa något unikt. Varför inte vara kreativ och välja ut dina favoritdelar från olika mallar? De små julklapparna på Chris och Elis krans kan till exempel användas i en annan design.

Oavsett om du är ute efter en pysselaktivitet att göra med vänner eller familj, eller om du bara vill göra eget julpynt, har Creative Park all den inspiration du behöver för att skapa egna juldekorationer.

Tamzin Wilks

Relaterade produkter

Relaterade artiklar