UTSKRIFT OCH PYSSEL

Så här skapar du pappersmasker

Med en PIXMA-skrivare, lite kreativ känsla och Canon Creative Park kan du skapa färgglada pappersmasker att bära till en fin fest eller att ställa fram som heminredning.
Fyra personer håller upp pappersmasker mot ansiktet, som skapats med Canon Creative Park och en PIXMA-skrivare.

Vi närmar oss Halloween, så varför inte ta dig an ett pysselprojekt för att skapa en unik outfit att bära till en fest? Oavsett om du firar högtiden eller helt enkelt vill ha en rolig pysselaktivitet och häftiga rekvisita att leka med kan dessa Canon Creative Park-mallar vara något för dig. Både vuxna och barn kan skapa pappersmasker med hjälp av de många mönster som finns på Creative Park.

Ett prisvärt, roligt och plastfritt alternativ till traditionella finklädda masker – det här är mer än bara en underhållande aktivitet. Det kan fungera som en avkopplande pysselupplevelse och ett bra sätt att tillbringa tid med vänner eller familj.

Designern och illustratören Pippa Hiscock valde att skapa ett antal olika masker med hjälp av mallar från Creative Park, bland annat en harpya, en tjur, en räv och en katt. En handgjord mask är ett perfekt komplement till alla finklädda fester och det är ett utmärkt sätt att visa upp din pysselkunskap. Ta reda på hur Pippa gjorde det och upptäck de bästa tipsen för att skapa dina egna unika pappersmasker.


Du behöver

• Canon Creative Park, appen eller webbplatsen
Canons matta fotopapper
Canon PIXMA-skrivare, till exempel från Canon PIXMA TS5350a-serien
• Sax
• Limstift/limpistol/limprickar/tejp
• Linjal

1. Välj och skriv ut dina mallar

En hand håller en smartphone över en Canon PIXMA-skrivare och en tjurmask från appen Canon Creative Park är synlig på skärmen.

Det är enkelt att söka efter mallar på Canon Creative Park. Om du använder appen kan du skriva ut direkt till din Canon PIXMA-skrivare, vilket gör processen snabb och enkel när du vet vad du vill skapa.

En utskrift av en Canon Creative Park-mall kommer ut från en Canon PIXMA-skrivare

När du skriver ut dina mallar bör du läsa instruktionerna noga så att du tillverkar masken i rätt ordning. Men om du gör ett misstag som inte kan ångras kan du återvinna din skapelse och försöka igen.

När du bläddrar igenom mallarna på Canon Creative Park bör du komma ihåg att kontrollera svårighetsgraden, så att du kan uppskatta hur lång tid varje projekt tar. Välj enklare idéer om barn ska hjälpa till.

Pippa skrev ut sina mallar genom att ansluta Creative Park-appen till sin Canon PIXMA-skrivare via Wi-Fi. Du kan också göra det genom att besöka webbplatsen via en webbläsare.

Pippa blev imponerad av de levande färgerna från PIXMA-skrivaren när mallarna skrevs ut. ”Färgerna visade sig vara vackra, ljusa och tydliga, vilket gör att dekorationerna och maskerna verkligen sticker ut”, säger hon.

Pippa är papperskonstnär, så hon är van vid att arbeta med papper. ”Jag gillar verkligen hur mycket man kan göra med det”, säger hon. ”Det är ett hantverk som vem som helst kan prova på och även om du klipper fel eller får lim på fel plats kan det enkelt återvinnas och du kan börja om. Jag var tvungen att göra det när jag gjorde ett hål för nära kanten efter att jag hade gjort en av maskerna!”

2. Vik, fäst och sätt ihop

Ett par händer klipper ut en maskmall i form av en tjur som skrivits ut via appen Canon Creative Park.

Vissa mallar omfattar mer klippande, vikande och limmande. Se till att du avsätter tillräckligt med tid för limmet att torka innan du använder eller visar upp masken, och använd gärna ett starkare lim om du har bråttom eller om din design är mer komplex.

Hopsatta masker i form av katter, rävar, örnar och tjurar är placerade på ett bord bredvid en skärbräda och andra vikta pappersbitar.

Vissa av mallarna på Canon Creative Park är heltäckande masker och några är mer traditionella ansiktsmasker, så du kan skapa de mallar du känner dig mest bekväm med. Du kan även använda maskerna som ett pedagogiskt verktyg för att lära dig om kultur och historia, och införliva några av de andra mallarna som Creative Park har att erbjuda, till exempel en aztekmask eller en ecuadoriansk tiguamask.

När alla delar är utklippta är det dags att göra veck längs linjerna innan du viker dem. Pippa rekommenderar att du använder ett vikverktyg eller en trubbig smörkniv för att göra veck längs linjerna, eftersom det gör dem lättare att forma när du börjar limma.

När du har gjort veck och vikt är det dags att sätta ihop allt. Pippa använde ett limstift för detta ändamål, men du kan använda det du föredrar, till exempel limprickar eller till och med en limpistol. Ge modellen tid att torka innan du gör fler tillägg.

För Pippa var det svåraste med att tillverka maskerna att hålla saker på plats medan limmet torkade. ”Örnmaskerna var de knepigaste, särskilt när jag skulle vika böjda linjer till näbben”, säger hon. Hon använde dubbelsidig tejp för att stödja sin skapelse medan den torkade, men du kan även prova att stötta upp den med böcker för att se till att den torkar i rätt form. Om du har problem med den här delen kan du prova ett snabbtorkande lim, till exempel en limpistol.

3. De sista detaljerna

En örnmask är placerad upprätt som en inredningsdetalj, med kanten på en kattmask intill.

Förutom att bära dina pappersmasker på en fest eller under Halloween kan du även visa upp dem på en hylla eller som en del av en bordsdukning under en temamiddag. Du kan lägga till personliga inslag och till och med egna element genom att fästa band eller fjädrar runt kanten, vilket kan täcka eventuella limmärken eller bucklor.

Pippa håller upp en färdig tjurmask mot ansiktet.

Att tillverka pappersmasker är en rolig aktivitet som Pippa och hennes vänner tyckte om. De använde dem för att ta bilder och ta firandet till en ny nivå inför tillställningen.

När limmet har torkat är maskerna klara. Nu är det dags att göra din skapelse personlig, till exempel genom att måla på ett mönster eller lägga till glitter. Det är ett bra sätt att göra dina handgjorda masker unika. ”Jag anpassade inte maskerna eftersom de redan var så levande och färgstarka, men jag tror att lite glittrigt lim för att framhäva några av mönstren skulle ha sett riktigt bra ut”, säger Pippa.

Du kan även fästa ett grillspett i trä eller ett papperssugrör på den färdiga masken för att skapa ett handtag, eller en bit snöre eller gummiband baktill för att göra den lättare att bära. Mallarna levereras med en del att stansa ett hål igenom, för att trä igenom tråd av denna anledning.

”Att handtillverka dekorationerna innebär att de blir mycket mer personliga”, säger Pippa. ”Det tillför även lite spänning i förberedelserna inför tillställningen, och kan till och med engagera gästerna före den stora dagen, så att alla känner sig mer involverade och delaktiga.”

Oavsett om det gäller en fin fest, en Halloween-fest eller ett barns födelsedag finns det ett stort utbud av maskmallar med varierande svårighetsgrad på Canon Creative Park. Ge skapandet av en pappersmask ett försök och låt kreativiteten flöda fritt.

Written by Tamzin Wilks

Relaterade produkter

Relaterade artiklar