Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Resevlogging

Så här vloggar du om ett äventyr: möt kvinnan som tog sig an Amazonas på film

2018 ledde den brittiska upptäcktsresanden Laura Bingham världens första expedition till Essequibo-flodens källa i Guyana, tillsammans med äventyrarna Ness Knight och Pip Stewart, och åkte sedan kajak längs hela floden tillbaka ner till Atlanten. Laura var nybliven mamma och kände att hon ville göra något utöver det vanliga för att behålla sin välförtjänta status som äventyrare. Under sin 72 dagar långa utmaning stötte hon på forsar, vattenfall och giftiga ormar, och dokumenterade allt på en Canon PowerShot G7 X Mark II*.

Essequibo är den största floden i Guyana och den tredje största i hela Sydamerika, och sträcker sig över 1 000 kilometer från källan till havet när den slingrar sig genom tät regnskog och över öppna slätter. Floden fungerar som livlina för de inhemska Wai Wai-människorna, som hjälpte Laura och hennes team på deras resa, samt för alla typer av vilda djur, exempelvis den sällan sedda jaguaren. Under 72 dagar hjälpte den Laura också: Hon sov i en hängmatta på flodkanterna, bredvid en tre meter lång kajman, och fiskade i floden för att få mat.

Samtidigt som Laura och hennes team fokuserade på den fysiska och känslomässiga utmaningen att genomföra resan bestämde de sig för att berätta en historia om mänsklig uthållighet och hållbara, självförsörjande resor. De följdes av en fotograf och filmskapare under resans gång, men de var tvungna att förlita sig på sina egna fotograferingskunskaper och tre Canon PowerShot G7 X Mark II-kameror för att dokumentera de mer privata ögonblicken.**

Här tar vi reda på vad som krävs för att vlogga om ett äventyr när man är utmattad, vilken utrustning som klarar utmaningen och varför det är viktigt att ägna tid åt att berätta sin historia.

A group photograph by Jon Williams of the expedition members in the Guyana jungle.

Vad var det som inspirerade dig att ta dig an Essequibo?

"När min man" – medäventyrare och tv-presentatören Ed Stefford – "och jag hade fått vår son så ängslades jag över att förlora min identitet. Jag var rädd för att alla mina äventyr skulle glömmas bort och bli en del av det förflutna, nu när all min tid gick åt för att vara mamma. Jag pratade med Ed om det här och han sa "Essequibo har ingen gjort tidigare, och det är fantastiskt – som en Disney-djungel." Så snart jag hörde orden "Disney" och "ingen gjort tidigare" sa jag, "Tack för idén, den är min nu!" Jag sprang iväg till kontoret och började göra efterforskningar."

Laura photographs her husband Ed Stafford playing with their son on a beach.

Vilken historia ville du berätta?

Ness, Pip och jag har alla liknande mål med äventyren – vi uppskattar verkligen upplevelsen av vad människan kan klara. Vi försökte lyfta fram fördelarna med hållbart, alternativt resande och samtidigt utmana oss själva fysiskt. "Vi var även där för att lyfta fram konsekvenserna av människans påverkan på miljön. Floden startade i ursprunglig regnskog, men delar av sträckan gick genom regnskog som människan hade påverkat genom gruvdrift och avverkning. På de ställena gick vattnet från rent till smutsigt – mänsklig avföring och skräp förorenade vattnet, och vi fick alla utslag och bölder på våra kroppar. Det var viktigt för oss att dokumentera detta så noggrant som vi kunde."

Relaterade artiklar
How to become a vlogger

VLOGGING

Så blir du en vloggare

Kom igång och skapa vloggar av hög kvalitet med våra vlogging-tips för nybörjare.

Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOGGING

De bästa Canon-kamerorna för vlogging

De här vloggkamerorna från Canon levandegör din vlogg på ett enkelt sätt, med stor kontroll och enastående videokvalitet.

The best compact for content

KOMPAKTKAMEROR

Den bästa kompaktkameran för att skapa innehåll

Upptäck på vilket sätt PowerShot G7 X Mark III kan hjälpa dig att släppa loss din kreativa gnista i vardagen.

Laura and Ness Knight use a Canon PowerShot G7 X Mark II to film themselves in front of a tent in the jungle, inside which Pip Stewart is sitting.

Hur planerade du att berätta historien?

"Sammantaget har vi 150 000 eller 160 000 följare på sociala medier, så vi visste att vi hade en fin publik som skulle svara bra, men vi ville även personligen förmedla vår egen känsla direkt till kameran, och för det använde vi Canon PowerShot G7 X Mark II, säger Laura, som finns på Instagram som @laurabingham93.

”Vi behövde varsin liten kamera, så att vi kunde smyga oss bort när ingen såg och dokumentera hur vi mådde. Det gjorde upplevelsen mer uppriktig än om vi hade intervjuats av filmteamet. Vi hade våra kameror i fickorna eller i påsarna, så att de var lätta att komma åt och vi kunde ta vara på varje tillfälle att filma."

Vilka är de största utmaningarna när du filmar dina äventyr i naturen?

"När du är så känslomässigt och fysiskt invecklad i att klara en utmaning är det lätt att glömma att stanna upp för att fotografera eller filma. Det här gäller särskilt mig, eftersom jag verkligen ville slutföra utmaningen och återvända till min familj. Men vi hade ju gjort resan för att berätta en historia, och för att producera innehåll inte bara för oss själva utan också för våra sponsorer, så vi var bara tvungna att få det gjort. Det var viktigt att kunna ta upp PowerShot G7 X Mark II ur fickan och snabbt komma igång, så att vi resten av tiden kunde köra på och fortsätta framåt så mycket och så snabbt som möjligt."

Ness Knight sits on a sandy riverbank filming a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Vilka var dina främsta överväganden när du valde kameror?

"Jag har upptäckt att den vikt du bär på är omvänt proportionell mot hur roligt du har. Om du har en liten PowerShot G7 X Mark II-kamera med dig som ändå tar fantastiska bilder gör det bara resan roligare.

"Våra kameror stoppades in i våra dagväskor, som låg framför oss i kajakerna, tillsammans med solkräm, solglasögon och vår mat för dagen. De visade sig vara robusta och hållbara och klarade av luftfuktigheten riktigt bra, till skillnad från den bärbara dator vi fick med oss för att lagra bilderna. När vi var oroliga att kamerorna hade blivit för fuktiga slängde vi bara ner dem i våra påsar med ris för att torka. Vi var tvungna att komma ihåg att hålla koll på dem när vi tog en kopp ris för att äta, men det fungerade!"

Var kameran enkel att använda?

"Eftersom vi gjorde det vi gjorde var det mycket viktigt att vi hade en kamera som fungerade utan att vi behövde fixa så mycket med den. Vi förlitade oss mycket på den automatiska fotograferingsmetoden eftersom vi inte riktigt hade tid att ändra inställningar. På PowerShot G7 X Mark II är den automatiska inställningen så bra att om du inte har så mycket kunskap om kameror och inte har tid att gå in i inställningar och välja olika motiv och olika lägen är den tillräckligt smart för att göra det åt dig. Den klarade sig väl i olika ljusförhållanden och exponerade motivet på rätt sätt, oavsett om vi befann oss i direkt solljus på floden eller i våra hängmattor under lövverket i djungeln på natten.

"En annan mycket bra funktion på PowerShot G7 X Mark II är att du kan vända skärmen uppåt, så att du kan placera dig själv i bild på ett riktigt bra sätt. Det här visar om du är i fokus eller inte, och vad som finns i bakgrunden. Det här är särskilt användbart för vlogging och gör kameran ännu enklare att använda när du är i rörelse."

Adventurer Laura Bingham stands chest deep in the Essequibo River, holding a machete aloft. Photograph by Jon Williams.

Är du glad att du ansträngde dig för att ta stillbilder och spela in film?

"Varje ögonblick var så intensivt på resan att många glömdes bort längs vägen. Det är helt enkelt omöjligt att komma ihåg allt, och det finns en risk att man glömmer de vackra små ögonblicken. Nu när vi är hemma har alla minnen smält samman och blivit lite otydliga, men det är genom de foton och filmer vi tog som vi kan uppleva resan för oss själva om och om igen."

Vilka är dina tips till andra som vill vlogga om sina äventyr?

"Om ditt mål är att filma för vloggar på sociala medier är Canon PowerShot G7 X Mark II fantastisk. Det är en fantastisk, heltäckande vlogging-kamera som hjälper, inte stjälper, dig på dina äventyr.

"När det gäller innehåll, kom ihåg att du aldrig har för mycket. Även om du tror att du har skapat tillräckligt mycket innehåll kan du alltid experimentera och prova nya vinklar tills du får något som fungerar. Var tillräckligt fri för att känna till dina möjligheter och brister och be om hjälp om du behöver det."

Skrivet av Matthew Bowen

*Canon PowerShot G7 X Mark II är utformad för miljöer på 0–40 °C och 10–90 % luftfuktighet. Normal drift under extrema förhållanden kan inte garanteras. Undervattenshus (40 m) WP-DC55 finns som separat tillbehör.

**Videon i den här artikeln kombinerar vloggmaterial inspelat av Laura, Ness och Pip på Canon PowerShot G7 X Mark II med material inspelat av den professionella filmskaparen Peiman Zekavat på Canon EOS C300 Mark II, Canon EOS 5D Mark IV och objektiv i L-serien.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla stories