VLOGGING

De bästa Canon-kamerorna för vlogging

Ta reda på hur de här vloggkamerorna från Canon kan förbättra ditt innehåll, med enorm kontroll och enastående videokvalitet.
The screen of a Canon PowerShot V10 shows a smiling woman with a guitar recording a vlog.

Vlogging är ett bra sätt för människor att verkligen lära känna dig – och för att filma en vlogg behöver du en vloggkamera. Oavsett om du vill bli en influencer med tusentals följare på sociala medier och YouTube-prenumeranter eller bara vill dokumentera din hobby eller dina semesteräventyr – det finns mängder av möjligheter att vara kreativ och visa ditt verkliga jag med en vlogg. Visst finns det många vloggare där ute, men godhjärtade, kreativa individer med ett starkt budskap kommer alltid att hitta ett sätt att göra sin röst hörd.

Budskapet och stilen är upp till dig, men vloggkamerorna från Canon som anges här gör det kul och enkelt för dig att ge liv åt dina idéer, samtidigt som du får den videokvalitet och kreativa kontroll som behövs för att skapa en snygg vlogg. Alla dessa vloggkameror från Canon har inbyggd Wi-Fi och Bluetooth. Du kan alltså dela dina filmer och bilder direkt genom att trådlöst överföra dem till din smarta enhet och lägga ut dem på sociala medier.

Här är de bästa vloggkamerorna från Canon för alla som vill komma igång med vloggande eller som är redo att ta steget upp till nästa nivå – läs vidare för att ta reda på varför.

En grupp människor ler och poserar samtidigt som de tittar på en Canon PowerShot V10 som hålls av personen till vänster.

Canon PowerShot V10 är liten och enkel att använda och den är utformad för vloggande med stereomikrofoner, en vinklingsbar skärm och till och med ett inbyggt stativ.

En användare håller en Canon PowerShot V10 i en hand och en smartphone med appen Canon Camera Connect som överför filer från kameran i den andra.

Med inbyggd Bluetooth- och Wi-Fi-anslutning gör Canon PowerShot V10 det enkelt att dela dina vloggar med dina följare. Installera den kostnadsfria Canon Camera Connect-appen på din smartphone och använd den för att överföra och ladda upp dina filmer och till och med fjärrstyra PowerShot V10.

1. Canon PowerShot V10

Canons minsta och mest lättanvända vloggkamera med ett inbyggt stativ

 • Sensor: 21 MP CMOS 1 tum1
 • AF-system: kontinuerlig AF med motivföljning
 • Skärm: vinklingsbar touchskärm på 5 cm
 • Bildstabilisering (i filmlägen): digital IS för film eller automatisk nivå
 • Maximal videoupplösning: 4K (3 840 x 2 160)
 • Ljud: inbyggda stereomikrofoner och mikrofonuttag
 • Stativ: inbyggt stativ
 • Filmer: Vertikal filmaspekt är tillgänglig
 • Vikt: 211 g

Canon PowerShot V10:s enkla kontroller, kompakta design och helautomatiska lägen gör det enkelt att komma igång med vloggande, och den har även ett manuellt läge och en mängd avancerade kreativa funktioner när du är redo att lära dig mer. Den är lätt och kompakt nog att få plats i fickan och kan tas med vart du än går och vara redo för vloggande eller livestreaming när inspirationen än slår till.

Om du är ny inom vloggande kan du använda PowerShot V10:s automatiska filmläge, filmläget för jämn hudton eller autofokus med ansiktsföljning. PowerShot V10 kan spela in upp till 4K UHD-film med 30 b/s och Full HD med 60 b/s, och dess ultrabreda 6.6mm f/2.8-objektiv (motsvarande 35 mm, 19 mm brännvidd) släpper in mycket ljus när du filmar inomhus eller senare under dagen och ger ett kort skärpedjup. Den vinklingsbara skärmen gör att du enkelt kan kontrollera bilden när du vloggar till kameran och en inbyggd stereomikrofon ger utmärkt ljudkvalitet, plus ett 3,5 mm mikrofonuttag om du vill använda en extern mikrofon, som Canons stereomikrofon DM-E100.

Till skillnad från din smartphone har PowerShot V10 ett inbyggt stativ som kan justeras för inspelning från både höga och låga vinklar, utan att något stativ behövs (den har dessutom ett vanligt stativfäste, så du kan använda det om du vill).

PowerShot V10 är utformad för att göra delning så enkel som möjligt, med hjälp av den kostnadsfria appen Canon Camera Connect på din smartphone. Den är även kompatibel med molntjänsten image.canon, så att du kan överföra ditt innehåll till molnet automatiskt och vidarebefordra det till webbtjänster som Google Drive™ och YouTube.

En man i en stor rock som filmar sig själv med Canon PowerShot G7 X Mark III på ett handhållet stativ.

Videofilmaren och fotografen Jamie James sätter Canon PowerShot G7 X Mark III på prov när han fotograferar utomhus.

En Canon PowerShot G7 X Mark III på en turkos matta, med en extern mikrofon och fjärrkontroll.

Låt inte ljudet svika dig. PowerShot G7 X Mark III har ett 3,5 mm uttag för en extern mikrofon, vilket innebär att din otroliga videokvalitet matchas av oklanderligt ljud.

2. Canon PowerShot G7 X Mark III

Vloggkameran i fickformat från Canon

 • Sensor: 20,1 MP stackad CMOS 1.0
 • Skärm: Vinklingsbar touchskärm på 7,5 cm
 • AF-system: kontinuerlig AF med ansikts- och objektföljning, AF med 31 punkter
 • Bildstabilisering: objektivförskjutning i fyra steg, intelligent IS med femaxlad avancerad dynamisk IS och automatisk nivå
 • Maximal videoupplösning: 4K (3 840 x 2 160)
 • Filter: Inbyggt ND-filter
 • Filmer: Vertikal filmaspekt är tillgänglig

Canon PowerShot G7 X Mark III är en kompaktkamera i fickstorlek med stor sensor och ett inbyggt objektiv på 24–100 mm, motsvarande f/1,8–2,8. Kombinationen av låg vikt och stor sensor gör den perfekt för vloggare och den bästa kameran för YouTube-vlogging var du än är. Stoppa den i fickan och ta med den vart du än går. Den tar sig an allt som livet bjuder på. Det inbyggda objektivet är blixtsnabbt. Du missar aldrig ett ögonblick och den uppfällbara skärmen gör det lekande lätt att filma dig själv på resande fot.

PowerShot G7 X Mark III ger dig en enorm brännvidd med enorm räckvidd. På till exempel sportevent kan du få med hela motivet innan du zoomar in till de sista 100 mm av brännvidden för att fånga händelserna. Zooma sedan ut igen, fäll upp touchskärmen, tryck på skärmen och filma din reaktion!

PowerShot G7 X Mark III har dessutom fantastisk ansiktsigenkänning och -spårning av motiv. Det innebär att du kan röra sig fritt, lyfta upp händerna i luften och visa din reaktion på vad som händer – allt utan att behöva oroa dig för att ditt ansikte ska bli oskarpt.

PowerShot G7 X Mark III presterar suveränt i alla ljusförhållanden, oavsett om solen gassar eller om belysningen är tänd i sovrummet. En perfekt kamera när du är ute på vift.

Den avancerade dynamiska bildstabiliseringen i 5 axlar motverkar kameraskakningar, så att du kan spela in otroligt stadiga filmer, även vid full zoom, panorering eller på resande fot.

En Canon EOS R50 på ett stativ placerat på ett bord för att spela in en kvinna i en rosa jumpsuit som är omgiven av pysselverktyg.

Canon EOS R50 är kompatibel med RF-objektiv (och även EF-objektiv med hjälp av ett antal EF-EOS R-monteringsadaptrar), vilket ger dig ett stort utbud av kreativa alternativ. Använd ett ljusstarkt objektiv med fast brännvidd, som Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, för ett extremt kort skärpedjup och en bioliknande känsla, eller satsa på ultrabrett med Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet för att fånga din omgivning även om du är relativt nära kameran. © Omid Roufi

En tallrik med mat står bredvid en Canon EOS R50 på ett stativ på ett bord, medan en person håller en smartphone i handen och visar samma bild som kamerans skärm.

EOS R50 fungerar även med den kostnadsfria appen Canon Camera Connect, som du kan använda för att dela innehåll till dina sociala kanaler och för att fjärrstyra kameran. © Omid Roufi

3. Canon EOS R50

En lätt 4K-vloggkamera från Canon med utbytbara objektiv, för inspelning hemma eller på språng

 • Sensor: 24,2 MP CMOS APS-C-format
 • AF-system: Dual Pixel CMOS AF II med ögon-/ansiktsigenkänning och följnings-AF (människor, djur och fordon)
 • Skärm: 7,5 cm vinklingsbar LCD-touchskärm med 1,62 miljoner punkter
 • Maximal videoupplösning: 4K (3 840 x 2 160), 6K (översamplad)
 • Objektivsystem: RF-objektiv; RF-S-objektiv, EF- och EF-S-objektiv via monteringsadaptrar
 • Sökare: elektronisk OLED-sökare med färg och 2,36 miljoner punkter
 • Ljud: Inbyggda stereomikrofoner, mikrofonuttag
 • Filmmetod med självutlösare: 2 sekunder, 10 sekunder, fjärrstyrning
 • Filmer: Vertikal filmaspekt är tillgänglig
 • Vikt: 375g

Med sin 24,2 MP APS-C-sensor är EOS R50 tillräckligt kraftfull för att skapa högkvalitativt, obeskuret 4K-innehåll i hemmet och tillräckligt lätt för att vlogga på språng. Tack vare den kompakta designen, den fullt ledade vinklingsbara touchskärmen och de intuitiva reglagen är EOS R50 lätt att använda i alla situationer där inspirationen slår till.

Redo att ta saker till nästa nivå? EOS R50 har Canons senaste intelligenta autofokuseringssystem, med ögon-, ansikts-, huvud- och kroppsföljning i film, och ett särskilt produktdemoläge för att säkerställa att fokus växlar tillförlitligt mellan dig och alla produkter du visar upp.

EOS R50 spelar in 4K-film, översamplad från 6K-sensorn för maximal kvalitet, samt Full HD med 120 b/s för bioliknande slow motion-effekter. Du kan spela in material som är redo för sociala medier tack vare EOS R50:s vertikala inspelningsformat på 9:16 och Wi-Fi-anslutning. EOS R50 har ett flerfunktionsfäste för strömförsörjning av tillbehör och mikro-HDMI samt ett 3,5 mm stereouttag för anslutning av tillbehör som skärmar och mikrofoner.

En produktbild utomhus med en Canon EOS R10-kamera, med mikrofon och ministativ monterat, inställd på filminspelning.

Canon EOS R10 har konstruerats med äventyrliga innehållsskapare i åtanke. Den väger bara 429 g och är den perfekta följeslagaren för resevloggare och för de som filmar utan stativ och på resande fot. Den visas här med en Canon DM-E1D stereomikrofon och stativgreppet HG-100TBR (båda säljs separat).

4. Canon EOS R10

Canons bästa vloggkameror för vardagskreatörer på sociala medier

 • Sensor: 24,2 MP APS-C-format
 • AF-system: Dual Pixel CMOS AF med följning av ögon, ansikten, djur och fordon
 • Skärm: 7,6 cm vinklingsbar LCD-touchskärm med 1,04 miljoner punkter
 • Maximal videoupplösning: 4K (3 840 x 2 160), 6K (översamplad)
 • Objektivsystem: RF-S-objektiv, RF-objektiv (med 1,6x beskärningsfaktor), EF- och EF-S-objektiv via monteringsadaptrar
 • Sökare: Elektronisk sökare med 2,36 miljoner punkter och 0,95x förstoring
 • Ljud: Inbyggd mikrofon med inbyggd brusreducering, mikrofonuttag
 • Filmmetod med självutlösare: 2 sekunder, 10 sekunder, fjärrstyrning
 • Filmer: Vertikal filmaspekt är tillgänglig
 • Vikt: 429 g

Oavsett om du är en entusiastisk filmare med ett växande konto på sociala medier eller en nybörjare som letar efter den bästa vloggkameran för att starta din YouTube-karriär har Canon EOS R10 allt du behöver. EOS R10 är en prisvärd startpunkt till Canons EOS R-system och ger dig åtkomst till Canons RF-fattning på proffsnivå, för blixtsnabb autofokus med specialanpassade RF-S-objektiv. Bland dessa finns det prisvärda och kompakta Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM som är ett utmärkt objektiv för allmän användning när du börjar med systemet.

Med Canons intelligenta deep-learning AF kan EOS R10 enkelt följa ögon och ansikten på 100 % av bilden2, så oavsett ljusförhållanden är du alltid i centrum. För att säkerställa att dina husdjur inte blir utelämnade kan EOS R10 även följa djur.

Dess 24,2 MP APS-C-sensor ger den kvalitet du behöver för att säkerställa att innehållet ser otroligt ut, med 4K vid upp till 60p utan att inspelningstiden begränsas. För bioliknande slow motion spelar EOS R10 in 120 b/s i Full HD, medan de vertikala inspelningslägena ger filmer som är redo för Instagram Stories och TikTok.

EOS R10 har utformats med vloggare utan stativ i åtanke. Den har en vinklingsbar touchskärm för större mångsidighet och för att du ska kunna se dig själv medan du filmar, så att du kan vlogga på en armlängds avstånd hela dagen. Kombinera den med det lätta och kompakta Canon RF 16mm F2.8 STMett utmärkt objektiv för nya vloggare – för skarpa och klara ultravidvinklar. Observera att om du använder ett RF-objektiv som är utformat för en fullformatskamera på en kamera med en APS-C-sensor ökar objektivets räckvidd med en faktor på 1,6x, vilket innebär att motivet fyller en större del av bilden.

Tidigare behövde även några av de bästa vloggkamerorna för YouTube-användare och innehållsskapare externa mikrofoner. EOS R10 har dock en inbyggd mikrofon som automatiskt reducerar brus inifrån kameran för rent ljud, perfekt när du vloggar på resande fot.

En kvinna med ryggen mot kameran håller en Canon EOS R7, med en mikrofon monterad, i sin utsträckta hand.

Med en 32,5 MP sensor och samma avancerade autofokussystem som används i professionella Canon-kameror som EOS R5 och EOS R5 C är EOS R7 ett fantastiskt alternativ för kreatörer som vill ta sitt innehåll till nästa nivå.

5. Canon EOS R7

Den perfekta vloggkameran från Canon för digitala innehållsskapare och entusiaster som vill ha funktioner på proffsnivå

 • Sensor: 32,5 MP APS-C-format
 • AF-system: Dual Pixel CMOS AF med följning av ögon, ansikten, djur och fordon
 • Inbyggd bildstabilisator (IBIS): Ja
 • Skärm: 7,6 cm vinklingsbar LCD-touchskärm med 1,62 miljoner punkter
 • Maximal videoupplösning: 4K (3 840 x 2 160), 7K (översamplad)
 • Lagring: Två SD-kortplatser
 • Sökare: Elektronisk sökare med 2,36 miljoner punkter och 1,15x förstoring
 • Objektivsystem: RF-S-objektiv, RF-objektiv (med 1,6x beskärningsfaktor), EF- och EF-S-objektiv via monteringsadaptrar
 • Ljud: Inbyggd mikrofon med inbyggd brusreducering, mikrofonuttag
 • Filmmetod med självutlösare: 2 sekunder, 10 sekunder, fjärrstyrning
 • Filmer: Vertikal filmaspekt är tillgänglig
 • Vikt: 539 g

Om du är en erfaren skapare av digitalt innehåll eller helt enkelt vill ta ditt vlogginnehåll till nästa nivå för att skilja det från mängden, är en APS-C-kamera i EOS R-systemet av proffskvalitet som Canon EOS R7 den perfekta följeslagaren. Genom att kombinera 32,5 MP sensorn hos EOS R7 med RF-objektivfattningen, som ger åtkomst till Canons sortiment av RF-objektiv med proffsstandard, eller dina befintliga EF-S- och EF-objektiv, får ditt innehåll den rena, proffsiga känslan du behöver för att skilja dig från mängden på YouTube eller Instagram. Med hjälp av samma intelligenta autofokus som hos EOS R10 använder EOS R7 527 AF-zoner (651 för stillbilder) för att följa motiv, ansikten och ögon på 100 % av bilden2, vilket säkerställer att varje sekund av ditt filminnehåll blir skarpt.

EOS R7 är avsedd för framåtblickande, oberoende innehållsskapare och ger 4K-upplösning vid 60p och översamplad film i 7K vid 30p, vilket ger otroliga detaljer när du skalar ned till 4K. Med intern inspelning i Canon Log 3 får du dessutom en enorm kreativ flexibilitet under efterbehandlingen.

EOS R7 har en inbyggd 5-axlad bildstabilisator (IBIS) och är utformad med stabil inspelning utan stativ i åtanke, även i sämre ljus och med objektiv utan bildstabilisering. När EOS R7 används med ett RF-objektiv med bildstabilisering, till exempel det mångsidiga Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, som kombinerar en bred bildvinkel med en ljusstark maximal bländare, erbjuder kameran bildstabilisering i upp till 7 steg3 för jämnt innehåll utan skakningar, även om du filmar medan du går.

EOS R7 är både damm- och vattentålig och har även dubbla kortplatser med samtidig inspelning för att säkerställa att allt material säkerhetskopieras. Alla de här funktionerna gör EOS R7 perfekt för äventyrliga innehållsskapare som aldrig vet under vilka förhållanden de spelar in.

Precis som EOS R10 har EOS R7 även en vinklingsbar LCD-touchskärm för vlogging utan stativ och en inbyggd mikrofon med inbyggd brusreducering som ger ljud som matchar kvaliteten på din film.

En kvinna i en blekblå jacka tittar på den vinklingsbara touchskärmen på en Canon EOS RP monterad på ett stativ.

26,2 MP CMOS-sensorn hos EOS RP fungerar otroligt bra i svagt ljus, medan den vinklingsbara LCD-touchskärmen ger dig en tydlig bild av motivet.

6. Canon EOS RP

En kraftfull systemkamera i fullformat för vloggare som vill ha nya kreativa möjligheter

 • Sensor: 26,2 MP CMOS fullformat
 • AF-system: Dual Pixel CMOS AF med följning av ansikten och ögon samt igenkänning ned till EV -5
 • Skärm: 7,5 cm vinklingsbar LCD-touchskärm med 1,04 miljoner punkter
 • Maximal videoupplösning: 4K (3 840 x 2 160)
 • Objektivsystem: Canons professionella RF-objektiv; RF-S-objektiv, EF- och EF-S-objektiv via monteringsadaptrar
 • Sökare: Elektronisk OLED-sökare med färg och 2,36 miljoner punkter
 • Ljud: Inbyggda stereomikrofoner, mikrofonuttag
 • Filmmetod med självutlösare: 2 sekunder, 10 sekunder, fjärrstyrning
 • Filmer: Vertikal filmaspekt är tillgänglig
 • Vikt: 485 g

En fullformatskamera som Canon EOS RP är ett utmärkt sätt att utöka dina kreativa horisonter när du har samlat på dig lite erfarenhet. Den stora och högkänsliga sensorn på 35 mm ger bättre prestanda i utmanande och föränderliga ljusförhållanden. Du får även mer kontroll över skärpedjupet, vilket kan hjälpa dig att justera stämningen och atmosfären i ditt innehåll.

EOS RP har alla verktyg du behöver för att tänja på gränserna, till exempel Canons intelligenta AF-system, som kan upptäcka och följa ansikten och ögon, kombinerat med avancerade RF-objektiv med snabb fokusering som säkerställer att innehållet blir snyggt och skarpt, hela vägen upp till 4K. Det är det perfekta kamerahuset för att montera ett ljusstarkt och prisvärt RF-objektiv med ultravidvinkel som Canon RF 16mm F2.8 STM, som har utformats för vloggare och kreativa innehållsskapare.

Det lätta RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, med en halvmakrofunktion för vackert oskarpa bakgrunder, eller det mångsidiga RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, ett jämnt och tyst zoomobjektiv med ultravidvinkel, är också utmärkta val. Båda objektiven har inbyggd bildstabilisering för stabila filmer utan stativ.

Du hittar samma intuitiva användargränssnitt och menylayout på EOS RP som på alla andra digitalkameror från Canon. Det finns 23 anpassade funktioner som kan mappas till Fn-knapparna och appen Canon Photo Companion förklarar vad alla kamerafunktioner kan göra. Dessutom finns alla kamerans proffsegenskaper i ett litet och lätt format, vilket innebär att EOS RP kan användas för att skapa innehåll utan stativ hela dagen.

Om du väljer en av kamerorna här med utbytbara objektiv finns det många Canon-objektiv som passar utmärkt för vloggande och kombinerar ett brett synfält med enastående bildkvalitet. Det prisvärda Canon RF 16mm F2.8 STM med ultravidvinkel är ett utmärkt första objektiv för nya vloggare. Det ger suveräna kreativa möjligheter för innehållsskapare som vill filma både interiörer och stora vyer. RF 24mm F1.8 MACRO IS STM kombinerar bred vidvinkel med en ljusstark maximal bländare och inbyggd stabilisering, medan RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM erbjuder en mångsidig brännvidd som passar dina behov, från ultravidvinklar för vlogging utan stativ till smalare vinklar när du behöver lite extra räckvidd. Det kompakta, indragbara och lätta Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM är även ett perfekt val för långa dagar på resande fot.

Välja den bästa vloggkameran

Som en del av Canons kompletta utbud av vloggkameror är kamerorna här lämpliga för alla som börjar med vloggande eller som är redo att ta steget upp till nästa nivå, som den dedikerade, lättanvända allt-i-ett-kameran PowerShot V10 och mångsidiga kameror med utbytbara objektiv som EOS R50 och många andra.

Vill du ta vloggandet till nästa nivå? Ta reda på mer om innehållsskaparen Alexandra Andreevas första upplevelse när hon spelade in film med Canon EOS R8 i fullformat4 och hur hon använde kameran för att skapa en filmhaiku4. Om du vill kliva in i en värld av fullskalig filmproduktion kan du även ta en titt på vår guide till de bästa kamerorna och objektiven för YouTube-videor4.

Skrivet av Jeff Meyer och Peter Wolinski

 1. Cirka 13,1 MP filminspelning cirka 15,2 MP stillbildsfotografering.
 2. Gäller när motivramen visas under följning och ett kompatibelt objektiv är anslutet till kameran när hela AF-intervallet är aktivt eller om motivet upptäcks i ett annat områdesläge.
 3. 7 steg baserat på CIPA-standarden med objektivet Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM med en brännvidd på 150 mm.
 4. Endast tillgängligt på vissa språk.

  Google, Google Drive och YouTube är varumärken som tillhör Google LLC, och den här webbplatsen stöds inte av eller är ansluten till Google på något sätt.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • En Canon PowerShot V10 står på en bänkskiva i ett kök, med en skärbräda i bakgrunden och en vloggares hand som vilar på ytan framför den.

  VLOGGING

  Möt PowerShot V10

  Upptäck varför Canons lilla 4K-vloggkamera är den perfekta allt-i-ett-utrustningen att börja med.

 • Influencern på sociala medier, Fatou N'Diaye, iklädd en fluffig brun kappa, böjer sig ned och ler mot en Canon EOS R50-kamera på ett stativ.

  VLOGGING

  Innehållsskapande med EOS R50

  Ta dina sociala flöden till nästa nivå med Canon EOS R50.

 • En kvinna håller en kamera på ett stativ på en armlängds avstånd, riktad mot sig själv, med en terrass med flerfärgade byggnader på flodbanken ur fokus i bakgrunden.

  VLOGGING

  Så blir du en vloggare

  Kom igång och skapa vloggar av hög kvalitet med våra vlogging-tips för nybörjare.

 • Fotografen Martin Bissig lutar sig ut ur ett tåg som har stannat för att plocka upp passagerare på en viadukt i Sri Lanka. I sin hand har han en Canon EOS R10 och bakom honom syns en kulle med små trähus inbyggda i den. Tagen av Monika Bissig på en Canon EOS R7. 

  RESOR

  Den perfekta resekamraten

  Fotograferingsproffset Martin Bissig reser till Sri Lanka med EOS R10.