VLOGGING

De bästa Canon-kamerorna för vlogging

Ta reda på hur de här vloggkamerorna från Canon gör det enkelt att ge liv åt din vlogg, med enorm kontroll och enastående videokvalitet.
En person som vloggar med en Canon EOS R10. I bakgrunden står ett orange träd fullt av frukt.

Vlogging är ett bra sätt för människor att verkligen lära känna dig – och för att filma en vlogg behöver du en vloggkamera. Oavsett om du vill bli en influencer med tusentals följare på sociala medier och YouTube-prenumeranter eller bara vill dokumentera din hobby eller dina semesteräventyr – det finns mängder av möjligheter att vara kreativ och visa ditt verkliga jag med en vlogg. Visst finns det många vloggare där ute, men godhjärtade, kreativa individer med ett starkt budskap kommer alltid att hitta ett sätt att göra sin röst hörd.

Så nu är det helt upp till dig och ditt budskap. Men när det gäller de bästa vloggkamerorna från Canon gör de som anges här det kul och enkelt för dig att ge liv åt dina idéer, samtidigt som du får den videokvalitet och kreativa kontroll som behövs för att skapa en snygg vlogg. Alla dessa vloggkameror från Canon har inbyggd Wi-Fi och Bluetooth. Du kan alltså dela dina filmer och bilder direkt genom att trådlöst överföra dem till din smarta enhet och lägga ut dem på sociala medier.

Här är de bästa vloggkamerorna från Canon – läs vidare för att ta reda på varför.

En produktbild utomhus med en Canon EOS R10-kamera, med mikrofon och ministativ monterat, inställd på filminspelning.

Canon EOS R10 har konstruerats med äventyrliga innehållsskapare i åtanke. Den väger bara 429 g och är den perfekta följeslagaren för resevloggare och för de som filmar utan stativ och på resande fot.

1. Canon EOS R10

Canons bästa vloggkameror för nybörjare och vardagskreatörer på sociala medier

 • Sensor: 24,2 MP APS-C-format
 • AF-system: Dual Pixel CMOS AF med följning av ögon, ansikten, djur och fordon
 • Skärm: 7,6 cm vinklingsbar LCD-touchskärm med 1,04 miljoner punkter
 • Maximal videoupplösning: 4K (3 840 x 2 160), 6K (översamplad)
 • Objektivsystem: RF-S-objektiv, RF-objektiv (med 1,6x beskärningsfaktor), EF- och EF-S-objektiv via monteringsadaptrar
 • Sökare: Elektronisk sökare med 2,36 miljoner punkter och 0,95x förstoring
 • Ljud: Inbyggd mikrofon med inbyggd brusreducering, mikrofonuttag
 • Filmmetod med självutlösare: 2 sekunder, 10 sekunder, fjärrstyrning
 • Filmer: Vertikal filmaspekt är tillgänglig
 • Vikt: 429 g


Oavsett om du är en entusiastisk filmare med ett växande konto på sociala medier eller en nybörjare som letar efter den bästa vloggkameran för att starta din YouTube-karriär har Canon EOS R10 allt du behöver. EOS R10 är en prisvärd startpunkt till Canons EOS R-system och ger dig åtkomst till Canons RF-fattning på proffsnivå, för blixtsnabb autofokus med specialanpassade RF-S-objektiv. Bland dessa finns det prisvärda och kompakta Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM som är ett utmärkt objektiv för allmän användning när du börjar med systemet.

Med Canons intelligenta deep-learning AF kan EOS R10 enkelt följa ögon och ansikten på 100 % av bilden1, så oavsett ljusförhållanden är du alltid i centrum. För att säkerställa att dina husdjur inte blir utelämnade kan EOS R10 även följa djur.

Dess 24,2 MP APS-C-sensor ger den kvalitet du behöver för att säkerställa att innehållet ser otroligt ut, med 4K vid upp till 60p utan att inspelningstiden begränsas. För bioliknande slow motion spelar EOS R10 in 120 b/s i Full HD, medan de vertikala inspelningslägena ger filmer som är redo för Instagram Stories och TikTok.

EOS R10 har utformats med vloggare utan stativ i åtanke. Eftersom den bara väger 429 g och har en vinklingsbar touchskärm för större mångsidighet och för att ska kunna se dig själv medan du filmar, kan du vlogga på en armlängds avstånd hela dagen. Kombinera den med det lätta och kompakta Canon RF 16mm F2.8 STMett utmärkt objektiv för nya vloggare – för skarpa och klara ultravidvinklar. Observera att om du använder ett RF-objektiv som är utformat för en fullformatskamera på en kamera med en APS-C-sensor ökar objektivets räckvidd med en faktor på 1,6x, vilket innebär att motivet fyller en större del av bilden.

Tidigare behövde även några av de bästa vloggkamerorna för YouTube-användare och innehållsskapare externa mikrofoner. EOS R10 har dock en inbyggd mikrofon som automatiskt reducerar brus inifrån kameran för rent ljud, perfekt när du vloggar på resande fot.

En kvinna med ryggen mot kameran håller en Canon EOS R7, med en mikrofon monterad, i sin utsträckta hand.

Med en 32,5 MP sensor och samma avancerade autofokussystem som används i professionella Canon-kameror som EOS R5 och EOS R5 C är EOS R7 ett fantastiskt alternativ för kreatörer som vill ta sitt innehåll till nästa nivå.

2. Canon EOS R7

För skapare av digitalt innehåll och entusiaster som vill ha funktioner på proffsnivå

 • Sensor: 32,5 MP APS-C-format
 • AF-system: Dual Pixel CMOS AF med följning av ögon, ansikten, djur och fordon
 • Inbyggd bildstabilisator (IBIS): Ja
 • Skärm: 7,6 cm vinklingsbar LCD-touchskärm med 1,62 miljoner punkter
 • Maximal videoupplösning: 4K (3 840 x 2 160), 7K (översamplad)
 • Lagring: Två SD-kortplatser
 • Sökare: Elektronisk sökare med 2,36 miljoner punkter och 1,15x förstoring
 • Objektivsystem: RF-S-objektiv, RF-objektiv (med 1,6x beskärningsfaktor), EF- och EF-S-objektiv via monteringsadaptrar
 • Ljud: Inbyggd mikrofon med inbyggd brusreducering, mikrofonuttag
 • Filmmetod med självutlösare: 2 sekunder, 10 sekunder, fjärrstyrning
 • Filmer: Vertikal filmaspekt är tillgänglig
 • Vikt: 539 g


Om du är en erfaren skapare av digitalt innehåll eller helt enkelt vill ta ditt vlogginnehåll till nästa nivå för att skilja det från mängden, är en APS-C-kamera i EOS R-systemet av proffskvalitet som Canon EOS R7 den perfekta följeslagaren. Genom att kombinera 32,5 MP sensorn hos EOS R7 med RF-objektivfattningen, som ger åtkomst till Canons sortiment av RF-objektiv med proffsstandard, eller dina befintliga EF-S- och EF-objektiv, får ditt innehåll den rena, proffsiga känslan du behöver för att skilja dig från mängden på YouTube eller Instagram. Med hjälp av samma intelligenta autofokus som hos EOS R10 använder EOS R7 527 AF-zoner (651 för stillbilder) för att följa motiv, ansikten och ögon på 100 % av bilden1, vilket säkerställer att varje sekund av ditt filminnehåll blir skarpt.

EOS R7 är avsedd för framåtblickande, oberoende innehållsskapare och ger 4K-upplösning vid 60p och översamplad film i 7K vid 30p, vilket ger otroliga detaljer när du skalar ned till 4K. Med intern inspelning i Canon Log 3 får du dessutom en enorm kreativ flexibilitet under efterbehandlingen.

EOS R7 har en inbyggd 5-axlad bildstabilisator (IBIS) och är utformad med stabil inspelning utan stativ i åtanke, även i sämre ljus och med objektiv utan bildstabilisering. När EOS R7 används med ett RF-objektiv med bildstabilisering, till exempel det mångsidiga Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, som kombinerar en bred bildvinkel med en ljusstark maximal bländare, erbjuder kameran bildstabilisering i upp till 7 steg2 för jämnt innehåll utan skakningar, även om du filmar medan du går.

EOS R7 är både damm- och vattentålig och har även dubbla kortplatser med samtidig inspelning för att säkerställa att allt material säkerhetskopieras. Alla de här funktionerna gör EOS R7 perfekt för äventyrliga innehållsskapare som aldrig vet under vilka förhållanden de spelar in.

Precis som EOS R10 har EOS R7 även en vinklingsbar LCD-touchskärm för vlogging utan stativ och en inbyggd mikrofon med inbyggd brusreducering som ger ljud som matchar kvaliteten på din film.

En kvinna i en blekblå jacka tittar på den vinklingsbara touchskärmen på en Canon EOS RP monterad på ett stativ.

26,2 MP CMOS-sensorn hos EOS RP fungerar otroligt bra i svagt ljus, medan den vinklingsbara LCD-touchskärmen ger dig en tydlig bild av motivet.

3. Canon EOS RP

En kraftfull systemkamera i fullformat för vloggare som vill ha nya kreativa möjligheter

 • Sensor: 26,2 MP CMOS fullformat
 • AF-system: Dual Pixel CMOS AF med följning av ansikten och ögon samt igenkänning ned till EV -5
 • Skärm: 7,5 cm vinklingsbar LCD-touchskärm med 1,04 miljoner punkter
 • Maximal videoupplösning: 4K (3 840 x 2 160)
 • Objektivsystem: Canons professionella RF-objektiv; RF-S-objektiv, EF- och EF-S-objektiv via monteringsadaptrar
 • Sökare: Elektronisk OLED-sökare med färg och 2,36 miljoner punkter
 • Ljud: Inbyggda stereomikrofoner, mikrofonuttag
 • Filmmetod med självutlösare: 2 sekunder, 10 sekunder, fjärrstyrning
 • Filmer: Vertikal filmaspekt är tillgänglig
 • Vikt: 485 g


En fullformatskamera som Canon EOS RP är ett utmärkt sätt att utöka dina kreativa horisonter när du har samlat på dig lite erfarenhet. Den stora och högkänsliga sensorn på 35 mm ger bättre prestanda i utmanande och föränderliga ljusförhållanden. Du får även mer kontroll över skärpedjupet, vilket kan hjälpa dig att justera stämningen och atmosfären i ditt innehåll.

EOS RP har alla verktyg du behöver för att tänja på gränserna, till exempel Canons intelligenta AF-system, som kan upptäcka och följa ansikten och ögon, kombinerat med avancerade RF-objektiv med snabb fokusering som säkerställer att innehållet blir snyggt och skarpt, hela vägen upp till 4K. Det är det perfekta kamerahuset för att montera ett ljusstarkt och prisvärt RF-objektiv med ultravidvinkel som Canon RF 16mm F2.8 STM, som har utformats för vloggare och kreativa innehållsskapare.

Det lätta RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, med en halvmakrofunktion för vackert oskarpa bakgrunder, eller det mångsidiga RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, ett jämnt och tyst zoomobjektiv med ultravidvinkel, är också utmärkta val. Båda objektiven har inbyggd bildstabilisering för stabila filmer utan stativ.

Du hittar samma intuitiva användargränssnitt och menylayout på EOS RP som på alla andra digitalkameror från Canon. Det finns 23 anpassade funktioner som kan mappas till Fn-knapparna och appen Canon Photo Companion förklarar vad alla kamerafunktioner kan göra. Dessutom finns alla kamerans proffsegenskaper i ett litet och lätt format, vilket innebär att EOS RP kan användas för att skapa innehåll utan stativ hela dagen.

En man i en beige tröja och glasögon som tittar på den vinklingsbara skärmen på en Canon M50 Mark II-kamera.

Kändisbakaren och vloggaren Matt Adlard använde Canon EOS M50 Mark II för att fånga sina slående matskapelser.

Olika typer av utrustning placerade i en fyrkant, bland annat EOS M50 Mark II, objektiv, blixt och en mikrofon.

För kreativ flexibilitet kan du använda EF- och EF-S-objektiv till EOS M50 Mark II med en Canon objektivadapter EF-EOS M, men de kompakta, särskilda Canon EF-M-objektiven är perfekta för vlogging.

4. Canon EOS M50 Mark II

En mångsidig, kompakt systemkamera från Canon, utformad för både inomhus- och utomhusbruk

 • Sensor: 24,1 MP APS-C-format
 • Skärm: Vinklingsbar touchskärm på 7,5 cm
 • AF-system: Dual Pixel CMOS AF med spårning av ansikten och motiv
 • Maximal videoupplösning: 4K (3 840 x 2 160)
 • Objektivsystem: Särskilda små, lätta EF-M-objektiv och kompatibilitet med EF- och EF-S-objektiv med Canon objektivadapter EF-EOS M.
 • Ljud: Mikrofonuttag
 • Filmmetod med självutlösare: 2 sekunder, 10 sekunder, fjärrstyrning
 • Filmer: Vertikal filmaspekt är tillgänglig


Canon EOS M50 Mark II har utvecklats med film, och i synnerhet vlogging, i åtanke. Till att börja med erbjuder EOS M50 Mark II upp till 143 autofokuspunkter (beroende på vilket objektiv som används) med Dual Pixel AF med spårning av ansikten och motiv. Välj ett motiv var som helst i nästan hela ramen, dra inte fingret, utan tryck bara på den plats där du vill fokusera för att flytta AF-punkten eller skapa en professionell pull-focus-effekt.

EOS M50 Mark II är perfekt för filmning i svagt ljus. När du filmar i 4k ger kameran en känslighet på upp till ISO 6400. Du kan alltså räkna med tydliga filmer med exakta färger, oavsett om du filmar dig själv när du packar upp produkter i ett upplyst sovrum på kvällen eller promenerar genom huvudstadens gator i starkt dagsljus. Om du inte behöver spela in i 4K kan du uppnå ett ISO-omfång på från 100 ända upp till 25600 med HD-kvalitet, vilket innebär att du kan filma i månsken och ditt ansikte kommer fortfarande att synas!

Den helt vinklingsbara skärmen vänder du snabbt och filmar dig själv var du än är – för snabba kameraögonblick när du besöker en lokal matmarknad eller vandrar längs Appalachian Trail. Det enastående AF-systemet i EOS M50 Mark II placerar en fyrkant runt ansiktet för att visa att du är i fokus och den inbyggda funktionen Movie Digital IS bidrar till att säkerställa stadiga filmer, även utan stativ.

Det finns en inbyggd stereomikrofon och ett 3,5 mm stereominiuttag för att ansluta en extern mikrofon. När kitobjektivet Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM är monterat ligger EOS M50 Mark II fint i handen. Det innebär att du kan filma dig själv på armlängds avstånd utan att bli trött.

En man i en stor rock som filmar sig själv med Canon PowerShot G7 X Mark III på ett handhållet stativ.

Videofilmaren och fotografen Jamie James sätter Canon PowerShot G7 X Mark III på prov när han fotograferar utomhus.

En Canon PowerShot G7 X Mark III på en turkos matta, med en extern mikrofon och fjärrkontroll.

Låt inte ljudet svika dig. PowerShot G7 X Mark III har ett 3,5 mm uttag för en extern mikrofon, vilket innebär att din otroliga videokvalitet matchas av oklanderligt ljud.

5. Canon PowerShot G7 X Mark III

Vloggkameran i fickformat från Canon

 • Sensor: 20,1 MP stackad CMOS 1.0
 • Skärm: Vinklingsbar touchskärm på 7,5 cm
 • AF-system: Kontinuerlig AF med spårning av ansikte och motiv, 31-punkters autofokussystem, bildstabilisering med objektivförskjutning i fyra steg, Intelligent IS med avancerad dynamisk bildstabilisering i fem axlar och automatisk nivå
 • Maximal videoupplösning: 4K (3 840 x 2 160)
 • Filter: Inbyggt ND-filter
 • Filmer: Vertikal filmaspekt är tillgänglig


Canon PowerShot G7 X Mark III är en kompaktkamera i fickstorlek med stor sensor och ett inbyggt objektiv på 24–100 mm, motsvarande f/1,8–2,8. Kombinationen av låg vikt och stor sensor gör den perfekt för vloggare och den bästa kameran för YouTube-vlogging var du än är. Stoppa den i fickan och ta med den vart du än går. Den tar sig an allt som livet bjuder på. Det inbyggda objektivet är blixtsnabbt. Du missar aldrig ett ögonblick och den uppfällbara skärmen gör det lekande lätt att filma dig själv på resande fot.

PowerShot G7 X Mark III ger dig en enorm brännvidd med enorm räckvidd. På till exempel sportevent kan du få med hela motivet innan du zoomar in till de sista 100 mm av brännvidden för att fånga händelserna. Zooma sedan ut igen, fäll upp touchskärmen, tryck på skärmen och filma din reaktion!

PowerShot G7 X Mark III har dessutom fantastisk ansiktsigenkänning och -spårning av motiv. Det innebär att du kan röra sig fritt, lyfta upp händerna i luften och visa din reaktion på vad som händer – allt utan att behöva oroa dig för att ditt ansikte ska bli oskarpt.

PowerShot G7 X Mark III presterar suveränt i alla ljusförhållanden, oavsett om solen gassar eller om belysningen är tänd i sovrummet. En perfekt kamera när du är ute på vift.

Den avancerade dynamiska bildstabiliseringen i 5 axlar motverkar kameraskakningar, så att du kan spela in otroligt stadiga filmer, även vid full zoom, panorering eller på resande fot.

6. De bästa Canon-objektiven för vlogging

Det finns många Canon-objektiv som passar perfekt för vlogging och kombinerar ett brett synfält med enastående bildkvalitet. Det prisvärda Canon RF 16mm F2.8 STM med ultravidvinkel är ett utmärkt första objektiv för nya vloggare. Det ger suveräna kreativa möjligheter för innehållsskapare som vill filma både interiörer och stora vyer. RF 24mm F1.8 MACRO IS STM kombinerar bred vidvinkel med en ljusstark maximal bländare och inbyggd stabilisering, medan RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM erbjuder en mångsidig brännvidd som passar dina behov, från ultravidvinklar för vlogging utan stativ till smalare vinklar när du behöver lite extra räckvidd. Det kompakta, indragbara och lätta Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM är även ett perfekt val för långa dagar på resande fot.

Skrivet av Jeff Meyer och Peter Wolinski

 1. Gäller när motivramen visas under följning och ett kompatibelt objektiv är anslutet till kameran när hela AF-intervallet är aktivt eller om motivet upptäcks i ett annat områdesläge.
 2. 7 steg baserat på CIPA-standarden med objektivet Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM med en brännvidd på 150 mm.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • En kvinna i sommarklänning och solhatt håller upp Canon EOS R10 mot ansiktet för att titta genom sökaren medan hon står framför detaljrik spansk arkitektur.

  RESEFOTOGRAFERING

  En rundtur i Sevilla med EOS R10

  Bloggaren Diana Millos upptäcker varför den här kreativa kameran är den perfekta resekamraten.

 • En kvinna ställer in sin Canon PowerShot G7 X Mark III bredvid sin bärbara dator för att filma en yogalektion från sitt vardagsrum.

  KOMPAKTKAMEROR

  Den bästa kompaktkameran för att skapa innehåll

  Upptäck på vilket sätt PowerShot G7 X Mark III kan hjälpa dig att släppa loss din kreativa gnista i vardagen.

 • Influencern på sociala medier, Fatou N'Diaye, iklädd en fluffig brun kappa, böjer sig ned och ler mot en Canon EOS R50-kamera på ett stativ.

  VLOGGING

  Innehållsskapande med EOS R50

  Ta dina sociala flöden till nästa nivå med Canon EOS R50.

 • En kvinna håller en kamera på ett stativ på en armlängds avstånd, riktad mot sig själv, med en terrass med flerfärgade byggnader på flodbanken ur fokus i bakgrunden.

  VLOGGING

  Så blir du en vloggare

  Kom igång och skapa vloggar av hög kvalitet med våra vlogging-tips för nybörjare.