VLOGGING

Så här vloggar du: bra vlogging-tips

Det är både kul och givande att starta en vlogg – följ bara våra vlogging-tips och lär dig hur du tar fina filmer som gillas av tittarna.
En person på en strand som håller i en kamera på ett stativgrepp framför sig.

Du har hittat din nisch, en vacker plats och en intressant historia att vlogga om. Du kanske har alla delar för den perfekta vloggen, men vet du vilken utrustning du ska välja och hur du ska filma med en tillräckligt hög standard för att det ska gå hem hos tittarna?

Här presenterar vi sju vlogging-tips för nybörjare och för vloggare som vill förbättra kvaliteten på sina filmer. Ta reda på hur du kan filma med kvalitet som får tittarna att komma tillbaka för mer – hur du får stadig (skakfri) och skarp bild, hur viktigt det är med kreativ inramning och vad du behöver för att få klart och tydligt ljud. Oavsett om du använder en Canon PowerShot G7 X Mark III, en Canon EOS M50 Mark II eller en Canon EOS M6 Mark II som vloggkamera bör du tänka på följande när du skapar dina första vloggar.

1. När du väljer utrustning, balansera kamera- och sensorstorlek

En man i rock som lägger en PowerShot G7 X Mark III i fickan.

Oavsett vilken kamera du väljer kan du följa de sju bästa tipsen i den här artikeln för att ta reda på hur du kan ta dig in i vloggingvärlden.

En kamera med en större sensor ger dig bättre bildkvalitet, men när du vloggar är det viktigt att balansera sensorstorleken med kamerans totala storlek. Exempelvis är en kamera i PowerShot G-serien med ett inbyggt objektiv, som Canon PowerShot G7 X Mark III, en superkompakt och smidig vloggkamera. Men en kompakt systemkamera med utbytbara objektiv ger dig fler alternativ.

Om du har både en mindre och en större kamera täcker det behoven när du fotograferar för olika ändamål och ger även fler kameravinklar i vloggarna.

2. Använd ett vidvinkelobjektiv

Många vloggare använder vidvinkelobjektiv eftersom de kan användas i trånga utrymmen som ett sovrum eller kök för att visa så mycket av motivet som möjligt. Ett objektiv på 24 mm är bra för det ändamålet, men ett ultravidvinkelobjektiv är ännu bättre. Om du fotograferar med en kamera med APS-C-sensor, till exempel Canon EOS M6 Mark II eller Canon EOS M50 Mark II, kan du använda den med ett zoomobjektiv med ultravidvinkel, till exempel Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM-objektivet, vilket innebär att du rymmer mer i bilden. Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-objektivet erbjuder liknande funktioner för de som använder en spegelreflexkamera eller en Canon objektivadapter EF-EOS M med en kompakt systemkamera.

Oavsett vilket objektiv du väljer att använda kan du vända upp kamerans skärm och placera dig i bilden så att du enkelt kan ta selfies och filma i låga vinklar. Många kameror, som Canon PowerShot G7 X Mark III, kan även anslutas via Bluetooth till Canon Camera Connect-appen på din smarta enhet för att filma eller fotografera dig själv fjärrstyrt.

3. Bestäm upplösningen och bildhastigheten

Inställningsskärmen på en Canon EOS M50 Mark II med en mikrofon monterad.

Möjligheten att filma i 4k är inte längre begränsad till professionella kameror. Den börjar förekomma i små men funktionsrika kameror, till exempel Canon EOS M50 Mark II.

Efterfrågan på filmer ökar och med den förväntningarna på kvaliteten. Hur kreativt ditt innehåll än är, är det värt att förbättra kvaliteten om den inte håller måttet. Håll utkik efter kameror med Full HD- eller 4K-film – Full HD är en bra grundstandard, men 4K ger dig ännu fler detaljer så att du kan beskära och stabilisera dina filmer utan att kompromissa med kvaliteten. Att spela in i 4K innebär inte att du måste publicera i 4K, men kom ihåg att det tar längre tid att redigera och överföra 4K-kvalitet.

Det viktigaste att tänka på är vilken bildhastighet som passar ditt motiv. 60 bilder per sekund (b/s) är bäst för actionfyllda vloggar och ger dig möjlighet att skapa slow-motion-effekter. 30 b/s eller 25 b/s fungerar bra för allt annat. Canon EOS M6 Mark II och Canon PowerShot G7 X Mark III ger ännu mer detaljerad slow motion och höga bildhastigheter på upp till 120 b/s vid inspelning i Full HD.

4. Håll filmen stadig och skarp

En man som går på en skogsstig medan han filmar sig själv med PowerShot G7 X Mark III.

Få ett jämnt och smidigt resultat genom att vlogga med ett stativgrepp som Canon HG-100TBR.

En kvinna som håller i ett stativgrepp med en PowerShot G7 X Mark III-kamera monterad, med skärmen uppfälld.

Du kan även fästa din vloggkamera på ett stativ för att få en konsekvent komposition. Om du har en vloggkamera med en vinklingsbar skärm som PowerShot G7 X Mark III kan du se vad du spelar in.

Canons vloggkameror, till exempel Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II och Canon EOS M6 Mark II, är kompakta och lätta, vilket gör dem perfekta för att spela in rörelse. En fängslande vlogg bör ta med publiken på en resa – oavsett om det är genom stadens kullerstensgator eller genom att visa din reaktion på att packa upp ditt senaste köp – och rörelserna kan vara det som avgör. I stället för skakiga, distraherande bilder ser du till att dina bilder blir jämna så att tittarna kan fokusera på den spännande plats du är på eller din intressanta berättelse.

Skapa stadiga bilder genom att hålla kameran underifrån med handflatan och ta tag i sidan. Om du behöver extra stöd kan ett grepptillbehör vara användbart. Det fästs på kamerahuset och ger dig något att hålla i. Bra teknik hjälper även mycket: för skarpa och stadiga filmer använder du en kamera med bildstabilisering, exempelvis Canon PowerShot G7 X Mark III, eller ett objektiv med optisk bildstabilisering, vilket gör dina filmer tydligare och enklare att titta på. Kamerans 5-axlade, dynamiska IS har utformats för att motverka kameraskakningar även när du springer, panorerar eller fotograferar med full zoom.

Som vloggare är ditt ansikte det som människor kommer att titta på, så det är viktigt att hålla det i fokus. Canons teknik för ansikts- och ögonigenkänning kan automatiskt spåra ditt ansikte och hålla det i fokus.

5. Panorera målmedvetet

En man som håller upp en Canon EOS M6 Mark II mot ögat.

Vissa kameror, som Canon PowerShot G7 X Mark III och Canon EOS M6 Mark II, är utrustade med en nivåindikator som gör det enkelt att få jämna horisonter.

Om du flyttar kameran horisontellt under inspelningen, eller ”panorerar”, kan publiken se det du ser – den är där med dig när du tittar ut över en stor bukt eller en silhuett full av iögonfallande byggnader. Överdriven panorering kan vara förvirrande, men när det görs med måtta kan det väcka intresse och driva berättelsen framåt.

Använd panorering sparsamt, utan att stressa och håll horisonterna på en jämn nivå. Om du inte har ett stativ placerar du kameran på något stabilt – exempelvis kanten på en bänk eller ett bord – och håller den i samma läge samtidigt som du flyttar den stadigt, målmedvetet, åt sidan.

6. Anslut en extern mikrofon för bättre ljudkvalitet

En person som håller ett objektiv i en hand och en Canon EOS M50 Mark II-kamera med mikrofon monterad.

Förbättra din videokvalitet genom att använda en särskild extern mikrofon som Canon DM-E100.

De flesta kameror som spelar in film ger acceptabel ljudkvalitet, men om utmärkt ljud är viktigt för din vlogg bör du överväga att ansluta en extern mikrofon. En extern mikrofon är särskilt användbar när du arbetar utomhus, eftersom kamerans inbyggda mikrofon sannolikt spelar in störande bakgrundsljud, t.ex. vind. Externa mikrofoner kan du flytta för att undvika det. Om du vill använda en extern mikrofon ska du titta efter en kamera med ett externt mikrofonuttag, till exempel Canon EOS M50 Mark II eller Canon PowerShot G7 X Mark III.

7. Använd Wi-Fi för delning

Många kameror på marknaden idag, som Canon EOS M50 Mark II och Canon EOS M6 Mark II, har inbyggd Wi-Fi och Bluetooth, så att du kan dela och säkerhetskopiera trådlöst var du än befinner dig i världen. Kameror som Canon PowerShot G7 X Mark II (nu efterföljd av Canon PowerShot G7 X Mark III) har till och med en Wi-Fi-knapp, vilket gör det enklare än någonsin att spara och dela.

Canon PowerShot G7 X Mark III har Bluetooth och Wi-Fi för att alltid vara kopplad till din smarta enhet – och du kan ansluta via Wi-Fi till din smarta enhet eller ditt nätverk med internetanslutning och livestreama på din YouTube1-kanal.Skrivet av Natalie Denton

  1. Livestreaming-tjänsten för den här produkten har endast stöd för livestreaming på YouTube. Användning av livestreaming-tjänsten kräver först registrering på image.canon.

    I enlighet med Youtubes ”Restriktioner för live streaming” måste användare ha minst 1 000 kanalprenumeranter för att kunna live streama från en mobil enhet. Denna begränsning gäller även för YouTube-liveströmningstjänsten som är tillgänglig via Canon PowerShot G7 X Mark III

    Uppdaterad information om begränsningar finns på Google-supporten

    Live streaming på YouTube kan ändras, stoppas eller upphöra utan föregående meddelande.

    Observera att Canon inte påtar sig något ansvar för tjänster som tillhandahålls av tredje part, till exempel liveströmning på YouTube.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar