Two women pose in front of a camera in a clothes shop.

VLOGGING

Dela med dig av din passion och personlighet: så här börjar du vlogga idag

Du har hittat din nisch, en vacker plats och en intressant historia att vlogga om. Du kanske har alla delar för den perfekta vloggen, men vet du vilken utrustning du ska välja och hur du ska filma med en tillräckligt hög standard för att det ska gå hem hos tittarna?

Här presenterar vi sju vlogging-tips för nybörjare och för vloggare som vill förbättra kvaliteten på sina filmer. Ta reda på hur du kan filma med kvalitet som får tittarna att komma tillbaka för mer – hur du får stadig (skakfri) och skarp bild, hur viktigt det är med kreativ inramning och vad du behöver för att få klart och tydligt ljud. Oavsett om du fotograferar med en Canon PowerShot G7 X Mark II, den uppdaterade Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 eller Canon EOS 250D är det här vad du ska tänka på när du skapar dina första vloggar.

1. När du väljer utrustning, balansera kamera- och sensorstorlek

En kamera med en större sensor ger dig bättre bildkvalitet, men när du vloggar är det viktigt att balansera sensorstorleken med kamerans totala storlek. Exempelvis är en kamera i PowerShot G-serien med ett inbyggt objektiv, som Canon PowerShot G7 X Mark III, den mest kompakta och enkla att bära med sig. Men en kompakt systemkamera med utbytbara objektiv ger dig fler alternativ.

Om du har både en mindre och en större kamera täcker det behoven när du fotograferar för olika ändamål och ger även fler kameravinklar i vloggarna.

A composite image: left, eggs and avocado on toast; right: some earrings.

2. Använd ett vidvinkelobjektiv

Många vloggare använder vidvinkelobjektiv eftersom de kan användas i trånga utrymmen som ett sovrum eller kök för att visa så mycket av motivet som möjligt. Ett objektiv på 24 mm är bra för det ändamålet, men ett ultravidvinkelobjektiv är ännu bättre. Så om du fotograferar med en systemkamera med APS-C-sensor, som Canon EOS 250D, kan du para ihop den med ett zoomobjektiv med ultravidvinkel, som Canon EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM, vilket innebär att du får plats med mer i bilden. Canon EF-M 11-22 mm f/4-5.6 IS STM har liknande funktioner tillsammans med den kompakta systemkameran Canon EOS M50.

Oavsett vilket objektiv du väljer att använda kan du vända upp kamerans skärm och placera dig i bilden så att du enkelt kan ta selfies och filma i låga vinklar. Många kameror, som Canon PowerShot G7 X Mark III, kan även anslutas via Bluetooth till Canon Camera Connect-appen på din smarta enhet för att filma eller fotografera dig själv fjärrstyrt.

3. Bestäm upplösningen och bildhastigheten

Efterfrågan på filmer ökar och med den förväntningarna på kvaliteten. Hur kreativt ditt innehåll än är, är det värt att förbättra kvaliteten om den inte håller måttet. Håll utkik efter kameror med Full HD eller 4k-video – Full HD är en bra grundstandard, men 4k ger dig ännu fler detaljer så att du kan beskära och stabilisera dina bilder utan att kompromissa med kvaliteten. Att spela in i 4k innebär inte att du måste publicera i 4k, men kom ihåg att det tar längre tid att redigera och överföra 4k-kvalitet.

Möjligheten att filma i 4k är inte längre begränsad till professionella kameror. Den börjar förekomma i små men funktionsrika kameror, till exempel Canon EOS M50. Men det viktigaste att tänka på är vilken bildhastighet som passar ditt motiv. 60 bilder per sekund (b/s) är bäst för actionfyllda vloggar och ger dig möjlighet att skapa slow-motion-effekter. 30 b/s eller 25 b/s fungerar bra för allt annat. Canon PowerShot G7 X Mark III ger ännu mer detaljerad slow-motion och snabba bildhastigheter på upp till 120 b/s vid inspelning i Full HD.

Relaterade artiklar
Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

VLOGGING

Laura Bingham: att ta sig an Essequibo-floden

Äventyraren Laura Bingham ledde världens första färd nedför Essequibo-floden och vloggade om upplevelsen på en PowerShot G7 X Mark II.

canon-get-inspired-best-vlogging-cameras

VLOGGING

De bästa Canon-kamerorna för vlogging

Vill du komma igång med vlogging? Upptäck de bästa vlogging-kamerorna för enastående filmkvalitet och all kontroll du behöver för att skapa en fantastisk vlogg.

A girl is seen on the tilted back screen of a camera.

4: Håll bilden stadig och i fokus

Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon PowerShot G7 X Mark II, Canon EOS M50 och Canon EOS 250D är kompakta med låg vikt, vilket gör dem perfekta för inspelning av rörelser. En fängslande vlogg bör ta med publiken på en resa – oavsett om det är genom stadens kullerstensgator eller genom att visa din reaktion på att packa upp ditt senaste köp – och rörelserna kan vara det som avgör. I stället för skakiga, distraherande bilder ser du till att dina bilder blir jämna så att tittarna kan fokusera på den spännande plats du är på eller din intressanta berättelse.

Skapa stadiga bilder genom att hålla kameran underifrån med handflatan och ta tag i sidan. Om du behöver extra stöd kan ett grepptillbehör vara användbart. Det fästs på kamerahuset och ger dig något att hålla i. Bra teknik hjälper också mycket: för skarpa och stadiga filmer använder du en kamera med bildstabilisering, exempelvis Canon PowerShot G7 X Mark II, vilket gör dina filmer tydligare och enklare att titta på. Kamerans dynamiska bildstabilisering i 5 axlar har utformats för att motverka kameraskakningar även när du springer, panorerar eller fotograferar med full zoom.

Som vloggare är ditt ansikte det som människor kommer att titta på, så det är viktigt att hålla det i fokus. Canons teknik för ansiktsigenkänning kan automatiskt spåra ditt ansikte och hålla det i fokus.

A man holds a Canon camera.

5: Panorera målmedvetet

Om du flyttar kameran horisontellt under fotograferingen, eller "panorerar", kan publiken se det du ser – de är där med dig när du tittar ut över en stor bukt eller en skyline full av iögonfallande byggnader. Överdriven panorering kan vara förvirrande, men när det görs med måtta kan det väcka intresse och driva berättelsen framåt.

Använd panorering sparsamt, utan att stressa och håll horisonterna på en jämn nivå. Om du inte har ett stativ placerar du kameran på något stabilt – exempelvis kanten på en bänk eller ett bord – och flyttar den stadigt, målmedvetet, långsamt åt sidan. Vissa kameror, som Canon PowerShot G7 X Mark II, är också utrustade med en nivåindikator som gör det enkelt att få jämna horisonter.

6: Anslut en extern mikrofon för bättre ljudkvalitet

De flesta kameror som spelar in film ger acceptabel ljudkvalitet, men om utmärkt ljud är viktigt för din vlogg bör du överväga att ansluta en extern mikrofon. En extern mikrofon är särskilt användbar när du arbetar utomhus, eftersom kamerans inbyggda mikrofon sannolikt spelar in störande bakgrundsljud, t.ex. vind. Externa mikrofoner kan du förflytta för att blockera det. Om du vill använda en extern mikrofon ska du titta efter en kamera med ett externt mikrofonuttag, till exempel Canon PowerShot G7 X Mark III.

A man videos his friend with a Canon camera.

7. Använd Wi-Fi för delning

Många kameror på marknaden idag, som Canon EOS M50, har inbyggd Wi-Fi och Bluetooth, så att du kan dela och säkerhetskopiera trådlöst var du än befinner dig i världen. Kameror som Canon PowerShot G7 X Mark II har till och med en Wi-Fi-knapp, vilket gör det enklare än någonsin att spara och dela.

Canon PowerShot G7 X Mark III har Bluetooth och Wi-Fi för att alltid vara kopplad till din smarta enhet – och du kan ansluta via Wi-Fi till din smarta enhet eller ditt nätverk med internetanslutning och livesända på din YouTube-kanal.

Skriven av Natalie Denton

Relaterade produkter

Relaterade artiklarBli inspirerad är din källa till användbara fotograferingstips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker