NATURFOTOGRAFERING

Låt dig uppslukas av naturen med Canon PowerShot ZOOM

Kompakt, kraftfull och enkel att använda: Ta reda på varför den här bärbara kameran är perfekt för naturfotografen som inte vill missa något.
En man som står bland träden med PowerShot ZOOM.

Alla naturälskare vet att avståndet är avgörande. Om du är för långt borta missar du händelserna och om du är för nära riskerar du att skrämma bort djuren. Men såvida du inte är en professionell fotograf och har ett riktigt teleobjektiv är det svårt att få till de där fantastiska bilderna. Då är Canon PowerShot ZOOM praktisk. Den här monokikarkameran har allt du behöver, är tyst och diskret, med extraordinär zoomkapacitet, så att du kan se mer och fotografera och filma vilda djur. Den är tillräckligt liten för att hålla i en hand och den är helt automatisk och tar hand om fotograferingen så att du kan låta dig uppslukas av upplevelsen.

Den unga naturvårdaren, bloggaren och fotojournalisten Tolga Aktas tog med sig Canon PowerShot ZOOM på en tur runt River Severn där han bor, i Gloucestershire i Storbritannien. Tolga, 28, kommer ursprungligen från södra London och studerar nu till en magisterexamen inom tillämpad ekologi vid University of Gloucestershire. Han har genomfört forskningsprojekt med naturskyddsgrupper som Wildlife ACT och The Mammal Society. Han delar med sig av sin passion för naturen genom att skriva och fotografera via sin blogg, Ways of the Natural World. ”Naturen har inspirerat mig på fler sätt än jag kan beskriva”, säger han. ”Vi är ofrånkomligt kopplade till naturen och det är något vi glömmer ibland.”

Viktigt i naturen: res lätt

En man som står vid en kanal med en Canon PowerShot ZOOM i handen.

PowerShot ZOOM är så lätt och kompakt att du kan hålla den med en hand eller låta den hänga från handledsremmen. Det gör att du snabbt kan använda den och minska din utrustning.

En blomfluga som sitter på en Canon PowerShot ZOOM som står på en stubbe.

Canon PowerShot ZOOM är helt automatisk, så när du ser något magiskt behöver du bara sikta och trycka av. ”Jag älskar att fånga minnen när jag är ute med min kamera”, säger Tolga. ”Särskilt när jag har turen att få se ett sällsynt djur eller är omgiven av fantastiska naturlandskap.”

Tolga föredrar att resa lätt. ”Jag brukar hålla mig till en så liten utrustning som möjligt, så att jag kan fokusera på omgivningen och inte på vad som finns i min väska”, säger han. Bland hans förnödenheter finns robusta skor, vattentäta kläder, ett anteckningsblock och en penna, mellanmål, vatten, kaffe och ett multiverktyg. Han brukar naturligtvis också ha med sig en kikare och sin fotograferingsutrustning.

Genom att utforska kanalerna, fälten och naturreservaten i Gloucestershire med hjälp av Canon PowerShot ZOOM kunde Tolga minska på utrustningen han tog med sig, tack vare dess flexibilitet. ”PowerShot ZOOM fungerade som både min kamera och min kikare, vilket gjorde att jag slapp en massa vikt.”

När PowerShot ZOOM har laddats via USB-kabel kan den ta och lagra upp till 150 bilder eller 60 minuters film (som spelas in under 10 minuter åt gången) innan den behöver laddas igen. Du kan ta och lagra fler bilder beroende på om du använder ett microSD-kort, ett microSDHC eller ett microSDXCon.

Du kan även ladda PowerShot ZOOM med hjälp av en powerbank och till och med ladda via USB-kabeln när du kör bil*. Du kan överföra dina bilder till din smartphone med hjälp av Canon Camera Connect-appen.

Möten i naturen med mer medveten närvaro

En man som går bland träd i högt gräs, med en PowerShot ZOOM i ena handen.

I sitt naturvårdsarbete har Tolga lärt sig av erfarenhet att det är viktigt att ta till sig miljön istället för att rusa in och fotografera allt du ser framför dig. ”Du vet helt enkelt aldrig när du kommer att kunna återvända till en plats, så ta till dig den först”, säger han.

En närbild av en hongräsand.

Tolga fick syn på den här hongräsanden som låg nära en kanal. ”Änder är några av de många sjöfågelarter som antingen besöker eller bor i området året runt”, säger han. Med den inbyggda bildstabiliseringen ger Canon PowerShot ZOOM skarpa bilder när du fotograferar på resande fot och gör att du uppslukas av ögonblicket. Tagen med en Canon PowerShot ZOOM inställd på 800 mm, 1/500 sek., f/6,3 och ISO 100. © Tolga Aktas

För Tolga handlar naturen om att sakta ned och öka sin medvetenhet. ”Jag tror att det är viktigt att tillbringa större delen av tiden med att bara observera naturen runt omkring dig”, förklarar Tolga, ”lyssna på ljuden, lukta på de olika dofter som finns i miljön eller röra vid olika biologiska strukturer, som var och en har en unik känsla.”

Det hade behövts under en resa till Sydafrika 2018 för att undersöka utrotningshotade arter. ”Jag var så upprymd över att vara där och jag fotograferade bokstavligt talat allt! Men då kan man missa många andra vackra ögonblick”, säger han.

När Tolga återvände till Sydafrika ett år senare, för ett projekt om bevarande av vildhundar och lejon, var han mer närvarande. ”Jag bar inte runt på för mycket utrustning och kunde knyta an till naturen och se all skönhet som Sydafrika hade att erbjuda.”

PowerShot ZOOM är enkel att använda och ger en mer uppslukande upplevelse när du studerar naturen.

Observera på långt håll

Näckrosor som flyter på ytan i en damm.

Med PowerShot ZOOM kan du fokusera på små detaljer utan att komma nära, vilket är perfekt för fotografering av skygga och oförutsägbara djur. Tagen med en Canon PowerShot ZOOM inställd på 100 mm, 1/640 sek., f/5,6 och ISO 100. © Tolga Aktas

En grön trollslända som sitter på en flytande kvist i en stilla damm täckt av näckrosor.

Den här trollsländan i vattnet togs med 400 mm zoom, men PowerShot ZOOM kan komma ännu närmare. Tagen med en Canon PowerShot ZOOM inställd på 400 mm, 1/500 sek., f/6,3 och ISO 125. © Tolga Aktas

Tolga behandlar alla vilda varelser med samma grad av värdighet, oavsett om de befinner sig på en avlägsen plats eller i hans lokala område. Det innebär att han undviker plötsliga ljud eller rörelser som kan skrämma dem, aldrig stör deras levnadsmiljö och alltid ger dem utrymme. ”Det finns aldrig någon anledning till att röra djur eller påverka en art negativt bara för sin egen vinnings skull”, betonar han. ”Det är bäst att beundra saker på avstånd istället för att komma för nära.”

En närbild av en grön trollslända som sitter på en flytande pinne i en damm, med vingarna upp i luften.

Med den maximala zoomkapaciteten kan PowerShot ZOOM fotografera med 800 mm, vilket gör den här trollsländan skarp och detaljerad jämfört med bilden som tagits med 100 mm. Tagen med en Canon PowerShot ZOOM inställd på 800 mm, 1/500 sek., f/6,3 och ISO 160. © Tolga Aktas

En man som håller en Canon PowerShot ZOOM i ena handen.

PowerShot ZOOM levereras med dioptrikorrigering för sökaren som justeras för att passa dina ögon och den kompakta kameran kan användas med antingen handen eller ögat, vilket gör den mer lättillgänglig för fler personer.

Tolga blev imponerad av att Canon PowerShot ZOOM trots den kompakta storleken har kraftfulla zoomfunktioner, motsvarande ett 400 mm teleobjektiv, med möjlighet att använda digital zoom på upp till 800 mm. ”Den var lätt och klar att använda på ett ögonblick när den slås på, utan att den stör djuren. Med möjligheten att zooma 100 mm, 400 mm och 800 mm, vilka du kan växla mellan genom att trycka på en knapp, är friheten otrolig!”

Fånga alla detaljer

En närbild av två måsar som sitter på ett tak.

Som Tolga säger: ”Allt runt omkring oss i naturen har precis lika mycket rätt att vara här som vi.” Om motivet är högt upp och långt borta, oavsett om det är i ett träd eller på ett tak, kan du ändå ta detaljerade bilder tack vare den här kompakta kamerans zoomkapacitet. Tagen med en Canon PowerShot ZOOM inställd på 800 mm, 1/640 sek., f/6,3 och ISO 100. © Tolga Aktas

Den handhållna storleken och de intuitiva funktionerna hos PowerShot ZOOM innebär en stor potential för att visa och ta bilder, med en elektronisk sökare som matchar Canons kompakta systemkameror. Det innebar att Tolga kunde ta högupplösta bilder av varelser som satt högt upp eller av invecklade trädmönster. ”Om jag ville fotografera en mås på ett tak med 400 eller 800 mm zoom var det inga problem alls. Eller om jag ville fånga detaljerna i en kotte på en tall gick det inte att misslyckas med den här lilla kameran”, säger han. ”Det jag älskade mest var den optiska bildstabiliseringen, som gjorde att jag kunde ta superskarpa stillbilder och spela in film. Jag har ofta skakiga händer, så det kändes bra att veta att Canon kunde fixa det.”

Håll dig i nuet

En man som sitter utomhus med en Canon PowerShot ZOOM i handen och tittar på bilder av vilda djur i telefonen

Genom att ansluta din smartphone till Canon Camera Connect-appen kan du visa, hämta och dela dina bilder medan du fortfarande är ute på fältet.

En man i skogen som lägger en Canon PowerShot ZOOM i skjortfickan.

Den kompakta Canon PowerShot ZOOM är perfekt för att ta en promenad i naturen, och den får enkelt plats i väskan eller till och med i fickan.

Du kan bära den monokikarformade Canon PowerShot ZOOM utan händer tack vare den fina handledsremmen, och med bara 145 g väger den mindre än många smartphones. Den är utformad för enkel användning och är helt automatisk, med autofokusering som hjälper dig att ta skarpa, tydliga bilder även av de skyggaste djuren.

Till skillnad från en smartphone har inte Canon PowerShot ZOOM några distraherande appar som kan störa dig i det viktiga ögonblicket. Men om du väljer att ta med dig telefonen kan du använda Live View i Canon Camera Connect-appen och dela din upplevelse med andra observatörer, medan personen som använder kameran ser allt via sökaren.

Du kan även visa dina bilder i den elektroniska sökaren på PowerShot ZOOM och när du är redo att ansluta till omvärlden igen kan du dela ögonblicken med resten av världen via sociala medier på ett ögonblick, tack vare den inbyggda Bluetooth- och Wi-Fi-anslutningen.

Något för alla

En man på vandring som tittar genom en Canon PowerShot ZOOM.

Tolga tyckte om att ta med sig PowerShot ZOOM på sin promenad i naturen eftersom den bidrog till upplevelsen och gjorde det möjligt för honom att se naturen på nära håll utan att skrämma några djur. ”Du kan helt enkelt slå på den och uppleva det den visar dig och fånga de ögonblick som betyder mest för dig”, säger han.

Du behöver inte vara en professionell naturvårdare eller en erfaren fotograf för att upptäcka hur användbar Canon PowerShot ZOOM är. ”För en naturälskare och fågelskådare är det här ett utmärkt verktyg för att förbättra din upplevelse, tillsammans med den vanliga utrustningen du brukar ha med dig”, säger Tolga. ”Men den är inte exklusiv på något sätt – det är en mångsidig enhet som jag skulle rekommendera till alla som älskar den fantastiska naturen.”


Skrivet av Rachel Segal Hamilton


*Kan laddas/drivas med USB typ C. Laddare medföljer inte kameran. Minsta krav för laddning är en USB PD-kompatibel strömkälla som ger minst 5 V, 1,5 A med en USB typ C-kontakt och medföljande USB typ C måste användas till typ C-kabeln.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • KOMPAKTA KAMEROR

  Se längre: PowerShot ZOOM

  Ta reda på varför den här kompaktkameran i fickformat är perfekt för familjeäventyr.

 • VILDA DJUR

  Monokikare eller kikare – vad passar bäst vid fågelskådning?

  Canons PowerShot ZOOM är en monokikarkamera i fickformat som är idealisk för fågelskådning – men hur är den jämfört med en Canon kikare?

 • NATURFOTOGRAFERING

  Svartvit natur

  Skapa enastående svartvita naturbilder med PowerShot G7 X Mark III.

 • VILDA DJUR

  Så här fotograferar du fåglar

  Tips för att välja den bästa nybörjarutrustningen för fågelfotografering.