KOMPAKTA KAMEROR

Upplev världen på nära håll med Canon PowerShot ZOOM

Liten, lätt och med kraftfull zoom – ta reda på hur den här kameran i fickstorlek kan hjälpa dig att se längre.
En ung flicka i en tjock mössa sitter med sina föräldrar i skogen. Alla tre tittar på någonting utanför bild och hennes pappa använder en Canon PowerShot ZOOM.

Naturälskare, turister och sportintresserade kan förflytta sig själva till händelsens centrum med den nya Canon PowerShot ZOOM. En kompakt kamera i fickstorlek med monokulär form och optisk zoom som motsvarar 100 mm, 400 mm och en digital zoom på 800 mm. Med den här kameran kan du fånga motiv på stora avstånd – samtidigt som du upplever ögonblicket.

Canon PowerShot ZOOM är en spännande kamera som är lätt att använda för alla som är ute efter funktioner med lång zoom som deras smartphones och mobila enheter inte har. Den är perfekt för båda amatörfotografer och familjer. Katy Stern, bloggaren bakom webbplatsen Otis and Us om familjeresor som dokumenterar sina utomhusäventyr, testade Canon PowerShot ZOOM på en skogspromenad med sin man och sina tre barn. Här avslöjar hon vad hon tyckte om den nya utrustningen.

En familj på två vuxna och tre barn håller varandra i händerna medan de går genom skogen en kylig höstdag.

Katy och hennes man tillbringar så mycket tid som möjligt på familjeäventyr. Med den lätta och kompakta Canon PowerShot ZOOM kunde de komma närmare naturen än någonsin tidigare, samtidigt som de dokumenterade sina upplevelser.

Den är smidig att ta fram och använda

En person som håller i en Canon PowerShot ZOOM-kamera.

Canon PowerShot ZOOM är en liten kamera i monokulär stil med superzoom som tar stillbilder och spelar in filmer i Full HD av hög kvalitet, perfekt för familjer som håller på med utomhusaktiviteter.

En kvinna lägger en PowerShot ZOOM-kamera i fickan på sin läderjacka.

Den snygga och kompakta designen hos Canon PowerShot ZOOM gör den liten nog att ha i fickan.

Den här kameran i fickstorlek väger bara 145 g, vilket gör den perfekt för att ta med de gånger du går ut och vet att du vill ha en mångsidig zoom utöver kameran i din smartphone. ”Jag älskar att den är så liten och kompakt”, säger Katy. ”Den är så enkel att ha med sig och smidig att ta fram så fort du behöver den. Det kan vara svårt att gå hemifrån med barn eftersom du måste bära med dig så mycket – väskor, jackor, mat, vatten – och ibland finns det helt enkelt inte plats för en stor kamera och flera objektiv. Det här är den perfekta lösningen.”

Canon PowerShot ZOOM ska vara lätt att använda, därför har den utformats med flexibel laddning i åtanke. Du kan ladda enheten hemma via en USB-C-kontakt med en kompatibel laddare eller med en kompatibel bärbar powerbank när du är ute.1 När den är laddad kan den ta upp till cirka 150 bilder eller spela in upp till 60 minuter film totalt (10 minuter åt gången).2

Den är lätt att använda när som helst

En nässelfjäril på en stock, dold bakom högt gräs.

Canon PowerShot ZOOM är perfekt för att fotografera natur utan att skrämma bort djuren3.

En kvinna i en läderjacka tittar genom sökaren på en Canon PowerShot ZOOM-kamera.

Canon PowerShot ZOOM är utformad för att användas med en hand, vilket gör den till ett smidigt val för nya fotografer.

Kameran är utformad för att användas med en hand och Katy tyckte att den var riktigt enkel och smidig att använda. ”Det är en utmärkt kamera på ingångsnivå eftersom den inte har en massa knappar eller komplicerade instruktioner. Det är bara att fotografera”, säger hon.

Den elektroniska sökaren (EVF) har samma tekniska data som en kompakt systemkamera, till exempel Canon EOS M50 (2,36 miljoner punkter, uppdateringsfrekvens på 60 b/s), så du bara riktar kameran mot motivet, komponerar bilden, zoomar in till rätt avstånd och fotograferar. Det här gör PowerShot ZOOM perfekt för fotografer i alla åldrar och nivåer. ”Vår äldsta släkting har bett om en sådan kamera till hennes födelsedag”, säger Katy. ”Hon har verkligen visat intresse för fotografering och det vill jag uppmuntra.”

När Katy var djupt inne i en skog full av höstfärger upptäckte hon att kamerans 1/3-tums sensor med 12 MP upplösning kunde fånga djur i rörelse genom att ta stillbilder med upp till 10 bilder per sekund. ”Jag är inte i närheten av att vara en professionell fotograf”, medger hon. ”Men jag älskar att ta bilder – det var det som fick mig att starta bloggen. Jag älskar att ta bilder av barnen och när vi är utomhus, och jag hoppas att jag blir bättre med åren. Den här kameran passar alla nivåer, så förhoppningsvis hjälper den mig att åstadkomma det.”

Du kan fånga detaljer på långt avstånd

En blåmes på en gren, dold bland löven.

AF-funktionerna på Canon PowerShot ZOOM gjorde det enkelt att följa fåglar i skogen. Bilderna blev tydliga och skarpa.

En pojke som tittar genom sökaren på en Canon PowerShot ZOOM-kamera.

Den enkla designen gör Canon PowerShot ZOOM otroligt lätt att använda.

Trots att den här kompakta kameran är lika lätt och bärbar som en smartphone, är det de enda likheterna som finns. ”Den här kameran är lika enkel att ta med sig som en smartphone, men den har fördelen att den har en riktigt imponerande zoom”, säger Katy. Kameran i en smartphone har oftast begränsad optisk zoom, vilket innebär att den inte har lång brännvidd med effektiv bildstabilisering. Canon PowerShot ZOOM har en zoom som motsvarar ett 400 mm teleobjektiv i sitt kompakta format, med alternativet att använda digital zoom upp till 800 mm, vilket tar dig närmare än med en vanlig smartphone.

Det omfånget hjälper naturälskare, turister och sportintresserade att komma närmare de speciella ögonblicken som sker på långt håll, till exempel skygga fåglar i trädgården, lejon som vilar i träd i Serengeti, små detaljer på klassiska landmärken eller det triumferande uttrycket hos en idrottare som klarar sitt mål.

Imponerande räckvidd kräver imponerande bildstabilisering och den optiska bildstabilisatorn i Canon PowerShot ZOOM klarar av att hålla bilder stadiga och motiv skarpa, till och med vid längre brännvidder. ”Bilderna och filmerna från vårt äventyr i skogen blev riktigt bra – otroligt tydliga!” säger Katy, som ofta är ute i naturen. ”Det var fantastiskt att ta bilder, både av naturen och barnen, som blev så skarpa.”

Ta stillbilder och filma med en knapptryckning

En ung flicka i en tjock mössa tittar genom sökaren på en Canon PowerShot ZOOM-kamera.

Tack vare att Canon PowerShot ZOOM är så lätt att använda kan du komponera och ta bilder på bara några sekunder.

Medan Katy och hennes familj promenerade genom skogen såg de flera olika djur som de kunde fotografera och de växlade ofta mellan att ta stillbilder med 12 MP och spela in filmer i Full HD. ”Jag upplever att vi ofta missar stora delar av livet eftersom smartphones kan vara så distraherande”, säger Katy. ”Canon PowerShot ZOOM är en väldigt enkel enhet som inte distraherar och som förstärker upplevelsen av att vara i naturen. Zoomen tar dig mycket närmare, så att du upplever ögonblicket så mycket som möjligt.”

Kamerans autofokus (AF) är utmärkt för att snabbt fokusera på huvudsakliga motiv i bra ljusförhållanden. Vilka andra funktioner tyckte de var användbara? ”AF med ansiktsigenkänning var en oväntad överraskning”, säger Katy. ”Det innebar att jag kunde följa barnen när de sprang in och ut bland träden och även fånga en kanin som hoppade bland ormbunkar längre bort.”

Den fungerar smidigt med din smartphone

En kvinna håller i en Canon PowerShot ZOOM och ansluter trådlöst till sin smartphone.

Tack vare inbyggd Wi-Fi i Canon PowerShot ZOOM kunde Katy ansluta kameran till den kostnadsfria Canon Camera Connect-appen på sin smartphone, så att hon kunde komponera om bilder på telefonen och till och med fotografera fjärrstyrt.

Katy upptäckte att hon praktiskt taget kunde hålla naturen i handen via kamerans elektroniska sökare och att kameran kunde dela Live View till hennes smartphone via den inbyggda Wi-Fi-funktionen i Canon PowerShot ZOOM och den kostnadsfria Canon Camera Connect-appen. På det viset kunde hela familjen se bilden, ta del i kompositionen och till och med utlösa slutaren fjärrstyrt.2

”Det var riktigt smidigt att ansluta till appen – vi behövde inte ens vänta tills vi kom hem”, säger Katy. ”Vi älskade funktionen Live View. Möjligheten att kunna använda fjärrstyrd fotografering samlade hela familjen. Alla kan ta del av ögonblicket och se vad som händer på skärmen precis när det händer. Det var perfekt när barnen inte såg vad jag tittade på. Jag kunde visa dem vad jag hade hittat bland träden, bara genom att använda Live View i Canon Camera Connect-appen på min telefon – det var fantastiskt.”

Du kan både spara stillbilder och filmer på ett microSD-kort som du sätter in i Canon PowerShot ZOOM4 och utnyttja kamerans anslutningsmöjlighet för att spara innehåll trådlöst på din smartphone, och därifrån dela bilder med vänner och följare på sociala medier.

Skrivet av Natalie Denton

 1. Laddare medföljer inte kameran. Minsta krav för laddning är en USB PD-kompatibel strömkälla som ger minst 5 V, 1,5 A med en USB typ C-kontakt och medföljande USB typ C måste användas till typ C-kabeln. Vid videoinspelning eller stillbildsfotografering strömförsörjs kameran och det interna batteriet laddas inte. Laddningstiden med Canon PD-E1 är ca. 1 timme 50 min.
 2. Maximal inspelningstid är 9 min. och 59 sek. åt gången. Filminspelning är inte möjlig via Wi-Fi-anslutning.
 3. Alla exempelbilder i den här artikeln togs med en testversion av kameran.
 4. Minneskort medföljer inte kameran.

Relaterade artiklar

 • NATURFOTOGRAFERING

  Låt dig uppslukas av naturen

  Naturfotografen Tolga Aktas om hur PowerShot ZOOM kan hjälpa dig att fokusera på ögonblicket.

 • VILDA DJUR

  Monokikare eller kikare – vad passar bäst vid fågelskådning?

  Canons PowerShot ZOOM är en monokikarkamera i fickformat som är idealisk för fågelskådning – men hur är den jämfört med en Canon kikare?

 • SPORTFOTOGRAFERING

  Sportfotografering – sikta och tryck av

  Proffset Molly Darlington utforskar hur du kan fånga stora sportögonblick med en kamera i fickstorlek.

 • NATURFOTOGRAFERING

  Utformad för naturen

  Fem skäl till varför PowerShot SX740 HS är perfekt för naturfotografering.