NATUR

Monokikare eller kikare vid fågelskådning – vilken passar dig bäst?

Monokikare och kikare har olika fördelar när du tittar på djur, men vilken passar bäst för dina behov? Vi undersöker de olika alternativen.
En man står bland lövverk i ett fågelreservat och håller en Canon PowerShot Zoom i en hand och har en Canon-kikare runt halsen.

När du iakttar fåglar i vildmarken eller trädgården fokuserar du din uppmärksamhet och dina sinnen, vilket gör det till en otroligt medveten aktivitet. Och med så många olika läten, fjädermönster och beteenden framför dig finns det alltid något nytt att leta efter. För nybörjare inom fågelskådning finns det flera alternativ för att titta på och fotografera fåglar på nära håll – men vilket passar dig bäst?

Kikare är ett traditionellt fågelskådningsverktyg som ger en otrolig förstoring och är lätt och kompakt, men den kan inte fotografera det du ser.

Canons PowerShot ZOOM är en monokikarkamera som har ett kraftfullt objektiv i ett kamerahus som är litet nog att rymmas i fickan. Med en mångsidig zoom i steg på 100 mm, 400 mm och 800 mm kan du komma närmare dina favoritmotiv och dessutom fånga livfulla och färgglada bilder och filmer.

Alternativt kan en kompaktkamera, som Canon PowerShot SX740 HS, kombinera högupplösta stillbilder med en kraftfull 40x optisk zoom, vilket är perfekt för fågelskådare som vill ta sin fotografering ett steg längre.

Här ska vi titta på de olika fördelarna med monokikare jämfört med kikare och jämföra Canon PowerShot ZOOM med kikarna Canon 8x20 IS och Canon 10x30 IS II samt kompaktkameror, för att hjälpa dig att göra det bästa valet för fågelskådning.

Monokikare jämfört med kikare: fördelar och nackdelar

En man står på huk vid kanten av ett vattendrag och håller upp en Canon PowerShot ZOOM mot ögat.

Canon PowerShot ZOOM har en ren, prydlig och kompakt design och finns i vitt och svart.

En man lutar sig mot ett trästaket och håller en Canon-kikare mot ögonen.

De optiska sökarna i kikarna Canon 8x20 IS och Canon 10x30 IS II innebär att du inte behöver anstränga ögonen under längre perioder.

Monokikare, som Canon PowerShot ZOOM, ger förstoring för ett öga, i motsats till en kikare som täcker båda. Detta gör vanligen monokikare lättare och mindre, men med en liknande förstoringsgrad som kikare.

Den lätta vikten och den enkla bärbarheten gör PowerShot ZOOM mer jämförbar med en smartphone, men den tar mycket mer detaljerade och högkvalitativa bilder på långt håll jämfört med din telefon. Vissa smartphones kan marknadsföras med att de har kraftig zoomning, men en kombination av alternativa tekniker som digital zoom, hybridzoom och en vikt optisk design används för att ta bilder och spela in film på avstånd. Det innebär att bildstabiliseringen är begränsad och ofta inte levererar den bildkvalitet som annars uppnås med en särskild kamera. PowerShot ZOOM har samma lätta vikt och bärbarhet i fickformat som en smartphone, men med ett mycket mer kraftfullt och högkvalitativt objektiv.

Om du vill ha den allra bästa optiska kvaliteten har kikaren Canon 8x20 IS precisionsoptik och samma Super Spectra-beläggning som finns i Canons välkända EF-objektivsortiment, vilket ger dig en otroligt levande bild med exakt färgåtergivning, så att du kan se fåglar på ett magnifikt sätt.

Kikaren Canon 10x30 IS II är kompakt och lätt, har 10x förstoring och är perfekt för natur, resor och sport. Den största fördelen är att kikaren har samma optiska bildstabiliseringsteknik som används i Canon-kameraobjektiv för att ge överlägsen tydlighet och minska effekten av skakningarna, så att du tydligt kan iaktta motiv på långa avstånd. Kikaren har även optisk återgivning, medan PowerShot ZOOM har en elektronisk sökare.

Ett par händer håller en svart Canon 8x20 IS-kikare framför kroppen.

Kikaren Canon 8x20 IS väger endast 420 g, så du märker knappt att den hänger runt halsen, vilket gör att du kan fokusera så snart du upptäcker rörelse framför dig.

En hand placerar en Canon PowerShot ZOOM i fickan på en fluffig, beige och gul jacka.

Tack vare dess lilla storlek – den väger cirka 145 g (inklusive kort)/144 g (endast kamerahus) – samt USB-C-laddning och en generös drifttid kan Canon PowerShot ZOOM förvaras i fickan eller på handleden för att du ska kunna ta viktiga bilder av vilda djur.

Den större storleken och högre vikten hos kikaren innebär dock att den inte alltid är praktisk och den får ofta inte plats i fickan. Den gör det inte heller möjligt att ta bilder eller ändra zoomnivå. PowerShot ZOOM är perfekt när du är ute och promenerar och inte vill bära med dig en massa utrustning. Den är vackert diskret men tar dig närmare fåglarna eftersom du enkelt kan zooma in och fotografera direkt. Du behöver bara starta den, komponera bilden och trycka av – med bara en hand – tack vare en enkel knapplayout utan komplicerade menyer.

Styrkan hos PowerShot ZOOM sitter i hastigheten. Eftersom den är helautomatisk är det bara att sikta och fotografera, utan att du behöver stanna upp och fundera över de bästa inställningarna.

Kraften från ett långt objektiv i fickformat

En leende man för en Canon PowerShot ZOOM mot ansiktet samtidigt som han tittar genom fönstret på en fågelskådargömma.

Canon PowerShot ZOOM har en helt automatisk och kraftfull DIGIC 8-processor som sparar tid eftersom den sköter tänkandet åt dig. Det gör att du kan fånga det magiska ögonblicket innan det försvinner.

Ett par händer håller en smartphone intill en Canon PowerShot ZOOM för att visa att den är ansluten via appen Canon Camera Connect.

Canon PowerShot ZOOM kan anslutas till telefonen via Wi-Fi eller Bluetooth med hjälp av appen Canon Camera Connect, vilket är perfekt för att lägga till GPS-platsinformation i dina bilder samt för att kunna granska dina bilder och välja den bästa direkt.

Monokikaren Canon PowerShot ZOOM ger en unik fågelskådningsupplevelse eftersom den är mycket bekvämare i handen än en telefon eller kompaktkamera. Och till skillnad från en kikare kan den ta detaljerade bilder på 12 MP med en snabb kontinuerlig hastighet på 10 b/s, vilket är perfekt för fåglar som flyger.

För fågelskådning och naturfotografering behöver du tillräckligt med förstoring för att fylla ramen med ett fjäderprytt motiv. Canon PowerShot ZOOM är idealiskt för detta ändamål, eftersom den tar bilder och spelar in film i Full HD med en stegvis zoom som består av två optiska brännvidder – 100 mm och 400 mm – med en 2x digital konverter som tar dig ända till 800 mm. Du kan snabbt växla mellan zoomlängder med en enkel knapptryckning, så att du kan komma närmare avlägsna föremål utan att behöva ta bort ögat från den supertydliga sökaren på 2,36 MP, vilket är användbart i starkt dagsljus då du slipper reflexer på skärmen. Tack vare den inbyggda optiska bildstabilisatorn i fyra steg blir bilden dessutom fri från vibrationer, vilket minskar tröttheten i ögonen.

Till skillnad från en traditionell monokikare är PowerShot ZOOM ansluten och har Wi-Fi och Bluetooth för anslutning till Canon Camera Connect-appen där det finns praktiska funktioner. Du kan till exempel ansluta den till telefonen för att geotagga bilder som du har tagit, vilket är perfekt om du vill spåra fågelobservationer och komma ihåg en plats till senare. Du kan även dela livevyn, så att andra kan se vad du ser i realtid.

Det helautomatiska läget tar bekvämt hand om exponeringen åt dig och du kan enkelt ändra inställningarna på den enkla menyn.

Monokikare, kikare eller kompaktkamera – vilken passar dig bäst?

En bild av en Canon PowerShot ZOOM, kikare från Canon och en Canon-kamera som ligger på en träbänk i en viltdjursgömma.

Med ett zoomintervall på 100–800 mm kan monokikaren Canon PowerShot ZOOM ge otrolig förstoring av små och avlägsna motiv. Dess 0,39-tums elektroniska OLED-sökare ger en tydlig och skarp bild, med 2,36 miljoner punkter och en uppdateringsfrekvens på 59,94 b/s. Det är det perfekta tillskottet i en fågelskådares utrustningsväska eller ett bra alternativ till skrymmande, tung utrustning.

Canons fantastiska kikare med bildstabilisator ger en otrolig räckvidd och kvalitet vid fågelskådning och kikaren har varit den ständiga följeslagaren för fågelskådare i flera generationer, av goda skäl. Men om du vill ha något lite mindre och lättare, med möjlighet att ta bilder, erbjuder Canon PowerShot ZOOM en räckvidd motsvarande telefoto samt funktioner för fotografering och filminspelning i Full HD.

Både Canon PowerShot ZOOM och Canons sortiment av kikare har kraftfull förstoring, men Canon-monokikarkameran kan dessutom fotografera eller spela in motivet. Den har även en mycket snabb starttid, så det är bara att plocka upp den och fotografera, för att säkerställa att du inte missar ögonblicket.

Om fotografering är den viktigaste delen av fågelskådningen för dig kanske du föredrar en kompaktkamera, som Canon PowerShot SX740 HS. Dess 40x zoom är idealisk för närbilder samtidigt som du håller avståndet, och sensorn på 20,3 MP ger dig högupplösta bilder som du kan skriva ut och visa upp med stolthet. PowerShot SX740 HS är större än PowerShot ZOOM, men den har en skärm istället för en elektronisk sökare, vilket passar människor som tycker att en sökare är krånglig.

Det finns så många vackra fåglar därute som du kan fotografera och att välja någon av PowerShot-produkterna – och få en kikare på samma gång – hjälper dig under resans gång. Varför inte åka till en skog vid utkanten av en stad eller kliva ut i din trädgård och sätta den på prov idag?Skrivet av Lauren Scott

Relaterade produkter

Relaterade artiklar