bike rides through desert

Panoreringstips för actionbilder

Ibland kan motivet i en actionbild verka stillastående och sakna den dramatik och fart som fanns i verkligheten. En enkel teknik som kan göra bilden mer spännande är panorering. Panorering kan faktiskt förbättra dina bilder oavsett vilken kamera du använder.

Se Adam Pretty ta actionfyllda bilder i skidbacken:

Vid panorering använder man längre slutartider i kombination med en svepande kamerarörelse som följer motivets hastighet. I en lyckad panorerad bild är motivet skarpt och bakgrunden suddig.

1. Ställ in kamerans inställningsratt på läget tidsförval (Tv). Då kan du styra slutartiden.

2. Välj en lång slutartid – börja med 1/60 sek. Sedan kan du experimentera: testa 1/30s eller längre om du vill ha mer oskärpa och 1/125s om du vill ha mindre. Vilken slutartid som behövs kan också bero på motivet: fotar du en racerbil behöver du förmodligen kortare slutartid än om du fotar en cyklist.

3. Ställ in serietagning som fotograferingsmetod. Då har du bättre möjlighet att fånga viktiga ögonblick och du slipper också den kameraskakning som uppstår när du trycker på avtryckaren.

4. Följ motivet – men inte bara när du faktiskt tar bilder. Följ motivet före, under och efter i en jämn rörelse.

5. Se till att kameran och du själv är så stadiga som möjligt – undvik lutning och rörelser i sidled. Det kan vara enklare att göra det om du använder sökaren (om kameran har sökare) än LCD-skärmen.

6. Tänk på kompositionen – ha inte alltid motivet mitt i bilden. När du följer motivet ska du hålla det på samma ställe i sökaren eller på skärmen som när du fotar.

7. Bakgrunden bör vara oskarp så att detaljer i bakgrunden inte blir så framträdande i bilden. Men färgerna i bakgrunden utgör en viktig del av bilden eftersom de ramar in motivet.

8. Använd ännu längre slutartid om du fotograferar i mörker – då kan den suddiga bakgrundsbelysningen skapa dramatiska effekter i bilderna. Se hur Adam Pretty använder längre slutartider för att skapa oskärpa i bakgrunden:

9. Panorering kräver övning, så oroa dig inte om dina första bilder inte blir så bra. Du lär dig genom att ta många bilder och fundera över varför vissa blir bättre än andra. Du kan till exempel tänka på om slutartiden är fel, eller om motivet blir oskarpt vertikalt. Sedan kan du tillämpa det du har lärt dig nästa gång du fotograferar.