GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

Tips och tekniker för bättre kamerapanorering

Bemästra metoden för att panorera vid fotografering och förmedla en känsla av rörelse i dina bilder.
En person som kör en terrängcykel runt en bana och lutar cykeln långt ned mot marken fotograferas med kamerapanorering. © Richard Walch

Från att frysa motiv i hög hastighet mot dynamiska bakgrunder till att skapa en känsla av rörelse för långsammare motiv – med hjälp av panoreringstekniken vid fotografering kan du skapa rörelse och dramatik i dina bilder.

Du kan använda panoreringsmetoden för att lägga till ytterligare element i dina bilder med valfri kamera. Och du behöver inte heller fotografera motiv med hög hastighet. Panorering kan användas för att skapa en känsla av rörelse för relativt långsamma motiv, eftersom rörelseoskärpan kan få dem att se ut att färdas mycket snabbare än de gör.

1. Vad är panorering vid fotografering?

A skier speeding down a snowy mountain.

Panorering är en kreativ teknik som kan förmedla en verklig känsla av rörelse i actionbilder. Om du använder en kort slutartid för att frysa ett motiv som rör sig snabbt kan bilden sakna en del av dramatiken som fanns där, eftersom motivet ser ut som en staty. Men om du använder en längre slutartid, och flyttar (eller panorerar) kameran med samma hastighet som motivet, kan du få det rörliga motivet skarpt medan bakgrunden och eventuella statiska objekt blir jämnt oskarpa.

Utöver att skapa en känsla av hastighet kan panorering hjälpa dig att ta en skarpare bild av ett rörligt motiv och fokusera tittarens uppmärksamhet på det, eller helt enkelt dölja osmickrande bakgrunder. Kamerapanorering är en fantastisk färdighet att ha, oavsett avsikten med fotograferingen, och hemligheten bakom en imponerande panorering är övning. Panorering kräver bra kamerakontroll, så det är erfarenhet som behövs.

Det är bra att öva på panorering vid fotografering av sporter på bana, eftersom du får många försök att finslipa dina färdigheter när löparna, hästarna, terrängcyklarna eller racingbilarna passerar varje varv. Hemma är barn eller husdjur som leker i trädgården perfekta möjligheter att försöka fånga motiv i rörelse.

2. Inställningar för panoreringsfotografering

Ett rådjur springer genom ett fält med oskarp bakgrund på grund av kamerapanorering.

Genom att kombinera en längre slutartid med en svepande rörelse av kameran som följer motivet kan du använda panorering vid naturfotografering för att ta skarpa bilder av djur i rörelse, vilket ger en känsla av rörelse i bilderna. Tagen med en Canon EOS 350D (nu efterföljd av EOS 850D) inställd på 1/50 sek., f/20 och ISO100.

Växla till läget tidsförval (Tv) eller helmanuellt läge (M) och välj slutartid.

Den idealiska slutartiden väljs utifrån flera faktorer: hur snabbt motivet rör sig, avståndet mellan dig och motivet, vilket objektiv du använder och hur mycket oskärpa du vill ha i bilden. Börja med en slutartid på omkring 1/60 sek och förläng den i takt med att du blir mer van vid rörelsen. Prova 1/30 sek eller långsammare för mer oskärpa, 1/125 sek för mindre. Se till att stänga av bildstabilisatorn, såvida du inte fotograferar med ett objektiv som har funktionen Läge 2 IS – använd i så fall den. I det här läget korrigerar bildstabiliseringssystemet för vertikala skakningar, men inte kamerans horisontella rörelse när du följer händelserna.

Vissa motiv kan kräva en kortare slutartid för att förhindra att de blir oskarpa. Fotar du till exempel en racerbil behöver du förmodligen kortare slutartid än om du fotar en cyklist. Du kan fortfarande fånga mycket oskärpa med en slutartid på 1/200 eller 1/400 sek, om motivet rör sig snabbt och du lyckas spåra det medan det rör sig.

Om du fotograferar i manuellt läge måste du även ställa in en bländare för att få bra exponering. Med tidsförval (Tv) tar kameran hand om den aspekten åt dig.

Ställ in serietagningsläget. Då har du bättre möjlighet att fånga viktiga ögonblick och du slipper även den kameraskakning som uppstår när du trycker på avtryckaren.

3. Planera och fokusera dina panoramabilder

En kvinna som hoppar över ett hinder längs en bana har fotograferats med kamerapanorering.

Sport är ett perfekt motiv för att öva på panoreringstekniken, oavsett om motivet springer eller kör runt på en bana. Tagen med en Canon EOS-1D X Mark II (nu efterföljd av Canon EOS-1D X Mark III) med ett Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objektiv inställt på 1/30 sek., f/8 och ISO 640. © Jaime de Diego

En cyklist på en stadsgata med en tegelbyggnad och fotgängare i bakgrunden som är oskarpa på grund av kamerapanorering.

Om du lär dig hur du använder panoreringstekniken kan du skapa effektfulla resultat även i vardagsbilder, då ett skarpt motiv ser ut att röra sig snabbt. Tagen med en Canon PowerShot G1 X Mark III inställd på 15 mm, 1/20 sek., f/10 och ISO 100.

Bakgrunden i bilden bör vara oskarp så att detaljer i bakgrunden inte blir så framträdande i bilden. Men färgerna i bakgrunden utgör en viktig del av bilden eftersom de ramar in motivet. Om du har möjlighet letar du efter en bakgrund som står i kontrast till motivet för att det ska sticka ut, och det fungerar bra när det fångas som mjuka ränder. Några övningsbilder utan motivet på plats kan hjälpa dig att fastställa om det fungerar. Horisontella linjer, till exempel ett staket eller en vägkant, tillför struktur och ger en större känsla av hastighet. Om du fotograferar i svagt ljus kan suddiga bakgrundsljus ge dina bilder en riktigt dramatisk känsla.

Om du vill förhindra att kameran fokuserar om medan du panorerar kan du använda kamerans autofokus i AI Servo AF-läget för att följa motivet. Beroende på hur långt bort du befinner dig från motivet kan du behöva experimentera för att avgöra om enpunkts-AF eller zon-AF ger bättre resultat.

4. Förbättra din panoreringsteknik

Ett litet fordon färdas längs en väg och passerar byggnader som är suddiga på grund av kamerapanorering.

Kamerans panoreringsteknik hjälper dig att fånga stämningen i en myllrande stad, vilket ger ett levande intryck av människor eller fordon som rör sig. Tagen med en Canon PowerShot G9 X Mark II inställd på 1/15 sek., f/7,1 och ISO125.

En brun hund springer genom ett fält med oskarp bakgrund på grund av kamerapanorering.

Panorering är en fantastisk teknik för att fånga rörelser samtidigt som du behåller all spänning i händelsen. Du kan använda det för att fånga dina barn som spelar fotboll i trädgården eller ditt husdjur som springer i en park. Läs fler tips om hur du fångar rörelser. Tagen med en Canon EOS 7D (nu efterföljd av Canon EOS 7D Mark II) inställd på 1/160 sek, f/5,6 och ISO 160. © Hoi Ling Mak

  1. Stå vänd mot den bakgrund du har valt och stå med fötterna axelbrett isär för att få stabilitet. Det är bara kroppens övre del som bör röra sig under panoreringen, så vrid midjan för att följa det som händer.
  2. När du använder serietagning trycker du ned avtryckaren ordentligt innan motivet når önskad plats och fortsätter fotografera tills motivet har passerat den.
  3. Följ motivet med hjälp av en mjuk rörelse, men gör inte bara det medan du faktiskt tar bilder. Följ motivet redan innan, under och efter fotograferingen och se till att kameran och du själv är så stadiga som möjligt – undvik lutning och rörelser i sidled. Det kan vara enklare att göra det om du använder sökaren (om kameran har sökare) istället för LCD-skärmen.

Panorering kräver övning, så oroa dig inte om dina första bilder inte blir så bra. Du lär dig genom att ta många bilder och fundera över varför vissa blir bättre än andra. Är det till exempel fel slutartid eller är motivet för suddigt? Sedan kan du tillämpa det du har lärt dig nästa gång du fotograferar.

Om motivet är i perfekt fokus och bakgrunden har en jämn oskärpa har du givetvis gjort ett bra jobb. Det är kul att panorera, och du kommer troligen att vilja göra det igen!

A man cycling down a street with the lights around him blurred.

När du har lärt dig tekniken bakom att panorera i dagsljus kan du vara kreativ på kvällen och använda ljusspår i din panoramabild.


Skrivet av Marcus Hawkins

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • RÖRELSEFOTOGRAFERING

    Fånga rörelse i fotografering

    Upptäck hur du fångar rörelser och skapar en känsla av rörelse i dina bilder.

  • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

    Tips om slutartid

    Bemästra slutartiden med vår nybörjarvänliga guide och få bättre actionbilder.

  • ACTIONFYLLD FOTOGRAFERING

    De bästa objektiven för action

    Vår guide till de bästa objektiven för actionfotografering.

  • UTOMHUS

    Tips och råd för vinterfotografering

    Richard Walch, professionell vintersportfotograf, delar med sig av sina experttips för bättre vinterfotografering, från att välja kamera till de bästa inställningarna.