KREATIV UTSKRIFT

Lek med maten: Sunda ätbara fotoprojekt att skriva ut och rama in

Skapa fotografiska konstverk med vardaglig mat.
En ung flicka som skapar ett ansikte av mat på en tallrik.

Det är fantastiskt vad du kan förvandla till vackert utskrivna konstverk med lite kreativt tänkande. I den här guiden tittar vi på hur du skapar egen rolig konst av mat, fångar resultatet med kameran och skapar en livfull utskrift som visar upp ditt arbete. Det är ett roligt projekt att prova med familjen. Du har förmodligen allt du behöver inom räckhåll och kan äta upp skapelsen som ett nyttigt mellanmål efteråt.

1. Välj mat

Ett urval av frukt, grönsaker och bröd ordnade i skålar på en bricka.

Gå igenom kylen för att hitta färgglada frukter och grönsaker och välj livsmedel som kan fungera som ansiktsdrag – spagetti som hår, jordgubbar som läppar, russin som ögon och så vidare.

En mamma och hennes två barn som skapar ett ansikte av mat på en grön tallrik.

Experimentera med olika matbitar för att ändra din design medan du skapar.

Samla ihop en mängd färgglada livsmedel till dina roliga ansiktsskapelser. Färsk frukt och grönsaker är perfekta eftersom de är färgglada, enkla att forma och dessutom främjar sunda matvanor. Tomater, paprikor, jordgubbar och morötter bidrar med starka färger, medan mindre bär och nötter kan vara användbara för att göra ögon och andra ansiktsdrag. Även saker som kan spridas ut, som torkade linser eller frön, fungerar bra. Vissa livsmedel som bagels och pannkakor har en naturlig ansiktsform, vilket kan ge barnen ett försprång med matkonstverken.

2. Forma maten

En person gjord av mat, bland annat gurka, apelsin och äpple, på en vit tallrik.

Ett roligt sätt att engagera hela familjen i konst är att skapa ansikten av mat. Dessutom kan du smaka på materialet medan du arbetar. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objektiv inställt på 1,3 sek, f/8 och ISO 100.

Nu kommer det roliga. Samla familjen, ta en tallrik och forma maten till ett ansikte, en hel figur eller någon annan form. Välj mat med färger som kompletterar eller ger kontrast till varandra och kom ihåg att vissa färska föremål blir bruna snabbare än andra, så spara äppel- eller bananskivorna till sist. Vad gäller tallrikar och bestick fungerar vanliga tallrikar i olika färger bäst. Undvik tallrikar med avancerade mönster eftersom de kan avleda uppmärksamheten från maten. Använd en kniv och skärbräda för att hacka och forma de mindre detaljerna.

3. Skulptera smörgåsar

En mamma och son som skapar ett torn av mat som liknar klocktornet Big Ben i London.

Ett enkelt och roligt sätt att engagera hela familjen är att skapa landmärken och torn.

En staty av klocktornet Big Ben i London gjord av bröd, ost och gurka.

Sikta högt och skapa ditt eget berömda landmärke av mat, som den här hyllningen till Londons Big Ben. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objektiv inställt på 1 sek, f/5,6 och ISO 100.

Prova att förvandla ett vardagligt mellanmål till en slående struktur som vårt smörgåstorn Big Ben. Det är lätt att bygga med bröd, kakor, flingor och tårta – och dolda grillspett hindrar dem från att välta. För barnen är det ett roligt sätt att skapa sitt eget berömda landmärke, och det är lika roligt att förstöra det till lunch efteråt.

4. Komponera bilden

En mamma som håller sitt barn medan de förbereder en kamera på ett stativ för att fotografera en tallrik med mat i form av ett ansikte ovanifrån.

Aktivera mjuk slutarutlösning om kameran har en sådan, eftersom barnen då kan trycka på skärmen för att fokusera och ta bilden på en gång.

Den vinklingsbara skärmen på en Canon-kamera som visar en timer inställd på två sekunder för att fotografera en tallrik med mat.

Genom att använda en timer på två sekunder undviker du kameraskakning som kan uppstå när du trycker på avtryckaren. På så sätt kan kameran ställa in sig innan den tar bilden.

När matkonsten är klar tar du kameran och komponerar en bild. Om du fotograferar ovanifrån kan du prova att placera ett färgat papper under tallriken för att få en livfull bakgrund. Välj en pappersfärg som står i kontrast till tallriken och maten. Om du har ett stativ kan du använda det för att ta bilden. Med ett stativ kan du fotografera med längre slutartider, vilket i sin tur gör att du kan använda ett lägre ISO-tal för bilder med mindre brus. Om du inte har ett stativ går det lika bra att fotografera utan, men du kan behöva ställa in ett högre ISO-tal. Om kameran är monterad på ett stativ är du friare att ändra bildens komposition.

5. Använd ljus från fönster

En kvinna som fotograferar ett torn av mat med en kamera på ett stativ vid ett stort fönster.

Fotografera i närheten av ett stort fönster för att använda det mjuka ljuset till dina stillbilder.

En liten flicka som håller upp ett blått papper bakom ett torn av mat i form av Big Ben.

Genom att hålla upp ett pappersark kan du få en fin neutral bakgrund och behålla fokus på motivet.

Ljus från fönster är perfekt för den här typen av stillebenfotografering. Det stora ljusinsläppet från ett fönster gör att maten badar i mjukt och jämnt ljus. Välj en plats nära ett stort fönster, men se till att undvika direkt solljus, och experimentera för att se om ljusets riktning fungerar bättre ovanifrån eller från ena sidan. Om ljuset är för starkt på ena sidan kan du använda en reflektor eller ett vitt papper för att studsa tillbaka ljus i skuggorna från motsatt sida.

6. Välj kamerainställningar

Baksidan av en Canon-kamera monterad på ett stativ för att fotografera ovanifrån.

Stativ som det här har en mittstång som kan dras ut horisontellt, vilket är användbart när du vill placera kameran rakt ovanför maten.

En banan som skurits och formats till en kvinna i bastkjol, placerad på en svart tallrik med gula prickar.

Vissa kreativa experiment med matkonst liknar inte alls den mat de är gjord av, som den här dansande kvinnan som är gjord av en banan. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objektiv inställt på 1,3 sek, f/8 och ISO 100.

Du kan använda de kamerainställningar som du känner dig bekväm med, men här är en användbar exponeringsinställning för bilder tagna med en stativmonterad kamera: ställ in kameran på bländarförval (Av) och använd en medelstor bländare som f/8 och ställ sedan in ISO på 100. Kameran fastställer den perfekta slutartiden åt dig. Med de här inställningarna är slutartiden troligen ganska långsam, så ställ in en timer på två sekunder för att förhindra kameraskakning när du utlöser slutaren. Du kan även använda Canon Camera Connect-appen för att ta bilden från din mobila enhet.

7. Förbered för utskrift

Fyra fotografier av tallrikar med mat som har gjorts till ett kollage med Canons app Easy-PhotoPrint Editor.

Du kan både skriva ut enbilder och använda Canons app Easy-PhotoPrint Editor för att skapa enkla kollage.

Varför inte skriva ut bilden när du har fotograferat dina skapelser? Du kan enkelt förbereda för utskrift med hjälp av appen Canon Easy-PhotoPrint Editor. Överför dina bilder till din smartphone med Canon Camera Connect-appen eller image.canon. Öppna sedan bilderna i appen Easy-PhotoPrint Editor, välj ett pappersformat och använd beskärningsfunktionen för att ta bort eventuella stökiga kanter. Du kan även välja bland ett antal filter för att förstärka tonerna. Se till att du ställer in rätt materialtyp under utskriftsinställningarna, matt eller glättat, och ställ in den bästa utskriftskvaliteten. Det är värt att spara en förinställd utskrift också – i listrutan Förinställning – så att du kan använda samma utskriftsinställningar på resten av dina matkonstverk med bara några klick.

8. Skriv ut och rama in

En ung flicka som tittar på när en Canon PIXMA TS8351 skriver ut färgglada bilder av ansikten gjorda av mat.

Canon PIXMA TS8350-serien är perfekt för att skriva ut trådlöst från datorn eller telefonen och gör att du kan skapa livfulla, detaljerade utskrifter. Alla Canon PIXMA-produkter är lämpliga för det jobbet.

En ung flicka som placerar ett kollage med bilder av ansikten gjorda av mat i en ram på en spiselkrans.

När du har skrivit ut en bild av din skapelse kan du rama in den och hänga upp konstverket på väggen eller spiselkransen.

Lägg i några ark matt fotopapper i skrivaren och börja skriva ut. När du är klar kan du rama in dina utskrifter. Du kan även använda Canons magnetiska fotopapper och sätta upp dina skapelser på kylskåpet eller använda en Canon SELPHY Square QX10 för att skriva ut direkt på ett självhäftande kvadratiskt fotopapper! Dina färgglada mästerverk kommer att se fantastiska ut tillsammans i ett kollage på en vägg eller en spiselkrans och det är ett fantastiskt sätt att påminnas om en rolig eftermiddag med matpyssel.

Skrivet av James Paterson

Relaterade produkter

 • Skrivare för hemmabruk

  SELPHY SQUARE QX10

  Bevara din speciella minnen som vackert utformade utskrifter som du kan göra skapa var som helst, trådlöst.
 • Bläckstråleskrivare

  Magnetic Photo Paper MG-101

  Tillför mer kreativitet och interaktivitet i dina fotoutskrifter med Canons Magnetic Photo Paper MG-101.
 • Bläckstråleskrivare

  Matte Photo Paper MP-101

  Matte Photo Paper ger högkvalitativa foton, grafik och text med matt yta. Passar även för mer kreativa ändamål som gratulationskort, skyltning och pappershantverk.
 • Bläckstråleskrivare

  Glossy Photo Paper GP-501

  Med stöd för Wi-Fi och AirPrint kan du skriva ut från din smartphone, surfplatta eller Apple-enhet.
 • Relaterade artiklar