MATFOTOGRAFERING

Börja med matfotografering: så blir du ett proffs

Matfotografen och Canon-ambassadören Yasmin AlBatoul förklarar hur hon utvecklade sin karriär och ger tips för blivande fotografer.
Te stänker upp i luften från en hög, mönstrad mugg på ett fat.

Matfotografering blir allt populärare och förekommer i miljontals Instagram-flöden varje dag. Men med så mycket tillgängligt innehåll blir det allt svårare för blivande matfotografer att sticka ut från mängden. Upptäck hur du kan göra även de enklaste rätterna som lagas hemma värdiga en Michelin-stjärna.

En fotograf som framgångsrikt gick från amatör till proffs är Canon-ambassadören Yasmin AlBatoul. Yasmin är självlärd och bor i Batna i Algeriet. Hon har en omedelbart igenkännbar stil eftersom hon använder rörelse och energi för att särskilja sina bilder från mängden. ”Det jag tycker är mest intressant är utmaningen i att förvandla något normalt, något som vi ser varje dag, som mat, till något vackert och konstnärligt”, säger hon.

Yasmin började fotografera i tidiga tonåren och inspirerades av sin farfars franska inredningskataloger. ”Vissa hade fler än 4 000 sidor och jag ägnade mycket tid åt att gå igenom dem och önskade att jag kunde ta den typen av bilder.”

Några år senare tog sig Yasmin an sociala medier via YouTube-lektioner för att lära sig de manuella kontrollerna hos sin Canon EOS 600D (nu efterföljd av Canon EOS 850D). Allteftersom hennes kunskap växte ökade antalet följare och snart var hon en fullfjädrad professionell matfotograf. Idag har hon närmare 50 000 följare på Instagram och många professionella samarbeten i bagaget.

Yasmin kan idag reflektera över sina prestationer och här avslöjar hon de viktigaste sakerna hon har lärt sig på vägen mot framgång.

1. Experimentera med olika tekniker

Två glas med ljus, rosa vätska med flytande blomblad i dem. Vätskan hälls uppifrån och orsakar stänk i ett glas.

Yasmin säger att nyckeln till hennes framgång online var att hitta en unik och slående stil – det hjälpte henne att sticka ut från mängden. Tagen med en Canon EOS R med ett RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv inställt på 85 mm, 1/200 sek, f/4 och ISO 100. © Yasmin AlBatoul

En tallrik med churros på ett bord, en doppad i en skål med chokladsås och en som svävar ovanför skålen.

Genom att fokusera på ett visst område eller motiv vid fotografering av mat kan du vara mer kreativ. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/6,3 och ISO 250. © Yasmin AlBatoul

För att skapa en egen stil rekommenderar Yasmin att experimentera.

”Jag tycker alltid att det är spännande när professionella fotografer använder icke-konventionella tekniker”, förklarar hon. ”Personligen gillar jag att använda korta slutartider för att fotografera svävande föremål eller vattendroppar, vilket skapar intressanta effekter i bakgrunden. Det här var en av de första teknikerna jag lärde mig när jag började med det manuella läget.” Ljusmålning är ett annat knep som Yasmin har använt sedan hon var amatör. När kontrollen är klar säger hon att det kan ge ett vackert, konstnärligt inslag i en bild.

För fotografer som vill fånga rörelser som Yasmin gör kan Canon EOS M50 fotografera med en serietagning på 10 b/s så att inget missas.

2. Utveckla din konstnärliga sida

Ett antal frukter som ser ut att sväva i luften och spetsas på en gaffel, med en ljus blå bakgrund.

Att utveckla en onlinegemenskap är ett bra sätt att se vad som redan finns där ute och det kan hjälpa dig att hålla kontakten med följare och utöka ditt varumärke. Tagen med en Canon EOS R med ett RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv inställt på 105 mm, 1/100 sek, f/7,1 och ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Tre stekta ägg som ser ut att sväva i en linje mot en gul bakgrund.

Yasmin använder fortfarande den kamera hon började ta professionella bilder med, vilket bevisar att du kan få högkvalitativa bilder utan att det måste kosta skjortan. Tagen med en Canon EOS R med ett RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv inställt på 70 mm, 1/125 sek, f/4,5 och ISO 100. © Yasmin AlBatoul

”Det viktigaste jag har lärt mig är att locka intresse genom att skapa något annorlunda”, säger Yasmin. ”Det finns ett växande intresse för matfotografering och -innehåll på alla plattformar, så alla som är intresserade av att bli matinfluencer bör ha den konstnärliga sidan av sitt arbete i åtanke.

”Tänk på estetiken”, säger hon. ”Matbilder tenderar att se likadana ut, så skapa din egen stil. Inflytelserika matinfluencers har en signaturstil och genom att utveckla din konstnärliga sida kan du uppnå ett unikt resultat.”

3. Bygga upp en gemenskap

En gul soppa hälls i en skål och det stänker upp soppa i luften.

Yasmins teknik tillför rörelse i bilderna och gör dem roligare, så att de sticker ut från stillbilder. Tagen med en Canon EOS R med ett RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv inställt på 105 mm, 1/160 sek, f/6,3 och ISO 200. © Yasmin AlBatoul

Med en mängd likasinnade fotografer visste Yasmin att det enda sättet att sticka ut på var att tillföra något nytt. ”Jag insåg att det fanns många mattestare och resande matfotografer på plattformar som Instagram, men väldigt få av dem var riktiga matfotografer. Då hittade jag min nisch. Jag tänkte: ”Varför inte dela innehåll från en matfotografs perspektiv?”

”När jag började fanns det inte många matfotografer i Algeriet, så jag tyckte att det vore intressant att utforska den inriktningen. Matlagning är en viktig del av vår kultur här i Algeriet och vi lägger stor vikt vid mat, så området känns naturligt för mig.”

Via sociala medier har Yasmin lärt sig värdet av att knyta an till människor. Att fokusera på att utveckla ett nätverk har hjälpt henne att växa, både som fotograf och som influencer.

”När jag började publicera mina bilder fick jag förtroende för att fortsätta med det jag gjorde från återkopplingen”, säger hon. ”När jag blev en influencer lärde jag mig att människor är intresserade av vad jag gör – de vill veta mer. Och när min ”familj” på nätet växer skapas intresse för mitt innehåll.”

4. Objektiv öppnar dörren till kreativitet

En närbild på några rostade kastanjer, varav en sprängs fram ur skalet.

Du kan utforska olika strukturer och mönster hos mat med hjälp av ett makroobjektiv. Tagen med en Canon EOS R med ett RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv inställt på 105 mm, 1/200 sek, f/8 och ISO 100. © Yasmin AlBatoul

Professionella bilder kräver ingen proffsig budget. ”Jag började med Canon EOS 600D eftersom det är en perfekt kamera för nybörjare: prisvärd och bra kvalitet. Enligt min åsikt är det en av de mest tillförlitliga på marknaden”, säger Yasmin. Men inte långt efter att Yasmin började fotografera insåg hon att det medföljande objektivet inte räckte till. ”Resultaten var bra, men jag ville ha mer, så jag valde Canon EF 50mm f/1.8 STM”, säger hon.

Yasmin upptäckte att ett nytt objektiv gav nya kreativa möjligheter. ”Bländaren gjorde det möjligt att få oskarpa bakgrunder, vilket ger en bild charm och styrka. Jag kunde se förbättringen direkt, särskilt vad gäller detaljer, färger och övergripande kvalitet.”

Yasmin använder även Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM-objektivet, som hon oftast använder tillsammans med sin Canon EOS 5D Mark IV. ”Det är mitt favoritobjektiv. Makro tar min matfotografering till en ny nivå och ger bilderna ett mer intensivt och ljusare utseende som genomsyras av struktur och detaljer.”

Andra objektiv att ha i åtanke är EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektivet med EOS M50, eller så kan du använda EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM tillsammans med en spegelreflexkamera.

5. Fortsätt att lära dig nya saker

En rosa tekanna häller te i en kopp som svävar i luften ovanför ett fat.

Om du experimenterar med objektiv, till exempel makro, kan det göra en enorm skillnad för dina slutliga bilder. Yasmins favoritobjektiv är Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM. © Yasmin AlBatoul

Några skålar fylls med ris som hälls från en träsked som svävar ovanför dem.

Om man vill följa i Yasmins fotspår är det viktigt att hela tiden sträva efter förbättring. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 100mm F2.8L Macro IS USM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/9 och ISO 100. © Yasmin AlBatoul

En viktig aspekt av Yasmins långsiktiga framgång har varit hennes förmåga och strävan efter att lära sig nya saker, även som ett etablerat proffs.

”När jag ser bilder som jag tog för två eller tre år sedan är jag mycket nöjd med resultatet, men jag är även glad över att jag har förbättrats eftersom jag vet att jag kan prestera mycket bättre nu”, säger hon. ”Hemligheten bakom detta är enkel – fortsätt bara att lära dig. Därför är jag är mer än glad över att få dela med mig av mina råd till alla som vill bli bättre.”Du kan följa Yasmins matresa på Instagram @yasmin_albatoul

Skrivet av Natalie Denton

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • MAT

  Så här fotograferar du mat som ett proffs

  Kolla in Yasmin Albatouls guide till matfotografering, hur du bemästrar komposition, dolda rekvisita och tekniker för att väcka liv i dina bilder.

 • FILM

  Så här spelar du in matfilmer av hög kvalitet som ett proffs

  Jessie Bakes Cakes har fått fler än 100 000 följare med sina häpnadsväckande matfilmer. Här förklarar hon hur man bemästrar matfilmning.

 • UTSKRIFTSTIPS

  Skriv ut en egen receptbok

  Natasha Alipour-Faridani ger tips på hur du fotograferar och skriver ut en egen receptbok.

 • MAKROFOTOGRAFERING

  Makrofotografering av mat

  Använd Canons makroobjektiv för att skapa intressant abstrakt konst med mat.