A father and son flick through the pages of a recipe book together.

UTSKRIFTSTIPS

Alla ingredienser du behöver för att skapa en egen receptbok

De flesta av oss har några utvalda recept som vi ofta tillagar – det kan vara en egen kreativ variant av en klassiker eller en familjefavorit som har förts vidare i generationer. Att spara de där signaturmaträtterna i en personligt anpassad receptbok är ett roligt och kreativt utskriftsprojekt som du enkelt kan göra hemifrån.

Den Londonbaserade mat- och dryckesfotografen Natasha Alipour-Faridani är en expert när det gäller att ta aptitretande bilder och har massor av användbara tips för hur du tar effektfulla matbilder. När du sedan är redo att skriva ut dina bilder och sätta samman din fotobok är det enkelt att välja bland dina bilder och skapa utskrifter av hög kvalitet med en skrivare som den trådlösa Canon PIXMA TS3350-serien.

Välja dina recept

Välj recept eller ingredienser utifrån deras visuella effekt. De här blåbären – en ingrediens i receptet på frukostmuffinsen – ser fantastiska ut i närbild.

Natasha valde en frukostmuffin till sin receptbok eftersom hon ville få med några bilder av ingredienserna. ”För att få variation och färgglada inslag i din bok bör du inte begränsa dig till bilder av slutresultatet”, säger hon. ”I frukostmuffinsreceptet fokuserade jag på blåbären. Jag tycker mycket om att ta närbilder.”

Hon valde även ett recept på en paj med butternutpumpa och ricotta, dekorerad med ruccula. ”Jag ville ha färgstarka recept”, förklarar hon.

Till fotograferingen använde Natasha en Canon EOS 5D Mark IV och två objektiv – ett Canon EF 50mm f/1.8 STM och ett Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. ”Makroobjektivet är utmärkt för att komma riktigt nära motivet”, förklarar hon. EF 100mm f/2.8L Macro IS USM har en maximal förstoring på 1:1 eller 1x, vilket innebär att motiv avbildas i verklig storlek på sensorn. Kombinationen av att kunna ta närbilder och använda en stor bländaröppning, som det lägsta f-talet hos Canon EF 50mm f/1.8 STM, innebär att det kan skapa ett väldigt kort skärpedjup. Natasha förklarar: ”Det innebär att jag kan få den där underbara oskärpan med mjuk övergång till bakgrunden.”

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM-objektivet är ett prisvärdare alternativ till Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM och kan producera knivskarpa resultat.

Ta dina bilder

Genom att låta vattenglas och dukningsföremål som bestick synas i kanten av bilden blir bilden mer autentisk och skapar en känsla av att bilden är en del av ett större motiv.

Natasha använde ett stativ och anslöt kameran med direktkoppling till sin dator för att kunna granska resultaten omedelbart och eventuellt justera kompositionen. Hon ställde in bländaren på f/8 eller f/9 för de flesta bilderna, vilket gjorde att motivet alltid var i skarp fokus.

”Kontrollera ingredienserna och utforska alla vinklar innan du börjar”, säger hon. ”Om maten ser lite tråkig ut kan ett bra alternativ vara att fotografera ovanifrån. Jag ser alltid till att ha något som sträcker sig utanför bildens kant – det kan bara vara kanten på en tallrik, men det förstärker känslan av att det är en pågående händelse.”

Vad gäller ljuset behöver du ingen specialutrustning för att få proffsiga resultat. ”Jag tog de här bilderna hemma med ljuset från ett stort fönster och en reflektor för att lätta upp några av de mörkare skuggorna”, säger hon. ”Jag älskar att arbeta med naturligt ljus. Om solljuset strömmar in kan du fånga det där underbara ljusa skenet. Om du vill att bilden ska vara lite mjukare och mulnare är det svaga morgon- eller kvällsljuset bra. Titta hur och när ljuset kommer in i ditt hem för att få det resultat du vill ha.”

Skriva ut dina bilder

A PIXMA printer prints an image of a sweet potato tart. A child takes the image from the printer.
Natasha använde alternativet för utskrift utan ram på sin Canon PIXMA TS3350-serie, så hennes bilder var klara att limmas fast direkt efter utskrift – utan beskärning.

Natasha skrev ut sina bilder på en skrivare ur Canon PIXMA TS3350-serien som kan användas trådlöst för snabb och effektiv utskrift. ”Den här skrivaren är fantastisk”, säger hon. ”Snabb och är enkel att konfigurera. Bläckkassetterna är enkla att installera och ger levande, exakta färger.”

Natasha valde Canons Photo Paper Plus Glossy II för en utskrift av hög kvalitet och experimenterade med olika pappersformat. ”Jag skrev ut några bilder i formaten 13 x 18 cm, 10 x 15 cm och 13 x 13 cm och med funktionen för utskrift utan ram behövde jag inte beskära kanterna.” Alternativet för utskrift utan ram i Canon PIXMA TS3350-serien är tillgängligt upp till 13 x 18 cm. Skrivaren har stöd för en mängd olika pappersformat upp till A4, som alla matas in genom det justerbara bakre pappersfacket.

Precis som alla Canons trådlösa PIXMA-skrivare är PIXMA TS3350-serien kompatibel med en mängd olika utskriftsappar från Canon. Canons app Easy-PhotoPrint Editor har flera kreativa alternativ för layouter och mallar som kan anpassas till en receptbok och den är kompatibel med smartphones och surfplattor. Det finns dessutom en datorversion för Mac eller PC.

”Det går snabbt och enkelt att skriva ut via Canons app Easy-PhotoPrint Editor”, säger Natasha. ”Jag använde alternativet ”Bläddra” för att komma åt matbilderna på min dator.” Appen kan även ansluta till flera olika moln och plattformar för sociala medier, bland annat Google Drive och Instagram.

Slutprodukten

A top-down shot of a printer, a recipe book and muffins on a cooling rack.
Att fotografera dina favoritmaträtter och bevara dem i en frestande receptbok är ett utmärkt sätt att skapa ett familjeminne.

Så nästa gång du går in i köket, tänk på de speciella recepten som du skulle vilja spara och föra vidare till släkt och vänner. Inte nog med att det är otroligt roligt att fotografera och arbeta fram din receptbok, du skapar dessutom ett värdefullt minne fullt av goda maträtter och aptitretande bilder för att inspirera kommande generationer.

Skrivet av Claire Gillo

Relaterade artiklar
A young girl creating a face out of food on a plate.

KREATIV UTSKRIFT

Bli kreativ med mat

Ha kul med din matfotografering och skapa unika stillbilder.

A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

MATFOTOGRAFERING

Bästa objektiven för matfotografering

Servera frestande matbilder med vårt urval av oumbärliga Canon-objektiv.

A low-light shot, featuring a table of cakes and flowers.

MATFOTOGRAFERING

Bemästra konsten att fotografera mat

Fotografen och matbloggaren Lina Lomelino avslöjar sina bästa tips för att få ut mesta möjliga av din matfotografering.

Relaterade produkter

Relaterade produkter

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker