A young boy is lit from one side by a homemade softbox on a stand.

HEMMAPROJEKT

Gör det själv: så gör du egna fototillbehör

Vore det inte fantastiskt att ha en studiouppsättning med belysning som en softbox för mjukt ljus och en hotspot för fokuserat ljus precis där du vill ha det? Och visst vore det toppen att ha ett flexibelt stativ att kunna ställa kameran på oavsett yta när du fotograferar i trädgården? Istället för att lägga en massa pengar på sådana tillbehör kan du testa att göra egna!
I den här artikeln visar vi hur du kan använda vardagliga föremål för att göra tillbehör som du kan använda med din Canon-kamera och befintlig utrustning för att skapa kreativa effekter och ta ditt fotograferande till nya nivåer.

1. Gör en egen softbox

Om du fotograferar porträtt är en softbox ett måste! Den gör ljuskällan mjukare, vilket ger visuellt mer smickrande porträtt.

Du behöver:

 • Låda av kartong
 • Kraftig kartong
 • Blyertspenna
 • Sax
 • Tejp
 • Gummiband
 • Folie
 • Bakplåtspapper eller kalkerpapper (genomskinligt papper fungerar bäst)
En softbox är perfekt för att göra ljuskällan mjukare och mer smickrande för porträtt. Men du behöver inte gå och köpa en helt ny softbox det första du gör. Med en låda av kartong, några folieark och en bit bakplåtspapper kan du skapa en egen på bara en halvtimme. Det kräver ytterst lite klippande och vi använder ett praktiskt knep där du kan dra nytta av plaststället till din Speedlite. Följ de här instruktionerna och ta snygga porträtt med din nya softbox på nolltid.

Steg 1 – Gör ett rektangulärt rör

Two hands bend a piece of cardboard around the sides of a Canon Speedlite flash.
Vik kartongen runt den övre delen på din Speedlite och fäst den ordentligt med tejp.
Skär eller klipp ned alla fyra hörn och vik sedan ut panelerna.

Klipp ut en bit kraftig kartong så att den sitter tätt runt din Speedlite. Den ska vara ungefär dubbelt så lång som den böjbara delen av blixten. Tejpa fast den ordentligt. Ta bort din Speedlite och klipp längs de fyra hörnen till ungefär halva längden och böj dem sedan utåt.

Steg 2 – Fäst ett Speedlite-ställ

Two hands use black tape to secure a cardboard sheath around a Speedlite flash.
Tejpa fast plaststället från din Speedlite på utsidan av lådan och gör ett hål i tejpen så att du kan trä igenom en skruv. Det behövs för att kunna fästa softboxen på ditt stativ.
Sätt två gummiband över två av kartongflikarna.

Ta plaststället från din Speedlite och tejpa fast det på kartongröret (tejpa runt det några varv och gör sedan hål i tejpen till gängan så att du kan fästa plaststället på stativet senare). Sätt därefter två gummiband över två av de utåtvända kartongflikarna så att de kan användas för att fästa din Speedlite i kartongröret.

Steg 3 – Tejpa fast röret på lådan

The inside of a large cardboard box with the flaps of the cardboard sheath secured inside.
Tryck din Speedlite igenom hålet i lådan av kartong och tejpa fast de fyra utåtvända flikarna.
Tejpa fast den enda fliken på utsidan av lådan på röret.

Placera rörets ände i mitten av den stora lådan av kartong (ju större låda du har desto mjukare blir ljuset) och gör en markering runt det. Klipp runt tre sidor av det markerade området och vik sedan upp den fjärde sidan så att du får en flik. Tryck Speedlite-röret genom hålet på insidan (se till att gummibanden också följer med). Tejpa fast de fyra utåtvända flikarna på Speedlite-röret på insidan av lådan och tejpa fast lådans enda flik på utsidan av röret.

Steg 4 – Täck lådan

The inside of a large cardboard box being lined with reflective foil.
Använd aluminiumfolie för att skapa den reflekterande fordringen i din hemmagjorda softbox och bakplåtspapper för att täcka framsidan av lådan.

Klä insidan av lådan med reflekterande folie. Sätt först fast folie överst och underst i lådan. Gör sedan två vinklade sidopaneler genom att tejpa fast ändarna av två folieark nära mitten av lådan på vardera sida. Dra ordentligt i folien där den sticker ut från lådan och fäst den, så att du får ett triangelformat hålrum mellan folien och lådan. Vinklarna hjälper till att rikta ljuset. Tejpa fast bakplåtspappret eller kalkerpappret över lådans framsida. Din softbox är nu klar att användas. Skruva fast den på ett ställ eller stativ via plaststället till din Speedlite och för in din Speedlite i röret genom att sätta gummibanden över änden för att hålla den på plats.

Steg 5 – Positionera ljuset

Det är dags att testa din softbox – placera den på sidan av och lite ovanför motivets ansikte. Utlös sedan Speedlite-blixten för att belysa din bild.
A portrait of a boy against a black background.
Med softboxen får du ett mjukare ljus på ansiktet och mer stämning i den slutliga bilden.

Placera din softbox på ena sidan av och lite ovanför motivets ansikte. Du kan utlösa Speedlite i softboxen, antingen genom att använda en andra Canon Speedlite på kamerans blixtsko eller med en trådlös utlösare (som Canon ST-E3-RT) eller genom att använda den uppfällbara blixten (på kompatibla Canon-kameror). Börja med att ställa in kameran i manuellt läge med en exponering på 1/200 sekunder, ISO 100 och bländare f/5.6. Ställ in blixten på manuell effekt till 1/8 och ta en testbild. Om den är för ljus eller för mörk justerar du blixteffekten eller bländaren tills ljuset blir rätt.

2. Gör ett spotlightrör

En fokuserad spotlight är användbar för att skapa alla slags dramatiska effekter när du fotograferar.

Du behöver:

 • Cylinderformat, folieklätt chipsrör
 • Hantverkskniv eller sax
 • Maskeringstejp
Ett helt vanligt chipsrör kan vara väldigt användbart för att styra spridningen av din Speedlite. De här rören har för det mesta en liknande diameter som de flesta Speedlite-blixtar, så du kan sätta fast ett framtill på bara några sekunder. Det gör att du kan samla ljusspridningen för att skapa en spotlight eller ett så kallat hårljus, och genom att placera blixten på ena sidan bakom motivet kan du lägga till en ljusremsa längs kanterna, vilket ger en dramatisk effekt.

Steg 1 – Skär röret

A man cutting the top off a snack food tube with a craft knife.
Metallfordringen i röret hjälper ljuset att studsa från Speedlite-blixten mot motivet.

Du behöver ett cylinderformat rör som är stort nog att sätta fast längst ut på din Speedlite, till exempel ett chipsrör eller, som i vårt fall, ett rör med brödpinnar. Den perfekta behållaren har ett metallfoder eftersom det hjälper ljuset att studsa längs röret. Använd en hantverkskniv eller sax för att skära eller klippa av änden på röret.

Steg 2 – Sätt fast på din Speedlite

Two hands fit a snack food tube on to a Speedlite flash. A Speedlite flash with a snack food tube on it being attached to a tripod.
Skjut på röret över din Speedlite. Det ska sitta fast ordentligt – om det inte gör det fäster du det med maskeringstejp.
Spotlightröret fungerar som en ficklampa och lyser upp motivet.

Sätt fast röret på din Speedlite. Om diametern inte är riktigt rätt och du inte kan sätta fast det ordentligt använder du maskeringstejp för att fästa det. Fäst sedan Speedlite på plastbasen och skruva på den på ett ljusställ eller en stativplatta.

Steg 3 – Utlösa blixten

A photographer takes a photo of a dog illuminated from the other side by a spotlight tube.
Se till att testa din nya spotlight med några testbilder för att säkerställa att den ger dig den effekt du vill ha.

Vi måste fjärrstyra Speedlite, antingen genom att använda en andra kameramonterad Speedlite som den här eller genom att använda en trådlös utlösare. Många kameramodeller från Canon ger dig även möjlighet att styra kompatibla Speedlite-blixtar med kamerans uppfällbara blixt – inte bara för att utlösa Speedlite, utan även för att ställa in effekten. Ta några testbilder för att försäkra dig om att blixten tänds.

Steg 4 – Positionera ljuset

A photographer, standing next to a spotlight tube on a tripod, attracts the attention of a dog.
Placera din spotlight vid sidan av motivet och ta några testbilder. Spotlighten är ganska smal, så det kan krävas en del justeringar innan du hittar rätt position.
Häng upp en bakgrund av ett lakan eller draperi i en kontrasterande färg för att säkerställa att motivet verkligen sticker ut.

Om du vill ha motljus placerar du din Speedlite på ena sidan bakom motivet, vinklad mot motivet och kameran. Eftersom ljusstrålen är ganska snäv är det viktigt att vinkeln blir rätt. Det kan underlätta att använda funktionen för inställningsljus på Speedlite-blixten (håll in testknappen) eller så kan du använda Canon Camera Connect-appen för att ta testbilder med fjärrstyrning från din smartphone medan du justerar blixtens placering. Fotografera motivet mot en jämn bakgrund – ett draperi eller skynke fungerar också – och använd en kontrasterande färg för att säkerställa att motivet står ut.

Steg 5 – Konfigurera exponeringen

The settings display on the back of a Speedlite.
Ta några testbilder och justera inställningarna på kameran till du får det resultat du vill ha.

En bra början är att ställa in kameran på manuell exponeringsmetod och ställa in ISO-talet på 100, slutartiden på 1/200 sekunder och bländaren på f/8. Ställ sedan in blixten på manuellt läge och minska utmatningen till 1/32. Ta en testbild. Om den är för ljus eller för mörk minskar eller höjer du bara blixteffekten tills det ser bra ut. Placera motivet med sidan mot kameran för en dramatisk bild i profil och börja sedan fotografera.

3. Gör en egen bönpåse

Du kan inte alltid använda ett stativ när du fotograferar med makro, särskilt inte vid fotografering nära marken, men något flexibelt som en bönpåse kan stabilisera kameran och hjälpa dig att få bättre resultat.

Du behöver:

 • Ett par gamla byxor
 • Nål och tråd eller en symaskin
 • En påse linser/ris eller liknande torkad mat
En bönpåse kan vara praktisk att ha i alla möjliga fotograferingssituationer. Du kan vila objektivet på den för stabilare bilder, använda den som underlag för kameran vid fotografering nära marken eller lägga den i bilrutan för att efterlikna ett fågelbo. Du kan enkelt göra en egen bönpåse med ett par gamla byxor, nål och tråd (eller till och med en symaskin) och en påse linser eller liknande torkad mat.

Steg 1 – Klipp av ett ben

A man using scissors to cut one leg off a pair of trousers. A man's hands using a sewing machine to sew up the opening of a trouser leg.
Klipp av ett ben på ett par gamla byxor med en sax – du behöver en bit som är ungefär 30 cm lång.
Sy igen öppningen i ena änden med en symaskin eller nål och tråd.

Ta ett par gamla byxor och klipp av ett av benen. Du behöver en bit som är ungefär 30 cm lång. Ta sedan nålen och tråden (eller symaskinen) och sy igen öppningen i ena änden. Sy igen den andra änden, men lämna en liten öppning på några centimeter.

Steg 2 – Häll i torkad mat

Red lentils being poured into the opening at the top of a cut-off trouser leg.
Fyll bönpåsen med små torkade baljfrukter eller ris tills påsen känns nästan full.

Ta en påse linser eller liknande torkad mat som ris, och häll i öppningen (en tratt är praktisk att ha – du kan göra en av ett A4-papper). Fyll tills påsen känns nästan full. Ta sedan nålen och tråden igen och sy igen öppningen. Din hemmagjorda bönpåse är nu klar att användas.

Steg 3 – Stabilisera objektivet

A photographer resting his lens on a beanbag on a garden chair, shooting purple flowers.
Din hemmagjorda bönpåse är perfekt för att stabilisera långa objektiv och förhindra kameraskakning.

Din bönpåse är perfekt för att stabilisera långa objektiv. Längre objektiv kan vara tunga att hålla i under en längre tid och ju längre brännvidden är desto smalare blir bildvinkeln, vilket gör att minsta rörelse blir överdriven. Din bönpåse hjälper till att förhindra kameraskakning när du fotograferar med längre brännvidder. Om ditt objektiv, precis som det här Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objektivet, har bildstabilisering är det bästa alternativet att aktivera den också när du fotograferar utan stativ.

Steg 4 – Använd den nära marken

A Canon EOS 250D with a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM lens rests on a homemade beanbag.
Det kan vara svårt att inta rätt position för bilder med låg vinkel, men bönpåsen är ett utmärkt formbart underlag.

Du kan få ett annorlunda perspektiv när du placerar kameran nära marken, men det kan vara knepigt att fotografera från så låga vinklar. Din hemmagjorda bönpåse kan hjälpa till att stödja objektivet medan du komponerar bilden – du kan till och med forma den efter den önskade vinkeln. En kamera med en vikskärm som Canon EOS 250D här är också användbar eftersom det är svårt att komponera en bild med sökaren från en så låg vinkel. Du kan även använda Canon Camera Connect-appen för att fjärrstyra kameran från din telefon.

Steg 5 – Följ rörliga motiv

Bönpåsen hjälper dig att följa biets rörelser …
… samtidigt som den stabiliserar kameran.

Det kan vara svårt att följa rörliga motiv med ett långt objektiv, särskilt små djur i trädgården som bin. Eftersom din bönpåse stödjer kameran, men inte låser fast den, hjälper den till att stabilisera kameran samtidigt som den gör att du kan följa rörelse. Det är även viktigt att ställa in autofokus för rörliga motiv. Motivföljningen i Live View på Canon EOS 250D gör det enkelt att fokusera på bina.

Skrivet av James Paterson

Relaterade artiklar
Set up your own home studio

HEMMAPROJEKT

Skapa en egen studio hemma

Upptäck hur du kan vara kreativ med blixten och ta fantastiska porträtt med en liten budget.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

INOMHUSFOTOGRAFERING

Tre idéer för inomhusfotografering som kan hjälpa dig att bli kreativ hemma

Kom igång med kameran och lär dig att ta bioliknande porträtt, makrobilder och timelapsevideor.

A woman using a EOS 850D to photograph a wooden vase on a table, lit by an LED light.

PRODUKTFOTOGRAFERING

Så förbättrar du din produktfotografering

Upptäck hur den prisbelönta småföretagaren Sophie Sellu har använt produktfotografering till sin fördel.

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker