GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

Tips för bokehfotografering: en guide för nybörjare

Inget slår äkta bokeh! Följ dessa tips och råd för att skapa vacker bakgrundsoskärpa med våra bästa rekommendationer för objektiv, inställningar och tekniker.
En närbild på några levande ljus på en tårta, med oskarpa lampor i bakgrunden.

Termen bokeh är ett japanskt ord som betyder ”oskärpa” och som används för att beskriva de oskarpa områdena i en bild. Bokeh – det allmänna uttalet av det rimmar på ”okay”, men på japanska är den andra stavelsen ett kort ”e” som i ”se” – är mest uppenbart i bilder med många små ljusa högdagrar, till exempel gatlyktor på kvällen. Men det handlar inte bara om tydliga cirkelformade högdagrar, utan det avser även kvaliteten på alla oskarpa delar i en bild.

En av de mest tilltalande effekterna som vi kan använda i fotografering är att inkludera dessa oskarpa områden. Det gör att vi kan lösa upp ett rörigt och distraherande område, rikta uppmärksamheten mot de viktiga delarna i bilden och förvandla onödiga detaljer till vackert mjuka färger och nyanser.

En leende, blond liten pojke i en kortärmad vit skjorta, ljust gråbrun väst och fluga i skogen.

Det räcker inte med att bara göra bakgrunden oskarp – du måste välja en bakgrund som ser intressant ut, och helst är tydligare, när den är oskarp. I vanliga fall skapar spräckliga högdagrar attraktiv bokeh, till exempel när solen som lyser igenom blad. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/500 sek, f/1,8 och ISO 100.

En tårta på ett bord, med rosor och en tårtprydnad i form av en svan. Oskarpa ljusslingor lyser upp bakgrunden.

När ljuspunkter som ljusslingor är oskarpa förvandlas de till vacker, cirkelformad bokeh. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/10 sek, f/1,8 och ISO 100.

Detta har gjort bokeh till ett av fotografernas kraftfullaste visuella knep. Idag kan smartphones med två linser efterlikna bokeh, men endast med programvara. De små linserna och sensorerna i smartphones gör det omöjligt att få det korta skärpedjupet du behöver för naturlig bokeh. Det är en optisk effekt som endast kan skapas med linserna och sensorerna som finns i större kameror och inget slår resultatet av den äkta varan. Fotografer trodde tidigare att det krävdes en spegelreflexkamera för att få en fin bakgrundsoskärpa, men en kompakt systemkamera, som Canon EOS R6 som användes här, är perfekt. Kompakta systemkameror på ingångsnivå som Canon M50 eller EOS M6 Mark II är lika effektiva. Objektivet är det avgörande elementet, inte kameran.

Här går vi igenom några av de viktigaste teknikerna, kamerafärdigheterna och utrustningen som du behöver för att få ännu mer imponerande bilder genom att lägga till tilltalande bokeh. Det handlar om mer än att bara göra bakgrunden oskarp. Det handlar även om att använda tilltalande högdagrar, hitta rätt ljussättning eller rama in detaljer som blir fina när de blir oskarpa.

De bästa objektiven för bokeh

En Canon EOS R6-kamera med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv.

Ett objektiv med stor maximal bländare som Canon RF 50mm F1.8 STM kan förvandla bakgrunder till vacker, mjuk bokeh. Observera även hur de blad som syns i objektivet i den här bilden ger en rundad öppning – det här avgör till stor del formen på bokeh-effekten.

Du behöver ett ”stort” objektiv för att få tilltalande bokeh, alltså ett objektiv med en stor maximal bländare, helst på f/2,8 eller större (lägre f-nummer). Detta är en av de största anledningarna till att ha ett stort objektiv med fast brännvidd i utrustningsväskan, även om brännvidden kommer från zoomobjektivet. Ett objektiv med fast brännvidd med en stor maximal bländare, som Canon RF 50mm F1.8 STM-objektivet som användes här, gör det enkelt att göra bakgrunden oskarp och löser upp detaljer till vackra ljuspunkter. Även om du kan göra bakgrunden oskarp med ett kitobjektiv med en maximal bländare på f/4–5,6 eller mer, ger det inte samma bokeh-kvalitet. En stor maximal bländare innebär såklart att objektivet släpper in mer ljus, vilket även är användbart i svagt ljus, och du kan vara riktigt kreativ med bokeh.

Det finns en till faktor att ta hänsyn till, även om den inte är lika avgörande. Objektiv skapar oskärpa på olika sätt och vissa ger en mer tilltalande bokeh än andra. Generellt sett ger ett objektiv med fler bländarlameller mer tilltalande cirkelformad bokeh eftersom varje ljuspunkt speglar bländarens form. Detta spelar mindre roll om du fotograferar med helt öppen bländare, alltså den maximala bländaren (lägsta f-numret) på objektivet, då öppningen blir cirkelformad i alla fall. Så är dock inte alltid fallet. Du kan ta reda på hur många lameller ditt objektiv har genom att läsa objektivets manual eller kolla upp objektivets tekniska data på Canons webbplats. Sju lameller ger tilltalande bokeh, men nio är ännu bättre.

Ställ in den bästa bländaren för bokehfotografering

En liten pojke som står framför en oskarp vägg med murgröna och håller i en ringask, iklädd en ljust gråbrun väst och fluga.

Vi tittar på skillnaden mellan att fotografera med en bländare på f/1,8 och f/8. Med den större bländaren på f/1,8 löses bakgrunden upp i oskärpa. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/1,8 och ISO 100.

En liten pojke som står framför en tydlig vägg med murgröna och håller i en ringask, iklädd en ljust gråbrun väst och fluga.

När du fotograferar med f/8 blir bakgrunden mer detaljerad och stjäl snarare uppmärksamheten från motivet. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/8 och ISO 1250.

Valet av bländare har stor påverkan på hur bokeh-effekten blir i dina bilder. Ju större bländare (alltså ju lägre f-nummer), desto kortare skärpedjup, vilket i sin tur innebär att bakgrunden blir oskarpare. Prova att fotografera i läget Bländarförval (Av) eller manuellt läge och välja en stor bländare (lågt f-nummer).

De bästa kamerainställningarna för bokeh

LCD-skärmen på Canon EOS R6 som visar inställningarna i bländarförvalsläge.

I bländarförvalsläget kan du ställa in en stor bländare för kort skärpedjup, vilket är vad vi behöver för stark bakgrundsbokeh.

En leende liten pojke som går mellan träd i en skog, iklädd en beige väst och fluga.

När du fotograferar med stor bländare på f/1,8 blir skärpedjupet mycket kort, så fokuseringen måste bli perfekt. En kamera som EOS R6 är verkligen till hjälp här eftersom dess AF med ögonigenkänning automatiskt kan identifiera och låsa fokus på det närmaste ögat. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/500 sek, f/1,8 och ISO 320.

I läget Bländarförval (Av) behöver du även ställa in ISO – börja med 100 och kontrollera om slutartiden är tillräckligt kort. Alternativt kan du använda manuellt läge (M) med automatisk ISO för att ställa in både bländare och slutartid och sedan låta kameran avgöra rätt ISO. Det viktiga är att välja en stor bländare och en slutartid som är tillräckligt kort för att säkerställa att områden som är i fokus blir skarpa när du fotograferar utan stativ (prova kring 1/200 sek).

Justera avståndet för bättre bokeh

En vas med rosa blommor framför en oskarp tegelvägg.

Motivet är ganska nära bakgrunden, så även om bakgrunden är oskarp kan du ändå urskilja formen på tegelstenarna. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/1,8 och ISO 100.

En vas med rosa blommor med en mycket oskarp bakgrund som knappt kan urskiljas som en tegelvägg.

Om du ökar avståndet mellan motivet och bakgrunden blir bakgrunden ännu mer oskarp. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/1,8 och ISO 100.

Genom att öka avståndet mellan motivet och bakgrunden blir bakgrunden ännu oskarpare. Ytterligare en faktor är avståndet mellan motivet och kameran. Ju närmare objektivet motivet är, desto kortare blir skärpedjupet. Det innebär att områden i bakgrunden hamnar ur fokus mycket snabbare. Observera hur de främre blommorna i våra blombilder är i skarpt fokus medan blommorna bakom redan är ur fokus. Om du vill skapa oskärpa i en större del av bilden flyttar du alltså motivet närmare kameran och längre bort från bakgrunden.

Ställ in den bästa brännvidden för bokeh

En trädgårdsprydnad i form av ett hjärta gjort av glaspärlor framför en höstfärgad häck.

Se skillnaden här mellan att fotografera i vardera ände av zoomintervallet på ett zoomobjektiv på 24–105 mm. I det stora zoomintervallet (32 mm i det här fallet) hamnar mer av bakgrunden i fokus, så motivet ser rörigt ut. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 32 mm, 1/200 sek, f/6,3 och ISO 2000.

En trädgårdsprydnad i form av ett hjärta gjort av glaspärlor med en oskarp bakgrund.

Om du tar ett steg bakåt och zoomar in med objektivets andra ände (105 mm) komprimeras perspektivet, vilket överdriver bakgrundsoskärpan. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 105 mm, 1/200 sek, f/7,1 och ISO 3200.

En längre brännvidd kan ge kraftigare bakgrundsoskärpa. Det beror på att bildvinkeln blir spetsigare, så en mindre del av bakgrunden blir effektivt inkluderad i bilden. Det är därför telezoomobjektiv är så effektiva för att isolera ett motiv och skapa bakgrundsoskärpa utan detaljer. Om du vill göra oskärpan kraftigare och förstärka bokeh-effekten tar du alltså några steg bakåt och zoomar in (eller byter objektiv) till en längre brännvidd.

Så skapar du förgrundsbokeh

En liten pojke som står bredvid en vägg täckt av murgröna och håller i en öppen ringask, iklädd en beige väst.

Genom att fotografera nära murgrönan kan vi fånga oskarpa blad till vänster i bilden och förstärka känslan av djup. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/1,8 och ISO 100.

En liten pojke som springer genom en glänta i skogen, iklädd en beige väst och klarblå stövlar.

En låg kameravinkel som den här gör att vi både kan göra marken oskarp framför motivet och ”trycka” bakgrunden längre bort för starkare bakgrundsbokeh. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/500 sek, f/1,8 och ISO 100.

Vi brukar förknippa bokeh med bakgrundseffekt, men den kan även användas för att skapa en fin effekt i bildens förgrund. Genom att inkludera oskarpa detaljer i förgrunden kan du rikta uppmärksamheten mot det skarpa motivet. Det kan innebära att du placerar kameran nära lövverk eller lågt på marken för att rama in den oskarpa förgrunden. Sådana här mjuka detaljer bidrar med en känsla av djup i en bild och det är ett bra sätt för att få med kraftiga, oskarpa färger i kompositionen.

Så skapar du bokeh i film

Twinkling Christmas tree lights in the foreground and a car's rear lights in the background are all out of focus.

Djup är även viktigt i filmer eftersom det hjälper tittaren att orientera sig i sekvensen. Du kan förstärka känslan av djup och rikta uppmärksamheten in i bilden genom att inkludera oskarpa detaljer i förgrunden och bakgrunden. Dessutom blir högdagrar med bokeh-effekt lika fina i film som i stillbilder, med den extra bonusen att de kan röra på sig. Bilars strålkastare, ljusslingor och andra ljuspunkter blir särskilt vackra när de blir oskarpa, blinkande punkter av tydlig bokeh.

Så lägger du till tydliga högdagrar med bokeh

En man som fotograferar en orange katt med tabbymönster genom en ljusslinga.

Den här enkla tekniken kan även användas med färgade ljus eller till och med julpynt.

Ett porträtt av en katt med oskarpa kulörta lampor i bakgrunden.

Prova att inkludera ljusslingor i bakgrunden på bilderna för vackra högdagrar med bokeh-effekt.

Ett av de tydligaste sätten att använda bokeh i fotografering är att inkludera små ljuspunkter mot en mörk bakgrund eller i svagt ljus. Det är en fängslande effekt som kan användas i alla slags situationer, till exempel solen som skiner mellan träden, en gata med mycket liv och rörelse på kvällen, en färgglad karusell eller levande ljus på en tårta. Du kan testa effekten med en ljusslinga. Placera dem i bakgrunden eller förgrunden av din bild – eller båda samtidigt. När ljusslingan blir oskarp förvandlas lamporna till tilltalande bokeh-cirklar.

Så skapar du anpassade former av bokeh

A blurred image with out-of-focus highlights in the shape of five-pointed stars rather than circles.

När du fotograferar med objektivet helt öppet (med den maximala bländaren) bör du få rund bokeh i bilderna eftersom öppningen är rund. I övriga fall avgörs formen på bokeh-effekten av antalet bländarlameller i objektivet. Generellt sett förblir bländaren mer cirkelformad när den öppnas ju fler lameller objektivet har och därför blir även bokeh-effekten mer cirkelformad. I praktiken innebär detta vanligtvis att högdagrar med bokeh är cirkelformade eller sexkantiga. Du kan ta reda på vilken form din bokeh får genom att ta av objektivet från kameran, hålla upp det mot ljuset och titta genom det.

Varför inte vara kreativ och ändra formen på din bokeh? Du kan klippa ut en mall i vilken form som helst och sätta fast den längst fram på objektivet. I den här filmen förvandlar ett vanligt papper bokeh-effekten till massor av färgglada stjärnor och snöflingor.

Prova nu: fotografera stilleben med bokeh

En bordsskiva med en spegel omgiven av folie, med en ljuslåda på ena sidan och en Canon EOS R6-kamera förberedd för att fotografera en gul ros.

Det här är ett enkelt och effektivt sätt att experimentera med bokeh hemma, med hjälp av alla tips i den här artikeln.

En gul ros fotograferad på en speglande yta, med oskarpa högdagrar runt den.

Den tillknycklade folien reflekterar ljuset från lampan som spridda högdagrar, vilket ger vacker cirkelformad bokeh vid oskärpa. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/640 sek, f/1,8 och ISO 100.

Vi har sett att oskarpa ljuspunkter skapar tilltalande bokeh om du fotograferar med lämpliga inställningar. Här är en enkel konfiguration som du kan prova hemma för att skapa stilleben med bokeh-effekt. Placera ett föremål på en speglande yta och lägg sedan en bit tillknycklad folie i bakgrunden (inte för tillknycklad – några kramar räcker, så att den sprider ljuset istället för att bara reflektera det). Vinkla en lampa mot folien och använd ett annat ljus för att lysa upp motivet (vi använde en LED-panel, men det går bra med en vanlig lampa). Placera kameran nära motivet, ställ in läget Bländarförval (Av), använd en stor bländare (helst kring f/1,8) och fotografera från en låg vinkel för att skapa den vackra, oskarpa bokeh-effekten.

Skrivet av James Paterson

Tips för att skapa bokeh

 • Använd ett stort objektiv (f/2,8 eller lägre) med fler bländarlameller.
 • Fotografera med helt öppen bländare.
 • Fotografera i läget Bländarförval (Av).
 • Öka avståndet för bättre bokeh.
 • Längre brännvidder skapar kraftigare oskärpa.
 • Var kreativ med förgrundsbokeh.
 • Kom ihåg att bokeh även fungerar i filmer.
 • Små, starka ljus mot en mörk bakgrund skapar tydlig bokeh.
 • Skapa anpassade former av bokeh genom att klippa ut egna mallar.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • Droppar av flytande spray i en båge från en glasbägare som hålls upp av en hand, med silhuett mot en orange himmel.

  KREATIV FOTOGRAFERING

  Kreativa tekniker för sociala medier

  Två TikTok-fotografer delar med sig av sina bästa tips för att skapa bilder som skiljer sig från mängden.

 • Ett porträtt av fotografen och poeten Amaal Said med stängda ögon och en böljande röd scarf som ligger brett över hennes axlar.

  FOTOGRAFERING AV SJÄLVPORTRÄTT

  Ta perfekta självporträtt

  Upptäck hur du förvandlar en vanlig selfie till ett enastående självporträtt.

 • En person placerar sin hand på den blanka sidan av en CD-skiva, med stjärnformer i bokeh runt omkring.

  HEMMAPROJEKT

  Skapa anpassad bokeh

  Ett enkelt och pyssligt sätt att lägga till anpassade bokeh-former som hjärtan och stjärnor i dina bilder.

 • HEMMAPROJEKT

  Tre fototillbehör som du kan göra själv

  Skapa en egen softbox, spotlightrör för fokuserat ljus och en bönpåse för att stabilisera kameran.