GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

Känn till din stil: en influencers guide för att ta estetiska bilder

Det finns en estetik för alla, du behöver bara hitta din. Influencern på sociala medier Steffi Marla berättar för oss varför cottagecore talar till henne.
En kvinna i en lång klänning och en solhatt tittar åt vänster när hon står på ett solrosfält.

Ibland måste du gå tillbaka början för att hitta dig själv. Så var verkligen fallet för Steffi Marla. Den tyska innehållsskaparen har fått fler än 99 500 följare online för sina romantiska cottagecore-bilder, inspirerade av hennes lantliga uppväxt. När du tittar på hennes bilder – självporträtt i landskap som förändras med årstiderna, från höstiga skogar till sommarängar – kan du inte föreställa dig att hon bor i ett livligt Berlin.

”Jag växte upp på en bondgård och flyttade till Berlin när jag var 20”, säger Steffi, som även är frisör och tvåbarnsmamma. Hennes resa med fotografering började på riktigt efter att hennes andra barn föddes, när hon började dokumentera familjelivet. Hon kände sig först osäker när hon lade upp sina foton på sociala medier, men hennes bilder blev snart populära. ”Jag har insett att sociala medier är en bra plattform för att träffa andra människor, utbyta idéer och prova nya saker. Jag var helt biten”, säger hon entusiastiskt.

En estetiskt tilltalande och konsekvent användning av sociala medier kan hjälpa dig att få fler följare och etablera din identitet och ditt varumärke. Så hur gör man det? Steffi delar med sig av sina bästa tips och tar oss igenom processen.

Identifiera din egen estetik

En kvinna i en lång rosa klänning sitter vid sidan av en vit filt täckt med blommor, mat och dryck för en picknick. De befinner sig i en liten gräsrik glänta mot ett stort träd.

Steffi hämtar sin inspiration från den naturliga miljön. ”Jag får inspiration från årstiderna och de rådande förhållandena”, säger hon.

En vit filt ligger på en gräsplätt, täckt av massor av blommor, en öppen bok, en bredbrättad hatt, ett urval av picknickmat och två glas färgglada kolsyrade drycker.

När hon letar efter idéer vänder sig Steffi till Pinterest. ”Det blir svårare och svårare att fotografera nya, intressanta saker, men jag låter inte det stoppa mig”, säger hon. ”Jag gör det jag gillar och det är det viktigaste.”

Enkelt uttryckt är din estetik din stil. Cottagecore kännetecknas av en klassisk traditionell lantlig livsstil, dark academia handlar om tweedkavajer och gamla böcker bundna i läder, E-girl förkroppsligar anime och inom normcore föredras elegant enkelhet framför att sticka ut från mängden. Även om din stil är sammankopplad med mode går den bortom de kläder du har på dig. Om du är en innehållsskapare färgar din stil av sig på allt i dina bilder – från platser till färgpalett, kvalitet på ljus, komposition och den utrustning du väljer att använda för att uppnå just den stilen. Det finns så många estetiska alternativ att välja bland att det är lätt att känna sig överväldigad. ”Tänk på vad du tycker om, vad som får dig att må bra”, föreslår Steffi. ”Lyssna inte på andra personer.”

Det var under covid-19-pandemin som Steffi märkte att hon drogs mer och mer tillbaka till naturen och sitt landsbygdsursprung. ”Min familj och jag åkte till landet ännu oftare och jag älskade det”, säger hon. ”Det finns så mycket skönhet precis utanför dörren.”

Cottagecore-innehållet börjar med hur Steffi presenterar sig i ramen – hon poserar utomhus med en vintagecykel, en videkorg eller en bok i handen, sitt långa hår löst uppsatt och böljande klänningar och kjolar i organiska material.

”Det tog mig lång tid att hitta min nuvarande stil”, erkänner Steffi. ”Jag började med stadsfotografering, men sedan blev bilderna mer romantiska och började innehålla blommor. Naturen kom in i leken mer och mer, och någon gång började jag placera mig själv i bilden.”

Om du försöker att utveckla din estetik kan utskrift av dina bilder verkligen hjälpa dig att förtydliga och förfina din stil. Det finns ingenting som går upp emot att skriva ut dina bilder, visa dem och ”leva med dem” för att upptäcka vad som fungerar och inte.

Låt din estetik inspirera alla val

En kvinna i en stråhatt sitter på en picknickfilt och läser en bok under ett träd med lila blommor.

Steffi tar bilder i JPEG-format på sin Canon EOS R innan hon överför bilderna till sin smartphone. Hon redigerar sina foton i Adobe Photoshop Lightroom* där hon har sparat sina egna förinställningar för att upprätthålla konsekvens. Tagen med en Canon EOS R med Canon-monteringsadaptern EF-EOS R och ett Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objektiv inställt på 1/500 sek, f/4 och ISO 100. © Steffi Marla

En kvinna håller i sidorna av sin blå klänning när hon går under körsbärsträd.

Färg är viktigt för Steffi eftersom det är en utmärkande egenskap för estetiken. ”Körsbärsträd blommar till exempel vackert på våren. Jag älskar att dansa under dem i en blå klänning”, säger hon. ”Och jag ser till att färgerna alltid kommer från samma färgfamilj. Fräscha och pastellfärgade på våren, och varma och dämpade på hösten.” Tagen på Canon EOS 6D Mark II med ett Canon EF 50mm f/1.8 STM-objektiv inställt på 1/640 sek, f/3,5 och ISO 100. © Steffi Marla

Färg är en viktig faktor för Steffi, som alltid försöker hålla sig inom en färgfamilj i sina bilder. ”Harmoniska färger är mycket viktiga för mig”, förklarar hon. ”Jag matchar mina kläder med omgivningen. Jag frågar mig själv vilka färger som kommer att finnas där. På en grön äng gillar jag att klä mig i en matchande färg eller kompletterande färg. Jag fotograferade magnolior i en ljuslila klänning, vilket fungerade väldigt bra.”

Det är inte bara det du fotograferar som ger dina bilder en utmärkande estetik utan även hur du fotograferar dem. Steffi gillar att para ihop sin Canon EOS R med ett Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objektiv via Canon monteringsadaptern EF-EOS R. ”Bilderna ser fantastiska ut, och jag älskar den suddiga bakgrunden”, säger hon. ”När jag letar efter vackra platser försöker jag hitta en balanserad bildkomposition. Jag har ofta det gyllene snittet i åtanke. För att förbereda mig tänker jag på vart jag är på väg och vad förhållandena är. I ett trångt utrymme behöver jag ett vidvinkelobjektiv med utrymme för manövrering, till exempel 50mm-objektivet. Om jag har mycket utrymme tar jag 85mm-objektivet.”

Inspirationen kan slå till när som helst, så Steffi rekommenderar att du bär med dig tillbehör eller rekvisita att leka med på plats för att se vad som fungerar bäst för din bild.

Var konsekvent för att få fler följare på sociala medier

En kvinna håller en svamp i handen när hon är vänd åt höger och sitter på en nedfallen trädstam i skogen.

För hennes följare utgör Steffis fridfulla bilder en verklighetsflykt i osäkra eller stressiga tider. ”Det är viktigt att ta en paus och låta vackra saker hända”, förklarar hon. Tagen med en Canon EOS R med Canon-monteringsadaptern EF-EOS R och ett Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/1,8 och ISO 100. © Steffi Marla

På en trädkantad väg håller en kvinna ett cykelstyre och ser tillbaka och ler mot kameran.

Steffi brukar jobba ensam, utan assistent. ”Jag monterar Canon EOS R på ett stativ och släpper slutaren med min mobiltelefonCanon Camera Connect-appen”, säger hon. ”På så sätt kan jag alltid se om jag är i rätt position.” Tagen på Canon EOS R med Canon monteringsadaptern EF-EOS R och ett Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objektiv inställt på 1/1 600 sek, f/2,5 och ISO 100. © Steffi Marla

Även om Steffis bilder varierar beroende på årstiden och inställningarna finns det vissa vanliga element som hon inte avviker från. ”Bakgrunden är mycket viktig, precis som färger och ljus”, säger hon. ”Tillbehör är jättebra. En hatt, en bok, en scarf eller en bukett blommor kan göra en bild mer intressant. Jag föredrar också att ta bilder utan främlingar.”

Detta bidrar till en stämning som är konsekvent i hela hennes flöde. Det är det som lockar följare och gör att de kommer tillbaka för mer. ”Mina följare älskar också det här romantiska och tysta livet”, säger hon. ”Många har en längtan efter lite mer lugn och ro, och en perfekt värld. Du kan drömma in dig själv i mina bilder.”

Attraktionskraften hos sociala medier är att allt är en konversation. Steffi lägger inte bara ut innehåll. Även om hon hanterar både familjelivet och ett jobb ser hon till att kommunicera med sina följare och svarar dem som lämnar kommentarer på hennes inlägg. ”Jag är vänlig och försöker alltid vara aktiv”, säger hon. ”Jag publicerar regelbundet och försöker visa något personligt.”

Var dig själv

”Jag tror att du alltid fortsätter att utvecklas undermedvetet och att du förmodligen inte kan undvika förändringar”, säger Steffi. ”Personligen tycker jag att det är spännande att se hur min stil förändras med tiden.”

Med detta sagt borde en utveckling ske gradvis. När du har valt en estetik kommer dina följare till dig för att se den, så se till att det du gör verkligen känns genuint. ”Jag älskar när bilder eller situationer utstrålar harmoni, särskilt när det finns en balans mellan färger, proportioner och ljus”, säger Steffi.

Varje bild du delar borde genomsyras av din estetik. Den borde ligga bakom varje fotografiskt beslut du fattar, däribland platsen, kompositionen och mer. Den är filosofin som formar ditt innehåll, så vad du än väljer, omfamna den fullständigt.

Skrivet av Rachel Segal Hamilton

* Adobe, Photoshop och Lightroom är antingen registrerade varumärken eller varumärken som tillhör Adobe i USA eller andra länder.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

  Anta utmaningen att fotografera i sju dagar

  Fotografen Ellis Reed avslöjar hur du kan lämna din kreativa bekvämlighetszon och fotografera något annorlunda varje dag.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Uppgradera din selfie

  TikTok-användaren Nina Collins förklarar hur du tar kreativa självporträtt hemma.

 • LJUSTEKNIKER

  Fotografera i tillgängligt ljus

  Lär dig hur du hittar och fångar det bästa ljuset för att förbättra dina bilder.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Sagolika porträtt

  Tio experttips för att skapa minnesvärda mytiska bilder med Rosie Hardy.