KREATIV UTSKRIFT

Biofila dekorationer: låt naturen ge liv åt hemmet

Upptäck hur du kan skapa lugnande utrymmen i hemmet genom att kombinera natur och design med Canon-skrivare och -appar.
En väggdekoration gjord av tropiska bladformer, utklippta i färgglatt rosa och grönt papper och med tropiska mönster.

Det är ingen hemlighet att vi mår bättre av att vara ute i naturen, och det kan ha en djupt lugnande inverkan att släppa in naturen i hemmet genom att använda naturligt ljus, organiska färger, sensoriska utrymmen och krukväxter. Du behöver inte nödvändigtvis ha skogsvyer och träpanel i varje vrå för att införliva den här designtrenden. När du använder väggarna på ett kreativt sätt kan en biofil design, som betonar en koppling till den naturliga miljön ta många former, från väggdekorationer till fotoramar, och vara ett intressant sätt att skapa en avslappnande miljö i hemmet.

Inredningsdesignern Jasmin Robertson bor i ett edvardianskt hus i Hove i England, och hon delar med sig av en del renoverings- och inredningsinnehåll på TikTok och Instagram. ”Jag älskar konceptet med biofil design, och vi har anammat många av principerna i vårt eget hem”, säger hon. ”Genom att skapa flera möjligheter att få kontakt med naturen känns vårt hem lugnt och stärkande. Jag är gladare än jag någonsin har varit under tiden jag har bott här.”

Multihantverkaren Emma Jewell, @EmmaJewellCrafts på Instagram, är även ett fan av pappershantverk för skojs skull och för att liva upp utrymmen.

Nu är rätt tid att komma igång med dina egna skapelser – du behöver bara en Canon-skrivare och lite naturinspirerad design. Vi bad Jasmin och Emma om deras bästa tips för att göra enkla biofila dekorationer.

1. Hitta inspiration runt omkring dig

En bild tagen ovanifrån som visar Canon SELPHY Square QX10-skrivaren omgiven av blommor, jutesnöre, små häftstift, krokar och små utskrivna bilder av grönska.

”Jag älskar att enkelt kunna skriva ut bilder från telefonen och visa upp dem hemma”, säger inredningsdesignern Jasmin Robertson. ”Mitt kameraalbum är överfullt, så mina favoritbilder försvann i mängden och kom inte till sin rätt.” © Jasmin Robertson

En gren hänger över en vägg ovanför en svart eldstad. Från den hänger flera jutesnören med små utskrivna bilder.

”Jag är verkligen nöjd med hur det här blev och kan se att det får sitta kvar länge i min dotters rum”, säger Jasmin om den här iögonfallande, naturliga väggdekorationen. ”Det är dessutom mycket enkelt att uppdatera den med nya bilder så att vi kan förnya den beroende på årstid.” © Jasmin Robertson

Pinterest erbjuder en uppsjö av biofila designidéer för alla typer av hem, rum och utrymmen – från träd inuti byggnader till frodiga gröna växtväggar. Det går även att kombinera utskrifter med grönska för att göra egna skapelser, precis som Jasmin gjorde till sin dotters rum.

”Med Canon SELPHY Square QX10 skapade jag en väggdekoration med bilder av vårmotiv att hänga ovanför eldstaden”, förklarar hon. ”Bilderna hänger i jutesnören från en gren. Det är enkelt men riktigt effektivt. Det är dessutom lätt att göra och kostar nästan ingenting.”

Jasmin hittade sin inspiration i en lokal park: ”Efter en storm rastade jag hunden i en av våra favoritparker medan jag letade efter en gren i rätt storlek för att hänga upp på väggen. Det fanns många att välja bland, så det tog inte så lång tid. Medan jag var där fotade jag några vårblommor och nyutsprunget grönt lövverk. Jag lyckades till och med ta en bild av min hund som luktar på en påsklilja.”

2. Använd designverktyg som Creative Park

En Canon-skrivare skriver ut ett papper med ett bladmönster. Bredvid skrivaren finns ytterligare en färgglad utskrift och flera pappersblad som klippts ut för hand.

”Ha kul med att skapa abstrakta bilder, och börja med att skriva ut ett urval av mönstrade papper”, säger multihantverkaren Emma Jewell, som använde Canons Creative Park – en kostnadsfri och inspirerande onlineresurs – för sin bladiga väggkonst. ”Blanda mönster och färger och använd en sax för att klippa ut organiska former från papperen.” © Emma Jewell

En väggdekoration gjord av tropiska bladformer, utklippta i färgglatt rosa och grönt papper och med tropiska mönster.

”När du har alla delar kan du börja limma fast dem på snöret”, säger Emma. ”Häng sedan upp ditt vackra konstverk så att alla kan se det.” © Emma Jewell

Att skapa hantverk är en fantastisk aktivitet att göra med vänner och familj. Om du behöver vägledning är Canons Creative Park fullt av pappersmallar, bland annat dekorativa ampelväxter, suckulenter, väggbuketter av vildblommor och vackra kransar. Oavsett om du är en hantverksexpert som vill göra avancerade blomdekorationer att ställa på bord, hyllor och fönsterbrädor, eller en nybörjare som vill prova en enkel, naturinspirerad design, finns det hundratals valmöjligheter att utforska på webbplatsen och i Canon Creative Park-appen.

Emma, som är besatt av färg och som brinner för hantverksprojekt, säger: ”Jag älskar att använda Creative Park för att söka efter mönstrade papper och element som jag kan skriva ut och använda till projekt. Det är så enkelt att hitta fantastiska mönstrade papper som fungerar bra och liva upp inredningen så att den matchar årstiden utan att lägga massa pengar på nya tillbehör.”

När du har valt mallar – Emma valde två tropiska designer, en med en grönvingad ara och den andra med en monsteraväxt – behöver du en bra skrivare. Emma använder den trådlösa Canon PIXMA TS6350a-serien – en mångsidig skrivare som passar perfekt för allt från arbetsdokument till familjeprojekt.

”Det är enkelt att skapa den här fantastiska bakgrunden för bilder. Skriv ut ett urval av mönstrat papper med tropiskt tema och klipp sedan pappret i tropiska bladformer. Blanda de tropiska bladen med några enfärgade blad också. Limma sedan fast bladen på ett snöre med hjälp av en limpistol. När du är nöjd kan du hänga upp snöret för att skapa bakgrunden.

”Med min skrivare från Canon PIXMA TS6350a-serien är det enkelt att skriva ut utskrifter av hög kvalitet för hantverksprojekt”, fortsätter Emma. ”Dessutom är Canons matta fotopapper så mångsidigt och enkelt att jobba med.”

3. Smycka ditt konstverk för extra effekt

En kvinna i gul klänning lutar sig över ett bord och knyter jutesnören runt en gren.

”Hantverk är bra för själen, och vi skulle alla må bra av att ägna mer tid åt kreativa aktiviteter”, säger Jasmin. ”Det är så tillfredsställande att skapa något som ser bra ut och kan visas upp. Det tillför personlighet och individualitet och skapar ett samtalsämne i ditt hem.” © Jasmin Robertson

En kvinna fäster utskrivna bilder av grönska på jutesnören som är fastknutna på en gren, bredvid en Canon SELPHY Square QX10-skrivare.

”Jag tycker om att dekorera med färg och har ett riktigt eklektiskt hem”, säger Jasmin. ”Grön är definitivt min favoritfärg, och någon nyans av grönt finns i nästan alla rum.” © Jasmin Robertson

Jasmin använde den mobila Canon SELPHY Square QX10 för att skriva ut fyrkantiga utskrifter med starka färger direkt från sin smartphone. ”Jag tog med bilderna jag tog i parken, några bilder av min dotter som utforskar naturen och några bilder av de vackra blommorna i min mormors trädgård. I och med att de är snabbtorkande kunde jag sätta fast dem i fyra jutesnören med jämna mellanrum längs grenen med hjälp av små trähäftstift”, förklarar hon.

Nästa steg var att lägga till extra gnista och organisk textur i den handgjorda naturinspirerade dekorationen. ”Jag lindade en ljusslinga runt grenen, tejpade fast batteriet i ena änden och täckte det sedan med en frodig eukalyptuskvist som jag knöt fast med jutesnöre”, säger Jasmin. ”Jag använde mässingskrokar och genomskinlig fiskelina för att hänga upp grenen i taket ovanför eldstaden i min dotters rum. Det är ett vackert inslag i hennes rum och hon är överförtjust i den.”

4. Tänk noga på var du placerar dina verk

En gren med små utskrivna bilder som hänger från den är placerad ovanför ett skrivbord med dator, anteckningsbok, ljus och vas med påskliljor.

”Jag hängde även upp en dekoration på väggen bakom skrivbordet i vårt hemmakontor”, säger Jasmin. ”Det är ett rum med norrläge, så det känns ganska mörkt på vintern, men vårbilderna har verkligen livat upp väggen och satt färg på rummet. Jag får positiv energi när jag tittar på de starka färgerna, och det har fått mig att längta till när dagarna blir längre och ljusare framöver.” © Jasmin Robertson

En närbild av flera jutesnören med små utskrivna bilder fästa på dem mot en vit vägg.

”Det är något nostalgiskt med en utskriven bild”, säger Jasmin. ”Jag är ett stort fan.” © Jasmin Robertson

”De utrymmen vi använder har en så stor inverkan på vårt humör och vårt allmänna välbefinnande. Jag tycker att det är viktigt att inreda på ett sätt som får oss att må bättre”, säger Jasmin. ”Jag älskar hur inredning kan väcka känslor. Det kan verka fånigt för vissa, men med tanke på hur mycket tid vi tillbringar inomhus ska vi inte underskatta inredningens påverkan.”

Med det i åtanke bör du fundera på var du placerar din design eftersom den blir ett intressant konstverk i ditt rum. Jasmin rekommenderar: ”Du kan hänga upp en dekoration som den här där du vill skapa en fokuspunkt eller tillföra intresse. Den passar särskilt bra centrerad över en möbel, men kan lika gärna användas för att dekorera en enkel vägg. Den kan hängas upp med krokar i taket eller i en hänglist. Om du hänger den i taket fäster du krokarna cirka 5 cm från väggen.”

Jasmin säger att det naturliga temat även kan införlivas genom djärvare dekorativa alternativ, och hon tycker att badrumskakel med löv och botaniska tryck kan skapa en imponerande effekt, liksom väggmålningar i sovrum.

5. Ett rofyllt hem ger ett rofyllt sinne

Närbild av ett skrivbord med datorskärm, tangentbord, vas med påskliljor och en Canon SELPHY Square QX10-skrivare.

Naturinspirerade konstverk kan verkligen bidra till att förbättra humöret. Ett bra sätt att öka välbefinnandet är att ha massor av både äkta och oäkta växter och blommor nära din design, och även mjuk belysning. ”För mig finns det ingen bättre känsla än att förvandla ett utrymme till något vackert”, säger Jasmin. © Jasmin Robertson

Ett pastellfärgat abstrakt konstverk hänger på en vit vägg. Under det finns en krukväxt och en grå kudde.

Bland Emmas skapelser finns det här pastellfärgade abstrakta konstverket som hon gjorde med ett stort vitt kort, Canons matta fotopapper, lim och sax. © Emma Jewell

Om det är viktigt att ditt hem inger lugn och ro kan du använda mjuk belysning och hitta inspiration i naturen. ”För att skapa en lugn känsla hemma kan du dekorera med dämpade jordnära färger, naturliga material och massor av växter”, föreslår Jasmin. ”Jag älskar att använda växter som inredningsinslag i hemmet. De är inte bara fina, utan bidrar även till välbefinnande genom att erbjuda den där kopplingen till naturen – och dessutom bidrar de till att hålla inomhusluften ren.

”Forskning har visat att människor känner sig lugnare bara av att titta på en bild av naturen”, fortsätter Jasmin. ”Även låtsasväxter kan öka välbefinnandet, vilket är goda nyheter för dem som inte har gröna fingrar.

”Skapa lager av belysning – bords- och golvlampor samt vägg- och taklampor – och se till att alla lampor är dimbara”, avslutar hon. ”Om du renoverar kan du överväga att sätta in större fönster och takfönster för att få in så mycket naturligt ljus och ventilation som möjligt. Tänd ett ljus med eterisk olja och spela avslappnande musik. Tänk på alla dina sinnen, inte bara på det visuella.”


Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade produkter

Relaterade artiklar