BRÖLLOPSFOTOGRAFERING

Föreviga motivet: tips från ett proffs för att fotografera utomhusbröllop

Den Islandbaserade bröllopsfotografen Steph Zakas förklarar hur du tar dig an utmaningarna med att fånga ett pars speciella dag om du fotograferar för första gången.
Ett nygift par i silhuett som kramas på en strand i solnedgången.

Att organisera ett bröllop är inte enkelt ens under de bästa förutsättningarna, och det senaste året har medfört ytterligare komplikationer för par som vill gifta sig. Det är inte så konstigt att många brudar och brudgummar byter ut stora, traditionella bröllop mot mycket mindre firanden. Trenden med intima ceremonier är på väg upp, särskilt på platser utomhus med Instagram-vänliga bakgrunder. När det inte får plats så många förlitar sig par ofta på att vänner eller familj tar bilder, istället för att lägga till en professionell bröllopsfotograf på gästlistan.

Med detta i åtanke vände vi oss till bröllopsfotografen och bröllopsplaneraren Steph Zakas för råd om hur blivande fotografer kan fånga skönheten och intimiteten i ett pars speciella dag. Steph, som är specialiserad på att hjälpa kärlekspar som vill gifta sig i smyg, började fotografera små bröllop i New York, USA, innan hon flyttade sin verksamhet 4 500 km över världen till Island.

Även om den lilla europeiska öns karga landskap gör sig bra på bild kan det vara svårt att fotografera utomhusbröllop i en av världens mest extrema miljöer. ”Det har funnits en hel del tillfällen då vi varit tvungna att ta skydd i en grotta tills en kraftig hagelstorm blåst förbi”, skrattar hon. ”Man får anpassa sig efter stunden och gå på känsla.”

Här delar Steph med sig av sina bästa råd om hur du fångar en av de viktigaste händelserna i dina vänners liv. Även om du inte har professionell erfarenhet kan Stephs tips höja nivån på dina bilder, oavsett om solen skiner eller om du står mitt i en snöstorm.

Välj rätt utrustning

En brudgum bär en blombukett upp för en karg bergssluttning. Bruden står på toppen och hennes klänning böljer i vinden.

En fantastisk bild kräver inte bara en fantastisk bakgrund, utan även en utrustning som du kan lita på. Steph använder en professionell Canon EOS 5D-kamera, men det går att få liknande resultat med mer prisvärda modeller som Canon EOS 250D eller Canon EOS M6 Mark II. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV inställd på 85 mm, 1/4 000 sek, f/1,2 och ISO 100. © Zakas Photography

Först betonar Steph att du inte bör förlita dig på en smartphone om du ska fotografera en väns bröllop. ”Med en professionell kamera kan du kontrollera alla aspekter av bilden. Till och med det mer konstnärliga – jag redigerar inte i efterbehandlingen, jag gör allt i kameran”, förklarar hon.

Steph beskriver de kameror hon använder mest – Canon EOS 5D Mark IV och dess föregångare, Canon EOS 5D Mark III – som ”fantastiska” eftersom deras robusta konstruktion innebär att de klarar även den mest äventyrliga bröllopsfotograferingen. Om du vill ha en mer prisvärd modell har Canon EOS 250D en sensor på 24,1 MP som ger skarpare och färgstarka bilder. Den är dessutom otroligt lätt – perfekt för bröllopsfotografering utomhus – och har en vinklingsbar skärm så att du kan jobba kreativt med olika vinklar.

Alternativt kan den bärbara och mycket mångsidiga Canon EOS M6 Mark II ta suveräna bilder med 32,5 MP som är fullspäckade med detaljer och stämning, oavsett väder. Du kan även prova att finslipa bilderna med kamerans Creative Assist-läge som gör att du kan göra små bildjusteringar och skapa flera versioner av samma bild, som var och en har olika stil och känsla.

Experimentera med inställningar i förväg

Ett nygift par som står i ett vilt, oförstört landskap, medan den låga solen kastar långa skuggor på marken.

Steph rekommenderar att du experimenterar med inställningarna och tar några testbilder för att få en bra känsla för din kamera och de olika effekterna som finns. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III (nu efterföljd av Canon EOS 5D Mark IV) med ett Canon EF 17-40mm f/4L USM-objektiv inställt på 17 mm, 1/800 sek, f/4,5 och ISO 100. © Zakas Photography

Steph rekommenderar att nybörjare ägnar lite tid åt att lära känna sin utrustning före den stora dagen. Din kamera är ett verktyg, säger hon, så du måste lära dig hur du använder den. Appen Canon Photo Companion har övningar, lektioner och tips som är anpassade efter din kameramodell, kunskapsnivå och dina intressen. ”Det finns många olika variabler och sätt att uppnå de effekter du vill ha, så experimentera med kamerans funktioner i förväg. Lär dig reglerna, bryt sedan reglerna och se vad du gillar”, säger Steph.

Något som är bra att börja med är att experimentera med att justera f-stop, eller bländaren, och lägga märke till hur mängden ljus du släpper in ändrar skuggor och bildens hela utseende och känsla. ”Många fotografer gillar att fotografera med lägsta möjliga f-stop”, förklarar Steph. ”Men om du fotograferar med ett högre f-stop får du fler detaljer. Fler detaljer innebär att du kan se hur skuggorna förändras i bilden, och det gör landskapet och omgivningen mer rättvisa.”

Byt ut uppmaningar mot ”mjuka instruktioner”

Två nygifta kvinnor kysser varandra på en klippig kustlinje. Släpet på ena kvinnans klänning böljer i vinden.

Steph rekommenderar ”mjuka instruktioner” för att få mer naturliga bilder, istället för givna poser som kan bli obekväma. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III med ett Canon EF 17-40mm f/4L USM-objektiv inställt på 40 mm, 1/320 sek, f/4,5 och ISO 100. © Zakas Photography

Många par föredrar idag naturliga, spontana bilder på bröllopsdagen istället för traditionella foton. Det här är praktiskt för blivande fotografer som kanske inte är tillräckligt bekväma med att styra en fotografering, men till och med nybörjare kan förbättra sina bilder med lite vägledning. Som Steph förklarar: ”Jag ber inte paret att posera – jag använder något som kallas ’mjuka instruktioner’. Jag vägleder dem försiktigt genom rörelse och tar sedan bilderna.”

Människor kan bli självmedvetna när fotografer tar en närbild av ett intimt ögonblick, så Steph försöker hålla avstånd så mycket som möjligt genom att använda ett språk som inte är för styrande. Hon säger till paret att ”gosa lite närmare” eller ber dem att ”hålla varandra lite varmare eftersom det är kallt” istället för att be dem att sätta sig eller ställa sig i en viss position.

Canon EOS M6 Mark II är ett perfekt verktyg om du vill fånga spontana ögonblick. Den är kompakt och lätt, vilket gör att den inte begränsar dig eller blir en distraktion för de som fotograferas. Faktum är att människor kanske inte ens märker att du håller i en kamera, vilket kan bidra till att rörelser och uttryck förblir autentiska. Dessutom kan Canon EOS M6 Mark II ta bilder med 32,5 MP med en hastighet på upp till 14 b/s (bilder per sekund) med kontinuerlig autofokus, vilket innebär att du kan fånga en hel rad rörelser samtidigt som motivet förblir skarpt.

Håll dig på avstånd

Tre par står flera meter ifrån varandra i ett kargt landskap.

Reglerna för social distansering har tvingat många par att hålla antalet bröllopsgäster till ett minimum och inneburit utmaningar för fotografer. Till och med under normala förhållanden föredrar Steph att ge paren lite utrymme. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III inställd på 40 mm, 1/1 250 sek, f/4,5 och ISO 100. © Zakas Photography

Genom att skapa en avslappnad stämning, där par inte känner sig obekväma eller spända medan de fotograferas, kan Steph fånga det hon kallar bruden och brudgummens ”äkta kemi”. ”Många fotografer kommer väldigt nära med ett 35 mm-objektiv, fotograferar högt upp och får bruden och brudgummen att trycka ihop sina ansikten”, säger Steph. ”Men jag har lärt mig av erfarenhet att de flesta par inte gillar det.”

Steph försöker ge de som fotograferas så mycket utrymme som hon kan under dagen. Hennes favoritobjektiv för porträtt är Canon EF 85mm f/1.2L II USM tack vare dess utmärkta omfång för närbilder och det faktum att det inte förvränger människors ansikten. ”Det gör att jag kan stå tillräckligt långt bort för att inte höra om paret säger något gulligt till varandra”, säger hon. ”Det innebär att jag inte är påträngande och att de inte upplever att jag är i vägen för dem. Jag vill inte vara för närgången eftersom det här är deras stund.” Det mer prisvärda objektivet Canon EF 85mm f/1.8 USM kombinerar en kort telebrännvidd med stor maximal bländare och snabb autofokus för att ge smickrande porträtt som är skarpa och tydliga.

Steph håller sin utrustning på minimum när hon fotograferar bröllop, men hon har alltid ett längre teleobjektiv med sig för att framhäva den spektakulära omgivningen. Hon använder objektivet Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM för att skapa en tydlig kontrast mellan paret och eventuella stora landmärken. Det här skapar effekten av ett komprimerat perspektiv, så att Islands enorma berg och glaciärer i bakgrunden ser ut att vara närmare motivet i förgrunden, vilket gör bilden mer imponerande, förklarar Steph.

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM är ett lätt och kompakt teleobjektiv som passar perfekt ihop med kameror med beskärningssensor, till exempel Canon EOS 250D. Dess kraftfulla telefotoprestanda gör att du kan komma nära avlägsna motiv, medan bildstabiliseringstekniken minskar oskärpa som orsakas av kameraskakningar.

Utnyttja ljuset maximalt

Ett nygift par kramas på ett litet stenblock. Bilden är tagen på långt håll och paret ramas in av en öppning i en berghäll.

Ta enastående bilder genom att experimentera med olika ljusförhållanden och prova att fotografera i starkt dagsljus eller i skymningen. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III inställd på 17 mm, 1/160 sek, f/4,5 och ISO 100. © Zakas Photography

Steph älskar att experimentera med Islands ovanliga naturliga ljus i sina bilder. Mellan mitten av maj och mitten av augusti går solen bara ned tre timmar om dagen på ön, och på vintern är det bara fem timmar dagsljus. "Om solen är låg, särskilt under höstmånaderna, kan du få till riktigt häftiga ljusslöjor med ett brett objektiv. Jag gillar att experimentera med det", säger Steph.

Det lilla objektivet Canon EF-M 22mm f/2 STM för Canons kameror med EF-M-fattning, inklusive Canon EOS M6 Mark II, är perfekt för bröllopsporträtt. Den vida vinkeln gör att du får plats med mer av ett vackert landskap i bilden, medan den stora maximala bländaren gör att du kan fotografera med kortare slutartider, vilket gör det enklare att ta skarpa bilder när du fotograferar utan stativ.

Om du fotograferar i starkt solljus mitt på dagen kan du behöva kompensera för skuggorna i de fotograferades ansikten. Kamerans inbyggda blixt kan hjälpa till med detta, eller så kan du använda en reflektor. Om du håller en reflektor i midjenivå och riktar den mot dem du fotograferar studsar en del av det naturliga ljuset tillbaka upp i deras ansikten för att fylla i skuggorna.

Vid fotografering i starkt eller direkt solljus förekommer även mycket ljusa områden i delar av motivet, vilket kan göra det svårt att exponera på rätt sätt. I de här förhållandena är det bäst att använda kamerans spotmätningsläge, som mäter från en enda punkt inom ett motiv. När du har mätt från din punkt ställer kameran in exponeringsinställningar som är utformade för att göra det området till en mellanton (allt mellan högdagrar och skuggor). Du kan även använda spotmätningen tillsammans med AE-låset (autoexponeringslåset). På så sätt kan du placera punkten i det område du vill mäta från och sedan ”låsa” exponeringen. Då kan du sedan komponera om bilden.

Arbeta med vädret

Ett nygift par som står vid de vita dörrarna till en liten svart kyrka. En regnbåge böjer sig i den grå himlen bakom dem.

Vädret kan vara oförutsägbart, så Steph föreslår att du accepterar alla förhållanden du ställs inför och hittar ett sätt att få det att fungera. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III inställd på 40 mm, 1/320 sek, f/7,1 och ISO 100. © Zakas Photography

Även om paret inte gifter sig på en plats med så extrema väderförhållanden som Island kan det fortfarande vara kallt och blött på den stora dagen. ”Vinden blåser faktiskt ut bilfönster här”, säger Steph.

Knepet vid fotografering i bistra förhållanden är att arbeta med vädret istället för mot det. En blåsig dag kan till exempel användas till att visa detaljerna i en slöja eller en böljande klänning. ”Om det är snöprognoser eller en regnstorm kommer in älskar jag att använda ett brett objektiv för att fånga en del av det”, säger Steph. ”Om du får droppar runt kanterna som ljuset slår emot skapar det en riktigt häftig effekt.” Låt dig inte avskräckas bara för att vädret inte är perfekt – dagen bör kommas ihåg som den är.

Vid kraftigt regn eller snöstormar fotograferar Steph ofta snabbt i ungefär en minut och tar sedan in bruden och brudgummen så att de får värma upp sig. ”Det handlar verkligen om att göra det mesta möjliga av tiden”, säger hon. Om du är nybörjare och ska fotografera när det är kallt är det ännu viktigare att du övar och experimenterar med inställningar före den stora dagen så att du kan genomföra fotograferingen snabbt. Det kan också vara värt att ta några testbilder innan du ber paret att kliva in i bild.

Steph rekommenderar dessutom att du tar med dig snabbtorkande handdukar för att torka av objektiven och uppvärmda handvärmare för att se till att dina fingrar inte blir för kalla för att kunna hantera funktionsreglagen. Ett annat tips vid fotografering i låga temperaturer är att ta med extra batterier, eftersom kylan kan ladda ur batterierna snabbare.

Oavsett om du fotograferar ett mikrobröllop i en spektakulär omgivning eller en nedtonad tillställning med bara några få nära vänner och familjemedlemmar kan de här tipsen och råden hjälpa dig att fånga en del av glädjen och känslan i den magiska dagen.

Skrivet av Loren Cotter

Relaterade artiklar

 • GRUNDERNA INOM REDIGERING

  Så redigerar du speciella bilder

  Förbättra dina bilder från speciella tillfällen med de här enkla tipsen för bildredigering.

 • BRÖLLOPSFOTOGRAFERING

  Skriv ut ditt bröllop

  Från skräddarsydda skrivmaterial till rustika informationstavlor – det finns massor av kreativa sätt att anpassa din stora dag.

 • BRÖLLOPSFOTOGRAFERING

  Gör på rätt sätt på den stora dagen

  Se till att dina foton av brudparet blir oförglömliga av rätt skäl: en guide till vett och etikett vid bröllopsfotografering.

 • GRUNDLÄGGANDE FOTOGRAFERING/UTOMHUS

  Tips för att fotografera i extrema väderförhållanden

  Här är våra bästa tips och råd för att bemästra fotografering i extremt väder, från att skydda utrustningen till att ta hand om dig själv.