BRÖLLOPSFOTOGRAFERING

Skapa ett eget bröllopsalbum som du kommer att uppskatta

Genom att skapa ett eget bröllopsfotoalbum kan du återuppleva tillfället och samtidigt uttrycka din kreativitet. Ta reda på hur du gör med våra experttips.
Ett antal bröllopsutskrifter ligger på ett bord och en hand håller upp en svartvit bild av brudparet som håller varandras händer och skrattar.

Ett fantastiskt bröllopsalbum berättar historien om ett par och deras oförglömliga dag tillsammans och bevarar och visar värdefulla minnen för kommande generationer. Om du beställer ett bröllopsalbum av en professionell person kan det innebära en utgift som påverkar en redan ansträngd bröllopsbudget och det innebär även att paret riskerar att missa en fantastisk chans att återuppleva sin speciella dag. Så varför inte göra det själv?

Hannah Millard, även kallad Camera Hannah, har arbetat som bröllopsfotograf på heltid sedan 2010 och brinner för att fånga känslan i magiska ögonblick medan de äger rum. Hon är internationellt erkänd och har vunnit en rad utmärkelser för sitt arbete, som har tagit henne från hemmet i Derbyshire i England till exotiska platser runt om i världen. Hon är även fotograferingslärare, då hon erbjuder heldagslektioner och mentorsessioner online och personligen, samt en passionerad hantverkare och självutnämnd ”nörd”. Här delar Hannah med sig av sina tips till par som vill skapa ett eget unikt bröllopsalbum.

1. Samla alla bildalternativ

En person håller i ett hemmagjort bröllopsalbum fyllt med bilder från mottagningen. Texten PARTY TIME i glittrande guld har fästs längst upp.

”Att skapa album med utskrifter som du själv skapar kan vara mycket tillfredsställande”, säger den prisbelönta bröllopsfotografen Hannah Millard. ”Det finns även möjlighet att skapa speciella, personliga album som presenter till familj och vänner.”

Den uppenbara utgångspunkten är att samla alla bilder ni har av er speciella dag tillsammans – både de officiella bilderna som tagits av den anlitade proffsfotografen och de inofficiella bilderna som tagits av familj och vänner.

”De flesta bröllopsfotografer tillhandahåller högupplösta digitala bilder som en del av paketet”, säger Hannah. ”De är perfekta när du ska skapa egna fotoutskrifter och bör vara av mycket hög kvalitet. Jag använder en Canon EOS R6 och mina favoritobjektiv för bröllop är Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Canon EF 50mm f/1.2L USM och Canon EF 100 f/2.8L Macro IS USM, med hjälp av den praktiska monteringsadaptern EF-EOS R från Canon, så att jag vet att bildkvaliteten blir fantastisk.

”Jag planerar även att köpa ett Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM. Dess zoomintervall med vidvinkel och ljusa bländare ger stor flexibilitet för gruppbilder och bröllopsfotografering inomhus.”

Eftersom de flesta av – om inte alla – dina bilder är i digitalt format kan du skapa ditt bröllopsalbum med hjälp av en fotobokstjänst online, där du laddar upp dina favoritbilder och företaget sköter utskriften och förpackningen åt dig. Det här är ett bra alternativ för dem som vill vara mer delaktiga men som har ont om tid. Alternativt kan du för ungefär samma kostnad skriva ut och skapa på egen hand.

2. Gör det till en dejt med din partner

En skärmbild av ett bildredigeringsprogram som visar ett urval av bilder i färg och i svartvitt från en bröllopsdag.

Att välja dina favoritbröllopsbilder till albumet kan vara ett härligt sätt att tänka tillbaka till din stora dag och återuppleva speciella minnen.

En person lägger ut bröllopsutskrifter i olika storlekar på ett bord och håller upp två för att undersöka dem närmare.

När du har hittat dina favoritbilder bland de digitala filerna skriver du ut dem. Det hjälper dig att begränsa urvalet.

”Jag tycker att det är viktigt att ett par går igenom alla sina bröllopsbilder tillsammans”, säger Hannah. ”Det blir som en dejt, där ni kan få lite kvalitetstid och återuppleva bröllopet. Att gå igenom bilderna kan även vara ett bra tillfälle att knyta an, när ni delar era minnen från bröllopsdagen. När ni pratar igenom det upptäcker du inte bara vilka som är dina favoritbilder, utan även vilka bilder som betyder mest för din partner och varför. Det handlar inte bara om bilderna i sig utan om de känslor som ligger bakom dem.”

3. Börja med de självklara bilderna

En kvinna lägger till ett dekorativt hörn vid en samling bilder i ett hemmagjort bröllopsalbum.

”Bröllopsmottagningar är ofta färgglada och har olika ljuskällor med varierande färgtemperaturer. Genom att skapa svartvita utskrifter kan du dämpa alltför färggranna distraktioner och fokusera på känslan i ögonblicket”, säger Hannah. ”Men om du kombinerar olika bilder i färg och i svartvitt på samma sida är det bäst att undvika att bara ha en av de båda typerna.”

Det kan vara svårare att besluta vad du ska utelämna än vad du ska lägga till när du skapar ett bröllopsalbum.

”Prova att börja med de självklara bilderna”, rekommenderar Hannah. ”Varje bröllop är en berättelse som har viktiga ögonblick under dagen, som att byta ringar, den första kyssen och registernamnteckningen. Senare under mottagningen kastas buketten och den första dansen äger rum. Det här är alla stora ögonblick som du vill ta med som en del av berättandet. Lika viktiga är bilder som verkligen tilltalar dig och som tar dig tillbaka till ett visst ögonblick, oavsett orsak.”

4. Ge favoritbilderna gott om utrymme

Två händer ordnar en bild av ett brudpar som håller om varandra på första sidan av ett hemmagjort bröllopsalbum.

Blanda större och mindre utskrifter till albumet och se till att lämna tomt utrymme runt dem så att sidorna inte känns för röriga. Mindre bilder kan till och med vara bilder tagna med direktkameraskrivare, till exempel Canon Zoemini S2, som dina gäster har tagit under bröllopsdagen. När det gäller estetik är det även viktigt att ge några av dina bästa bilder utrymme runt omkring sig.

”Det är en bra idé att välja ut tre eller fyra viktiga bilder bland de självklara bilderna”, säger Hannah. ”Det här är dina absoluta favoriter och de bör få gott om utrymme i albumet. Ett vanligt misstag är att göra sidorna visuellt röriga med för många bilder som slåss om uppmärksamheten. Genom att tillägna hela sidor åt de viktigaste bilderna får du en bättre blandning och en känsla av balans. Viktiga bilder har en stark visuell effekt, en fantastisk komposition och fångar ofta ett ögonblick när allt är perfekt tillsammans.

”Å andra sidan fungerar en del bilder bättre med andra mindre bilder runt omkring dem”, fortsätter Hannah, ”som spontana bilder av gäster under mottagningen och människor som visar upp sina rörelser på dansgolvet.”

5. Glöm inte de viktigaste bilderna

Två händer håller upp ett antal bilder från en bröllopsdag, däribland en bild av brudparet som håller om varandra och en bröllopstårta med tre våningar.

För att se till att bröllopsalbumet berättar hela historien om dagen bör du se till att ta med bilder av olika platser, bilder av tårtan, blommorna osv. Det är lätt att glömma bort dessa delar, som du gärna blir påmind om i många år framöver.

”Jag spelar in mycket videoklipp på bröllop och liknande regler gäller för att skapa ett album med stillbilder”, säger Hannah. ”Börja med några viktiga bilder för att skapa ett sammanhang. Bilder som visar platsen för ceremonin skapar en omgivande miljö och detsamma gäller för mottagningen, om den äger rum på en annan plats. De kanske inte är dina favoritbilder, men om du utelämnar dem riskerar du att förlora känslan för tillfället. Det är även bra att skala ner saker genom att lägga till detaljer. Bilder av saker som blommor, material och bordsdekorationer fungerar bra och ger ett visuellt flöde om ni rör er från en plats till en annan.”

6. Skriv ut de bilder du valt

En kvinna står framför en Canon PIXMA-skrivare och tittar på bilder som precis har skrivits ut.

Skrivaren i Canon PIXMA TS7450-serien passar perfekt för nygifta par som vill göra ett eget bröllopsalbum. Den gör det enkelt att skriva ut och kan skriva ut bilder utan kant på 10 x 15 cm i fullfärg på så lite som 43 sekunder.

Även om du bestämmer dig för att låta tillverka albumet professionellt kan stegen ovan ändå hjälpa dig att få en bild av hur du vill att albumet ska se ut och vilka bilder du vill använda i förväg. En annan viktig aspekt när det gäller att veta hur albumet kommer att se ut är att se en fysisk representation, oavsett vem som skapar den slutliga produkten.

”Om du tittar på bilder på en telefon eller datorskärm får du inte samma utseende och känsla kring hur ett bröllopsalbum kommer att se ut. Oavsett om du låter tillverka albumet professionellt eller skapar ditt eget är det mycket bättre att göra fysiska fotoutskrifter att experimentera med”, föreslår Hannah. ”Jag har använt en skrivare i Canon PIXMA TS7450-serien och är verkligen imponerad av hur hela processen går så snabbt och enkelt och att kvaliteten på fotoutskrifterna är så bra. Du kan välja att skapa utskrifter med eller utan kant – båda alternativen fungerar bra. Jag tycker att utskrifter utan kant är bäst om jag placerar utskrifterna på vita sidor, medan en vit kant runt fotoutskrifter tillför en snygg ram för färgade eller strukturerade sidor.”

7. Prova några olika fotopapper för att se vilket du gillar bäst

Ett antal bröllopsutskrifter och förpackningar med Canon-skrivarpapper ligger på ett bord.

När det gäller att välja papper till dina bröllopsutskrifter säger Hannah: ” Glättat, halvglättat, lyster och matt fotopapper har olika utseende och känsla, så det är värt att prova olika alternativ. För bästa möjliga utskriftskvalitet är det även viktigt att ändra skrivarinställningarna varje gång, så att de passar det papper du använder.”

När du skriver ut bilder till albumet föreslår Hannah att du testar olika fotopapper för att se vad du föredrar.

”Jag gillar att prova olika fotopapper när jag skapar egna utskrifter”, säger hon. ”Glättat, halvglättat, lyster och matt fotopapper finns i en mängd olika storlekar, så du kan experimentera och hitta det resultat du gillar bäst. Halvglättat är min favorit, då det ger riktigt vackra och professionella resultat utan att det blir för glansigt. Glättat fotopapper fungerar också bra, särskilt för sidor som är fyllda med många olika och mycket färgglada bilder, eftersom kontrasten och mättnaden verkligen framhävs. Matt papper ger ett mer diskret och dämpat utseende.

”Det fina med att skapa utskrifterna själv är att du kan blanda olika papper som passar enskilda bilder eller sidor.”

8. Skapa ett bildmanus för att kontrollera placeringen

Ett antal bröllopsutskrifter ligger framför en öppen bärbar dator och bakom dem tittar en kvinna på en bild som precis har matats ut ur skrivaren.

”När du försöker bestämma storleken på och placeringen av bilder i albumet kan du börja med små utskrifter och arbeta dig uppåt genom att skriva ut större kopior om och när det behövs”, säger Hannah. ”Det sparar tid och pengar.”

”För att ge bröllopsalbumet tempo och se till att det berättar hela historien är det en bra idé att skapa ett bildmanus liksom filmregissörer gör”, förklarar Hannah. ”Börja med de viktiga och självklara bilderna och lägg sedan till de andra bilderna och placera ut alla utskrifter på en tidslinje. Den ger dig en enkel visuell referens till hela historien och det blir tydligt om det finns några luckor i historien som behöver fyllas i. Den visar även om balansen är ojämn, till exempel med för många bilder av talen eller för få bilder av gästerna.”

9. Skapa professionella utskrifter

En skärmbild som visar en porträttbild tillsammans med en orange textruta som visar orden: Best. Day. Ever.

”Om pappersstorleken inte överensstämmer med bildens sidförhållande bör du vara noga med hur den beskärs. Med Canon Easy-PhotoPrint Editor kan du dra bilden under förhandsgranskningen för bästa möjliga komposition”, säger Hannah.

En person tittar på bröllopsbilder på en bärbar dator, samtidigt som personen håller i en bild från samma bröllop i handen. På skrivbordet runt den bärbara datorn finns ännu fler utskrifter.

”Auto Photo Fix-verktyget i Canon Easy-PhotoPrint Editor kan förbättra utskriftskvaliteten”, säger Hannah. ”Jag föreslår att du skriver ut två versioner, med och utan korrigering, så att du kan se vilken du föredrar. För bilder som noggrant har redigerats och levererats av professionella bröllopsfotografer är det oftast bäst att låta korrigeringen vara avstängd.”

”Jag gillar verkligen Canon Easy-PhotoPrint Editor”, säger Hannah entusiastiskt. ”När jag planerar sidorna använder jag det för att skriva ut flera bilder på till exempel en sida som är 20 x 25 cm eller på A4-fotopapper, som jag sedan kan fästa direkt på sidan i en klippbok. Det här är till stor hjälp när du arbetar med layouten på enskilda sidor och hur de fungerar med närliggande sidor.

”Om du skriver ut flera mindre bilder på en enda sida sparar du dessutom tiden och ansträngningen som annars krävs för att försöka justera dem exakt när du fäster dem i boken”, fortsätter hon. ”Appen och programmet Canon Easy-PhotoPrint Editor har en mängd färdiga mallar som du kan välja mellan. Du kan sedan återskapa layouterna i designverktygen från ett företag som sysslar med fotoutskrift online, för att skapa ditt slutliga bröllopsalbum. De bilder du skriver ut går aldrig till spillo. Du kan behålla dem själv eller ge dem till familj och vänner som presenter och kanske sätta dem i en ram av rätt mått.”

10. Var kreativ för extra effekt

Ett par händer ordnar en sida med fyra bilder av bröllopsmiljön, mittemot en sida med två större bilder av bröllopsföljet.

”Om du vill fästa fotoutskrifter i en klippbok fungerar washi-tejp eller pysseltejp bra, eller så finns det ett brett utbud av vanliga och dekorativa självhäftande 'fotohörn' att välja bland”, säger Hannah. ”Ett annat alternativ är att använda dubbelsidig tejp för att få ett rent utseende. När du experimenterar med layouter ger maskeringstejpen en tillfällig lösning och du kan dra av den igen utan att skada utskrifterna.”

”Det finns mycket att säga när det gäller att skapa ett eget bröllopsalbum med utskrifter som du gör hemma”, avslutar Hannah. ”Det bästa är att köpa en ganska stor pysselbok, till exempel med sidor som är 30 x 30 cm, vilket ger dig flexibiliteten att använda en blandning av stora och små bilder. När du skapar allt själv har du en fantastisk möjlighet att lägga till olika element i ett bröllopsalbum, som inbjudningskort, speciella meddelanden och handskrivna anteckningar, bröllopsprogrammet, pressade blommor och andra minnessaker.

”I slutänden kan du skapa ett helt skräddarsytt bröllopsalbum på egen hand, med högkvalitativa utskrifter som håller tillräckligt länge för att kunna lämnas över till kommande generationer. Det är verkligen en rolig sak att göra och det är otroligt billigt med tanke på alla andra utgifter i samband med ett bröllop.”

Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

Relaterade artiklar