KREATIV UTSKRIFT

Vilda äventyr: skriv ut dina egna djurdockor

Med Canons Creative Park kan ni skapa rolig papperspyssel med safaritema hemma med allt från lejon och tigrar till giraffer och björnar, och ta reda på mer om naturvård tillsammans med hela familjen.
Tre barn som leker med pappershanddockor föreställande en giraff, en flodhäst och en björn.

Att utforska djurriket kan leda till oändlig fantasirik lek för små barn och det är den perfekta kombinationen av nöje och lärande. Om du vill ha en aktivitet som sätter fart på kreativiteten och hjälper dina barn att lära sig om världens gulligaste och mäktigaste varelser, varför inte prova papperspyssel?

Canons Creative Park är en kostnadsfri onlineresurs som är full av hämtningsbara, djurinspirerade papperspysselprojekt som lämpar sig för en rolig dag med familjen inomhus. Allt du behöver för att skapa ditt eget safari är en skrivare och några duktiga pysslare. Från geparder och koalor till röda pandor och kejsarpingviner – det finns en mängd olika djur från hela världen och massor av roligheter, samtidigt som hela familjen lär sig mer om naturen.

Bloggaren Fariba Soetan bor i London med sin man och tre barn. Här berättar hon hur hennes familj använde Creative Park och en skrivare i Canon PIXMA TS8350-serien för att skapa ett underhållande djuräventyr.

1. Hämta dina pysseltillbehör

En rad mallar utskrivna på A4-papper skickas runt i en familj.

Papperspysslen från Creative Park är enkla att skapa och kräver inte några specialverktyg. Allt du behöver är sax, lim, en plats att arbeta och några villiga små pysselälskare.

Du behöver inte många verktyg för att komma igång med din hemmagjorda safari – allt du behöver är saxar så att det räcker åt alla, en skrivare, papper och några limstift eller dubbelhäftande tejp.

”För de mer komplicerade djuren behöver du förmodligen en mer spetsig sax, till skillnad från barnsaxar, eftersom det finns några riktigt små bitar som du behöver klippa runt”, säger Fariba, som rekommenderar att vuxna hjälper barnen när de ska klippa runt mallarna.

Alla mallar i Creative Park-appen1 eller på webbplatsen har ett rekommenderat papper för användningen och för bästa resultat bör du följa den rekommendationen. Papper av god kvalitet, t.ex. Plus Glossy och Matte Photo Paper, är utmärkta alternativ för livfulla djurutskrifter. Fariba använder även en skrivare i Canon PIXMA TS8350-serien för att få tydliga och levande utskrifter. ”Vi beställde tjockare papper, så det var inte som vanligt skrivarpapper. När det viks stannar det kvar så”, säger hon.

2. Välj mallar

En mamma och två barn vid ett glasbord som tittar på en bärbar dator.

Creative Park har ett stort utbud, så att barnen kan hitta en mall för sitt eget favoritdjur och som har lagom svårighetsgrad. ”Det finns massor av djur att göra”, säger Fariba, som driver bloggen Mixed.Up.Mama.

En familj som sitter i ett vardagsrum och klipper ut pappersmallar.

När ni väl har valt ut ett projekt är det dags för utskrift – och om hela familjen deltar kan ni göra klart hela safarin på nolltid.

Det finns massor av olika mallar att välja på i Creative Park. På så vis kan barnen välja att skapa ett djur som de verkligen gillar, oavsett om det är något exotiskt djurslag eller något mer hemtamt smådjur.

Allt du behöver göra är att öppna Creative Park-appen eller webbplatsen Creative Park, hämta några mallar du gillar och sedan skriva ut dem på din skrivare. Med hjälp av olika mallar av varierande svårighetsgrad kan hela familjen ha roligt och jobba med sina verk tillsammans.

”Vi gick in på webbplatsen och tjejerna valde bland de olika djuren, medan jag hjälpte dem att välja utifrån svårighetsgrad. De var superengagerade och är i den åldern när man har ett favoritdjur”, säger Fariba, vars döttrar är sex, åtta och tio.

”Som förälder känner man sina barn och vet vad de klarar av. Det finns mängder av djur att välja bland”, fortsätter hon.

”Jag skulle rekommendera att välja något som passar deras koncentrationsförmåga, och om de äldre vill sätta tänderna i en mer komplicerad mall går det bra, till exempel geparden som mina barn gjorde.

3. Klipp ut och skapa dina pappersdjur

En familj som klipper ut djurformade pappersmönster.

Handdockorna som Faribas familj valde ut har flera anpassningsalternativ, så att alla får utlopp för sin egen kreativa och personliga touch.

En flicka som klipper ut ett gepardprickigt mönster på ett A4-papper.

Svårare mallar, som den här pappersgeparden, kan fungera som en spännande aktivitet för äldre barn.

En av de roligaste delarna av pysslet är att vika och limma ihop djuret och riktigt se hur safarin eller dockteatern kommer till liv. Fariba ser detta som en perfekt helgaktivitet för familjer.

”Det är en trevlig liten aktivitet som bygger upp en mängd olika färdigheter – barnen utvecklar sina finmotoriska färdigheter genom att klippa och klistra, får koncentrera sig och sätta ihop något i 3D-form.”

”Om ni är hemma en lördag och behöver något att göra är det här en aktivitet där barnen får tänka kreativt”, säger hon. ”De kan jobba på egen hand, men du kan finnas med i bakgrunden och hjälpa till om de har frågor. Det är riktigt kul för dem att få försvinna in i något, och efteråt de kan leka med djuren.

”Handdockorna har olika valmöjligheter för ögon, hattar och tillbehör. Barnen tyckte att det var kul att kunna välja tillbehör, bestämma hur ögonen skulle se ut och göra varje docka unik, vilket var roligt att se.”

4. Ha kul

En pappershanddocka som föreställer en flodhäst på ett runt bord bredvid en Canon PIXMA-skrivare.

Förutom att de har roligt berättar Fariba att aktiviteten även har anknytning till vad ett par av hennes döttrar lär sig i skolan. ”De lär sig om 3D-former både i ettan och trean, så det här går hand i hand med det.”

Tre små händer som håller upp pappersdockor som föreställer djur bakom en stor blå soffa i ett vardagsrum. Till vänster i bild syns en stor kanin.

Faribas barn bestämde sig för att göra en dockteater med djurfigurerna – och även familjens kanin fick vara med på ett hörn.

Oavsett om du har skrivit ut och skapat en hel drös vilda djur från Afrikas slätter, skapat en europeisk skog eller gjort en rolig och kreativ dockteater är lekandet ett utmärkt sätt för barnen att använda sin kreativitet.

Faribas barn valde att skapa en föreställning som även involverade familjens husdjur, och hade kul med att fantisera ihop djurdockornas läten. ”De ville ha en liten dockteater och använda den för att leka med kaninen och alla möjliga saker”, säger Fariba. ”Vi pratade om vad deras djur skulle heta, vilket de var riktigt engagerade i, och försökte även härma en giraff – med ganska tveksamma resultat!”

5. Inlärning genom lek

Tre barn bakom en blå soffa som håller i handdockor av papper och ler.

Att skapa papperspyssel med djurtema är ett bra sätt att uppmuntra barn att engagera sig i och lära sig mer om naturen.

Att prata om ämnen som naturvård kan vara svårt för föräldrar, men med en interaktiv aktivitet som den här är det enkelt att väva in viktig kunskap på ett roligt sätt. Kunskaper om naturen kan enkelt bli en del av papperspysslet genom att skapa quiz med djurtema, berätta djurhistorier med handdockorna eller berätta om livsmiljö och beteende för de djur som barnen har skapat.

”Vi pratade om ifall några av våra djur faktiskt lever ihop i verkligheten, eftersom vi gjorde handdockor med en panda, en flodhäst, en tiger och en giraff. Så vi diskuterade om de djuren skulle finnas i samma livsmiljö”, säger Fariba.

Det är även ett bra sätt att prata om känsligare ämnen, som till exempel liv och död. Det ger även föräldrar en bra möjlighet att prata om varför djur ser ut på ett visst sätt, till exempel för att kunna gömma sig för rovdjur eller komma åt sina matkällor.

Vill du engagera din egen familj? Gå in på Creative Park och bli inspirerad av en mängd djurmallar som passar perfekt för barn med en kreativ ådra och som gillar naturen.

Du kan också skapa en egen djurpark i trädgården genom att ta med dig pappersdockorna ut och placera djuren i sina naturliga miljöer – under träd, i högt gräs eller på stenar.

Skrivet av Lorna Dockerill

  1. Gå in på Creative Parks webbplats om din skrivare inte stöds.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar