UTSKRIFT OCH PYSSEL

Låt kreativiteten flöda med en explosionslåda av papper att minnas

I den första delen av Canon SELPHY Craft Club-serien delar pysslaren Lini Trinh med sig av sin guide till att skapa en personlig explosionslåda med en Canon SELPHY CP1500-skrivare.
En Canon SELPHY-skrivare står bredvid en lila explosionslåda av papp fylld med pappersstjärnor, dekorerad med hjärtformade foton och fler foton och origami som hänger i snören ovanför den.

Papperspyssel är det perfekta sättet att vara konstnärlig utan att spendera mycket pengar eller skaffa komplicerade material. Det kan dessutom vara ett utmärkt sätt att få lite tid för dig själv, bort från kaoset i omvärlden. Det kan även vara ett genomtänkt sätt att skapa en present till någon speciell, och lägga till personliga detaljer som får mottagaren att le. Pysselentusiasten Lini Trinh har pysslat sedan barnsben och började dela med sig av sina skapelser online för bara drygt ett år sedan. Hon är känd för sina söta projekt fulla av färg, intresse och skoj. Fler än 800 000 personer följer hennes TikTok-konto för att hålla sig uppdaterade om hennes inspirerande skapelser och videolektioner om allt från födelsedagstårtor till blommor, fläktar och till och med lampor av papper.

En aktivitet hon tycker särskilt mycket om är att skapa ”explosionslådor”. ”En explosionslåda är en unik och interaktiv typ av gratulationskort eller presentförpackning”, förklarar hon. ”Den är utformad så att sidorna ”exploderar” när du öppnar den för att avslöja en överraskning i mitten. Det är som att öppna en låda för att upptäcka en dold värld av kreativitet.”

I den första delen av Canon SELPHY Craft Club-serien går Lini igenom hur hon skapar sitt senaste projekt från början till slut. Hon delar med sig av hur du på ett trevligt och konstnärligt sätt skapar en egen explosionslåda med din kompakta Canon SELPHY-fotoskrivare.

Konceptet

En Canon SELPHY-skrivare står bredvid en hög med färgglad papp, en förpackning med skrivarpapper från Canon, en sax och ett limstift.

Du kan börja skapa en explosionslåda med grundläggande material, bland annat färgat papper, sax, lim och Canons fotopapper, din smarta enhet och en Canon SELPHY CP1500-skrivare för att skriva ut dina skapelser och anpassa din låda.

Modedesignern Lini föddes i Hanoi i Vietnam och bor för närvarande i Tyskland och har pysslat under hela sitt liv. Hon vet hur roligt och givande papperspyssel kan vara för människor i alla åldrar. ”Jag började hålla på med papper som väldigt ung”, säger hon. ”Jag pysslade mycket som barn eftersom vi inte hade tv-spel eller mobiltelefoner som barn har i dag. Så jag höll på mycket med papper och andra pysselmaterial.”

Vad gäller hennes Canon SELPHY Craft Club-projekt: ”Jag inspirerades av idén att bevara minnen och skapa en personlig present”, säger Lini. ”Jag ville göra något speciellt till min sons födelsedag, och jag tänkte att en explosionslåda skulle vara ett perfekt sätt att fånga de glada ögonblick vi har upplevt tillsammans.” Att ge bort en explosionslåda till sin son i födelsedagspresent visade sig vara det perfekta tillfället att föra vidare sin passion och dela glädjen med honom – kanske till och med inspirera en ny generation av pysslare.

Processen

Sax som används för att klippa ut en hjärtform runt ett utskrivet foto av en kvinna som håller upp ett litet barn. I bakgrunden finns en Canon SELPHY-skrivare och en förpackning med fotopapper från Canon.

Lini valde foton av särskilda minnen med sin son och använde sedan appen Canon SELPHY Photo Layout för att redigera dem och skriva ut dem trådlöst via sin Canon SELPHY CP1500-skrivare. Hon bestämde sig för att klippa dem i hjärtformer för att representera kärlek.

En korsformad bit lila papp ligger på en arbetsyta, med hjärtformade foton fästa ovanpå och ett popup-hjärta i mitten. En Canon SELPHY-skrivare står nära den.

Lini uppmuntrar till att experimentera med olika former och lager, som den här popup-hjärtformen som hon skapade i mitten av sin explosionslåda. När hon har lagt till sina pappersstjärnor ger det ytterligare en dimension till ”explosionen” och tillför extra spänning när mottagaren öppnar lådan.

Explosionslådor kan se riktigt imponerande ut och tillföra spänning i speciella ögonblick – överraskningen och dramatiken när en närstående öppnar en låda som exploderar med minnen och konst. När du behärskar grunderna kan du göra det så enkelt eller komplicerat som du vill. Lini föreslår att du lär dig att göra din explosionslåda steg för steg, enligt stegen nedan:


 • Skaffa material: Ta fram färgat och mönstrat papper, foton, klistermärken och andra dekorativa detaljer. Du kan redigera dina bilder med appen Canon SELPHY Photo Layout på din smarta enhet innan du skickar dem till trådlös utskrift i en mängd olika former och storlekar, från vykort till minietiketter, på din Canon SELPHY CP1500-skrivare.
 • Design och layout: Planera strukturen och layouten för din explosionslåda, bland annat antalet lager och hur de ska vecklas ut. Den grundläggande strukturen måste innehålla en huvudfyrkant, med ytterligare fyra fyrkanter, en på varje sida, för den grundläggande lådan, plus ett lock. Lini har flera videor på sitt TikTok-konto som visar hur hon gör lådorna, och du kan alltid testa dem med använt papper först för att inte slösa nytt papper.
 • Klippa och vika: Klipp papperet i önskade former och storlekar för varje lager. Vik dem för att skapa explosionseffekten.
 • Dekorera: Lägg till foton, meddelanden och dekorativa detaljer i varje lager. Möjligheterna här är oändliga.
 • Montera: Montera lagren försiktigt och se till att de passar ihop smidigt så att lådan kan ”explodera” utan att fastna. Om du vill ha föremål som hänger från lådans lock fäster du dem här i ett snöre och ser till att de ryms i lådan när den är stängd.
 • Några sista detaljer: Lägg till eventuella sista utsmyckningar och dekorationer som slutkläm. Du kan använda glitter och rita egna former, samt fästa klistermärken och personliga bilder.

Skrivaren

En Canon SELPHY-skrivare står bredvid en smartphone som visar appen Canon SELPHY Photo Layout, färgad papp och en förpackning med fotopapper från Canon.

Appen Canon SELPHY Photo Layout ger dig oändliga möjligheter att lägga till kreativa, personliga detaljer i dina projekt. Det finns många mallar att välja bland, och med appen kan du även anpassa dina bilder med text, ramar och stämplar för att göra dina foton unika.

En bit lila papp ligger på en arbetsyta, med hjärtformade foton och pappersstjärnor bredvid den. En Canon SELPHY-skrivare står nära den.

Canon SELPHY CP1500-skrivaren kan användas med tre olika pappersformat för etiketter – fyrkantiga, rektangulära och minietiketter. Du kan använda dessa för att dekorera mindre delar av lådan.

”Det var fantastiskt att arbeta med Canon SELPHY CP1500”, säger Lini. ”Utskriftskvaliteten var utmärkt, med levande färger och skarpa detaljer. Den gav mitt projekt ett proffsigt intryck.”

Bilder som skrivs ut på SELPHY CP1500 skyddas med en särskild beläggning som gör dem beständiga mot smuts, vatten, olja och fingeravtryck. De kan hålla i upp till 100 år1 när de förvaras i ett album, så de är perfekta för att bevara viktiga minnen. Det var det perfekta valet här för en riktigt personlig present som hyllade kvalitetstid och speciella ögonblick med Linis son.

Förutom den professionella kvalitet som SELPHY Cp1500-skrivaren gav Linis projekt, tyckte hon även om hur enkelt det var att ansluta den trådlöst till sin smartphone och redigera sina designer innan de skrevs ut. ”Jag använde appen SELPHY Photo Layout på min telefon för att välja och ordna mina bilder innan jag skrev ut dem”, förklarar hon. ”Den var användarvänligt och gjorde att jag kunde anpassa layouten efter behoven för mitt projekt. Funktionen för trådlös utskrift gjorde dessutom processen mycket praktisk.”

Lini har fyra sista tips för att du ska lyckas med din explosionslåda:


 • Använd papper av hög kvalitet för att säkerställa att lådan håller bättre.
 • Mät och klipp noggrant för att få snygga och enhetliga lager.
 • Experimentera med olika vikningstekniker för att skapa intressanta former och vinklar.
 • Ha tålamod och ta dig tid under monteringen för att undvika misstag.

Resultaten

En lila explosionslåda av papp fylld med pappersstjärnor, dekorerad med hjärtformade foton och fler foton och origami som hänger i snören ovanför. En Canon SELPHY-skrivare står nära den.

När du har vikt ihop den grundläggande lådformen kan du lägga till alla utsmyckningar du vill ha, till exempel Linis hjärtformade bilder på utsidan och hennes samling av pappersstjärnor arrangerade i en matchande hjärtform i mitten.

En lila explosionslåda av papp fylld med pappersstjärnor, dekorerad med hjärtformade foton och fler foton och origami som hänger i snören fästa i locket ovanför.

En rolig variant av explosionslådor är att fästa pappersföremål i lådans lock med snöre, så att de expanderar när locket lyfts upp. Här satte Lini fast origami-svanar, en måne och stjärnor i pastellfärger för ett resultat som liknar en mobil som placeras över en spjälsäng.

”Jag är riktigt nöjd med slutresultatet”, säger Lini. ”Det är en unik och personlig present som jag vet att min son kommer att uppskatta.” Tidigare har Lini gjort en mängd olika explosionslådor med detaljer som spöken till Halloween, en liten födelsedagstårta, hjärtan, stjärnor och origami-svanar av papper. ”Jämfört med andra explosionslådor som jag har skapat har den här en speciell plats i mitt hjärta eftersom den är till mitt barn”, säger hon.

”Det jag gillar mest med papperspyssel är den kreativa frihet som det erbjuder”, fortsätter hon. ”Jag älskar hur jag kan ta vanliga pappersark och förvandla dem till vackra, kreativa designer. Det är ett sätt för mig att uttrycka min kreativitet och ge liv åt mina idéer.”

Fler kreativa idéer

Canon SELPHY CP1500 kan skriva ut bilder i en mängd olika former och storlekar för att passa vilka skapelser som helst. ”Möjligheterna är oändliga”, säger Lini, ”och det är ett bra sätt att skapa minnesvärda presenter eller saker. Det finns många andra idéer för explosionslådor och annat pyssel att göra med en SELPHY-skrivare. Du kan lägga till minietiketter, fyrkantiga utskrifter eller utskrifter i vykortsformat i en explosionslåda för att göra den mer personlig och lägga till överraskningar.”

Du kan hitta inspiration var som helst. Lini delar med sig av sina skapelser på sina sociala medier och följer även projekt som andra arbetar med. ”Jag tycker om att få kontakt med följare eftersom det gör att jag kan inspirera andra och även lära mig av andra som pysslar”, säger hon. ”Det är otroligt att se hur människor från hela världen kan samarbeta för att dela med sig av sin kärlek till pyssel.” Förutom explosionslådor har Lini skapat papperspyssel i form av små blombuketter, pussel, gratulationskort och minifigurer inspirerade av populära karaktärer.

”Till alla som vill göra en explosionslåda för första gången säger jag: testa”; säger Lini entusiastiskt. ”Det är ett roligt och kreativt projekt där du kan uttrycka dig själv och skapa något helt unikt. Var inte rädd för att experimentera med olika designer och tekniker, och kom ihåg att en SELPHY-skrivare kan förbättra projektet med utskrifter av hög kvalitet. Ha roligt under processen, så blir slutresultatet värt det!”

Skrivet av Kat Halstead

 1. När de förvaras i album. Baserat på accelererade tester, vid en temperatur på 23 °C och en luftfuktighet på 50 %.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar