UTSKRIFT OCH PYSSEL

Förvandla dina bilder till julpynt med Canon SELPHY Square QX10

Pysslaren Duygu Turgut Gokpinar delar med sig av sin steg-för-steg-guide till att skapa julpynt i den andra delen av vår serie med Canon SELPHY Craft Club-artiklar.
En bild tagen rakt ovanifrån av ett urval julbildsdekorationer tillsammans med en Canon SELPHY Square QX10-skrivare.

Att göra eget julpynt kan vara en rolig aktivitet för att komma i julstämning, en bra idé till en personlig present, ett avkopplande sätt att ta en paus från ett hektiskt julschema och ett prisvärt sätt att liva upp ditt hem inför julen. ”Att pyssla under jul är som att strö lite magi i mitt hem”, säger den Londonbaserade pysslaren, innehållsskaparen och författaren Duygu Turgut Gokpinar. ”Oavsett om det handlar om att skapa pynt till granen, fylla ett rum med papperssnöflingor, bygga ett pepparkakshus eller göra julklappar till nära och kära, hjälper pyssel mig att komma i stämning.”

Duygu kommer ursprungligen från Turkiet och började pyssla som barn och hennes passion har utvecklats till en karriär. ”Jag lärde mig att sticka och virka mycket tidigt tack vare min mamma och sedan blev jag intresserad av makramé, väva korgar, vattenfärg och många andra områden”, förklarar hon. ”Att pyssla fungerar som ett kreativt utlopp för mig, där jag kan lösa problem, tänka utanför ramarna och hitta glädje i processen att omvandla enkla material till något vackert. Den praktiska processen gör att jag kan koppla bort min stress från vardagen, vilket främjar en känsla av avkoppling och kreativitet.”

Efter att ha arbetat som lärare och innehållsskapare i åtta år bestämde sig Duygu för att följa sina drömmar och grundade sin egen kreativa studio, där hon sedan dess har haft fler än 200 pysselworkshops för andra entusiaster. I september 2023 publicerade hon sin andra bok om tuftning, som också har ett jultema.

I den första artikeln i Canon SELPHY Craft Club-serien upptäckte vi hur man skapar en explosionslåda. Här förklarar Duygu hur du förvandlar bilder till julgranspynt med Canon SELPHY Square QX10-skrivaren.

Bilddekorationer steg för steg

Två julbildsdekorationer, utsmyckade med paljetter och utskrivna på en Canon SELPHY Square QX10, hänger på grenar vid en julgran.

För dem som vill göra eget julpynt rekommenderar Duygu att börja enkelt: ”Det hjälper dig att bygga upp ditt självförtroende och gör att du kan experimentera med olika designer.”

Följ Duygus tio enkla steg för att skapa eget personligt julpynt:

 1. Välj de bilder du vill använda.
 2. Redigera dem med appen SELPHY Photo Layout – du kan lägga till text, filter, etiketter och mycket mer i dina bilder i det här steget.
 3. Tryck på knappen ”Skriv ut” på din smartphone eller annan kompatibel enhet och skriv ut dina bilder via Wi-Fi på Canon SELPHY Square QX10.
 4. Skapa en ram genom att klippa ut två stycken genomskinliga acetatark till önskad storlek (något större än dina bilder).
 5. Lägg den utskrivna bilden mellan filmarken.
 6. Stryk filmen runt bilden på tre kanter för att försegla dem.
 7. Vänta 30 sekunder tills ramen har svalnat.
 8. Lägg till lite extra gnista genom att lägga in glitter eller paljetter.
 9. Stryk den återstående kanten och stansa ett hål längst upp.
 10. Trä en bit juligt garn genom hålet för att hänga upp dekorationen.

Om du inte vill använda plast kan du även göra dekorationerna utan ram. Då skriver du ut bilderna så att kanten för det stansade hålet är överst och limmar fast glitter, guldlöv eller paljetter direkt på ytan.

”Sedan är det klart”, säger Duygu, ”vackra personliga bilddekorationer redo att hängas upp i granen!”

Duygu började dela sin pysselresa online för tio år sedan och skapade en video som en del av det här projektet för att göra det lättare att följa processen. ”Det jag gillar mest med att interagera med följare är känslan av gemenskap. Det är otroligt givande att dela med sig av idéer, inspirera andra och se en gemensam entusiasm för pyssel”, säger hon.

Arbeta med Canon SELPHY Square QX10

En bild tagen rakt ovanifrån som visar ett urval av juliga fotoutskrifter, en Canon SELPHY Square QX10-skrivare och julpynt.

Canon SELPHY Square QX10 är enkel att använda och att ansluta till dina smarta enheter via Wi-Fi. Det innebär att du kan redigera och skriva ut dina bilder på bara några minuter, skapa ditt individuella pynt och hänga upp det i granen innan spellistan med jullåtar är slut!

”Att arbeta med SELPHY-skrivaren har varit banbrytande för mig”, säger Duygu. ”Jag tyckte att var otroligt tillfredsställande att se mina bilder med sådan skärpa och levande färger. Kvaliteten hos Canon SELPHY Square QX10 överträffade mina förväntningar och förvandlar mina pysselprojekt till skapelser av hög kvalitet som jag är stolt över att dela.”

SELPHY Square QX10 är enkel att använda – hämta och anslut den till den kostnadsfria appen SELPHY Photo Layout så kan du skriva ut trådlöst direkt från din smartphone. ”Appen är mycket användarvänlig”, förklarar Duygu. ”Jag installerade den från telefonens appbutik och valde sedan en layout som passade min design bäst. Appen har olika alternativ, till exempel kollagelayouter eller mallar som är särskilt utformade för dekorationer. Sedan importerade jag bilderna från telefonens galleri och justerade storlek, placering och riktning på de som jag gillade. Appen har även alternativ för att lägga till text, etiketter eller andra dekorativa element. När jag var nöjd med layouten skrev jag ut bilderna på SELPHY Square QX10.”

Utskrifter från SELPHY Square QX10 kan hålla i upp till 100 år,1 vilket gör den perfekt för att skapa dekorationer som kan ges bort och uppskattas under många framtida jular. ”Fotopapperet XS-20L ger levande, jämna och fylliga utskrifter”, säger Duygu. En speciell beläggning gör dem beständiga mot vatten, damm, olja och fingeravtryck, vilket innebär att dekorationerna är starka och hållbara även utan ramen av genomskinlig film.

Slutresultatet

En bild tagen rakt ovanifrån av ett urval julbildsdekorationer och en Canon SELPHY Square Qx10-skrivare, paljetter och jultillbehör.

”Överväg att införliva element som är meningsfulla för dig eller för den som ska få utsmyckningen”, rekommenderar Duygu. ”Det kan vara en favoritfärg, ett kärt minne eller en symbol med en viss innebörd.”

Tre julbildsdekorationer, utsmyckade med paljetter och utskrivna från en Canon SELPHY Square QX10, hänger på grenar bredvid en julgran och ett modellhus med jultema.

”Jag kallar mig själv för ’en pysseläventyrare’”, säger Duygu. ”Jag uppskattar möjligheterna med obekanta men spännande nya upplevelser och pyssel.” Duygu uppmuntrar andra att ta sig an pyssel med en liknande passion, ha kul och uppskatta processen lika mycket som resultatet. ”Canon SELPHY Square QX10 gör att du kan få med den där viktiga personliga prägeln”, tillägger hon.

”Ett av de bästa sätten att förbättra ditt julpynt på är med en personlig prägel – och inget är mer personligt än glada ögonblick”, säger Duygu. ”Det är ett fantastiskt sätt att uppmärksamma favoritjulminnen eller milstolpar, som ditt första barn eller en bild av ditt frieri. Julen är även en tid då vi reflekterar över värdefulla minnen och de människor vi bryr oss om. Det kan vara ett sätt att hedra nära och kära som kanske inte är med oss under julen eller för att fira speciella stunder tillsammans med familj och vänner.”

Duygu tyckte att dekorationerna var ”snabba och enkla att göra” och att det vore en fantastisk aktivitet att göra tillsammans för att komma i julstämning. ”Julen är en tid då traditioner förs vidare genom flera generationer”, reflekterar hon. ”Att införliva fotografier i dekorationer kan bli en tradition i sig själv, vilket skapar en känsla av kontinuitet och en visuell representation av familjehistoria.

”Personligt pynt får en speciell betydelse och ett sentimentalt värde”, fortsätter hon. ”Genom att anpassa det med namn, bilder eller budskap kan du skapa en unik present. Den här personliga prägeln visar att presenten är genomtänkt och gjord med omtanke, vilket gör den mer meningsfull.”

Andra idéer för julpynt i papper

Duygu tycker om den stora glädjen i julstämningen som finns den här tiden på året. ”Värmen, vänligheten och känslan av samhörighet tilltalar mig”, säger hon. ”När vi närmar oss det nya året är jag full av spänning, och jag välkomnar möjligheten till en ny start och reflekterar över de positiva ögonblicken som julen medför.”

Duygu skapar någon typ av pynt varje år, särskilt broderat julpynt, gyllene kransar och återanvända föremål till julen. ”Genom att använda en Canon SELPHY-skrivare öppnas en hel värld av möjligheter att skapa unika och personliga dekorationer och julpynt”, reflekterar hon. I framtiden tror hon att skrivaren skulle vara perfekt för att skapa anpassade julklappsetiketter med namn, juldesigner och bilder för att göra dem extra speciella. En adventskalender är en annan idé som hon tror skulle fungera bra, särskilt eftersom du kan dra av baksidan och förvandla utskrifterna till klistermärken: ”Du kan skriva ut små bilder eller siffror för att markera varje dag fram till jul och fästa dem på ett snöre eller en tavla.”

Duygu uppmuntrar alla som skapar julpynt för första gången att välkomna den kreativa processen och ha kul. ”Att skapa dekorationer kan vara ett fantastiskt sätt att uttrycka din personliga stil och sätta en personlig prägel på ditt julpynt”, säger hon. ”Kom ihåg att glädjen med att göra pyntet är själva skapandet, inte bara slutresultatet. Välkomna eventuella skönhetsfel och känn tillfredsställelsen av att skapa något unikt.”

Skrivet av Kat Halstead

 1. När de förvaras i album. Baserat på accelererade tester, vid en temperatur på 23 °C och en luftfuktighet på 50 %.

Relaterade produkter

 • Skrivare för hemmabruk

  SELPHY SQUARE QX10

  Bevara din speciella minnen som vackert utformade utskrifter som du kan göra skapa var som helst, trådlöst.
 • Skrivare för hemmabruk

  SELPHY CP1500

  Skapa mycket hållbara utskrifter med fylliga färger på bara några sekunder med den här lättanvända kompakta fotoskrivaren.
 • Skrivare för hemmabruk

  Canon Zoemini 2

  Få omedelbara utskrifter från din smartphone när som helst, var som helst med den batteridrivna skrivaren Zoemini 2 i fickstorlek.
 • Relaterade artiklar

 • KREATIV UTSKRIFT

  Bordsdekorationer i papper

  Skapa vackra bordsdekorationer för alla tillfällen med Creative Park.

 • UTSKRIFT OCH PYSSEL

  Utskrift av julkort

  Arrangera en egen fotosession med jultema och skriv ut egna julkort.

 • KREATIVA UTSKRIFTER

  De bästa bärbara Canon-skrivarna

  Utforska Canons utbud av kompakta skrivare för att ta reda på vilken som passar dig bäst.

 • UTSKRIFT OCH PYSSEL

  Skapa en explosionslåda

  Lini Trinh delar med sig av sin ”explosionslåda” av papper som hon skapar med en Canon SELPHY CP1500.