KREATIV UTSKRIFT

Skapa din egen sagobok för barn, steg för steg

Med Canon SELPHY CP1500 är det enklare än du tror att skapa en sagobok från grunden.
En vuxen och två barn sitter på en soffa och bläddrar i en handgjord sagobok som skapats med hjälp av en Canon SELPHY CP1500 och Canon SELPHY Photo Layout-appen.

Vi vet alla att lek och kreativitet är viktigt för barnens utveckling och att främja detta hemma kan vara ett bra sätt att tillbringa kvalitetstid tillsammans som familj. Spelentusiasten och innehållsskaparen Alison (all.about.the.play) anser att det är viktigt att hjälpa sina barn – Isla och Callum – att lära sig genom kreativitet.

”Båda är väldigt kreativa och jag tycker att det är roligt att sitta ner och skapa tillsammans med dem”, säger hon. ”Jag gillar att se hur deras fantasi kommer fram.” Alison delar med sig av familjens erfarenheter av sociala medier och hennes senaste projekt med hennes sex år gamla dotter Isla var att göra en kreativ hemmagjord barnbok med hjälp av skrivaren Canon SELPHY CP1500.

Att skapa din egen sagobok kan låta utmanande, men SELPHY CP1500 kan förenkla processen. Oavsett om du skapar en unik present, ett skolprojekt eller en personlig godnattsaga kan familjen samarbeta för att komma på idéer. ”Isla var delaktig i många av besluten”, säger Alison. ”Jag gillar att det var något jag kunde skapa tillsammans med henne.” Här delar Alison med sig av sina tips för att göra det enkelt och roligt för hela familjen.

Material du behöver

Olika utskrifter, en sax och en öppen klippbok ligger bredvid en rosa Canon SELPHY CP1500 på ett träbord.

Med Canon SELPHY CP1500 kan du skriva ut bilder snabbt och enkelt från din smartphone via Wi-Fi, så du behöver inte be dina barn att vänta eller ägna tid åt att trassla ut och ansluta komplicerade kablar.

En av funktionerna hos Canon SELPHY CP1500 är att den kan skriva ut på papper med självhäftande baksida, så ingen sax eller lim behövs när du pysslar tillsammans med yngre barn. Med den här skrivaren kan du även lägga till ytterligare element med hjälp av appen Canon SELPHY Photo Layout, som gör att du kan skapa hela boken utan en massa extra material. Här är allt du behöver:

  • Canon SELPHY CP1500
  • Smartphone med appen Canon SELPHY Photo Layout installerad
  • Klippbok
  • Kompatibelt Canon-fotopapper, kassett och bläck

Du kanske vill lägga till extra detaljer och då kan du behöva ytterligare material:

  • En sax
  • Lim
  • Stämplar
  • Färger, pennor och pennor
  • Miljöanpassat glitter

Hitta på idéer

Ett leende barn håller i ett färgat papper och tittar uppmärksamt på den vuxna som sitter bredvid henne.

Visuellt berättande är ett roligt sätt att diskutera olika ämnen med dina barn – oavsett om det handlar om vilka karaktärsdrag som är viktiga eller de problem vår planet står inför.

Att utforska idéer till berättelsen och skapa egna sagokaraktärer är det perfekta tillfället att prata om barnens livserfarenhet, deras favoritböcker och tv-program – med tillhörande handling, bilder, huvudpersoner, teman och budskap. Eller hur de kan använda vänner och nära och kära som inspiration när de skapar en karaktär.

”Isla bestämde sig för att hon ville ha med sig själv i boken, samt sin bror Callum och mamma och pappa”, säger Alison. ”Vi har flera böcker hemma som handlar om vad som kan hända om plast hamnar i havet, så Isla förstår att vi måste ta hand om våra stränder. Hon gillar att plocka skräp och säger till sina vänner att vi måste plocka upp skräpet om de tappar något.”

Isla tillägger: ”Sköldpaddor gillar att äta maneter, men om det finns plastpåsar i havet tror sköldpaddorna att det är maneter och äter påsarna. Då blir de väldigt sjuka.” Den här passionen för djur och miljön blev ett centralt tema i Alisons och Islas berättelse.

Skapa karaktärer och välja bilder

Ett barn använder en färgpenna för att skriva ”happy” (glad) och rita en smiley i en klippbok, med olika utskrifter, brevpapper och en Canon SELPHY CP1500 liggande på bordet.

Barnen kan välja att använda bilder av sig själva eller familjemedlemmar i sagoboken och tilldela karaktärerna olika krafter eller arbetsroller, vilket kan fungera som ett ambitiöst verktyg.

Ett leende barn använder en penna för att skriva i en klippbok och får hjälp av en vuxen som sitter bredvid henne.

”Jag gillar att Isla kunde använda sin fantasi för att skapa boken”, säger Alison. ”Hon bad mig att hjälpa henne, så det kändes som ett gemensamt projekt som vi kunde göra tillsammans.”

Att lära sig att skapa en bok med hjälp av bilder kan vara det perfekta sättet att ge nytt liv åt minnen – oavsett om det handlar om att skapa ett fiktivt äventyr med hjälp av semesterbilder, ge dina husdjur en hemlig identitet eller förvandla dina barn till superhjältar, sagokaraktärer eller uppfinnare. Att skapa en sagobok är dessutom ett perfekt tillfälle att lämna hemmet för att ta nya bilder, så att barnen får framställa sig själva på det sätt de vill.

”När vi väl bestämt oss för att vår berättelse skulle handla om Isla och Callum på stranden hittade vi bilder som passade berättelsen”, förklarar Alison. ”Isla tyckte att skräp på stranden var en bra idé och hon ville ha med en bild av skräpplockaren.” När Isla skapade boken ritade hon ett ledset ansikte för att visa hur besviken hon känner sig när hon ser plast som lämnats kvar på stranden och ett leende ansikte som symboliserar hennes glädje när hon kan göra en positiv förändring.

Utforska olika format

En närbild av händer som håller i en smartphone, som visar redigeringen av en bild i appen Canon SELPHY Photo Layout.

Du kan använda pysselverktyg och andra material för att göra dina sagoböcker till dina egna, men med appen Canon SELPHY Photo Layout är det enkelt att göra allt på skärmen.

I alla bibliotek och bokhandlar finns ett brett utbud av olika barnböcker, från serier och bildböcker till sagor och biografier. Karaktärerna kan kommunicera med varandra via pratbubblor, poetiska verser eller via en berättare eller dagboksinlägg.

Oavsett vilket format du väljer kan du med hjälp av appen Canon SELPHY Photo Layout lägga till text, kantlinjer och stämplar i bilderna. Dessutom finns det mallar för att skriva ut layouter med en eller flera bilder samt ett urval av olika utföranden. Det är ett bra sätt för barn att vara delaktiga och utforska vad som fungerar innan de trycker på Skriv ut.

”Jag tyckte att appen var mycket enkel att använda och det var roligt att vara kreativ”, säger Alison. ”Vi provade några av etiketterna och skapade några bilder med kanter. Vi har även lagt till text, lekt med pratbubblor och lagt till ett hjärta på vissa bilder. Med hjälp av de olika funktionerna i appen blev sagoboken rolig och annorlunda.”

Skriva ut bilder och sätta ihop boken

Ett barn drar av en bild från Canons etikettpapper – utskrivet med en Canon SELPHY CP1500 – medan en annan person håller i det.

Yngre barn kan använda etikettpapperet utan att behöva klippa eller använda kladdigt lim, eftersom de enkelt kan dra av baksidan på fotoutskrifterna och fästa dem direkt i sagoboken.

Ett leende barn drar bort en liten numrerad etikett från ett ark med Canons etikettpapper och fäster den i klippboken framför sig.

Appen Canon SELPHY Photo Layout har ett alternativ för etikettlayout, för utskrift av miniklistermärken, som Isla använde för att lägga till blå och vita sidnummer i sin sagobok.

När du har skrivit ut bilderna kan du börja kombinera alla element. I det här läget kan det hjälpa att skissa upp en struktur på papper eller lägga ut sidorna på ett bord eller på golvet innan du fäster allt. ”Vi hade många olika idéer som vi ville få med, så vi skrev ner dem och fick en överblick över vilka delar som skulle finnas med”, säger Alison. ”Det slutade med att allt flöt på riktigt bra och vi hade en början, en del i mitten och ett slut.”

Yngre barn kan fästa bilderna och äldre barn och vuxna kan sköta allt eventuellt klippande. Alla kan vara delaktiga med andra kreativa saker, som att rita eller skriva och välja bilder till omslaget. Glöm inte att lägga till författarnas och illustratörernas namn – det vill säga ni!

Beundra och dela skapelsen

Ett barn fäster washi-tejp över hörnet på en bild i en klippbok som skapats med hjälp av en Canon SELPHY CP1500-skrivare och appen Canon SELPHY Photo Layout.

Att arbeta tillsammans som ett team för att skapa något personligt kan vara ett fantastiskt sätt för familjer att umgås och att kunna visa upp den färdiga boken kan hjälpa barnen att vara stolta över sina kreativa färdigheter.

Ett barn ler mot kameran samtidigt som hon håller upp en handgjord sagobok, skapad med hjälp av en Canon SELPHY CP1500-skrivare och appen Canon SELPHY Photo Layout.

”Det är ett underbart projekt för Isla”, säger Alison. ”Hon tyckte om att vara kreativ och rita bilder inuti, och skriva en del av berättelsen och välja var bilderna skulle fästas.”

”Vi valde att kalla den Isla's Beach Adventures”, säger Alison. ”Vi använde det svartvita filtret på tre bilder och några av de fyrkantiga etiketterna för att skapa titeln, och vi lade till texten i blått så att den stack ut. Vi är verkligen nöjda med den!”

Att lära sig hur man gör en bok själv är ett roligt sätt att tillbringa tid som familj, låta fantasin flöda fritt och ha roliga diskussioner om karaktärer och teman. Canon SELPHY CP1500 i kombination med appen Canon SELPHY Photo Layout gör processen enkel och krångelfri, vilket hjälper familjer att skapa på sitt sätt. Du kan stolt visa upp resultatet på bokhyllan eller nattduksbordet eller så kan det bli en personlig present till någon du tycker om.

”Var kreativ”, säger Alison. ”Det finns inget rätt eller fel sätt att skapa en sagobok på. Du kan skapa en bok om något som ditt barn är intresserad av eller en resa de har varit på. Det är en fantastisk aktivitet för en regnig dag. Isla gillar att läsa boken för Callum, så det handlar inte bara om att skapa utan även om att dela boken med andra.”

Låt fantasin flöda fritt genom att skapa ditt eget äventyr och experimentera med SELPHY CP1500 och appen SELPHY Photo Layout. Det finns inga gränser när det är du som är författaren.

Skrivet av Kat Halstead

Relaterade produkter

Relaterade artiklar