FILMTEKNIKER

Så här spelar du in film på kvällen

Så får du ut mesta möjliga av det tillgängliga ljuset för att fånga minnen efter mörkrets inbrott.
En fotograf filmar två personer i vinterkläder, hopkurade tillsammans medan de grillar marshmallows över en öppen eld. Motivet är endast upplyst av elden och en ljusslinga i bakgrunden.

När du vet hur du använder en kamera är den viktigaste lärdomen, både för fotografering och filmning, att veta hur du arbetar med ljus. På kvällen är ljuskällorna begränsade, men det finns fortfarande många stunder du vill spela in, från festliga glädjerop till djupa samtal runt en lägereld. Film är särskilt bra när det gäller att fånga de små speciella ögonblicken – hur människor rör sig, pratar och skrattar som inte kan fångas i en stillbild – men det kan vara svårt att veta hur man filmar när det inte finns så mycket ljus runt omkring.

Om du använder ett högre ISO-värde ökar kamerans känslighet för ljus och om du väljer en större bländare och längre slutartid kan det öka mängden ljus som träffar sensorn, men om du inte vet hur du kontrollerar dessa inställningar i förhållande till miljön är det troligt att filmen blir kornig eller oskarp. Men med lite kunskap kan du övervinna dessa hinder och få färdiga filmer som du kan spara i flera år, samt utveckla dina filmskaparfärdigheter.

Här delar Ellis Reed, en innehållsskapare och fotograf/filmare med bas i Bath, Storbritannien, sina bästa tips för att spela in film på kvällen.

Kontrollera inställningarna

Ett par händer justerar ISO-inställningarna på en Canon-kamera. Den omgivande bakgrunden är helt mörk, vilket antyder att det är kväll.

När du spelar in film på kvällen får du bäst resultat i manuellt läge. Bekanta dig med kamerans inställningar innan du ger dig ut och filmar, och experimentera med ISO, slutartid och bländare för att få det utseende du vill ha.

När du väljer kamerainställningar för att filma på kvällen kan du använda Canon-kamerans smart motivläge för att tillämpa de inställningar som den anser fungerar bäst. Däremot får du mer kontroll om du använder manuellt läge.

Om du filmar med en kamera i Canon EOS R-systemet, till exempel EOS R6 Mark II, visar den elektroniska sökaren hur en ändring av varje inställning påverkar exponeringen i realtid, vilket bidrar till att göra dig säkrare när du byter till manuellt läge.

Det kan vara bra att ändra fokuseringsmetoder till manuellt också. Dual Pixel CMOS AF II-systemet i EOS R6 Mark II och andra kameror som Canon EOS R7 och Canon EOS R8 är mycket bra på att upptäcka motiv i svagt ljus, men om du arbetar i nästan totalt mörker kan du behöva fokusera manuellt. Använd en ficklampa för att belysa motivet du försöker fokusera på och zooma in i sökaren medan du justerar fokusringen på objektivet tills det blir skarpt. Den här metoden är även mycket användbar för astrofotografering, när du förlitar dig på nästan totalt mörker men vill fokusera på något i förgrunden samtidigt som du fortfarande fångar himlen.

Välj en stor bländare

När du filmar i svagt ljus är det viktigt att låta så mycket ljus som möjligt träffa sensorn. Ett sätt att uppnå detta är att öppna bländaren så mycket som möjligt, vilket innebär att du ställer in f-steget på lägsta möjliga f-nummervärde. Även om ett zoomobjektiv kan vara ett bra och mångsidigt alternativ för att filma väl upplysta motiv under dagen, kan det vara värt att byta till ett objektiv med fast brännvidd, till exempel Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM eller Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM för att dra nytta av en större bländare.

Välj bildfrekvens och slutartid

Ett par händer håller i Canon EOS R6 Mark II med den vinklingsbara touchskärmen utfälld och vinklad åt sidan, med en bild av en trästuga i skogen.

Om du väljer en slutartid med dubbelt så hög bildfrekvens får du en naturlig, estetiskt tilltalande mängd rörelseoskärpa i filmen.

Välj först bildfrekvensen. 24 bilder per sekund (b/s) är filmbranschens standard, eftersom den ger det mest naturtrogna resultatet med bara lite rörelseoskärpa. Högre bildfrekvenser, som 60 b/s och 120 b/s, används för att spela in slow motion som avsiktligt är avsedd att se onaturlig ut.

Med Canon EOS R6 Mark II kan du spela in 4K-filmer med upp till 60 b/s och 1080p-filmer med upp till 180 b/s, vilket gör att du kan sakta ned saker ännu mer.

När du har valt bildfrekvens fördubblar du helt enkelt siffran för att välja slutartid. Om du till exempel fotograferar med 25 b/s väljer du en slutartid på 1/50 sekunder för att förhindra rörelseoskärpa. Det anses vara bästa praxis, men ibland kan det vara bra att justera det, som Ellis förklarar. ”Om du avsiktligt vill lägga till rörelseoskärpa, till exempel om du promenerar genom ett tivoli på kvällen och vill skapa en hektisk, livlig känsla med ljusspår, kan du ställa in en längre slutartid till mindre än dubbelt så mycket av bildfrekvensen för att uppnå det.”

Ett vidvinkelobjektiv som Canon RF 16mm F2.8 STM gör att du kan fånga så mycket av miljön som möjligt, vilket ökar känslan av fart. Det här lätta, superkompakta objektivet med fast brännvidd är dessutom perfekt för vlogging utan stativ, men se till att använda digital IS för film om du filmar utan stativ eftersom det inte har inbyggd bildstabilisering. Den här funktionen, som finns på alla kameror i Canon EOS R-systemet, stabiliserar filmer elektroniskt i kameran.

Kontrollera ISO-värdet

Ett par sitter och pratar med varma drycker i händerna och filmas av en man med en Canon EOS R6 Mark II.

Canon EOS R6 Mark II har enastående ISO-prestanda och passar utmärkt för att fånga innehåll i svagt ljus, särskilt när den används med ljusstarka objektiv med fast brännvidd som Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM eller Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Med ISO-inställningen på kameran kan du styra hur känslig den är för ljus. När du filmar utomhus på en solig dag kan du välja ISO 100 för att minska känsligheten så mycket som möjligt. När det är molnigt kan du filma med ISO 400 och när du filmar på kvällen kanske du vill experimentera med ISO 800 och högre, upp till runt ISO 3200 (beroende på kamerans funktioner). Med Canon EOS R6 Mark II kan du spela in med upp till ISO 102400 (vilket kan utökas till ISO 204800), men ju högre värde du väljer desto mer brus får du i filmerna.

Leta efter ljuset

En man hänger upp en ljusslinga på en stor träbjälke.

Introducera ljus i motivet på sätt som passar stämningen för det du filmar. En ljusslinga förstärker den mysiga känslan i det här motivet med lägerelden, samtidigt som den ger mjuk bakgrundsbelysning.

”Det är trevligare att tänka på mörker som en tom yta snarare än en utmaning”, säger Ellis. ”Att hitta sätt att använda tillgängligt ljus eller artificiellt ljus kan hjälpa till att skapa dramatiska filmer med biokänsla.”

Försök inte att belysa hela motivet när du filmar på kvällen. Leta i stället efter ljuspunkter som lyfter fram motivet och berättar en story. Lägereldar, butiksfönster, gatubelysning och billyktor kan alla användas för att skapa ljuspunkter, vilket hjälper till att skilja motivet från bakgrunden.

Ett annat alternativ är att använda artificiellt ljus. Precis som många innehållsskapare har Ellis en bärbar LED-ljuslåda med sig. En kompakt ljuslåda i fickformat, som ändå är tillräckligt kraftfull för att belysa ett motiv vid filmning på nära håll, kan göra stor skillnad för kvaliteten på dina filmer. Kom bara ihåg att du bör exponera för motivet snarare än för bakgrunden om du filmar ett väl upplyst motiv på kvällen.

Ställ in vitbalansen

En man lutar sig ned med en Canon EOS R6 Mark II-kamera och filmar över en lägereld. Ett par som sitter bredvid elden syns på kamerans touchskärm.

Personer som sitter runt lägerelden lyses upp med varmt ljus som blir starkare och svagare när elden fladdrar. Om du väljer en anpassad vitbalans på 6 000 K eller mer förstärks eldens värme i filmerna.

När du använder artificiellt ljus är det alltid bra att kontrollera vitbalansen så att den blir konsekvent. Du kan ställa in en egen vitbalansering genom att använda ett vitbalanskort eller en bit vitt papper. Ta en bild av kortet eller papperet i miljön som du ska filma, välj sedan Egen vitbalansering på kameramenyn och välj den bilden som referens. Vitbalansen ställs nu in och färgerna i motivet registreras korrekt.

Egen vitbalansering kan även hjälpa till att uppnå ett visst utseende. Om du vill skapa ett varmare motiv, till exempel när du filmar en lägereld, kanske du vill välja en vitbalans på cirka 6 000 K. Om du hellre vill framhäva blåare, kallare toner i ett motiv, väljer du ett värde kring 2 000 K. Kom ihåg att det kan vara enklare att ändra vitbalansen i ett efterbehandlingsprogram om du filmar i RAW eller Canon Log.

Filma med högsta möjliga upplösning

En fotograf hukar sig för att filma ett ungt par i vinterkläder som sitter och pratar på ett trädäck. Motivet är upplyst av små lampor.

När du introducerar ljus i kvällsmotiv är du inte ute efter en heltäckande belysning. Du vill snarare använda ljus selektivt för att framhäva dina motiv.

”När jag filmar för sociala medier gillar jag att spela in i 4K och exportera till 1080p”, förklarar Ellis, ”eftersom det hjälper till med visuellt brus i filmer med svagt ljus och gör detaljerna extra skarpa.”

Canon EOS R6 Mark II spelar in 4K upp till 60 b/s, med översampling från sensorns 6K-utmatning, för ännu bättre skärpa och ytterligare minskat brus jämfört med inbyggd 4K. Kort sagt innebär högre upplösning att mer data lagras i varje fil, vilket ger skarpare bilder, bättre färgåtergivning och större flexibilitet vid efterbehandling. När du arbetar i svagt ljus är det lättare att rensa bort eventuell kornighet ju mer data du har i varje fil.

Kom ihåg ljudet

En man monterar en mikrofon på flerfunktionsfästet ovanpå en Canon EOS R6 Mark II-kamera.

Canon riktad stereomikrofon DM-E1D fästs på flerfunktionsfästet ovanpå kameran och får ström direkt från kameran genom fästet – inga kablar eller laddare behövs.

En filmfunktion som blir ännu viktigare i mörkret är ljud, eftersom vår hörsel upplevs som förstärkt när vår syn fördunklas. Kameran bör ha en inbyggd mikrofon, men för att verkligen fånga alla viskade fnitter och sprak från lägerelden bör du investera i en extern mikrofon som Canon riktad stereomikrofon DM-E1D som fästs på kamerans flerfunktionsfäste.

Experimentera med mikrofonens olika riktverkan för att fånga upp olika mycket prat och omgivande ljud för att fånga stämningen i händelsen du spelar in. Du kanske även vill spela in omgivande ljud separat från den huvudsakliga filminspelningen. För filmen med lägerelden som visas här kan du till exempel spela in ljuden från elden och spela upp det över de inledande scenerna.

Bli kreativ

I en i övrigt kolsvart miljö visar ett enda ljus bilden av en fotograf som hukar sig.

Att fotografera på kvällen ger mycket kreativ frihet, särskilt om du, som Ellis, ser mörkret som en ”tom yta att skapa på”.

När du har förstått hur du spelar in naturtrogna filmer kan du börja vara mer kreativ. Oavsett om du spelar in en vlogg på kvällen, en musikvideo eller en kortfilm, kan du arbeta med det som finns runt dig. Gatlyktor är en bra utgångspunkt. Som Ellis säger: ”Gatlyktor är bra huvudljus [primära ljuskällor] och bakgrundsbelysning, beroende på var du placerar motivet. Du kan experimentera med starkt ljus genom att placera motivet nära gatlyktan, eller mer indirekt ljus genom att be motivet flytta sig något längre bort.”

Ellis tipsar även om att använda billyktor för att lysa upp motivet bakifrån och skapa en dramatisk silhuett. Det kan förstärkas ytterligare av dimma eller dis som sprider ljuset och gör att du kan separera motivet ännu längre bort från bakgrunden. Använd ett kort teleobjektiv, till exempel Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, för att beskära motivet och skära bort bilen helt för att skapa en mystiskt känsla, eller ett vidvinkelobjektiv, till exempel Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, för att få med bilen som en del av storyn.

Om du är van vid att spela in filmer under dagen behöver du bara göra några justeringar för att spela in filmer på kvällen. När du kan grunderna öppnar du upp för en helt ny värld av kreativitet.

Matthew Bowen

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • NATTFOTOGRAFERING

    Den bästa utrustningen på ingångsnivå för nattfotografering

    Kameror och objektiv för strålande nattfotografering.

  • FESTFOTOGRAFERING

    De tio bästa tipsen för fantastisk festfotografering

    Ta otroliga festbilder med de här enkla tipsen och teknikerna.

  • FILMTEKNIKER

    Skapa en videoberättelse

    10 tips som hjälper dig att skapa fängslande kortfilmer.

  • LJUSTEKNIKER

    7 tips för fotografering i svagt ljus

    Upptäck viktiga tekniker för att ta skarpa foton i svagt ljus och den bästa Canon-utrustningen för fotografering i svagt ljus.