När ljusförhållandena fungerar i harmoni med miljön eller motivet framför dig kan resultatet bli sensationellt. Du kan dra stor nytta av att lära dig känna igen den bästa tillgängliga ljuskällan, oavsett om det är naturligt ljus eller artificiellt. Det bästa är att du inte behöver dyr belysningsutrustning för att få ut mesta möjliga av det. Allt du behöver är ett öga för bra ljus. När du börjar leta upptäcker du att det finns överallt.
Här är åtta tips för att fotografera i tillgängligt ljus.
Åtta tips för att få ut mesta möjliga av det tillgängliga ljuset
1. Använd tiden på dygnet till din fördel
Mitt på dagen en klar dag kommer solljuset ovanifrån, har en kall ton och skapar skarpa skuggor över Portos flodkant. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 44 mm, 1/125 sek, f/10 och ISO 100.
När det börjar skymma blir det låga solljuset varmare, mjukare och mer stämningsfull. Ljuset mejslar ut detaljer och framhäver omgivningen med en tilltalande kombination av högdagrar och skuggor. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 24 mm, 1/100 sek, f/10 och ISO 640.
Jorden snurrar alltid, så vinkeln och kvaliteten på det naturliga ljuset ändras hela tiden. Mitt på dagen, under en stark sol på en klar himmel, är ljuset rakt ovanför och hårt, vilket ger bilder med stark kontrast. Fotografer brukar inte tycka om den här typen av ljus, men det kan fungera om målet är att göra solljuset till en del av miljön.
När solen står något lägre på himlen måste ljuset färdas genom mer av jordens atmosfär. Lägre våglängder på färgspektrat, till exempel blått och violett, sprids av partiklar i atmosfären, vilket gör att färger blir mjukare och varmare. Det är därför kvällsljus och solnedgångar är kraftigt röda och gula. Tiden precis efter att solen har stigit upp och precis innan den går ned är därför känd som den gyllene timmen.
2. Få ut mesta möjliga av väderförhållandena
Moln och dimma mjukar upp och sprider det naturliga ljuset för stämningsfulla resultat. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/7,1 och ISO 250.
Det disiga ljuset en vintermorgon är perfekt för att ta stämningsfulla bilder av motiv på landsbygden.
Väderförhållanden har stor inverkan på kvaliteten på naturligt ljus. På en mulen dag sprids solljuset och skuggorna blir mindre skarpa. På samma sätt kan dimma och regn mjuka upp ljuset ytterligare och ge det en kallare ton.
Tiden på året har också betydelse. Det beror på var du befinner dig i världen, men generellt innebär jordens lutning på vintern att solen är längre bort, vilket gör vinkeln på ljuset skarpare. Även om dagarna är kortare har vi faktiskt mer riktat ljus att arbeta med. Å andra sidan stiger solen högre på himlen på sommaren, så ljuset kommer mer ovanifrån och är mindre fotovänligt mitt på dagen.
”Det kan vara mer komplicerat att välja inställningar på vintern, när du fotograferar snö eller molntäckt himmel”, förklarar Canon-ambassadören Sebastien Devaud. ”Det är bättre att öka exponeringstiden lite, jämfört med den automatiska exponeringsinställningen, så att snön eller himlen blir mer vit än grå. Att fotografera i svartvitt är ett bra sätt att förstärka årstidens dramatiska karaktär. Men dimma, dis, låga moln och vatten kan också ge en viss stämning i vinterbilder.”
3. Utnyttja tillgängligt ljus för porträtt
Ett perfekt sätt att utnyttja tillgängligt ljus är att placera motivet bredvid ett stort fönster eller vid ett takfönster. Ett burspråk till vänster om kameran utgör en källa av mjukt, naturligt ljus. Du kan prova att experimentera med gardiner eller nät för att sprida ljuset för att uppnå önskad effekt. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/2,8 och ISO 500.
Det starka solljuset som strömmar in genom fönsterluckorna här har använts för att skapa en mer dramatisk effekt, vilket är ett avgörande inslag i bilden. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv inställt på 1/1 500 sek, f/2 och ISO 200. © Javier Cortes – Canon-ambassadör
I de flesta inomhusmiljöer finns det sannolikt fickor av underbart naturligt ljus som du kan fånga. Ett fönster erbjuder en mängd mjukt ljus, nästan som en studiosoftbox. Så om du fotograferar människor inomhus kan du be dem att flytta sig närmare ett fönster och stänga av eventuell artificiell belysning.
Du kan även använda en reflektor för att studsa tillbaka ljuset som finns utomhus mot motivet. Något så enkelt som ett stort vitt papper eller tunn folie kan användas för reflektion. Det reflekterande materialet skapar mjukt och naturligt ljus som du kan vinkla och rikta precis som med en blixt.
En enkel reflektor kan vara användbar för porträtt på soliga dagar. Här skapar direkt solljus skarpa skuggor. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/250 sek, f/5,6 och ISO 100.
I den här bilden används reflektorn för att studsa in ljus i skuggorna och minska kontrasten. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/250 sek, f/5,6 och ISO 100.
Kvaliteten på ljuset gör stor skillnad för utomhusporträtt. Starkt solljus kan vara ganska ofördelaktigt för ansikten eftersom det skapar skarpa skuggor och får personen att kisa. Mulet väder är perfekt eftersom det mjuka ljuset ger mindre skuggor.
Om solen skiner och du inte kan vänta på ett molntäcke kan du prova att ta porträtt i skuggan av ett träd eller en byggnad, eftersom ljuset är mjukare och snällare mot ansikten. Du kan även prova att rikta ljuset med en reflektor, antingen genom att skugga motivet, studsa in ljuset i skuggorna eller med hjälp av en diffusorpanel. En effektiv och prisvärd 5-i-1-reflektor är perfekt. Ta hänsyn till modellens hudton när du väljer färg på reflektorn.
Här har reflektorn använts för att skugga ansiktet från solen för mjukare resultat. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/250 sek, f/5,6 och ISO 640.
Diffusorpanelen från en 5-i-1-reflektor mjukar upp solljuset för ett mer balanserat porträtt. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/250 sek, f/5,6 och ISO 100.
4. Använd svagt ljus till din fördel
Inbyggd bildstabilisering (IBIS) hos kameror i EOS R-systemet, till exempel EOS R6, gör att du kan ta bilder utan stativ i svagt ljus med en lång slutartid på flera sekunder. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 27 mm, 2 sek, f/11 och ISO 100.
När solen går ned under horisonten får det återstående naturliga ljuset skymningens kalla blå färger. Det kan vara en bra tid att gå ut med kameran. Men eftersom ljusnivåerna är så låga behöver du en kamera med bra prestanda i svagt ljus. Kameror med större sensorer kan släppa in mer av det minskande naturliga ljuset, särskilt när de används tillsammans med ett objektiv som har en stor maximal bländare.
Vid skymningen kan du behöva sänka slutartiden för att släppa in mer ljus i kamerans sensor. Canons systemkameror i EOS R-systemet erbjuder banbrytande IBIS, så att du kan använda kameran utan stativ för exponeringar på en sekund eller mer utan att behöva oroa dig för att bilden ska förstöras av kameraskakningar.
5. Välj de bästa inställningarna för omgivningen
Objektiv med större eller ljusstarkare öppning, som Canon RF 50mm F1.8 STM eller RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, är perfekta för fotografering i svagt ljus.
Prova att använda manuellt läge (M) med Auto ISO för bilder med naturligt ljus så att du får kontroll över både slutartid och bländare.
Om du känner dig bekväm med att ställa in bländare och slutartid är ett av de bästa exponeringslägena för fotografering i naturligt ljus manuellt läge (M) med Auto ISO. Det gör att kameran tar reda på det bästa ISO-värdet för det tillgängliga ljuset. En bra allmän exponeringsinställning i dagsljus är slutartid 1/200 sek, bländare f/8 och ISO Auto. På kvällen, när ljusnivåerna är lägre, öppnar du bländaren till f/2,8 eller det största värdet för att hålla ISO-nivåerna nere för skarpare bilder med mindre brus. I de här lägena blir det tydligt att ett objektiv med ljusstark maximal bländare, till exempel Canon RF 50mm F1.8 STM, är ovärderligt.
Svagt ljus innebär ofta att du fotograferar med högt ISO-värde, vilket kan leda till mer bildbrus. Autofokus kan också vara mer utmanande. Men om du använder en kamera med bra prestanda i svagt ljus, till exempel Canon EOS R6 eller EOS R7, kan du fortfarande få rena resultat med höga ISO-värden, till exempel 3200 eller mer. Dessutom fungerar det klassledande systemet för autofokus i nästan totalt mörker.
6. Matcha vitbalansen med temperaturförhållandena
Matcha inställningarna för vitbalans med förhållandena så att färgerna blir rätt.
Förutom kvaliteten på det naturliga ljuset måste vi även tänka på färgen. Den kan ändras under dagen. På morgonen är den ganska varm. Mitt på dagen är den kallare och på kvällen blir den varm igen. Vi mäter färgen i Kelvin och den kan ändras från 2 000 K i gryningen till 7 000 K i fullt dagsljus.
Färger kan även bli kallare om du sitter i skuggan eller under ett molntäcke. Ställ därför in vitbalansen så att den matchar förhållandena med ett av de förinställda lägena. Om du är osäker kan du fotografera i RAW-format eftersom du kan välja vitbalans efteråt när du redigerar bilderna i RAW-bearbetnings- och fotoredigeringsprogram, till exempel Canons kostnadsfria Digital Photo Professional.
7. Använd långa exponeringar efter mörkrets inbrott
Här gör en lång exponering att molnen som rör sig långsamt blir oskarpa. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 29 mm, 137 sek, f/22 och ISO 100.
Du kan använda appen Canon Camera Connect för att starta och stoppa bulbexponeringar med telefonen – det är inte svårare än så.
Om du placerar kameran på en stabil yta eller ett stativ kan du fånga motiv i skymning eller till och med i månljus, vilket innebär att du kan fotografera med väldigt långa slutartider på flera sekunder eller ännu mer. Om du parkopplar kameran med appen Canon Camera Connect kan du använda telefonen för att aktivera slutaren, starta och stoppa bulbexponeringar och fotografera med fjärrstyrning. Det här är användbart om kameran är i ett läge där det är svårt för dig att se LCD-skärmen eller för bilder där till och med den minsta rörelsen hos kameran orsakar oskärpa eller förstör effekten.
8. Var uppmärksam på motivet och omgivningen
Använd negativ exponeringskompensation för att underexponera förgrunden för djärva silhuetter mot solen. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 24 mm, 1/250 sek, f/16 och ISO 100.
De oskarpa gatlyktorna ger en stämningsfull bakgrund i det här porträtt med svagt ljus. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objektiv inställt på 1/160 sek, f/1,2 och ISO 800.
Olika kvaliteter av naturligt ljus kan passa vissa motiv. Diskret fönsterljus kan till exempel vara perfekt för stämningsfulla, dämpade porträtt. Direkt solljus är däremot utmärkt för att framhäva kraftiga färger och strukturer som päls eller fjädrar i naturfotografering. Långa skuggor kan göra sig bra i arkitektur- och gatumotiv, medan motljus från solnedgången är perfekt för att fånga silhuetter mot den kraftigt blå himlen.
Du kan även få ut mesta möjliga av det artificiella ljuset som finns tillgängligt, till exempel gatlyktor, skrivbordslampor eller skenet från en lägereld eller eldstad.
Det finns en mängd olika slags tillgängligt ljus, så när du är ute med kameran kan du fråga dig själv: är ljuset hårt eller mjukt, starkt eller svagt, varmt eller kallt, kommer det ovanifrån eller från sidan? Lär dig mer om grunderna i belysning så kan du vara säker på att dina bilder blir fantastiska, oavsett förhållanden.
Skrivet av James Paterson
Relaterade produkter
-
Kompakta systemkameror
EOS R6
Med EOS R6 kan du vara kreativ på sätt du inte trodde var möjliga, oavsett vad du fotograferar och hur du fotograferar det. -
Kompakta systemkameror
EOS RP
En liten, lätt och intuitiv kompakt systemkamera i fullformat som utformats för resor och vardagsfotografering. -
RF-objektiv
RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
Det perfekta vardagsobjektivet för kompakta systemkameror i fullformat. Det lättanvända RF 24-105mm F4-7.1 IS STM är lätt, kompakt och redo att ta din fotografering till nästa nivå. -
RF-objektiv
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Ett ljusstarkt 35mm f/1.8 MACRO-objektiv för vidvinkelperspektiv, kort närgräns och Hybrid IS. -
Standardobjektiv
RF 50mm F1.8 STM
Ett kompakt, tyst och lätt 50mm RF-objektiv med fast brännvidd och en stor bländare på f/1,8, vilket passar perfekt för att förverkliga din kreativa vision.