FESTFOTOGRAFERING

Så tar du kreativa festbilder

Enkla tips och tekniker för otrolig fest- och eventfotografering.
En grupp vänner poserar med tomtebloss, skrattar och står vända mot kameran med ansiktena upplysta av ljuset från tomteblossen. © AdobeStock

En av de bästa sakerna med julen är alla fester och händelser som samlar släkt eller vänner och man får chansen att skratta, slappna av och prata. Genom att veta hur du fotograferar de festliga leendena, de glittrande ljusen och de egendomliga danserna på ett kreativt sätt kan du skapa ovärderliga minnen.

Med de här användbara tipsen och teknikerna för festfotografering får du inte bara fantastiska bilder som alla kommer att gilla och dela, utan även bilder som gör dina speciella ögonblick rättvisa och är tillräckligt fina för att skriva ut och bevara.

1. Välj de bästa kamerainställningarna för festfotografering

En familj samlad runt en födelsedagstårta till en 65-åring i ett svagt upplyst rum, fotad med en Canon EOS R100 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv.

Om du vill ta grupporträtt i svagt ljus exponeras kamerans sensor för ljus längre om du väljer en längre slutartid. Tagen med en Canon EOS R100 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv inställt på 1/60 sek, f/3,5 och ISO 1600.

Oavsett om du befinner dig inomhus eller utomhus finns det ofta rörliga motiv på fester, så det är viktigt att se till att kameran är inställd på de bästa inställningarna för festfotografering.

Du behöver en tillräckligt kort slutartid för att fånga de snabba rörelserna på ett dansgolv utan blixt. Med läget Tidsförval (Tv) kan du ange slutartiden medan kameran väljer bländare och ISO för en korrekt exponerad bild. En minsta slutartid på cirka 1/160 eller 1/250 sek är bäst för rörelse, men om det är väldigt snabba rörelser kan du behöva gå upp till 1/1 000 sek. Om du använder manuellt läge (M) bör du se till att bländaren är relativt stor (lägre f-nummer) för att kompensera för den kortare slutartiden. Börja med Auto ISO, men om bilden blir för mörk kan du prova att använda en måttlig eller hög ISO-inställning, till exempel ISO 3200 eller ISO 6400.

Om festen är mer en stillasittande sammankomst kan du använda läget Bländarförval (Av) för att välja önskat skärpedjup. I lugnare miljöer kan du utvärdera dina kamerainställningar baserat på ljuset. En slutartid på 1/80 sekunder fungerar till exempel bra för porträtt eller gruppbilder med långsamma rörelser. Det släpper in mer ljus i sensorn, vilket ger dig lite större frihet med bländaren och ISO-inställningarna.

2. Testa spontan fotografering

Fyra festdeltagare dansar fritt, håret flyger när de rör sig och en DJ syns bakom dem genom rök.

Med ett längre objektiv kan du ta spontana bilder av dina vänner på dansgolvet. En stor bländare innebär att du inte behöver blixt, inte ens när du fotograferar inomhus. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III inställt på 1/160 sek och f/1,4. © AdobeStock

Poserade bilder i all ära, men om du vill fånga naturliga, glada ansiktsuttryck på en fest är det spontan fotografering som gäller.

Ett zoomobjektiv, till exempel Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, hjälper dig att rama in mer avlägsna motiv och gör att du kan fotografera utan att det är alltför uppenbart att du riktar kameran mot någon särskild. Det här objektivet har dessutom en bildstabilisator i 4 steg som håller dina bilder skarpa när du fotograferar utan stativ.

Istället för att använda kamerans blixt när du tar spontana bilder bör du använda en stor bländare och en måttlig till hög ISO-inställning för att motiven ska bli skarpa och i fokus. På så sätt stör inte blixten personerna du fotar, vilket ger en naturlig känsla. Av samma anledning bör du stänga av kamerans AF-hjälpbelysning.

Håll det spontant genom att konfigurera en fjärrkamera som Canon PowerShot PX, som automatiskt komponerar och tar bilder och spelar in film. Den är mindre påträngande än en vanlig kamera och har dessutom fördelen att du kan vara med och festa.

3. Läs om hur du får bakgrunds- och förgrundsoskärpa

En närbild av tända ljus på en tårta, med oskarpa lågor och stor cirkulär bokeh i bakgrunden.

Ett objektiv med stor maximal bländare som Canon RF 50mm F1.8 STM kan förvandla bakgrunder till vacker, mjuk bokeh. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/40 sek, f/1,8 och ISO 100.

Ett svagt upplyst porträtt av en kvinna mot en bakgrund av distinkt vit och blek blå cirkelformad bokeh.

Bakgrunds- och förgrundsoskärpa är perfekt för att visa upp motivet och ge dina bilder en drömlik känsla.

Oavsett om det är ett hav av tindrande julgransljus eller ett levande ljus är julen full av vackra ljus som med rätt inställningar kan förvandlas till vackra glödande klot i bakgrunden av bilderna. Det japanska ordet ”bokeh” används för att beskriva de estetiska egenskaperna hos dessa oskarpa högdagrar.

Du uppnår effekten enklast när objektivet är inställt på den största bländaren. Det ger ett mycket kort skärpedjup, vilket gör att du kan vara mycket selektiv med din fokusering så att du kan få motivet att sticka ut mot en oskarp bakgrund. Canon RF 50mm F1.8 STM är ett perfekt objektiv för detta tack vare sin superstora maximala bländare på f/1,8. Du kan även få tilltalande, oskarpa högdagrar med mindre bländare, till exempel f/5,6. Förstärk effekten genom att öka avståndet mellan motivet och bakgrunden eller genom att stå närmare motivet.

4. Använd längre slutartid för att skapa rörelseoskärpa

En avsiktligt oskarp bild av en spelande trummis.

Att ändra kamerans slutartid är ett sätt att justera den övergripande exponeringen för en bild. Det har även ett kreativt syfte, eftersom det ger dig möjlighet att styra mängden oskärpa (eller bristen på den) i dina bilder.

Kortare slutartider hjälper dig att fånga rörliga motiv skarpt. En annan metod är att använda en mycket längre slutartid för att skapa rörelse i bilder med statiska motiv.

Ställ in en slutartid på ungefär 1/10 sekunder eller 1/20 sekunder om du fotograferar utan stativ och se till att ett statiskt (eller relativt statiskt) motiv syns tydligt på bilden. Det är användbart om objektivet har inbyggd optisk bildstabilisering (IS), som Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, eftersom det hjälper till att hålla dina bilder skarpare vid längre slutartider. Vissa kameror, som Canon EOS R7 och EOS R6 Mark II, har inbyggd bildstabilisering (IBIS). Det flyttar fysiskt kamerans sensor för att kompensera för eventuella rörelser när du inte fotograferar från en fast position (till exempel ett stativ). Den här typen av bildstabilisering fungerar med alla objektiv.

Om du använder ett stativ kan du använda mycket längre slutartider för att uppnå den här effekten. Utlös slutaren via en trådbunden eller trådlös fjärrutlösare, Canon Camera Connect-appen eller självutlösaren.

5. Fånga ljusspår på dansgolvet

En ung kvinna på en fest lyfter upp armarna mitt i färgglada ljusspår.

Långa exponeringar är perfekta för att förvandla vanliga motiv till magiska bilder. © Tetra Images/Getty Images

Genom att styra när kameran utlöser blixten under exponeringen kan du fånga färgglada ljusränder som förmedlar känslan på festen på ett kreativt sätt, samtidigt som motivet blir skarpt. Välj en lång slutartid på ungefär en sekund och välj mellan synkroniseringsläget med första ridån eller andra ridån i kamerans alternativmeny för blixt.

Synkronisering med första ridån är standardalternativet på de flesta kameror. Det utlöser blixten i början av exponering och fångar eventuell oskärpa framför motivet. Synkronisering med andra ridån utlöser blixten i slutet av exponeringen, vilket fångar ljusspår och andra detaljer bakom motivet.

6. Lys upp dina festbilder med blixt

En leende familj poserar i en soffa framför en uppblåsbar guldbanderoll där det står ”Happy Birthday” på en festbild tagen med Canon Speedlite EL-100.

Du kan använda en blixt och låta ljuset studsa mot väggar och tak för att skapa festbilder med en naturlig känsla. Tagen med en Canon EOS 800D med ett Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv och en Canon Speedlite EL-100 inställd på 20 mm, 1/200 sek, f/5,6 och ISO 400.

Om du använder blixt bör du se till att du har konfigurerat den på ett sätt som är fördelaktigt för motiven. Om du använder ett Speedlite-blixtaggregat vinklar du det mot taket istället för att rikta det direkt mot motivet, så att ljuset studsar tillbaka på motivet. Det ger inte bara ett mer naturligt ljus, utan motivet känner sig även bekvämare.

Canon Speedlite EL-100 kan vridas både horisontellt och vertikalt, så att du kan välja den perfekta vinkeln för indirekt blixt. Den har även ett automatiskt läge som väljer de bästa inställningarna för dig baserat på omgivningen, så att du enkelt kan fokusera på att ta bilden.

Ett annat sätt att få fantastiska resultat från blixten är att använda ett diffusionslock eller en liten mjuk låda över blixthuvudet. Det gör att ljuset från blixten sprids och blir mjukare, vilket hjälper dig att få naturligare hudtoner samtidigt som du fryser händelsen.

7. Fokusera på de mindre detaljerna

Två juvelprydda kronor, en större och en mindre, mot en bakgrund med stor cirkulär bokeh.

Bordsdekorationer, väggdekorationer eller prydnader som hänger i en gran utgör fantastiska motiv för stämningsfulla festbilder. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objektiv inställt på 1/5 sek, f/5,6 och ISO 400.

Kom ihåg att festfotografering inte alltid behöver innefatta människor. Att fokusera på de mindre detaljerna kan vara nog så effektivt för att fånga stämningen och känslan av stunden.

Om du inte kan komma tillräckligt nära motivet med det objektiv du använder bör du överväga ett objektiv med makrofunktioner, till exempel Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (i MF-läge) eller Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Med ett relativt stort objektiv, till exempel Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM, kan du däremot komma nära samtidigt som du kan fånga mer av omgivningen för att få ett sammanhang.

8. Fotografera med multiexponeringar

Vissa kameror i EOS R-systemet, till exempel Canon EOS R10 och Canon EOS R8, har ett multiexponeringsläge. Då tas flera bilder och de överlagras för en konstnärlig effekt. Eftersom allt detta görs i kameran behöver du inget redigeringsprogram.

Det finns fyra multiexponeringslägen att välja mellan baserat på ljussättningen och det slutresultat du vill ha. Du kan även välja att fotografera med exponeringsinställningen ”Genomsnittlig” så beräknar kameran rätt slutlig exponering åt dig. Du kan välja att bara använda två exponeringar eller lagra flera bilder på varandra för ett hypersurrealistiskt resultat.

9. Experimentera med perspektiv

En grupp festdeltagare lutar sig framåt för att hålla ihop tomteblossen. Bilden är tagen i höjd med tomteblossen och personernas ansikten syns underifrån.

Du kan skapa bakgrundsoskärpa genom att komma nära förgrundsmotiv, till exempel dekorationer eller tomtebloss. © AdobeStock

Gör dina festbilder visuellt intressanta genom att vara kreativ med perspektiv. Det kan vara så enkelt som att flytta kameran högre eller lägre, men var inte rädd för att experimentera stort genom att fotografera uppåt från golvet eller nedåt från takhöjd för ett fågelperspektiv. Det är enkelt att fotografera från höga eller låga vinklar när du använder en kamera som Canon EOS R50 som har en vinklingsbar skärm. Den passar även utmärkt för att ta roliga selfies.

Variera bildernas inramning med dörrar, fönster eller trappräcken och leta efter blanka ytor eller vatten för att fånga festens reflektioner eller för att få med dig själv i en kreativ bild.

Material som förändrar ljuset kan ge dina bilder ett annorlunda utseende. Fotografera genom stilla transparenta vätskor, till exempel drycker, för att fånga spritt ljus, vilket förvränger storlek och proportioner. Du kan skapa en slående oskarp effekt om du fotograferar genom strukturerat eller frostat glas.

Experimentera med alla de här teknikerna, ha kul och oroa dig inte om det inte fungerar – det handlar om att prova sig fram.

Skrivet av Matt Golowczynski och Peter Wolinski

Relaterade produkter

Relaterade artiklar