LJUSTEKNIKER

De 7 bästa tipsen för fotografering i svagt ljus

Ta reda på hur du får ut mesta möjliga av din Canon-kamera och lär dig hur du skapar fantastiska bilder från skymning till gryning.
Färgglada ljusstrålar som går över toppen på en gångväg vid kusten.

Gryning och skymning är magiska stunder. Det är vid skymningar som festivaler väcks till liv, städernas dynamik förändras och fotografiska fotomöjligheter visar sig. Men det kan vara svårt att fånga detaljer när det är ont om ljus – särskilt om du använder kameran på din smartphone.

De kreativa lägena hos en spegelreflexkamera, kompakt systemkamera eller avancerad kompaktkamera hjälper dig att få skarpa och detaljrika bilder i svagt ljus, vilket hade varit klart svårare utan dessa inställningar.

1. Använd en stor bländare (lågt f-tal) för att släppa in så mycket ljus som möjligt

En närbild i svagt ljus av en mörkhårig kvinnas ansikte med rosa läppstift och ögonskugga.

Objektiv med större bländare släpper in mer ljus till bildsensorn, vilket gör det möjligt att använda kortare slutartider för att fånga detaljer och frysa rörelser utan att du behöver ställa in ISO-talet på extremt höga nivåer, vilket riskerar bildbrus. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/1 250 sek, f/1,8 och ISO 1250. © Ejiro Dafé

Om du har en kamera med manuella inställningar kan du styra bländaren med läget Bländarförval (Av). Denna bländarinställning talar om för kameran hur mycket ljus som ska släppas in. I svagt ljus måste du släppa in så mycket ljus som möjligt för att få en bra exponering och fånga detaljerna i motivet. För att göra det använder du en stor bländare (lågt f-tal). Om bilden fortfarande är underexponerad (för mörk) kan du använda längre slutartid för att släppa in mer ljus genom att öka exponeringstiden, men med risk för oskärpa – se avsnittet nedan om hur du får skarpa bilder.

Bländarinställningen påverkar dock mer än bara exponeringen. En stor bländare ger även ett kort skärpedjup – det vill säga vid ett lågt f-tal kommer bara en liten del av motivet att vara i skarpt fokus. Det här kan vara utmärkt om du fotograferar porträtt strax före gryningen och vill ha en tilltalande suddig bakgrund. Men om du till exempel vill fånga de speciella nyanserna i en stadsmiljö i skymningen, ger en mindre bländare (högre f-tal) större skärpedjup, så att mer av motivet är i fokus. För att få en bra exponering måste du då försöka använda en längre slutartid.

Vissa objektiv har i sig en större eller ”snabbare” bländare än andra. De utmärkta alternativen för EOS R-systemets kompakta systemkameror i fullformat, som Canon EOS R6 och EOS RP, inkluderar Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, ett utmärkt val för vidvinkelbilder av stadsmotiv på natten och andra miljöer med svagt ljus. Canon RF 50mm F1.8 STM ger ett mer standardperspektiv (liknande det mänskliga ögat) och är perfekt för mer autentisk gatufotografering som tas på natten, medan den längre telefotoräckvidden hos Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM gör den perfekt för porträtt i svagt ljus.

Om du använder en spegelreflexkamera ger ett objektiv som Canon EF 35mm f/2 IS USM ett naturligt perspektiv och fördelen med bildstabilisering (IS) vid fotografering utan stativ. Canon EF 35mm f/1.4L II USM, med dess ännu större maximala bländare, har enastående kapacitet i svagt ljus. Om du har en spegelreflexkamera med en sensor i APS-C-format, till exempel Canon EOS 850D, är ett EF-S-objektiv som Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM ett bra alternativ för ett naturligt perspektiv. Om du vill ha ett liknande naturligt perspektiv och vidvinkelperspektiv för en EOS M kompakt systemkamera, till exempel EOS M50 Mark II, som även har en APS-C-sensor, behöver du inte leta längre än till det ultrakompakta pannkaksobjektivet Canon EF-M 22mm f/2 STM och det supersnabba Canon EF-M 32mm f/1.4 STM.

2. Öka ISO-inställningen för större ljuskänslighet

En stor vattensamling i svagt ljus omgiven av berg och kullar.

Om du har använt en stor bländarinställning men tycker att bilden fortfarande saknar ljusstyrka kan du prova att öka kamerans ISO-inställning. Det ökar sensorns känslighet för ljus, vilket är praktiskt när du fotograferar på natten utan blixt. Ju högre ISO-tal, desto högre känslighet. Canons spegelreflexkameror, kompakta systemkameror och avancerade kompaktkameror har stora sensorer så att de ger bättre bilder med högt ISO-tal än kameror med mindre sensorer, som smartphone-kameror.

CMOS-sensorerna i fullformat i Canons kompakta systemkameror, till exempel Canon EOS RP och EOS R6, gör att de kan leverera exceptionell kvalitet vid höga ISO-tal med litet eller inget märkbart bildbrus eller kornighet. Sensorerna i Canons senaste kameror i APS-C-format är något mindre, men ger ändå detaljerad bildkvalitet med lågt brus även vid mycket höga ISO-inställningar, vilket gör kamerorna idealiska för fotografering utan stativ på natten.

3. Få skarpa bilder

När du fotograferar utan stativ i svagt ljus kan det hända att resultatet blir suddigt. Det händer vanligtvis om du har använt en längre exponeringstid (längre slutartid) för att fånga mer ljus. Här är en annan fördel med att använda en stor bländare: ju mer ljus som kommer in i objektivet, desto snabbare slutartid kan du använda. Det är viktigt eftersom kortare slutartider fryser rörelsen – och ju snabbare rörelse du vill fånga, desto kortare måste slutartiden vara för att undvika rörelseoskärpa. I bra ljus kan motiv som är rimligt stilla i allmänhet fotograferas med en slutartid på cirka 1/50 sek. För motiv som går krävs lite kortare tid på runt 1/250 sek. Och vid snabbare rörelser fungerar 1/1 000 sek eller kortare tid bäst. Vid svagt ljus krävs kortare slutartid.

Förutom motivets rörelse måste man även ta hänsyn till kameraskakningar – och ju längre brännvidden är desto svårare är det att undvika kameraskakningar när du fotograferar utan stativ. En vanlig tumregel är att börja med en bländarinställning som motsvarar brännvidden – med ett 50 mm-objektiv använder du åtminstone 1/50 sek eller kortare tid, med ett 600 mm-objektiv använder du 1/600 sek osv. Om du använder ett objektiv med optisk bildstabilisering (IS) kan du använda längre slutartider och ändå få samma skärpa.

Canon EOS R6 har ett system med inbyggd bildstabilisering (IBIS) som fungerar tillsammans med IS-utrustade objektiv för ultraskarpa långa exponeringar när du fotograferar utan stativ. Du kan även använda miljön för att minska kamerarörelser: prova att luta dig mot en vägg eller placera kameran på en stabil yta. Om du har ett stativ kan du använda det, eftersom det ger dig maximal flexibilitet.

4. Få ut mesta möjliga av vitbalansalternativen

En bild av Bath Abbey på kvällen, upplyst av spotlights med varm ton och med en tänd gatlykta.

Att justera vitbalansinställningen är ett kreativt sätt att radikalt ändra bildernas slutliga resultat. Tagen med en Canon EOS 7D (nu efterföljd av Canon EOS 7D Mark II) med ett Canon EF 17-40mm f/4L USM-objektiv inställt på 2,5 sek, f/11 och ISO 100. © Marcus Hawkins

Bath Abbey fotograferad på kvällen, med färger i en kallare ton och himlen med en djupblå nyans.

I den här versionen av samma bild har vitbalansen ändrats, vilket ger mer naturliga stenfärger och himlen får en djupare blå nyans. Tagen med en Canon EOS 7D med ett Canon EF 17-40mm f/4L USM-objektiv inställt på 21 mm, 2,5 sek, f/11 och ISO 100. © Marcus Hawkins

Inställningen för automatisk vitbalans hos Canon-kameror ger konsekvent exakta resultat vid fotografering i dagsljus och bibehåller en bra prestanda vid fotografering i svagt ljus. Men du kan skapa en viss stämning genom att använda alternativa förinställda inställningar för vitbalansering i dina bilder.

När du fotograferar i stadsbelysning i skymningen kan till exempel vitbalansinställningen Glödlampa ge artificiellt upplysta områden en mer neutral färgtemperatur, samt förstärka den djupblå färgen på himlen. Om du däremot vill framhäva värmen i artificiellt ljus kan du prova att växla till vitbalansinställningen Dagsljus.

Med många Canon-kameror, bland annat kompaktkameror som Canon PowerShot G5 X Mark II, kan du fotografera i RAW-filformat. Välj det här alternativet så kan du ändra eller finjustera vitbalansinställningen när du efterbehandlar bilderna med den programvara för RAW-behandling som du brukar använda, t.ex. Canons kraftfulla, kostnadsfria Digital Photo Professional.

5. Ljuseffekter

En katt i ett svagt upplyst rum med framtassarna på två böcker.

Om du placerar kameran på ett stativ kan du använda längre slutartider för att fånga mer ljus samtidigt som du får skarp bildkvalitet. Det hjälper förstås att ha ett samarbetsvilligt motiv som kan posera utan att röra sig för mycket. Tagen med en Canon EOS 850D med ett Canon EF 50mm f/1.2L USM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/2,8 och ISO 100.

Ett vägnät på kvällen med bilstrålkastare som skapar tydligt definierade ljusspår.

Långa exponeringar är perfekta för att omvandla kvällstrafik till ljusspår och förvandla vanliga motiv till fascinerande kreativa bilder. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 61 sek, f/16 och ISO 400. © Lorenz Holder

Med ljusspår kan du tillföra dynamik i nattbilder. Använd dig till exempel av bakljusen på fordon i rörelse eller neonupplysta karuseller på ett tivoli. Du behöver lång exponering om du vill få med ljusets rörelse på fotot, vilket innebär slutartider på några sekunder eller mer med kameran på ett stativ eller en stabil yta. Experimentera med olika tidsinställda exponeringar. Använd kamerans självutlösare eller funktion för fjärrfotografering, så att du inte skakar kameran när du trycker på avtryckaren. Många Canon-kameror är utrustade med Wi-Fi, vilket gör att du kan ändra inställningar och utlösa slutaren från din smartphone med hjälp av appen Canon Camera Connect.

6. Prova serietagning

En människa som hoppar med en motocrosscykel över en backe, med silhuett mot skymningshimlen.

Serietagning är perfekt när du vill fotografera rörelser i svagt ljus för att vara säker på att du fångar det perfekta ögonblicket. Tagen med en Canon EOS 7D Mark II med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 35 mm, 1/1 600 sek, f/8 och ISO 3200.

Serietagningsläget (även kallat höghastighetstagning på vissa kameror) fångar en snabb sekvens av bilder på några bråkdelar av en sekund. Det är användbart vid fotografering av motiv i rörelse eller för att fånga en blixtsnabb händelse. Du kan själv testa läget om det finns på din kamera – det ökar dina chanser att ta den fantastiska actionbilden i svagt ljus du är ute efter.

7. De bästa kamerorna för fotografering i svagt ljus

En Canon EOS R6-kamera.

Oavsett dina behov och din budget har vi ett brett utbud av kameror som passar perfekt för fotografering i svagt ljus, bland annat Canon EOS R6.

Canon EOS R6 – En kompakt systemkamera i fullformat för perfekta bilder i svagt ljus

 • Mycket effektiv inbyggd bildstabilisering
 • Klassledande system för autofokus som fungerar i nästan totalt mörker
 • Imponerande bildkvalitet med höga ISO-inställningar

Canon EOS RP – Den ultimata budgetvänliga kompakta systemkameran för nattfotografering

 • Bildsensor i fullformat för enastående kvalitet i svagt ljus
 • Avancerad autofokusprestanda vid svagt ljus
 • Konkurrenskraftigt pris för en kompakt systemkamera i fullformat

Canon EOS M50 Mark II – Perfekt när du vill ta steget upp från smartphone-fotografering

 • Systemkamerans fördelar i ett smidigt, lätt kamerahus med en bildsensor i APS-C-format
 • Autofokusprestanda i mycket svagt ljus, ned till -4 EV, och fotografera med upp till ISO 25600
 • Särskilt sortiment av utbytbara, kompakta EF-M-objektiv

Canon EOS 850D – Nästa steg inom kreativ kontroll: en lätt spegelreflexkamera

 • Lätt kamerahus på 515 g – perfekt för stadsfotografering på natten
 • 24,1 MP APS-C-sensor ger enastående bildkvalitet
 • Spegelreflexkamerans klassiska ergonomi och optisk sökare för direkt förbindelse med motivet

Canon PowerShot G5 X Mark II – Liten och smidig, men ändå mycket avancerad

 • Kraftfullt inbyggt 5x zoomintervall, vilket motsvarar 24–120 mm
 • Liten men ändå högkvalitativ bildsensor av 1,0-typ
 • En mängd nattfotograferingsmetoder, bland annat Stjärnporträtt, Stjärnklar natthimmel, Stjärnspår, Timelapse-film av stjärnor och Nattfoto utan stativ

Läs fler tips om fotografering i svagt ljus* från Redline Challenge-mentorn Lorenz Holder.Skrivet av Matthew Richards* Tillgängligt på vissa språk.

Relaterade produkter

 • Kompakta systemkameror

  EOS R6 Mark II

  Stillbilder eller film, action eller porträtt – EOS R6 Mark II levererar en blandning av prestanda och bildkvalitet som främjar din kreativitet
 • Kompakta systemkameror

  EOS R8

  Ta steget upp till fotografering och film i fullformat och förverkliga dina kreativa ambitioner.
 • Standardobjektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Ett kompakt, tyst och lätt 50mm RF-objektiv med fast brännvidd och en stor bländare på f/1,8, vilket passar perfekt för att förverkliga din kreativa vision.
 • RF-objektiv

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Ett ljusstarkt 35mm f/1.8 MACRO-objektiv för vidvinkelperspektiv, kort närgräns och Hybrid IS.
 • Vidvinkelobjektiv med fast brännvidd

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Ett kompakt, lätt objektiv på 24 mm med fast brännvidd som passar perfekt för landskapsfotografering, vlogging och interiörer – plus fantastiska makrobilder.
 • Relaterade artiklar

 • NATTFOTOGRAFERING

  Fotografera månen

  En steg-för-steg-guide för kreativ månfotografering.

 • LJUSTEKNIKER

  Fotografera i tillgängligt ljus

  Lär dig hur du hittar och fångar det bästa ljuset för att förbättra dina bilder.

 • FILMTEKNIKER

  Tips för att spela in film på kvällen

  Öppna upp en helt ny värld av kreativitet med vår guide till att spela in film på kvällen.

 • NATURFOTOGRAFERING

  Vilda djur i svagt ljus

  Upptäck djurens dolda liv med våra bästa tips för kvällsfotografering.