KREATIV UTSKRIFT

Hela världen inom räckhåll: en pysselutmaning

Testa dina kreativa färdigheter och hylla städer med särskild betydelse med en Canon PIXMA-skrivare och Creative Park.
Pysslaren Paula Milner och hennes man Dan håller i pappersmodeller av ett japanskt slott och Big Ben som byggts av Canon Creative Park-mallar.

Vilka unika reseögonblick har fyllt dig med glädje? Från arbete utomlands och kulturäventyr med vänner till roliga familjesemestrar och statsturer på egen hand – minnen som skapas när du besöker vackra delar av världen är en del av det roliga. Men de bästa upplevelserna slutar inte när du kommer hem.

Du kanske har trott att papperspyssel bara är för barn, men det finns även en mängd mer utmanande designer på Canon Creative Park, bland annat mallar av världens mest berömda landmärken.

De här pappersbyggnaderna är perfekta för en fest med platstema eller ett firande som kräver unika dekorationer, eller som en del av en temavisning hemma för att komma ihåg en betydande resa. Dessutom är det en utmärkt övning i mindfulness att klippa och pyssla. Kombinera den med en traditionell fest från landet och lokal musik, så kan övningen få ett helt nytt liv.

En pysslig utmaning för par

Pysslaren Paula Milner och hennes man Dan bygger pappersmallar från Canon Creative Park.

Pysslaren Paula Milner och hennes man Dan har upptäckt att pyssla tillsammans är ett utmärkt sätt att koppla av.

Den professionella pysslaren Paula Milner, känd som The Crafty Lass, och hennes man Dan, en Formel 1-ingenjör, antog utmaningen att skapa sina favoritlandmärken med en skrivare i Canon PIXMA TS7450a-serien. Paula har varit intresserad av pyssel sedan barnsben, men det var deras bröllop som verkligen tände hennes gnista att skapa. Hon ägnade ett år åt att göra allt för eventet, från servetthållare och sätta samman hundratals tygblommor till gången till altaret och bordsdekorationer. Nu designar hon tyg och organiserar workshops och event.

”Dan är väldigt kreativ och om du ger honom ett projekt har han verkligen roligt med det”, säger Paula.

”Livet kan vara så hektiskt”, tillägger Dan. ”Det kan vara svårt att koppla från, särskilt med två barn. Den här pysselaktiviteten gav oss möjlighet att göra just det.”

Om du vill utmana dig själv och bygga egna arkitektoniska underverk behöver du följande saker, plus några tips och råd från Paula och Dan.

En skärm som visar instruktionerna för att bygga en mall från Canon Creative Park av ett japanskt slott.

Canon Creative Park har inte bara papperspyssel utan även popup-kort, gratulationskort, kalendrar och väggdekorationer. Varje mall, från de enkla till de mer avancerade, levereras med en egna instruktioner så att du kan skapa något vackert oavsett kunskapsnivå.

Välj ditt bästa reseminne

En bärbar dators skärm som visar en mall av en nederländsk väderkvarn som kan hämtas från webbplatsen Canon Creative Park.

Förutom Big Ben valde Paula även att bygga en nederländsk väderkvarn för att komma ihåg sina resor. ”Jag bodde bara en kort period i Amsterdam, men det var tillräckligt länge för att göra ett betydande intryck”, minns hon. ”Jag älskar kulturen. Min mamma bodde också i Amsterdam när hon var yngre, så det betydde mycket att göra den här väderkvarnen.”

En man håller och beundrar en monterad mall från Canon Creative Park av Nagoya-slottet i Japan.

Dan valde det historiska Nagoya-slottet till sin utmaning, men det finns andra japanska monument att välja bland, bland annat Matsuyama-slottet, Matsumoto-slottet, Shuri-slottet och till och med en miniversion av det nationella museet för västerländsk konst.

Paula och Dan valde att återskapa de landmärken som de hade en personlig anknytning till. Paula valde Londons Big Ben och en väderkvarn som representerar Nederländerna eftersom hon har bott i Amsterdam. ”Big Ben känns väldigt brittisk och ikonisk och jag tog nyligen med vår son Freddie för att se den, så det kändes ännu mer speciellt att dela med mig av en sådan vacker byggnad tillsammans. När jag hade byggt den visste han vad det var och det påminde honom om vår roliga dagsutflykt till London”, säger Paula.

Dan valde ett japanskt slott efter att ha arbetat i landet, faktiskt samtidigt som Paula bodde i Amsterdam. ”Japan har en särskild plats i mitt hjärta”, förklarar han. ”I början av min karriär hade jag tur nog att bli utstationerad där två gånger i jobbet, och jag förälskade mig i kulturen och stämningen”, säger han. ”Att kunna gå runt i parker när körsbärsträden blommar och besöka historiska platser, till exempel Nikko, är minnen som jag kommer att bära med mig för alltid.”

Välj ditt landmärke

En Canon Creative Park-mall av Big Ben kommer ut från en Canon PIXMA-skrivare.

Big Ben är inte det enda landmärket i London på Creative Park – det finns även en mall för Tower Bridge. Varför inte välja blommor eller djur som också representerar området för att med enklare designer ge liv åt det land du har valt?

Med så många kostnadsfria mallar att välja bland kan du hitta ett landmärke som betyder något för dig. Från Roms Colosseum och Eiffeltornet i Paris, till Barcelonas Sagrada Familia och det lutande tornet i Pisa – det finns massor av papperspyssel att välja bland.

Paula föreslår att du väljer malldesign efter idéer till födelsedagsfester, bröllopsminnen, brudfiranden innan bröllop och mycket mer. ”Det är en sådan bra idé för fester. Till och med för ett bröllop kan du bygga olika viktiga platser att placera på borden eller införliva ett resmål för smekmånaden. Det är en riktigt fin detalj som ett par kan göra, och vänner att hjälpa er”, säger hon.

Landmärken i papper kan även vara ett bra alternativ för en avskedsfest, för att fira en jubileumskryssning eller för att välkomna någon hem från en resa.

Klipp, vik och bygg

Händer som använder en linjal och en sax för att klippa ut en del av en mall från Canon Creative Park.

Paula och Dan tyckte om utmaningen med att bygga landmärkena. Den här mer avancerade designen kan ta flera timmar att slutföra och att fokusera på uppgiften kan bidra till att lyfta humöret och minska stress och oro.

Händer som använder en sax för att klippa ut delar från en Canon Creative Park-mall av Big Ben utskriven på Canons matta fotopapper.

Paula blev imponerad av Canons matta fotopapper. ”Utskriftskvaliteten var fantastisk”, säger hon. ”Detaljnivån var helt otrolig. Om du skulle försöka göra det här papperspysslet på kopieringspapper skulle det aldrig behålla strukturen.”

När du har hämtat mallen är det viktigt att du använder rätt material, till exempel Canons rekommenderade matta fotopapper, som verkligen kan göra skillnad för den slutliga strukturen.

”Jag skulle verkligen rekommendera Canons matta fotopapper”, tillägger Paula, ”eftersom det är mycket lättare att vika och håller strukturen ganska bra. Jag slår även verkligen ett slag för att du lägger tid på vikningen och verkligen ser till att kanterna är skarpa och prydliga så att allt passar in av sig själv när det blir dags att sätta ihop det istället för att behöva tvinga in det.”

Dan håller med om att uppgiften blir roligare om du ägnar tillräckligt med tid åt den, särskilt när du pysslar med familj och vänner. ”Sätt av mer tid än vad som rekommenderas”, säger han. ”Det gör att du inte känner dig stressad och skyndar dig för att bli klar eller begår misstag. Ta den tid du behöver och förbluffas av det färdiga resultatet.”

Varför inte skriva ut instruktionerna och dela upp projektet på flera kvällar? Att utmana dig själv att skapa den bästa byggnaden du kan och sedan se hur det tar form ger en känsla av bedrift.

Visa upp din skapelse

En väderkvarn i papper från en mall från Creative Park visas bredvid en nederländsk flagga, en liten cykel och ett par träskor.

Ditt papperspyssel kan utgöra en del av en temavisning tillsammans med souvenirer och minnen från ditt besök.

En stor pappersmodell av Big Ben placerad på Storbritanniens flagga.

Paula tror att papperspyssel kan vara ett bra sätt att lära barn om olika länder och kulturer. ”Jag tror verkligen att skolor skulle ha nytta av den här typen av saker”, säger hon. ”Förra terminen gjorde min sons klass ett projekt som kallades ’älska ditt närområde’. Det handlade om Storbritannien, London och vår by. En modell av Big Ben vore ett fantastiskt föremål som barn kunde lära sig av.”

När det hårda arbetet är klart och du har satt ihop ditt utskrivna reselandmärke är det dags att beundra din skapelse. Oavsett om du planerar att hänga upp ditt arkitektoniska mästerverk, sätta det på väggen eller använda det som bordsdekoration finns det gott om idéer för att visa upp ditt pyssel.

”Vi har ett visningsskåp fyllt med böcker och minnen, så vi planerar att ställa några av Dans saker från Japan där för att skapa ett tema”, säger Paula.

Dan och Paula tycker att den här aktiviteten är ett fantastiskt verktyg för att lära sig mer om andra kulturer och även ett roligt och kreativt utlopp. ”Det finns så mycket att lära sig av andra människor”, säger Dan entusiastiskt. ”Det finns även så många vackra sevärdheter att upptäcka, och för varje gång förstärker det känslan av att vi lever tillsammans på en mycket speciell plats som vi ska respektera och skydda.”

Är du inspirerad att testa själv? Sök efter hashtaggen #MadeWithPixma för fler kreativa idéer och dela sedan med dig av dina handgjorda underverk och tagga @canonemea.

Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • KREATIV UTSKRIFT

  Skapa solsystemet

  Ta dig tid att återkoppla, lära dig och leka med Creative Parks kollektion av papperspyssel med rymdtema.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Proffsig resedagbok

  Förvandla dina semesterbilder från Canon Zoemini S2 till en anpassad kreativ dagbok.

 • UTSKRIFTER

  De bästa skrivarna för designers

  Skrivare är viktiga verktyg för designers – vi hjälper dig att välja rätt modell för dina behov.

 • UTSKRIFT OCH PYSSEL

  De bästa tipsen för genomtänkta papperspysselpresenter

  Upptäck hur du kan göra meningsfulla presenter med Canon Creative Park och din PIXMA-skrivare.