KREATIV UTSKRIFT

Enkel resescrapbooking

Bevara minnen från din resa genom att dokumentera dem i en resedagbok. Den kreativa dagboksskaparen Kia Marie Hunt berättar hur hon gav liv åt sina scrapbookingidéer med Canon Zoemini S2 och Canon-skrivare.
En resedagbok är öppen på ett mörkt träbord, bredvid några fotoutskrifter, en penna, washi-tejp och stämplar. Sidorna är fyllda med färggrann text, symboler och foton.

Semestrar och avbrott i vardagen ger oss upplevelser och minnen som vi kommer att uppskatta när vi tittar tillbaka på våra liv. De här känslorna är ofta knutna till fotografier – familjefoton av syskon som delar glass på stranden eller gruppselfies av tonårsvänner som upplever spänningen med sina första resor utan föräldrar. När författaren, illustratören och dagboksskaparen Kia Marie Hunt åkte till Costa Rica med sin partner för att fira sitt 8-årsjubileum, bestämde hon sig för att hon skulle göra det till en resa att minnas – genom att skapa en speciell klippbok.

”Det var ett sådant äventyr”, säger hon. ”Vi vill alla tro att vi kommer ihåg saker tydligt för alltid, men sanningen är att så många av de mindre detaljerna skulle ha fallit i glömska om jag inte hade lagt till dem i min resedagbok. Jag blir så glad av att titta tillbaka på de sidorna och veta att alla de här fina stunderna nu aldrig kommer att glömmas bort.”

Kia har fört dagbok så länge hon minns. Skaparen av dagboksserien ”My Awesome Year” för barn delar med sig av sina dagboksidéer och tips med över 130 000 följare på sina två Instagram-konton: @InspiringJournals och @KiaCreates. Hon tillhandahåller även gör-det-själv-paket varje månad via sin Journal Club och driver en Etsy-butik där hon säljer kontorsmaterial, klistermärken och andra dagboksprylar. Här är hennes steg-för-steg-guide för enkel resescrapbooking.

En kvinna med långt mörkt hår iklädd pastellfärgad randig tröja sitter vid ett skrivbord och väljer bilder till en resedagbok. Dagboken omges av bilder, klistermärken, washi-tejp, en Canon Zoemini S2, en Canon SELPHY Square QX10 med en bild som sticker fram ur den och mycket mer.

”För mig är dagboksföring ett sätt att kombinera en dagbok, en klippbok och ett fotoalbum i ett”, säger Kia. ”Jag började med kreativ dagboksföring både som ett sätt att uttrycka mig själv konstnärligt och som ett sätt att dokumentera och fånga detaljer och minnen.”

1. Dokumentera minnesvärda ögonblick

Händer fäster foton i en öppen resedagbok som omges av bilder, tejp och föremål.

Du kan fylla på din Canon Zoemini S2 med upp till 10 ark självhäftande Zink™-fotopapper och skriva ut, dra bort baksidan och fästa dina favoritbilder direkt i din resedagbok. Om papperet tar slut sparar du dina favoriter på micro SD-kortet för senare utskrift.

Händer håller i och vänder på sidorna i en resedagbok med färgglada bilder och delar som har fästs på sidorna.

Det är inte bara ord, bilder och symboler som kan pryda sidorna i dagboken, utan även saker som biljetter, menyer eller flygblad. ”Jag ber om visitkort i butiker, går igenom flygblad på turistinformationskontoret och ber om kartor på tågstationer”, förklarar Kia. ”Allt som har en fin pappersliknande struktur eller en rolig och intressant design, eller påminner dig om den platsen på något sätt, kan ha en plats i din dagbok om du vill.”

Scrapbooking kan vara något du gör under resans gång eller efteråt – det är upp till dig. ”Om du för dagbok medan du reser kan du fånga ögonblicket, medan du får återuppleva resan om du skapar dagboken när du kommer hem”, säger Kia. ”Det blir bra oavsett vad du väljer.” I båda fall måste du hålla koll på allt. ”Jag skrev ned allt vi gjorde varje dag i Costa Rica och ägnade ungefär 20 minuter varje kväll åt att föra dagbok, klistra in eventuella saker som jag hade samlat på mig och jag lade även till bilder, text och symboler”, kommer hon ihåg.

”Jag tycker alltid att de mest spontana sakerna händer under resan – oavsett om det är en oväntad vändning på något, ett missöde som blir en lycklig tillfällighet, en upptäckt av en fantastisk utsikt eller till och med möjligheten att prova en ny maträtt. Därför älskar jag att jag kan ta en bild med Canon Zoemini S2 och skriva ut den direkt. Eftersom bilderna skrivs ut direkt på självhäftande papper kan jag sätta in dem direkt i min dagbok där ögonblicket bevaras för alltid.” Du kan se hur Kias process går till i den här TikTok-videon.

2. Tänk inte för mycket när du tar selfies

En Canon Zoemini S2 liggande vid sidan av en kartbok bredvid en anteckningsbok och ett urval av semesterbilder.

Spegeln och ringljuset på Canon Zoemini S2 gör den perfekt för att ta spontana selfies på semestern. Du kan ställa in en fördröjning på upp till tre sekunder med hjälp av självutlösaren i Canon Mini Print-appen för att ge dig och dina vänner tid att placera er i bilden.

”Nu behöver du inte längre be någon främling ta en bild av dig. Tack vare spegellinsen i Canon Zoemini S2 kan jag se en reflektion av mig själv och min grupp, och sökaren ger en indikation på vad som är i bild och vad som inte är det, så jag kan se till att alla ryms i bilden.”

Om du reser ensam kan du även använda din smartphone som fjärrutlösare via Canon Mini Print-appen för att ta en selfie mot en hisnande bakgrund. När det gäller selfies är Kias råd att vara naturlig. ”Ibland är de bilder som du just då tycker är de ’konstigaste’ eller ’värsta’ faktiskt de bästa. Det är inte alls lika roligt att bläddra i en dagbok eller ett album med poserade selfies som med spontana bilder som verkligen fångar hur du kände dig på den platsen eller i det ögonblicket.”

3. Anpassa dina bilder

Händer trycker på en smartphone som visar ett foto med grafik som läggs till. Telefonen ligger på en öppen resedagbok och en Canon Zoemini S2 ligger vid sidan.

Ge dina bilder lite personlighet eller lägg till tidsstämplar och platsinformation med ramar, klistermärken, former och layoutalternativ i Canon Mini Print-appen.

Canon Mini Print-appen är utmärkt för att anpassa bilder på roliga sätt. Du kan prova en ram, tillämpa ett filter eller lägga till egna symboler och text. Du kan till och med kombinera dina favoritbilder i ett kollage med appens smarta kollageverktyg eller använda uppslag över längder för att skapa en enastående, självhäftande affisch av fyra eller nio mindre bilder.

”Om jag inte kan bestämma vilka bilder jag vill skriva ut gör jag ett kollage av flera bilder och använder funktionerna för att lägga till rolig färgstark text, vilket är särskilt användbart för att lägga till platsen i bilden innan jag skriver ut den”, säger Kia.

4. Skriv ut dina bilder – var du än är

En vit Canon SELPHY Square QX10 på en mörk träyta, omgiven av fotoutskrifter med vita kanter, en förpackning SELPHY Square-skrivarpapper och en öppen resedagbok.

För bilder som Kia är mycket stolt över använder hon Canon SELPHY Square QX10 – på resan eller hemma – för att snabbt skriva ut större bilder som hon vill framhäva.

En kvinna precis utanför bild står vid en Canon PIXMA-skrivare på ett litet bord och tar bort en bild som precis har skrivits ut.

Om du vill ha friheten att experimentera med olika pappersformat eller redigeringsprogram, till exempel Canons Digital Photo Professional (DPP), väljer du helt enkelt dina favoritsemesterbilder som tagits med en kamera och använder en skrivare som Canon PIXMA TS5350a-serien.

Med Canon Zoemini S2 kan du skriva ut var du än är och lägga till bilder direkt i din dagbok, men det finns även flera olika alternativ för att skriva ut dina semesterminnen, antingen på resan eller när du kommer hem.

Om du vill ta med bilder som vänner som du reser med delar, eller ögonblicksbilder som finns på telefonen, kan du ansluta din smartphone till Canon Zoemini-skrivaren i fickstorlek för kladdfria, hållbara och vattentåliga bilder på 50 x 76 mm var du än befinner dig. Canon Zoemini är även kompatibel med Canon Mini Print-appen, så att du kan lägga till filter, ramar och symboler.

Canon SELPHY Square QX10 ger större utskrifter på 68 x 68 mm i fylliga, livfulla färger på självhäftande papper med en kant för bildtexter. ”Den större bildstorleken ger mer visuell effekt, så jag använder SELPHY Square QX10 för det jag kallar ’funktionsbilder’”, förklarar Kia. ”Det är de viktigaste höjdpunkterna på dagbokssidan som jag fäster mindre bilder från Canon Zoemini S2 runt.

”Om jag älskar en bild så mycket att jag vill titta på den hela tiden, inte bara när jag öppnar dagboken, använder jag Canon PIXMA TS5351 (nu efterföljd av Canon PIXMA TS5350a-serien) för att skriva ut på 10 x 15 cm fotopapper och lägga till bilden i en ram så att jag kan visa upp den hemma eller ge bort den till någon som var med på resan”, tillägger hon.

5. Välj din klippbok

En resedagbok är öppen vid de sista sidorna. På vänster sida ligger en semesterbild med ljusa symboler och rivna papper runt det, och till höger sitter ett kuvert fast, med en hand som tar ut ett foto ur kuvertet.

När du avsätter tid till att föra dagbok gör du tid för dig själv, tid du kan ägna åt att reflektera över dina erfarenheter och medvetet välja vad du ska fylla sidorna med. Även om du för dagbok om det förflutna och bevarar framtidens minnen upplever du även nuet, med fokus på din konstnärliga process, vilket verkligen kan vara som terapi. Den här typen av dagboksföring är gynnar även välbefinnande eftersom den ger dig utrymme att experimentera med din kreativa sida.

”Det är så fritt att föra dagbok – det finns inga regler och den kan vara vad du än behöver att den är”, betonar Kia. ”Alla slags böcker kan vara en dagbok. Hårt omslag, mjukt omslag, linjerade eller tomma sidor – det är helt upp till vad du föredrar. Jag har experimenterat med alla typer av dagböcker tidigare – jag har till och med gjort egna eller tagit tillvara på gamla böcker och förvandlat dem till dagböcker genom att göra kollage på sidorna.”

Kia rekommenderar att du använder en dagbok som är tillräckligt robust för att skydda sidorna, men tillräckligt liten för att få plats i en väska. Hon föredrar även en med ficka på baksidan, så att du kan förvara alla samlarföremål säkert. Om du inte har en ficka kan du göra det genom att fästa ett kuvert på en sida i dagboken. ”Jag har alltid med mig några gem när jag för resedagbok, vilket är praktiskt för att fästa bilderna på de sidor som jag vill sätta fast dem på senare”, tillägger hon.

6. Släpp loss din fantasi

En hand placerar runda utskrivna klistermärken på en dagbokssida. Bredvid dagboken finns en Canon Zoemini S2 som skriver ut ett ark med ytterligare två runda klistermärken, var och ett med en klarröd blomma.

Kia gillar att använda Canons förklippta runda klistermärken för att lägga till detaljer från en plats hon har besökt i ett dagboksuppslag. ”I Costa Rica tog jag bilder av intressanta blommor och djurliv och skrev ut dem som runda klistermärken att fästa runt mina dagbokssidor. Det ger färgklickar utan att ta upp lika mycket utrymme som en hel bild, vilket är bra för sidor där du vill skriva mycket.”

Två händer håller upp sidorna i en resedagbok som visar ett urval av stämplar, foton, text och symboler, med massor av gröna och blå nyanser.

Kia föreslår den roliga idén att ha en fototävling för att välja bilder till en dagbokssida om du reser med andra. ”Bestäm en uppgift – att fotografera något specifikt eller helt enkelt ”fånga dagen” – och dela sedan era bilder med varandra”, förklarar hon. ”Varje person väljer en vinnande bild från den andra personens kamerarulle och du skriver ut de vinnande bilderna som ska sättas in i din dagbok.”

”Börja med att ordna bilder och föremål på sidorna, använd dina anteckningar för att lägga till eventuell text som du vill ha med och hänge dig sedan åt att fylla luckorna med färg”, förklarar Kia.

Du kan använda Canons förklippta runda klistermärken för att underlätta sidnavigering genom att till exempel skapa numrerade klistermärken för varje dag på resan, platsnamn eller kapitelrubriker.

Om du har idétorka eller inte är intresserad av att återge resan dag för dag är temasidor ett sätt att behålla inspirationen. ”Du kan bygga din dagbok på färger där du lägger till bilder, samlarföremål eller klistermärken från resan på en sida i matchande färg”, föreslår Kia. ”Eller varför inte göra en sida om mat och dryck, en sida om roliga ögonblick och en sida om aktiviteter som du har provat?

”Det finns så många möjligheter och det är så personligt att föra resedagbok – du kan göra det till precis vad du vill.”Skrivet av Rachel Segal Hamilton

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • KREATIVA UTSKRIFTER

  Visualisera din semesterstil

  Effektivisera resväskan och få ordning med Canon Zoemini 2.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Det ultimata festivalsällskapet

  Bevara dina minnen med Canon Zoemini-sortimentet i fickstorlek.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Skapa din egen sagobok

  Låt fantasin flöda i en handgjord sagobok, med hjälp av Canon SELPHY CP1500.

 • UTSKRIFTER

  De bästa skrivarna för pyssel

  Canon har den perfekta skrivaren för dig oavsett om du är ute efter familjeprojekt eller professionella resultat.