Canon EOS R7 i fören på en kanot

Exploring the Wild – med Canon EOS R7 ute i det vilda och på resande fot

Harri Tarvainen
Harri Tarvainen

Proffsfotografen


Kurirtjänsten ringer för att kontrollera att jag är hemma. Jag tackar dem hjärtligt för deras snabba leveransservice som tar mitt paket till norra Finland på bara en dag. Resten av utrustningen är redan nedpackad för kanotturen och nu ser det ut som att även den viktigaste utrustningen kommer med på resan, nämligen den nya Canon EOS R7.

Harri Tarvainen är en professionell fotograf som specialiserar sig på natur- och actionfotografering. Han vandrar i naturen och tar fantastiska bilder tillsammans med sin curly coated retriever Kaffe som är känd från Instagram. Du kan följa Kaffes äventyr på hans Instagramkonto @kaffegram. Glöm inte heller att kolla Kaffes och Harris tips för husdjursfotografering.

En kanottur på sommaren bjuder på massor av enastående fototillfällen

Älven Oulankajoki slingrar sig genom nationalparken Oulanka på botten av en kanjon i det vilda landskapet. Området ligger i nordöstra Finland och är berömt eftersom naturen och arterna från norr och öster möts och förenas på denna plats. Här kan fotografer njuta av de nordiska ljusa sommarnätterna där barrträden i gryningen bäddas in i den trolska morgondimmans ljus, och på vintern bjuder de snöinklädda träden på en lika magisk upplevelse under norrskenets ljus.

Lavskrikan som bor i de nordliga skogarna slår ofta följe med vandrare och lockar du den med något den verkligen gillar kan den till och med sätta sig på din hand. Vi har visserligen paddlat nerför älven flera gånger men varje gång är en ny upplevelse.

Kaffe hoppar ombord och sätter sig bekvämt till rätta i mitten av kanoten. Han vet redan vad den här turen går ut på.

Kaffe, en curly coated retriever
Det varma gyllene ljuset från kvällssolen är perfekt för porträttfotografering. När jag tar motljusbilder minskar jag reflektionerna genom att zooma in nära på motivet.

Fotoutrustning som inte väger mycket passar utmärkt för vandring

Jag var en av de första som testade Canons nya kamerahus EOS R7. Jag valde att använda kamerahuset med det lätta objektivet Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Den komplexa kombinationen av siffror och bokstäver säger mig att jag med det här objektivet kan fota både vidsträckta landskap och närbilder på motiv som ligger längre bort.

Den sammanlagade vikten för kamerahus och objektive är precis ett kilo eller något mindre. Det här är ett kompakt och lätt kamerahus tack vare den mindre storleken på APS-C-sensorn, och med 32,5 megapixlar kan du vara säker på att du inte behöver kompromissa med vare sig upplösning eller bildstorlek.

Jag plockar upp kameran från torrpåsen för att fotografera landskapet som är färgat av kvällssolen – kniporna och storskrakarna som gungar rofyllt på vattnet runt omkring oss, renarna som vilar vid älvstranden, och givetvis Kaffe som har fullt upp med att nosa upp alla dofter som vinden vid älven för med sig.

I sådana här situationer använder jag nästan alltid ett halvautomatiskt program såsom bländarprioritet. Jag kan göra bilden mörkare eller ljusare genom att exponeringskompensera. Med Kaffes lockiga svarta päls blir resultatet oftast bäst när jag underexponerar.

När jag har tagit bilden försöker jag alltid att lägga undan kameran på en säker plats, men snart ertappar jag mig själv paddlandes med kameran runt halsen! Detta funkar eftersom utrustningen är så lätt, och på så sätt är jag alltid redo att ta en bild när fototillfälle ges.

Landskap från älven Oulankajoki, en kanot och två figurer
En bred inramning och en symmetrisk komposition skapar en harmonisk atmosfär. Brännvidden gör Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM till ett genuint allroundobjektiv.

En fullfjädrad videokamera med intelligent autofokus

Jag har hållit på med fotografering så länge att jag ibland glömmer att en kompakt systemkamera också är en fullfjädrad videokamera. Videoinspelningen får en nästintill cinematisk jämnhet trots att jag sitter i en kanot som rör på sig och gungas av både vattnet och min retriever som väger 40 kg. Både kamerahuset och objektivet har avancerad bildstabilisering. Vid handhållen videoinspelning samverkar de effektivt tillsammans och ger en hög stabilitetsnivå. Kameran har också en tredje funktion som förhindrar rörelseoskärpa: Movie Digital IS.

För mig var fokuseringen den största förändringen när jag gick över till ett spegellöst system. Tidigare brukade jag fotografera med One-Shot AF och central AF-punkt. Självklart använder jag fortfarande dessa fokusmetoder en hel del. Men idag använder jag i allt högre utsträckning kontinuerlig, intelligent autofokus som automatiskt detekterar ansikten och motiv.

Särskilt rörliga motiv blir lättare att fotografera när du kan fokusera var som helst över hela vyn istället för bara på en punkt. Det är otroligt att se hur kameran detekterar ögonen och automatiskt leder fokus till rätt position.

Canon EOS R7, närbild på Kaffe
Det intelligenta fokussystemet i Canon EOS R7 detekterar olika motiv och hjälper dig att hålla dem skarpa även i rörelse.

På jakt efter morgonljuset

Efter att ha paddlat ganska länge når vi campingplatsen och sätter upp våra tält vid älvens strand. Gasolkökets bekanta ljud betyder att middagen nästan är klar. Personligen ser jag mest fram emot efterrätten som består av pannkakor med vispgrädde och hjortronsylt. När du paddlar spelar det inte lika stor roll hur mycket ryggsäcken väger, och därför funkar det att packa ner lite festligare mat än på den vanliga campingturen. Kaffe gillar att sitta nära personen som lagar mat och ställer mer än gärna upp som provsmakare.

Middagen sträckte sig långt in på kvällen och jag ville vakna tidigt för att fotografera soluppgången, vilket resulterade i att jag inte fick mycket sömn den natten. När jag tittar uppåt ser jag att himlen är molnfri men till min besvikelse noterar jag att den östra horisonten är täckt av moln. Jag klättrar upp för kanjonens kant och för varje meter jag lägger bakom mig vidgas utsikten över älvlandskapet. Ett lätt dis som mjukar upp atmosfären ligger ovanför vattnet och kring träden. Ulla paddlar i mitten av älven i sällskap med Kaffe. Jag använder handsignaler för att visa dem hur de ska vända sig tills de är perfekt placerade för fotografering.

Brännvidden på objektivet Canon RF-S 18-150mm gör det möjligt att ta vidsträckta landskapsbilder och även tätt beskurna porträtt, och kamerans APS-C-sensor ger optiken en extra dimension. Canon EOS R7 fungerar sömlöst med alla objektiv i serierna RF och RF-S. Och tack vare adaptern fungerar den också med objektiven i serierna EF och EF-S. Det är så mycket enklare att gå över till ett nytt system när du slipper att uppdatera alla dina objektiv.

Skaffa en kamera som uppfyller dina behov

Efter en så fantastisk kanottur kan det kännas lite ovidkommande att tala om kostnader. Givetvis är det ju så att ju mer du är villig att investera i din fotoutrustning, desto mer får du ut vad gäller hastighet, skärpa och bländare. Men priset på kameran påverkar också hur du använder den och på vilken typ av turer den får följa med.

Canon EOS R7 uppfyller behoven både hos fotoentusiaster och professionella fotografer – och det till ett rimligt pris dessutom. Kameran är perfekt för entusiaster som vill ta sin fotografering till nästa nivå och som vill ha professionella funktioner till en lägre kostnad än den för flaggskeppsmodellerna.

Även om jag anser mig vara en ganska kritisk konsument motiverar jag mina köpbehov när det gäller köp av fotoutrustning med andra kriterier än pris och material. Fotografering tar mig ut i naturen, får mig att stanna uppe sent och vakna tidigt. Och allt det här gör att jag kommer iväg på resor till nya platser och möter nya människor. Genom fotografering lär du dig att se närmare på saker och ting, att studera ljus och skuggor och att fånga ögonblick som ökar i värde med tiden.

Registrera dig för nyhetsbrevet

Klicka här för att få inspirerande stories och nyheter från Canon Europe

Registrera dig nu