Kreativa förgrunder

image of a sunset

Canon-objektiven är utformade för optimal prestanda, men det kan uppstå tillfällen då du vill prova ett mer förvrängt perspektiv. Genom att placera föremål nära objektivets främre del kan du enkelt skapa ett nytt, djärvt utseende. Här är tre snabba och enkla tekniker som du kan prova.

Suddig förgrund

PCA - Creative Foregound

Genom att placera objektivet väldigt nära ett föremål och fokusera på ett valfritt motiv bakom det kan du rama in bilden med en överdriven och suddig förgrund.

Prova att fotografera genom gräs eller blommor nere på marken eller håll en LED-ljusslinga nära objektivets främre del, som i detta exempel. Välj ett längre objektiv eller zooma in med den här tekniken, vilket gör att motivet ser ut att komprimeras och den suddiga förgrunden och det skarpa motivet ser ut att vara närmare varandra på bilden. Ställ in en stor bländare om du vill skapa större och mer rundade högdagrar utanför fokus.

Prisma-bilder

PCA – kreativ förgrund

Prisma

Originalbild av ett landskap, utan prisma.
Bild av ett landskap, med prisma för kreativ effekt.

Ursprungligt motiv

Med prisma

Originalbild av en solnedgång bakom ett träd, utan användning av prisma.
Bild av en solnedgång bakom ett träd, med prisma för kreativ effekt.

Ursprungligt motiv

Med prisma

Den här enkla tekniken innebär att du bara behöver hålla en glasprisma framför objektivet och ändra dess vinkel och position tills du hittar den effekt som du vill ha. Dessa effekter kan vara allt från reflektioner till regnbågar och från kurvor till kreativa förvrängningar, beroende på var du håller prisman framför objektivet och hur du vrider och roterar den.

Prismor är relativt billiga att köpa online – leta efter en som är cirka 15 cm lång, eftersom du då kan hålla i den utan att fingrarna syns i bild. Fokusera på motivet i bilden innan du håller upp prisman i bild och ställ in en stor bländare så att mycket ljus släpps in i objektivet. Låt inte prisman vidröra objektivets främre del – det kan vara lättare att montera kameran på ett stativ så att du får mer kontroll över prismans placering.

Egna filter

Originalbild av en blomstrande trädgren.
Bild av en blomstrande trädgren med en känsla av låg upplösning, med gör-det-själv-filter.

Ursprungligt motiv

Med plastfolie

Ett enkelt sätt att ge bilden ett inslag av låg upplösning är att skapa dina egna ”filter”. Färgglada godispapper kan få bilden att se äldre ut, medan plastfolie som hålls upp nära objektivets främre del ger ett utseende med mjukt fokus.

Det är särskilt effektfullt om du använder en brännvidd på minst 50 mm och fokuserar på ett motiv som inte är alltför nära objektivet. Montera ett motljusskydd, sträck ut plastfolien över det och riv ett hål i mitten, så att du får ett tydligt och skarpt område som ramas in av plastfoliens suddiga, taggiga kant. Du kan även hålla upp plastfolien på ena sidan av bilden. Experimentera med fotograferingsvinkeln eftersom sättet på vilket ljuset faller på plastfolien ändrar bildernas utseende och känsla.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar