HEMMAPROJEKT

Kreativa tips för konstnärliga bokeh-effekter

Bokeh är mer än suddiga bakgrunder. Innehållsskaparen Rosie Lugg från TikTok visar hur du experimenterar med ljus och anpassade urklipp för att göra dina bilder unika.
En person placerar sin hand på den blanka sidan av en CD-skiva, med stjärnformer i bokeh runt omkring.

Bokeh har blivit ett trendigt ord i kreativa cirklar. Det kommer från det japanska ordet för ”oskärpa” och beskriver kvaliteten på de områden i bilder som inte är i fokus. Bra bokeh är en viktig faktor i tekniken att isolera huvudpunkten av intresse i en scen genom att göra omgivningen suddig, så det är särskilt effektivt vid fotografering av porträtt och stillbilder. Mer information finns i vår nybörjarguide om bokeh.

Vacker bokeh är en central del av Rosie Luggs fotograferingsstil. Rosie är en skicklig fotograf och en passionerad TikTok-kreatör som lägger upp användbara instruktionsvideor som tar blivande fotografer genom nya tips och trick, steg för steg. Här förklarar hon hur man kan bli kreativ med bokeh och förstärka det från att endast vara en oskärpeeffekt till att bli riktigt konstnärligt.

1. Välj utrustning

Möjligheten att placera för- eller bakgrundsområden utanför fokus i en scen är avgörande för bokeh-effekten. Du behöver ett kort skärpedjup, men det kan vara svårt att uppnå om du fotograferar med en smartphone. Det är enkelt att skapa bokeh med hjälp av en kamera med en stor bildsensor, som hos många systemkameror från Canon, eller genom att använda objektiv med stora bländare eller till och med teleobjektiv.

Alla Canon-kameror kan producera bilder med bra bokeh och Rosie förlitar sig på sin Canon EOS 200D (nu efterföljd av Canon EOS 250D) när det gäller att göra just det, men en fullformatskamera som Canon EOS RP eller EOS R6 fungerar också. Snabba objektiv med fast brännvidd är idealiska och det finns några utmärkta alternativ, som Canon EF 50mm F1.8 STM.

Bland alternativen för EOS R-systemet finns Canon RF 50mm F1.8 STM, som ger ett mycket naturligt perspektiv. Om du vill ha ett bredare synfält är Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ett bra val, och när det gäller porträttfotografering passar Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM perfekt. Dess korta brännvidd med telefoto ger ett bekvämt fotograferingsavstånd utan att komma för nära motivet och den har ett smickrande, något tillplattat perspektiv. Båda dessa makroobjektiv har ett mycket kort minsta närgräns, vilket även bidrar till att ge ett riktigt snävt skärpedjup.

Utseendet på bokeh påverkas även av antalet bländarblad i objektivet – fler är ofta bättre för attraktiv cirkulär bokeh. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM och Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM har nio bländarblad, medan Canon RF 50mm F1.8 STM har sju stycken.

2. Skär och fäst

En hand drar en linje runt ett objektiv som placerats med framsidan nedåt på ett pappersark.

Rosie förklarar: ”Mallen måste passa framför objektivet, så det är lättast att bara rita en linje runt det och klippa ut den”. © Rosie Lugg

En hand håller upp en Canon EOS 200D framför en vägg täckt med ljusslingor. Ett stjärnformat pappersurklipp har placerats över objektivet.

För att slippa använda vävtejp som kladdar ner objektivet kan du prova Rosies metod med vikning. ”Jag skar ut min mall med vikbara flikar och fäste en hårsnodd runt den för att hålla den på plats”. © Rosie Lugg

”Jag älskar att tillföra lite magi i mina bilder med specialformade bokeh-element”, fortsätter Rosie. ”De är dessutom enkla att skapa. Ta bara fram ett pappersark eller ett kort och lägg det på ett bord. Placera sedan objektivet på det, med den främre änden nedåt, och rita en kontur runt omkretsen. Skär sedan runt konturen och lämna flikar som du kan vika över objektivets kant. Du kan använda dessa för att hålla mallen på plats med ett gummiband.”

”Jag har använt två olika urklipp för det här projektet”, säger Rosie. ”För bilden av en ångande mugg med hjärtan (nedan) gjorde jag ett hjärtformat urklipp och för mitt självporträtt bestämde jag mig för en stjärna.” Hjärtformad bokeh kan ge dina bröllopsbilder eller alla hjärtans dag-bilder en romantisk känsla, medan stjärnorna kan vara ett roligt tillskott i bilder av födelsedagar eller högtidsfiranden.

”Du kan behöva prova dig fram för att ta reda på rätt storlek på urklippen för att uppnå bästa effekt, beroende på vilken kamera och vilket objektiv du använder, men det är värt det i slutändan”, tillägger Rosie. ”För objektiv med en kortare brännvidd, till exempel Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM kan du prova att använda mindre urklipp.”

3. Tänd

Ett spår av hjärtan i bokeh som ser ut sväva i ångan ovanför en svartvit mugg.

För den här stämningsfulla bilden placerade Rosie en ångande mugg framför några ljusslingor, vilket skapade hjärtformad bokeh tack vare ett noggrant utformat urklipp placerat över objektivet. Tagen med en Canon EOS 200D (nu efterföljd av Canon EOS 250D) med ett Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv inställt på 1/250 sek., f/1,4 och ISO 400. © Rosie Lugg

En kamera på ett stativ framför en mugg och en ljusslinga.

Rosie använde en enda ljuskälla till muggen och placerade kameran på ett stativ i närheten. Hon valde en stor bländare, vilket bidrar till att minimera skärpedjupet. ”Ljusslingan ligger cirka 3–4 meter bakom muggen. Ju längre bort du placerar lamporna, desto suddigare blir de”, säger hon. © Rosie Lugg

”Om du vill skapa bokeh-former i bilden behöver du ljus. Ljus utanför fokus antar formen av urklippet, så en ljusslinga i bakgrunden är perfekt. Häng upp den på en linje eller samla ihop lamporna – vad som än fungerar bäst för den bild du vill skapa. För att ljussätta huvudmotivet i förgrunden behöver du ett starkare ljus. Oroa dig inte om du inte har ett fotografiskt ljus. En bordslampa eller rumsbelysning fungerar bra, eller så kan du använda dagsljuset som kommer in genom ett fönster.”

Rosie gillar även att lägga till lite färg. ”Ett av mina favorittrick är att använda en gammal CD-skiva för att reflektera huvudljuset, så att det återspeglar olika färger på motivet. Du kan ändra skivans position och vinkel för att justera effekten.”

4. Välj inställningar

”För att maximera oskärpan i bakgrunden använder du den bredaste bländaren på objektivet”, säger Rosie. ”Jag fotograferar ofta i manuellt läge (M). Ställ först in det minsta f-talet och välj sedan en tillräckligt snabb slutartid för att undvika rörelseoskärpa. Det är bäst att placera kameran på ett stativ och använda en slutartid på minst 1/125 sekunder för porträtt, men långsammare slutartider fungerar för stillbilder utan rörelse. Förhandsgranska bilden i den elektroniska sökaren eller på den bakre skärmen på en systemkamera, eller på den bakre skärmen på en spegelreflexkamera i Live View-läge, och öka ISO-inställningen om bilden ser för mörk ut. Jag försöker att inte gå över ISO 400 med min Canon EOS 200D, så att bilderna ser så detaljerade och brusfria ut som möjligt, men du kan gå mycket högre med nyare systemkameror i Canon EOS R-serien.”

5. Placera dig själv i bilden

En kvinna tittar mot ett ljus i förgrunden, lutar sig över en stol och håller en smartphone.

Rosie använde appen Canon Camera Connect på telefonen för att styra kamerans autofokus när hon tog sitt självporträtt. © Rosie Lugg

Ett självporträtt av en kvinna med huvudet lutat åt ena hållet och stjärnformad bokeh bakom sig.

Här är det färdiga självporträttet som tagits med en enda lampa som lyser upp Rosies huvud och axlar och stjärnformad bokeh som skapats av ljusslingor i bakgrunden. Tagen med en Canon EOS 200D (nu efterföljd av Canon EOS 250D) med ett Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv inställt på 1/125, f/1,4 och ISO 200. © Rosie Lugg

”För självporträttet kunde jag ha använt den vinklingsbara skärmen som finns på många Canon-kameror, men jag föredrar att använda appen Canon Camera Connect på min telefon”, säger Rosie. ”Den gör allt så enkelt. Du kan förhandsgranska bilden på telefonen i realtid och trycka på skärmen för att välja den punkt där du vill autofokusera. För porträtt är det i allmänhet det öga som är närmast kameran. Det är även användbart att använda kamerans självutlösare med en fördröjning på två sekunder. Det ger dig tillräckligt med tid för att lägga ned telefonen och ställa dig i rätt position innan bilden tas.”

6. Dags för lek

Ett självporträtt av en kvinna med stjärnformad bokeh som skapats av flera ljusslingor bakom henne, med en reflektion av hennes ansikte synlig i förgrunden.

Rosie använde en gammal CD-skiva för den här versionen av sitt självporträtt: ”Inte bara för att lägga till färg utan även för att skapa en reflektion som tillför ett extra kreativt element till bilden.” Tagen med en Canon EOS 200D med ett Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv inställt på 1/125, f/1,4 och ISO 200. © Rosie Lugg

Ett par händer med ringar, med stjärnformad bokeh i bakgrunden.

Rosie är en stor förespråkare av att experimentera. ”Händer kan utgöra ett intressant och uttrycksfullt förgrundsmotiv”, förklarar hon. ”Jag älskar att experimentera med olika gester och former.” Tagen med en Canon EOS 200D med ett Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv inställt på 1/125, f/1,4 och ISO 200. © Rosie Lugg

När du bemästrar grunderna kan du använda samma tekniker för att ge dina porträtt av vänner och familj ett distinkt utseende. Rosie säger att det lönar sig att experimentera med inställningarna. ”Du kan ändra utseendet och känslan på bilder dramatiskt genom att ändra motivets och kamerans position en aning eller fotografera från olika vinklar. Att ändra avståndet mellan förgrundsmotivet och ljusslingan i bakgrunden kan ha en ännu större inverkan. Jag älskar att lägga till extra rekvisita och olika färgade lampor för att skapa stämning. Låt bara fantasin flöda.”

Inspirerad av de här kreativa teknikerna? Titta på Rosies tips för att använda bokeh-former för att skapa vackra ljuseffekter på TikTok och prova sedan att lägga till roliga effekter i dina egna bilder. Dela resultaten med hashtaggen #FreeYourStory och tagga @canonemea.


Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • KREATIV FOTOGRAFERING

  Kreativa tekniker för sociala medier

  Två TikTok-fotografer delar med sig av sina bästa tips för att skapa bilder som skiljer sig från mängden.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Sagolika porträtt

  Tio experttips för att skapa minnesvärda mytiska bilder med Rosie Hardy.

 • HEMMAPROJEKT

  Skapa en egen studio hemma

  Upptäck hur du kan vara kreativ med blixten och ta fantastiska porträtt med en liten budget.

 • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

  Så skapar du enastående bokeh

  Följ dessa tips och råd för att ge dina bakgrunder en vacker oskärpa.